Igrali smo Ghost Recon: Wildlands betu i dojam je da imamo seksi, ali ispraznu tetu (igru)!

Prošli vikend upali smo u zatvoreno testiranje Ghost Recon: Wildlandsa, a dojmovi su zaista pomiješani. Šmrkali smo kokain u Boliviji, ubijali kokoši i svinje, a budući da sam bio ženski lik u igri, doživio sam i višestruko nabacivanje svojih muških kolega. Ako sve ovo zvuči kao film B produkcije, u pravu ste. Ghost Recon: Wildlands je pravi open world čušpajz.

Napisao  Srijeda, 08 Veljača 2017

Drage moje gamerice i gameri, štovatelji i mrzitelji Ubisofta (da, ti Vajperu) svi mi skupa imali smo prošli vikend priliku isprobati "zatvorenu" betu u koju su gotovo svi upali. Neću vam puno pisati o priči Wildlandsa jer vjerujem da vam je poznato kako se igra odvija u Boliviji u kojoj caruje droga, korupcija i mafija. Zvuči kao Hrvatska, ali eto, ovaj put Ubisoft je izabrao Boliviju i dao nam da u beti isprobamo mali dio inače ogromne, ogromne mape. Wildlands je open world pucačina (namjerno nisam napisao taktička jer o vama ovisi kako ćete igrati) koju igrate u trećem licu, a kada krenete pucati možete se prebaciti i u prvo lice (FPS). 

Gotovo neograničene mogućnosti izrade lika s kojim ćete igrati!

Prije nego krenete šmrkati koks u Boliviji, treba kreirati lika. Ako je recimo jedan Division podbacio u ovome segmentu, GR: Wildlands oduševljava. Mogućnosti kreiranja lika su zaista ogromne i zadovoljit će najveće picajzle među nama. Postoji bezbroj mogućnosti kod odabira izgleda lika i odjeće. Od hrpetine boja, dezena, vrsta tkanina, tetovaža i ostale opreme zaista ćete biti oduševljeni mogućnostima kreiranja lika. Uostalom, da ne mislite kako izmišljam, preporučam da bacite pogled na video ispod.

Kad ste konačno kreirali agenta s kojim ćete igrati, vrijeme je da krenete u istraživanje igre. Jesam rekao da u beti igramo samo na malom djelu inače ogromne mape? Vjerujem da jesam, ali nije na odmet ponovno naglasiti da je mapa zaista ogromna. U punoj verziji igre Bolivija kao zemlja ponudit će nam snježne, tropske, močvarne i šumske krajolike bogate florom i faunom. Kad krenete igrati, možete odabrati hoćete li igrati sami ili u kooperativnom igranju. Također, možete započeti sami igrati, pa se naknadno priključiti prijateljima u igri što bih vam svakako savjetovao jer tek kooperativno igranje daje smisao ovoj igri.

U četvero je uvijek bolje jer znate onu – nikad ne *ebi sam!

Kao u svim igrama otvorenog svijeta, mapa je krcata sporednim misijama u kojima možete osvojiti iskustvene bodove pomoću kojih otključavate nadogradnje za lika, oružja i gadgete koje nosite. Naravno da igra sadržava i glavne misije koje ćete morati preći kako biste napredovali u igri i priči. Ako je suditi po beti, očekuje nas površna priča gdje će glavni cilj biti pobiti sve zlikovce i osloboditi potlačeni bolivijski narod. Glavne misije i sporedne aktivnosti jako podsjećaju na one iz Far Cry svijeta. Barem u beti većinom su misije bile: idi od točke A do točke B, oslobodi građevinu/selo/gradić, pokupi bodove (XP), puške, nadogradnje i ajde dalje. Kad spominjem oružja i nadogradnje, moram također pohvaliti zaista veliki arsenal puški dostupan čak i u beti, a svakako je pozitivno i bogata customizacija puški. Možete mijenjati ama baš sve na puškama i vidi se da je uložen veliki trud kako bi igra opravdala Tom Clancy ime barem na tome polju. Svakako pogledajte video da shvatite o čemu se radi.

Igranjem misija, osim XP bodova, otključavate i označavate resurse na mapi koji vam trebaju kako biste nadogradili skillove, tj. lika, pa tako možete, primjerice, nadograditi stabilnost oružja, poboljšati preciznost ili pak pojačati domet drona pomoću kojeg skenirate područje. Zanimljivo je da možete nadograditi i mogućnosti pobunjenika koji su na vašoj strani i čija pomoć će vam itekako dobro doći kada zagusti. Igra nema nekakav bogati RPG sistem, ali svakako ima RPG elemenata koji su dobrodošli. Također, bacite pogled na skillove u videu.

