FFA Focus: Osvrnuli smo se na izlazak novih modela PlayStationa

Sudeći prema reakcijama na jučerašnje predstavljanje novih PS4 modela, mišljenja oko novih konzola uvelike su podijeljena. U nastavku donosimo prikaz novih verzija PS4 s posebnim osvrtom na Pro inačicu.

Napisao  Četvrtak, 08 Rujan 2016

Još od prvog PlayStationa uvriježena je tradicija svojevrsnog pomlađivanja aktualne konzole u vrijeme polovice životnog (tržišnog) vijeka proizvoda. Sony je tako i ovoga puta, pune 3 godine po izlasku PS4 predstavio nove inačice svoje konzole. PS4 Slim tipičan je predstavnik pomlađenog originala utoliko što zadržava sve bitne funkcije u manjem pakiranju, stoga se nećemo zadržavati na seciranju minucioznih razlika spram originalnog PS4.

PS4 Pro svojevrsni je presedan kojim se tržište konzola straficira na bazičnu i premium ponudu. Specifikacije same konzole obrađivali smo u prethodnim člancima, i u tom pogledu dužni smo napomenuti da se nažalost nije obistinila glasina po kojoj bi PS4 Pro bio 3 puta snažniji od prethodnika.

Načelno, PS4 Pro sadržava unaprjeđenja u 4 glavna područja:

  • Podrška za izvođenje igara u 4K rezoluciji
  • Podrška za HDR prikaz slike (istovjetna podrška biti će dostupna na svim modelima PS4)
  • Unaprjeđenje prikaza i izvođenja u 1080p rezoluciji
  • Unaprjeđenje prikaza i izvođenja VR igranja

Osvrnimo se na gore nabrojane četiri stavke

Podrška za izvođenje igara u 4K rezoluciji u praksi će se pokazati kao vrlo dubiozna stavka čija će valjanost prvenstveno ovisiti o subjektivnoj interpretaciji umjesto da se radi o nedvojbenoj tehničkoj činjenici. Nativni prikaz 4K igara iznimno je zahtjevan uvjet kojeg PS4 Pro može ponuditi tek u igrama relativno niske razine vizualnog prikaza, koja je u ovim uvjetima ostvariva u slučaju indie igara te PS3 remastera. Igre aktualne generacije u praksi će se do neke rezolucije (2K) izvoditi nativno nakon čega će se inteligentnim softverskim rješenjima prikaz „upscaleati“ do 4K rezolucije. Prvi dojmovi ove tehnike hvale prikaz slike, stoga je i naš prvotni skepticizam spram kompromisa zbog pomanjkanja računalne snage ovime zatomljen.

Podrška za HDR prikaz slike dobrodošla je novost i nije specifičnost PS4 Pro konzole, ali jest 4K TV-a. Zasad naime ne postoji 1080p TV sa podrškom za HDR. Pozivamo vas i da nam se javite u komentarima ako imate drugačije informacije ili barem ako imate informaciju o najavljenim 1080p TV-ima sa HDR podrškom. Prema trenutno dostupnim informacijama, čini se kako je HDR podrška ograničena na skupe TV-e što bi moglo predstavljati veliku zapreku u širenju ovog standarda među gaming populacijom.

HDR.jpg

HDR pruža očite beneficije, no televizori koji podržavaju tehnologiju još uvijek su relativno skupi.

Unaprjeđenje prikaza i izvođenja igara u 1080p rezoluciji svakako je dobrodošla novost, jer je ovo jedini benefit PS4 Pro koji će obuhvatiti gotovo sve njegove kupce. Prikazane razlike nisu drastične ali je za očekivati da će se disparitet između PS4 Pro i PS4 postepeno povećavati kako u vizualnoj tako i u kvaliteti izvođenja. Naime, kako će originalne PS4 speficikacije zastarijevati, tako je za očekivati i da će se veći naglasak staviti na PS4 Pro, te bi se optimizacija igara za originalni PS4 u nekim slučajevima mogla i zanemariti kao što je to slučaj kod sličnih platformi.

