Projekcije konzola nove generacije

Rasprave o idućoj generaciji konzola u proteklih nekoliko mjeseci intenzivirale su se do te mjere da su krenule i prve projekcije razdoblja izlaska novih konzola te njihovih specifikacija i snage.

Napisao  Četvrtak, 13 Srpanj 2017

Većinu tih projekcija smatramo neutemeljenima, a ovdje ćemo razložiti i zašto, kao i ponuditi vlastitu projekciju razvoja, specifikacija te izlaska konzola nove generacije. Prije nego krenemo iznositi predviđanja vezana uz iduće konzole, korisno je ukratko proanalizirati aktualnu generaciju konzola i specifičnosti tekućeg ciklusa konzola. Trenutnu generaciju konzola karakterizira nekoliko specifičnosti od kojih će neke utjecati i na razvoj nove generacije stoga ćemo ovu situaciju pobliže objasniti.

Generacijski skok u performansama

U ovom segmentu poslužit ćemo se metrikom teoretske snage izražene u FLOPS-ima koja (iako daleko od idealne te zanemaruje neke vrlo bitno stavke) ugrubo može poslužiti u ovu svrhu ilustriranja šire slike. Promatrano iz perspektive FLOPS-a, razvidno je kako je najveći skok u performansama ostvaren u prijelazu PS2/PS3 generacije. Relativni skok u performansama iz generacije u generaciju bio je u porastu te je sa PS3/PS4 prijelazom zabilježen pad (PS4 je oko 8 puta većih performansi spram PS3, dok je Xbox One spram prethodnika jači oko 5 puta). Razlozi za pad u skoku performansi su brojni, od štednje na komponentama konzole od strane OEM-a (u ovom slučaju Sonyja i Microsofta), činjenice da je upotrebljen APU umjesto posebnog GPU-a, usporavanja Mooreova zakona i slično. Dakle, prethodni prijelaz generacije konzola prvi je u kojem je skok performansi u relativnom omjeru pao. Navedena činjenica ne podrazumijeva (još) manji skok u performansama u idućoj generaciji konzola, ali jasno implicira koji su scenariji realni, a što nije izgledno za očekivati.

Zakon opadajućih prinosa

Nastavno na prethodni segment nadovezuje se i pravilo poznato iz fizike i ekonomije, a koje se tiče i tehničkih aspekata konzola te vizuala koje iste isporučuju. Da pojasnimo, zakon opadajućih prinosa u praksi se odnosi na činjenicu da je protekom vremena potrebno uložiti sve više rada za sve manji učinak. Plastično pojašnjeno, auto od 50 KS može postići brzinu od 150 km/h, međutim auto dvostruke snage (100 KS) u uobičajenim okolnostima ne može biti dvostruko brži te postići brzinu od 300 km/h. U pogledu konzola te gaminga općenito, zakon opadajućih prinosa djeluje dvojako. Prvenstveno, radi se činjenici da je rast procesorskih taktova prestao na nešto više od 4 GHz te da je usporila i minijaturizacija tranzistora zbog čega nanometarske dimenzije više nisu stvar realne geometrijske dimenzije već prvenstveno marketinški pojmovi. S druge strane, zakon opadajućih prinosa nalaže i da se za jednak vizualni skok uloži sve više resursa. Dakle, u situaciji kada je razvoj silicija davno dosegnuo vrhunac te je napredak hardvera usporio, istovremeno trebamo više snage nego ikada kako bismo ostvarili uobičajeni vizualni pomak u kontekstu smjena generacija konzola.

PS4 PS5 Xbox One X Xbox 4

Vizualni aspekt zakona opadajućih prinosa

4K (polu) generacija

Još jedna specifičnost aktualne generacije konzola odnosi se na pojavu novih izvedbi konzola s podrškom za reprodukciju sadržaja u (ultra) visokoj rezoluciji. U tom pogledu ne slažemo se s uobičajenim narativom koji nalaže da će se konzolom nove generacije odgovarati na pojačanu verziju aktualne konzole. Skloniji smo stavu da je izlazak 4K verzija aktualnih konzola djelovao kao svojevrsni reset ciklusa konzola te da je time ustvari produžen vijek tekućem ciklusu konzola.