Dakle, rekli smo da je mapa ogromna, da ima hrpa oružja, vozila, customizacije, RPG elemenata, ali ono najbitnije – ima li u ovoj igri "mesa"? Ima i nema. O tome uvelike ovisi igrate li s ekipom ili AI suborcima. Prvo sam krenuo betu igrati sam. Igrate u timu kojeg činite vi i još 3 člana vaše specijalne jedinice. Naravno, ako ne igrate s prijateljima, AI vodi ostalu trojicu. Odabrao sam glavnu misiju, sjeo u auto (da, ima veliki broj vozila igra), odvezao se do točke A. Izašao sam iz auta, izbacio drona, skenirao područje i označio neprijatelje. Prvu misiju sam odlučio igrati tihim načinom, pa sam stavio prigušivače na oružje i polako sam skidao neprijatelje. AI je pratio moje naredbe koje sam mu davao, a posebno efektno izgleda sinkronizirani pucanj kada označite neprijatelje i izdate naredbu, a oni u sekundi padaju pokošeni. Očistili smo tako prvu manju utvrdu igrajući stealth i krenuli dalje u helikopteru na drugu misiju. Ovdje sam se odlučio na run and gun Rambo pristup gdje sam uletio sa svojim AI suborcima i ubrzo sam bio mrtav. Neprijateljske frakcijske su pozivale stalno pomoć, a nije nam pomogla ni pomoć u vidu mortarske paljbe koju su nam pružili kolege iz bolivijskog otpora. Da, kada otključate nadogradnju i oni vam pomažu. Igru sam igrao na hard i nije bilo teško, ali smatram da kada igrate s AI suborcima, stealth način puno je veći užitak.

Na najtežoj razini stealth je zaista pravi način igranja i tek tada opravdava naziv taktičke pucačine. Za potpuni doživljaj probajte igrati bez HUD pokazivača. Igru možete igrati kako želite i na vama je izbor. Osim hodanja, trčanja, čučanja, možete i leći i šuljati se okolo. Kretanje lika je pomalo loše izvedeno, bez neke težine, ali s druge strane, pohvalio bih padanje metaka, tj., kada pucate iz daljine vidite jasno kako metak gubi brzinu i ima realističan pad. Također, izvođenje headshotova poprilično je sočno. Vožnja auta je standardno slabo napravljena. Fizika je prilično loša. Srećom, gotovo na svakom koraku imate i druga vozila kao što su helikopteri, gliseri, tenkovi, pa radije koristite njih. Puno zabavnije je. Kad smo kod zabave, ako želite iskusiti Wildlands, ovu igru trebate igrati zajedno s prijateljima.

Co-op igranje je svakako zvijezda ove igre. Dok sam igrajući s AI igračima nakon sat vremena već polako ulazio u fazu dosade, igrajući s ekipom mi ni nakon 3 sata igra nije postala dosadna. Smijali smo se glupostima kojima smo izvodili, a misije koje sam prelazio s AI igračima u stealthu, ovdje smo prešli igrajući bez taktiziranja – uleti, uništi i ubij pristupom. Doduše, igrali smo na normalnoj težini koja vjerojatno nije mjerodavna da bih vam mogao reći da tako možete prijeći cijelu igru. Sasvim sigurno igra kasnije postane teža kako otključavate teže misije. U 3 sata očistili smo sve glavne misije koje su bile mahom slične. Opet ponavljam da je mogućnost taktiziranja velika, pa možete igrati kako se dogovorite sa svojim prijateljima.

Sasvim drugačije iskustvo je igrati co-op i tu igra zaista zna zablistati. Pročitao sam na forumu kako su neki igrali s 2 prijatelja i 2 AI igrača na najvećoj težini i da je stealth bio nužan za preživljavanje. Ghost Recon: Wildlands u co-opu sasvim je druga i, rekao bih, puno bolja igra koja dopušta puno više taktiziranja nego igranje samo s AI suborcima. Glavni cilj igara je da nas zabave, a ova igra u kooperativnom igranju svakako je zanimljiva iako ne nudi ništa novo i revolucionarno. Igra je baš tipično "ubisoftski" prepoznatljiva.

Vrijedi li kupiti kartu za Boliviju?

Na temelju 6 sati odigrane bete jako je teško reći vrijedi li prednaručiti igru ili ne. Uz pozitivne stvari poput customizacije lika i oružja, razvoja skillova, ogromne mape i zaista zabavnog kooperativnog igranja, ostalo je visiti i dosta upitnika nad glavom. Primjerice, igra jako podsjeća na Far Cry stil igranja i ostaje jako upitno kolika je igra zapravo raznolika; koliko je ostatak misija raznolik i kakva je priča; koliko će vas igra dugo moći zadržati pored konzola ili PC-a, pogotovo ako nećete igrati kooperativno. To su samo neka od pitanja koja su ostala nejasna.

Igra je ogromna, ali ako vam sporedne misije neće biti zabavne, onda je ta veličina nažalost samo neiskorištena količina piksela i programerskog koda. Igra isto tako na mahove izgleda lijepo, a katkad se teksture čine kao da su iz PS2 ere. Pop-up je isto katkad jako primjetan. Igra ima i dinamičnu promjenu vremena, kao i dana i noći. Ako imate HDR ekran, svakako to iskoristite jer boje su prekrasne.

Kada bih morao dati nekakvu ocjenu na temelju bete, podijelio bih ocjenu na 2 djela – jedno igranje s AI igračima (ocjena 6/10) te co-op igranje (8/10). Ukupna ocjena bi bila 7/10 uz zaključak da prije kupnje svakako dobro razmislite i pričekate recenzije. I ne igrajte sami. 

Ghost Recon: Wildlands dolazi 7. 3. na PC, PS4 i Xbox One.

CroZac_Drake
2017 Velj 08 11:43:01 AM
Odlično napisano. Humor je standardno tu. :D
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1