Unaprjeđenje prikaza i izvođenja igara u VR načinu igranja ponovno je nišni benefit koji će doći do izražaja isključivo pod uvjetima da imate PS4 kameru, nabavite VR naočale te da postoji dovoljan broj kvalitetnih i žanrovski raznovrsnih igara za VR. U kontekstu VR-a možemo očekivati sliku sa nešto više detalja, a ponegdje i 90 fps-a umjesto minimalnih 60 fps-a koje će najčešće isporučivati originalni PS4.

Isplati li se kupovina PS4 Pro konzole?

Sony je na ovaj način nastojao približiti 4K standard čim široj publici, što je u nekim segmentima iziskivalo određene kompromise kojima hardcore publika nije previše naklonjena. Sa druge strane, krajem iduće godine dolazi i Microsoftov Scorpio koji će biti osjetno snažniji od PS4 Pro, a koji će cjenovno i performansama ciljati upravo ono tržište čiji apetiti nisu zadovoljeni onim što nudi PS4 Pro.

U konačnici se postavlja pitanje isplativosti nabavke PS4 Pro na koje nije moguće jednoznačno odgovoriti. Skromno mišljenje autora ovih redaka je da PS4 Pro nije zavrijedio novih 400€ ako već imate PS4, ali da je svakako vrijedan razlike od 100€ ukoliko tek kupujete PS4. U svakom slučaju, ako razmišljate o nabavci PS4, osvježene konzole izvrsna su prilika za kupovinu, jer su konzole tehnički pouzdanije spram originalnih modela. Starijim modelima su neminovne razne akcije i rasprodaje (ako su vam cijena i omjer uloženog-dobivenog primarni faktor), te po svemu sudeći još će dosta vremena proteći do uobičajene smjene generacija, tako da imate vremena povoljno uživati u modernom konzolaškom igranju.

Icek™
2016 Ruj 09 10:57:21 AM
Najveća razlika (osim vizuala) između "stare" PS4 i Slim modela je nepostojanje optičkog izlaza u Slim modelu. Možda nebitna činjenica onima koji PS4 ne spajaju na top slušalice ili kučna kina.
Deadwalker
2016 Ruj 09 11:09:52 AM
Baš se nekako vidi na oba modela da je Sony maksimalno štedio gdje je god mogao. Izbaciti optički izlaz, bez toga mogu, al' ne znam baš da li kupovao sada konzolu za novi 4K televizor bez 4k blu-ray playera. Streaming je ok, al' ne može to ni prismrditi kvaliteti kakvog daje blu-ray.
Nexus
2016 Ruj 09 11:20:59 AM
Realno ko gleda danas filmove na optičkom mediju? Mislim sve je to ok, ali zato je cijena 400 eura. Inače bi bila 450 eura pa bi bila hajka jel.
Problem je to što konkurencija to ima, a ne da je to sada neki "must have". Uostalom oni se lako opravdaju da "oni nisu all in one mašina već isključivo gaming mašina" pa ono razumljivo.

Što se tiče optičkog porta na Slimu realno, ako baš koristiš takve zvučnike ili sluške onda imaš i za PS4 Pro. Sigurno ne kupuješ Slim. Jel.
Takva oprema košta ko jedan Slim.
Icek™
2016 Ruj 09 11:30:03 AM
To si dobro rekao Nexus. Isto tako je i X360 Slim izbacio optički izlaz (da sam to telac makar znao prije kupovine) pa se prodavao. Izbacivanjem optičkog, Sony je defakto natjerao gamere kojima je optički potreban da kupe baš Pro model ukoliko se odluče na zamjenu konzole. Srećom pa razlika u cijeni nije astronomska.
Emilijo
2016 Ruj 09 11:32:57 AM
Quote:

Baš se nekako vidi na oba modela da je Sony maksimalno štedio gdje je god mogao. Izbaciti optički izlaz, bez toga mogu, al' ne znam baš da li kupovao sada konzolu za novi 4K televizor bez 4k blu-ray playera. Streaming je ok, al' ne može to ni prismrditi kvaliteti kakvog daje blu-ray.