Nabrajanje karakteristika aktualne generacije konzola navodi nas na sljedeće zaključke

  • PS5/XB4 imat će iznimno težak zadatak vizualnog i fizikalnog iskoraka u vrijeme intenziviranog zakona opadajućih prinosa (kako u pogledu ograničenja silicija tako i u kontekstu visokih vizualnih standarda od kojih je potrebno napraviti značajan odmak), budući da je izgledno i da se u sljedećoj generaciji koristi 4K rezolucija taj vizualni benefit više neće biti dovoljan marketinški adut i morat će se ponuditi značajan vizualni pomak spram prošle generacije (navedeni vizualni benefit mora biti značajan čak i u odnosu na Pro i XBX konzole).
  • Kako bi se ostvarili željeni pomaci, ono što bi tržište prepoznalo kao generacijski odmak vrijedan (minimalne) investicije od 400$/€, u ovako složenim okolnostima Sonyju i MS-u najbolja strategija je da maksimalno produže aktualni ciklus konzola.
  • Ukoliko bi Sony zaista izdao PS5 već '19-te, to bi (u najboljem slučaju) značilo high end PC komponente od godine prije, te bi tako PS5 bio tek 2x snažniji od XBX (u rangu 10-13TF) što je posve nedovoljno za tehnološki pomak koji tržište očekuje. S tek dvostruko jačom konzolom od XBX, MS bi s aktualnom konzolom vrlo dobro mogao parirati novoj generaciji PlayStationa i razlike u multiplatformskim igrama (koje ustvari i čine preko 90% ponude igara) svodile bi se na pitanje nativne/checkerboard rezolucije (XBX bi vjerojatno žrtvovao nativni 4K prikaz za čim bliži vizualni paritet sa PS5), nešto čišće teksture te broj i konzistentnost frameova. Podsjećamo da je originalni Xbox bio nekoliko puta snažniji od PS2, pa iako je PS2 pružao inferiorne vizuale i dalje se podrazumijevalo da su te dvije konzole unutar iste generacije. PS5 u 2019. bio bi kratkoročan i ishitren potez što bi se vidjelo već u usporedbi s XBX, a kamoli tek s punokrvnim Xboxom četvrte generacije.
  • Složit ćemo se da je Sony prvi na potezu jer je svoje osvježenje aktualne generacije lansirao godinu dana prije MS-ovog, ali logičan potez bio bi usklađivanje PS5 s konkurencijom u vidu Xboxa 4, a ne međukonzolom prethodne generacije.
  • Produženje tekućeg ciklusa konzola posebno pogoduje Microsoftu jer ta strana osim gore nabrojanih faktora koji jednako utječu na oba konkurenta, tek krajem ove godine izlazi s novom konzolom za koju (kao i sa svakom konzolom) treba vratiti uloženo te ostvariti profit. Dakle, u iduće 3 godine (koliko je u prosjeku potrebno da se konzola isplati) izvjesno je za očekivati MS-ov fokus na XBX.
  • Snaga novih konzola najviše će ovisiti o tome hoće li se koristiti APU ili diskretna grafička kartica (aktualne glasine naginju diskretnom GPU-u što je svakako više poželjno rješenje, a čime bi se lakše postigao veći vizualni odmak), o proizvodnom procesu (zasad je najizvjesnija druga generacija 7 nm proizvodnog procesa) te o implementaciji standardnog CPU-a koji bi činio možda i najveću razliku u kontekstu generacijskih novina (u tu svrhu predlažem detaljnije pojašnjenje Eurogamera i Digital Foundryja).

