10 najboljih igara koje vjerojatno nikad nećemo odigrati

Izlazak Final Fantasyja XV te skori izlazak The Last Guardiana, označava ispunjenje želja mnogih gamera, no upravo nas je to navelo i na razmišljanje: „Koje pak videoigre nažalost nikad nećemo vidjeti?“

Napisao  Utorak, 29 Studeni 2016

Kao što uvod kaže, stigao nam je Final Fantasy XV, stiže nam The Last Guardian, nikad nismo dobili Prey 2, no zato očekujemo reboot sljedeće godine od strane Arkanea i Bethsede te vjerujemo da ćemo kad-tad dobiti taj prokleti Half-Life 3. Ipak, pored svog tog oduševljenja kad se objavi nešto što čekamo već godinama, u ropotarnici povijesti može s pronaći itekako mnogo igara koje ne samo da su nam bile najavljene, već su nam bile i prikazane te nam poprilično zagolicale maštu, da bi na kraju ipak bile otkazane i zaboravljene, ostavivši nam u ustima gorak okus razočarenja. Povodom toga, sastavili smo listu od 10 otkazanih igara za koje mislimo da bi bile čiste uspješnice.

Aliens: Crucible

Vidjevši što je Obsidian napravio svojim prvim koracima (KOTOR 2 i Neverwinter Nights 2), iz Sege su ih odlučili angažirati da naprave akcijsku RPG igru koja bi bila smještena u Alien svemir te su istu najavili krajem 2006. Na papiru je sve izgledalo poprilično dobro, gameplay je izgledao kao svojevrsna kombinacija KOTOR-a i Mass Effecta, priča i mjesto radnje djelovali su intrigantno te su okruženje i atmosfera djelovali kao pun pogodak. Unikatan svemir i novi oblici xenomorpha, uz već navedeni oblik gameplaya, bi bio mnogima već dovoljan, no ne i Segi. Naime 2010., kada je igra navodno bila već spremna za izlazak, su iz Sege odlučili kako takav oblik Alien igre vjerojatno ne bi bio profitabilan koliko bi to bio recimo FPS. Projekt Crucible su u tom trenutku pokopali i odlučili se na razvoj Colonial Marinesa. Daljnji komentar uistinu nije potreban.

Dirty Harry

Pazite ovu premisu. Smješteni ste u open-world San Francisco u godini 1970. gdje u ulozi Harryja lunjate gradom hvatajući pljačkaše, serijske ubojice i sav ostali kriminalni šljam te vas još uz to okolina promatra na drugačiji način ovisno o tome koristite li prekomjernu silu pri izvršavanju svojih zadataka ili ne. Primjerice, ako sprašite nekome metak u čelo bez milosti, možete imati problema sa šefom lokalne policije, dok su s druge strane kriminalci prema vama agresivniji, ako ste vi prema njima blagi jer vas smatraju tetkicom. I da, glasove likovima daju Clint Eastwood, Gene Hackman, Lucy Liu i Lawrence Fishburne. Tko pod milim bogom ne bi to igrao? Nažalost unutarnji problemi između kompanije The Collective (inače poznate upravo prema izradi igara na temelju filmova i serija) i izdavača Warner Brothersa doveli su do toga da je igra morala biti nekoliko puta odgođena, da bi na kraju nažalost bila i otkazana.

Rainbow Six: Patriots

Premisa Patriotsa bila je da se radi o iznimno kontroverznom taktičkom shooteru kojem bi fokus bio na singleplayeru i na načinu na koji se izvodi priča te kampanje. Kontroverznom jer je priča igre bila da radikalni liberali vrše niz terorističkih napada u New Yorku kako bi svrgnuli čitav kapitalistički sistem Wall Streeta, dok bi igrači kroz priču morali preuzimati uloge kako antiterorističke jedinice, tako i nedužnih civila, lokalnih policajaca, ali i samih terorista. Iz gameplaya je vidljivo da su se neke ideje prenijele u Siege, ali i u Division, no opcije da morate ubiti policajca kako bi spriječili veću štetu ili da morate baciti s mosta nedužnog civila na kojem je zakačena bomba jer nema vremena za njenu deaktivaciju bi sigurno danas podigle prašinu. Prelazak na novu generaciju konzola, ali i otkazi nekih ključnih članova tima službeni su razlog otkazivanja i same igre, no nije nemoguće da je i zbog navedenog ključan bio i neki politički faktor.

B.C.