Takoder, Slim model ima bolju bezicnu karticu od "starog" PS4.
Deadwalker
2016 Ruj 09 11:59:05 AM
Taj stari je imao groblje od bežične kartice tako da je bolja zapravo nuznost za normalnu funkcionalnost konzole.

[member=11]Nexus[/member]
"Realno tko gleda?" je ok arugment ako na taj manjak gledaš iz perspektive proizvođača konzole koji je 4k blu-ray player označio kao "prihvatljiv nedostatak" konzole. Što iz neke ruke vjerojatno jest. Iz moje perspektive, jbg, cura i ja volimo si pogledati film na optičkom mediju pa kada ću jednog dana kupiti 4K televizor, najbolje da ću još dodatno ići trošiti novce na poseban i vjerojatno skup 4k blu-ray player. Ako je MS sposoban ugurati taj player u $299 vrijednu konzolu, jbg, očito se može i to je konkurentna prednost na kojoj je Sony očito štedio da si pojačaju profitnu maržu za koju me boli neka stvar.

Što se tiče optičkog izlaza, brijem da dobar dio vlasnika 1080p televizora ima nekakve bolje zvučnike za isti (u krugu prijatelja nekolicina ih recimo ima). Da, tim potezom si ih natjerao da kupe PS4 Pro (što je iz financijske perspektive Sonyja dobra odluka), no također je realno da mnogima isti vjerojatno i ne treba pa će morati samo bezveze iskeširati više love samo da imaju pristojan zvuk. Ili će kupiti konzolu, neće ni znati da nema i onda će biti razočarani kada neće naći optički izlaz.

Tak da ono, nije ovo ništa tragedija, no ostavlja dojam da Sony iz cijele ove generacije izvlači zadnji $. Isto kako su majstori pojačali ponudu PLUS igara nakon što su digli cijenu mjesečne i 3-mjesečne pretplata koju vjerojatno ljudi najčešće kupuju :)

Sve su to relativno ok poslovne odluke koje bi na njihovom mjestu vjerojatno isto napravio, no kao krajnji korisnik, nisam baš oduševljen njima.
Emilijo
2016 Ruj 09 12:04:38 PM
Quote:

Taj stari je imao groblje od bežične kartice tako da je bolja zapravo nuznost za normalnu funkcionalnost konzole.Da, ali ti si rekao da je Sony stedio na svemu, a u stvari su napravili upgrade sto se tice bezicne kartice.


Inace, volio bi da je Sony ubacio taj UHD drive u svoje konzole, a ne da sad citam gluposti po netu da je Xbox One bolja konzola od PS4 zbog toga. PS4 iz 2013. i dalje je graficki jaca konzola od Xbox One S iz 2016., te dobiva bolje multiplate. Dakle, sve do izlaska Scorpia za nekih 12-15 mjeseci, PS4 (onaj iz 2013., Slim ili Pro) ce biti i dalje najjaca konzola na trzistu.
Deadwalker
2016 Ruj 09 12:17:16 PM
Da, baš je bolno čitati što fanbojevi Xboxa pišu o PlayStationu, totalno nisu istine, baš sam se uzrujao zbog toga.
Emilijo
2016 Ruj 09 12:23:18 PM
Gdje su one price Marka Cenya kada je govorio 2013. da je PS4 dizajniran tako da mu sto brze opada proizvodna cijena. Evo tek sada sa izlaskom Slima PS4 je dobio dodatni 50$ price-cut. Do tada je u gotovo 3 godine na trzistu PS4 dobio samo  jedan price-cut od takoder 50$. Cini mi se da ni PS4, kao sto nije ni PS3, nece do kraja zivotnog vijeka ici ispod 200$, dok je naprimjer PS2 isao do 100$ u zadnjim godinama.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1