Za kraj, projekcije snage i izlaska konzola nove generacije, PlayStationa 5 i Xboxa 4

  • PlayStation 5 → izlazak između Q4 2020 i Q2 2021, snaga između 15-20 TF (manje s APU te više s diskretnim GPU), Ryzen CPU, proizvodnja na drugoj generaciji 7 nm proizvodnog procesa, ukupno između 8-10x snažniji spram originalnog PS4 (između 4-5x snažniji od PS4 Pro).
  • Xbox 4 → izlazak kad i PS5 ili koji mjesec kasnije, sa snagom između 18-20 TF (također manje u APU varijanti te više su verziji s diskretnim GPU-om), Ryzen CPU, proizvodnja na drugoj generaciji 7 nm proizvodnog procesa – ukupno između 13-15x snažniji od Xbox One te 3-3.5x snažniji od XBX
  • Zaključno, u idućoj generaciji konzola možemo blago optimistično očekivati vrlo snažne strojeve koji će se unaprijediti upravo u područjima u kojima su aktualne konzole najslabije te će time donekle kompenzirati opisane otegotne okolnosti idućeg ciklusa konzola.
viper89
2017 Srp 13 02:16:46 PM
odlican read ambi, bravo :ay:
Ambivalent_
2017 Srp 13 03:04:47 PM
Quote:

odlican read ambi, bravo :ay:


Hvala. Predlažem bookmark, žustre kritike i nastavak rasprave kroz 3 godine. :)
AlexY
2017 Srp 13 04:21:10 PM
Nekako mi je vrijeme sporije prolazilo sa prijašnjim konzolama. Kad kažeš da je PS4 već 4 godine na sceni malo mi je nadrealno. Ima smisla da se govori o nasljedniku, ali te Pro verzije su malo promijenile ritam. Ne očekujem još ništa za bar dvije godine.
Deadwalker
2017 Srp 13 04:27:08 PM
Previše se priča o hardwareu, rezolucijama, pikselima, FPS-u i čemu sve ne...do prije par godina potpuno nebitnim temama za konzolašku publiku. Mislim da ova generacija ima barem 3-4 godine života, ako ne i više."Prave 4K konzole" nema smisla dovoditi na tržište dok zastupljenost 4K televizija značajno ne poraste. A to se neće dogoditi još neko vrijeme.
Tzereen
2017 Srp 13 04:30:34 PM
Dobar članak, ali ja ne brinem za budućnost.
Siguran sam da nećemo biti razočarani.

Konzole će biti dovoljno snažne za 4K u 60FPS.
A najbitnije, veliki pomak će biti u procesorima, a to se pokazalo kao najveća kočnica trenutno.
Plus nek još stave i SSD unutra i to je to.
viper89
2017 Srp 13 04:36:43 PM
Quote:

Konzole će biti dovoljno snažne za 4K u 60FPS.


awwwwwwwwwwwwwww heeeeeeeeeeeelllllllll noooooooooooooooooo.

A i cemu? Bolje da se ta snaga iskoristi na jos bolje i dinamicnije simulacije, fiziku, svijetove itd a ne samo 4x vise piskela. Nepotrebno skroz.
1080p 60 ce godinama biti go-to.
Chono7
2017 Srp 13 04:45:10 PM
Ja se isto ne brinem za buducnost
viper89
2017 Srp 13 04:45:38 PM
Quote:

Ja se isto ne brinem za buducnost

bkmqdpjiljoh.jpg
Genesis
2017 Srp 13 04:55:47 PM
jos su glasine da sony navodno hoce izdat novu Slim Ps4 verziju, koja ce bit jos tanja od ove sadasnje
viper89
2017 Srp 13 04:57:30 PM
Pa nista cudno, to ce doc na kraju generacije kao najefikasniji SKU koji ce ih najmanje kostat za napravit i drzat i dalje PS4 na trzistu zajedno s final sluzbenim price cutom. Kao PS3 super-slim. Mislim da ce im PS4 drmat jako dugo cak i kad dodje PS5.
Tzereen
2017 Srp 13 04:59:09 PM
PS4 super slim ili PS4 Pro slim ili oboje?
viper89
2017 Srp 13 05:03:05 PM
ha cuj, moguce i PS4 Pro. Vidio si i sam koliko su smanjili xbox one x, znaci i to je itekako moguce. neki ultra jeftin obican ps4 super slim ce itekako biti vani i to ce se prodavat ko ludo i dalje.