Dovoljno je baciti oko samo na wiki stranicu Lionhead studija i vidjeti kako imaju gotovo pa jednaki broj izdanih igara kao i onih otkazanih. Nadodajmo na to i da je Peter Molyneux opet obećavao brda i doline, pa i nije toliko čudno da je i ovo jedna u nizu njihovih otkazanih igara. Nakon 2004. i uspjeha Black & Whitea, iz Lionheada je najavljen B.C. i to su ga najavili s neviđenom pompom. Ono što se tada obećavalo zvuči kao nešto što bi bilo teško izvesti i danas, a kamoli  prije 12 godina, no bilo kako bilo samouvjerenost je bila visoka. Cilj B.C.-a bio je upravljati prethistorijskim plemenom tako da ih se brani od napada svih sila živina, od T-Rexa do ptice Dodo, ali i od suparničkih plemena te da ih se paralelno pomiče prema naprijed u evolucijskom smislu i na hranidbenom lancu. Ogroman otvoreni svijet, mogućnost korištenja svakog objekta kao oružja i oruđa (navodno je čak i vika bila način da se primjerice pokrene lavina), aktivni ekosustav, brutalne borbe u kojima bi vam likovi mogli ostajati bez udova i najpametniji AI ikad viđen u igrama – sve to je bilo obećano. Igra je naravno bila otkazana i to ne zbog nekih nesuglasica i slično, već iz očitog i jednostavnog razloga. Sve zamišljeno je tada bilo doslovno neostvarivo.

Star Fox 2

Star Fox je jedna od kultnih Nintendovih igara koja je na određen način i oblikovala videoigre s obzirom na to da je 3D grafika korištena u originalu iz 1993. bila smatrana tada sjajnim dostignućem. Nakon ogromnog financijskog i kritičkog uspjeha kompanija Argonaut krenula je u razvijanje nastavka za Nintendo. Sve je prošlo bez ikakvih problema, očekivalo se da će igra biti spremna za izlazak 1995., no u Nintendu su imali dva razloga za strah. Prvi je bio taj što je Nintendo 64 trebao izaći negdje u isto vrijeme kada i Star Fox 2, te nisu htjeli igru učiniti dostupnom za N64 s obzirom na to da je ta konzola sposobna prikazivati grafički kudikamo naprednije stvari od Star Foxa 2. S druge strane, bojali su se i da bi igra mogla biti toliko uspješna, te da bi ljudi i dalje ludovali za njom na SNES-u pritom zanemarujući izlazak nove konzole. Skoro pa dovršenu igru su nemilosrdno otkazali, a potez im se itekako obio u glavu kada su shvatili da N64 neće biti spreman za prodaju u predviđenom roku i da su mogli godinu dana mlatiti dobru lovu. Kasnije je izašao Star Fox 64 koji je stekao kultni status, no ostaje žal za tom jednom SNES kasetom viška.

Batman: Gotham by Gaslight

Potkraj 2009. smo napokon dobili modernu Batman igru koja može ponosno nositi naziv svoga glavnoga lika, a igra se zvala Batman: Arkham Asylum. No, dok su svi brujili o toj igri u kompaniji Day 1 Studios marljivo su radili na nešto drugačijoj Batman igri. Gotham by Gaslight je inače samostalna strip priča gdje se Bruce Wayne u godini 1889. sukobljava s Jackom Trbosjekom na ulicama viktorijanskog steampunk Gothama. O samoj priči igre ne zna se previše, no za pretpostaviti je da bi pratila iste smjernice kao ona iz stripa, no ono što je sigurno, atmosfera iz takvog vremena i na takvom mjestu radnje bila bi i više nego primjerena za lik Batmana unutar videoigre. Iz Day 1 Studiosa su pokazali svoj prvi koncept i naški bi se rijetki koji ne vide koliko je igra mogla biti primamljiva, no THQ, izdavač s kojim su radili, nije mogao osigurati prava na lik Batmana, a kasnije su ih odbili i ostali izdavači uz obrazloženje da je osiguranje tih prava logistička noćna mora. Vjerujem da iz Warner Brothersa ne bi pogriješili kad bi angažirali Rocksteady, makar za neki ovakav DLC.

Star Wars: 1313

Neki će reći da je Disney kupovinom spasio LucasArts, neki će reći da ga je uništio, no kad pogledamo što je mogao biti SW: 1313, jednostavno im se mora uputiti kritika. LucasArts je iskoristio E3 2012. kako bi najavio novu Star Wars igru, i to potpuno drugačiju Star Wars igru. Priča se trebala odvijati na najnižim nivoima grada Coruscanta gdje bismo preuzeli ulogu mladog Bobe Fetta i pratili njegov razvoj od potrčka za kriminalni milje grada do najopasnijeg lovca na glave u galaksiji. Igra je bila najavljena kao kombinacija cover-shootera i platformera, te su je mnogi na prvu već prozvali mračnim i prljavim Unchartedom u Star Wars galaksiji. Bez sile, bez svjetlosnih mačeva i Jedija, ova igra je trebala biti nešto potpuno drugačije od tipičnog Star Warsa, a i video najava je itekako obećavala. No tu se uključio naš dragi Disney i odlučio kako fokus razvoja SW igara treba ići u nekom drugom smjeru, a ne na ovakve mračne spin-off priče, te odlučio prekinuti rad na igri na opće nezadovoljstvo gotovo svih.