Meni se opcenito ti super slimovi ne svidjaju, primjer i xbox i ps3 prosle gen. Jer oni nisu radjeni kao slim vec su najjeftiniji final form proizvoda koji ce se proizvodit u tvornicama za najjeftinije pare i koji ce bit dostupan na trzistu dok ne ugase proizvod. zato cesto izgledaju dosta jeftino, makar tesko da ce to vecini smetat kad bude povoljno za kupit a godinama ce developeri podrzavati "last gen" kad dodju nove konzole, pogotovo sad zbog slicne arhitekture.
Tzereen
2017 Srp 13 05:08:43 PM
Ne znam.
Ja ne smijem reć ništa protiv slima, jer da nije bilo PS3 slima, dan danas bi valjda bio samo na PC-u.
viper89
2017 Srp 13 05:11:14 PM
slim ps3 je bio genijalan. Ispravio je najvece probleme OGa i super izgledao. Tad je i PS3 opcenito okrenuo pricu i poceo se prodavat kako spada.
Pricam za super slim, isto za PS3 i X360 revizije. Te mi nisu bile nesto.
Genesis
2017 Srp 13 05:33:37 PM
Quote:

PS4 super slim ili PS4 Pro slim ili oboje?

glasine sto sam citao samo slim da ce bit jos tanji, za PRO niej bilo ni rijeci...
Tzereen
2017 Srp 13 05:34:41 PM
Možda je tako i bolje.
Zamisli da kupim PS4 Pro Glacier White i onda mjesec dana kasnije na PSX najave PS4 Pro slim verziju...
madSuperCrash
2017 Srp 13 05:50:04 PM
Fenomenalan tekst.

A i podsjetio je na ona stara vremena razglabanja o novim konzolama, definitivno najzanimljivije teme ikad.
Blade
2017 Srp 13 07:07:08 PM
Šteta što će Nintendo pomest konkurenciju inovacijom pa će brojke po ko zna koji put bit irelevantne. Pogotovo kada su golim okom razlike sve manje vidljive.
Tzereen
2017 Srp 13 07:49:48 PM
Ja taj Nintendo volim ko Viper indie igre.
Nikada mi neće biti jasan njihov uspjeh. Ali dobro, Appleov uspjeh mi je još manje jasan.
Veigue
2017 Srp 13 08:30:20 PM
Quote:

Ja taj Nintendo volim ko Viper indie igre.
Nikada mi neće biti jasan njihov uspjeh. Ali dobro, Appleov uspjeh mi je još manje jasan.

Volimo Nintendo, simple as that.

I serveri im se ne ruše 2 puta tjedno kao nekima.
viper89
2017 Srp 13 08:43:22 PM
Sta je dosla mrezna podrska za switch? :D
Ambivalent_
2017 Srp 13 09:33:11 PM
Quote:

Šteta što će Nintendo pomest konkurenciju inovacijom pa će brojke po ko zna koji put bit irelevantne. Pogotovo kada su golim okom razlike sve manje vidljive.


Ovo nije članak o projekcijama prodaje konzola niti je članak namijenjen gamerima koji ne mare za tehničke specifikacije (novih) konzola (dakle većini gamera kojima je Nintendo prva konzola), stoga ne znam čemu ova defenzivna/hejterska prozivka osim kao projekcija nekih vlastitih nesigurnosti.
Wolf
2017 Srp 13 09:36:36 PM
Quote:

Ja taj Nintendo volim ko Viper indie igre.
Nikada mi neće biti jasan njihov uspjeh. Ali dobro, Appleov uspjeh mi je još manje jasan.


A slusaj ti si dan i noc igra Destiny..paz Destiny i onda ti N uspijeh nije jasan, a svaki Mario, Zelda, Smash, Kart bolji.od.boljeg....meanwhile ti igras Destiny..ono Destiny
Tzereen
2017 Srp 13 09:42:05 PM
Destiny je odličan kao ono što je. Ni više ni manje.
Ne, nikada mi nije bio najbolja igra, niti će biti. Ali ono što je planirao napraviti, odradio je maestralno. Nije mi žao ni minute provedene unutra.