Mega Man Universe / Mega Man Legends 3

Rijetko je koja franšiza toliko osakaćena kao Mega Man. Mega Man Universe bio je otkazan 2011., a trebao je biti kombinacija klasičnog Mega Mana i kreacije levela inspirirane od strane Little Big Planeta te još ponuditi i HD remaster Mega Mana 2. 5 godina kasnije istu je tu ideju preuzeo Super Mario Maker i postao hit, dok se Capcom tada izmotavao kako dizajn i način kontrole unutar igre i kreiranja levela nije dovoljno dobar za njihove standarde. Iste te godine, nekoliko mjeseci kasnije je otkazan je i Mega Man Legends 3, gdje su također pokušali napraviti nešto inovativno. Naime 11 godina nakon što je izašla dvojka za PlayStation, trojka je trebala izaći na Nintendu 3DS. Trebalo se raditi o još jednoj akcijskoj avanturi iz trećeg lica, no iz Capcoma su tada najavili jedan poprilično odvažan projekt, a taj je da će prvo izdati demo igru i da će putem nje i njenih određenih alata igrači moći slati povratne informacije te da će sukladno tome Capcom raditi izmjene na igri. Nedugo nakon što je igra i službeno najavljena, glavni producent čitave franšize, Keiji Inafune napustio je Capcom i samim time ugasio sve nade da ćemo išta od navedenoga ikada vidjeti.

Silent Hills

Priča o otkazivanju Silent Hillsa je toliko jako odjeknula da čak ni svijet van gaminga nije ostao imun. Kako i bi, kad sama činjenica da su Hideo Kojima i Guillermo Del Toro surađivali na igri zvuči kao nešto što može rezultirati jedino perfekcijom. I da ne stanemo na tome, jedan od najpopularnijih TV glumaca današnjice, Norman Reedus, trebao je uprizoriti glavnog lika igre. Zvuči kao dovoljan razlog ne za kupovinu igre, već kupovinu konzole i igranja čak i da godinama nisi ništa igrao. Uostalom čak i da obrišemo sva ta imena, dovoljno je vidjeti kako su ljudi reagirali na Playable Teaser koji je izašao na PlayStation Storeu 2014. Horor koji je ta igra pružala psihološki i vizualno se jednostavno ne može zanemariti, a ljudima ni dan danas nije jasno koji su bog to odigrali. Očekivanja su bila gigantska, nestrpljivost enormna, a onda se između Konamija i Kojime dogodilo to što se dogodilo, a samim time je izletio i Del Toro. Kojima je već našao novi projekt, Reedusa povukao sa sobom, a vjerujemo da će se i Del Toro snaći iako mu u zadnje vrijeme i ne ide baš što se tiče filma (ali i igara, otkazan mu je i projekt inSane, još jedan psihološki horor), dok Konami i dalje zaslužuje sve pljuvanje svijeta.

StarCraft: Ghost

Kad se priča o tome što bi bilo kad bi bilo, jednostavno je nemoguće ne spomenuti sinonim za otkazane igre, StarCraft: Ghost. Količina uzbuđenja koja se stvorila nakon najave ove igre je bila suluda. Blizzard je doduše već jahao na valovima uspjeha jer je prije najave Ghosta izašao Diablo 2, dok je u vrijeme najave izašao Warcraft 3, no StarCraft je bio toliko specifičan jer se radilo o igri koja je gotovo instantno stekla status najboljeg RTS-a i ponajbolje igre uopće u to vrijeme, te se u nekim državama otišlo toliko daleko da igranje StarCrafta proglase nacionalnim sportom. Priča jedinice i njene ekspanzije Brood Wara je fantastična i sama pomisao da bi mogli to vidjeti putem stealth shootera iz trećeg lica je bila dovoljna da gaming zajednica poludi i onda, kako bi nam kasnije rane bile još dublje, Blizzard je odlučio prema nekim navodima potrošiti i rekordnu sumu za stvaranje foršpana, kao i za kasniji prikaz gameplaya. Što se točno dogodilo unutar Blizzarda ostaje nejasno, no na kraju je Ghost postao kultni nedovršeni projekt koji se danas redovito koristi pri objašnjavanju pojma „development hell“. Lik Nove smo dobili kroz SC 2 i kroz nedavni DLC Nova Covert Ops, ali ništa neće zamijeniti potencijal da smo njome mogli iz trećeg lica pozvati taktičku nuklearnu bombu na bazu Zergova.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1