A usporedba ti je površna. To je kao da ideš dvojiti u moj ukus za bilo što, samo zato što sam dovoljno iskusan da mogu uživati u svemu. Ako si ikad pratio što sve igram ili gledam, znao bi postoje dimenzije u svemu.

Ali... Offtopičarimo...
Veigue
2017 Srp 13 09:46:36 PM
Quote:

Quote:

Šteta što će Nintendo pomest konkurenciju inovacijom pa će brojke po ko zna koji put bit irelevantne. Pogotovo kada su golim okom razlike sve manje vidljive.


Ovo nije članak o projekcijama prodaje konzola niti je članak namijenjen gamerima koji ne mare za tehničke specifikacije (novih) konzola (dakle većini gamera kojima je Nintendo prva konzola), stoga ne znam čemu ova defenzivna/hejterska prozivka osim kao projekcija nekih vlastitih nesigurnosti.

Daj pazi kad te jedan post tako uvrijedi, pa da moraš ovako agresivno reagirati.  :bcringe

Čudno da već niste počeli slati opomene ili mjutanje od 24 sata; to vam je postala navika.
Nenad_87
2017 Srp 13 09:48:06 PM
Quote:

Appleov uspjeh mi je još manje jasan.

Mislim da je razlog uspjeha to što rade jako kvalitetne uređaje. :)
[member=198]Ambivalent_[/member]
Odličan tekst. S guštom sam ga pročitao. Nadam se da si u pravu i da će nova generacija izaći 2020-2021.
Stvarno nebi imalo nikakvog smisla da izađe 2019. i bude neki "half-step" napredak.
Da se dotaknem ove generacije. Jako sam zadovoljan. Puno je odličnih igara a popis onih koje tek trebaju izaći je također odličan.
Što se mene tiče ne trebaju se žuriti s next genom. Samo neka nastavljaju štancati hitove.
Garrus_V
2017 Srp 13 11:11:40 PM
Ja se slazem da ova generacija treba trajati barem do bozica 2020 a cak bi vise volio 2021. Jbg konzole trebaju imati onaj neki wow efekt da se vidi neki napredak a danas je taj napredak sve manji i next gen konzola ispod 15 TFlopsa nebi imala smisla. Problem je sto cijena takvog stroja u recimo 2019. bi bila prevelika.

Ne razumijem one koji hoce novu generaciju svakih 5 godina, pogotovo ne u svijetu gdje imamo ps4 pro i xbone x.
Blade
2017 Srp 13 11:22:39 PM
Misija koliko toliko uspješna. Šteta što sam upecao vlastitog kolegu doduše. Dobar članak inače.
Emilijo
2017 Srp 14 01:33:10 AM
Quote:

Quote:

Ja taj Nintendo volim ko Viper indie igre.
Nikada mi neće biti jasan njihov uspjeh. Ali dobro, Appleov uspjeh mi je još manje jasan.

Volimo Nintendo, simple as that..


Upravo to. Sony ne moze konkurirati Nintendu:

PlayStation - 102.49 milijuna
Nintendo 64 - 32.93 milijuna

PlayStation 2 - 155 milijuna
GameCube - 21.74 milijuna

PlayStation 4 - 60.4 milijuna
Wii U - 13.56 milijuna
Veigue
2017 Srp 14 01:42:24 AM
Quote:

Quote:

Quote:

Ja taj Nintendo volim ko Viper indie igre.
Nikada mi neće biti jasan njihov uspjeh. Ali dobro, Appleov uspjeh mi je još manje jasan.

Volimo Nintendo, simple as that..


Upravo to. Sony ne moze konkurirati Nintendu:

PlayStation - 102.49 milijuna
Nintendo 64 - 32.93 milijuna

PlayStation 2 - 155 milijuna
GameCube - 21.74 milijuna

PlayStation 4 - 60.4 milijuna
Wii U - 13.56 milijuna


Nemoj zaboraviti na...

Wii - 101.63 mil
PS3 - 85 mil

NDS - 154.02 mil
PSP - 82 mil

3DS - 66.12 mil
Vita - 10 mil

Kad već tako voliš statistike.
Emilijo
2017 Srp 14 01:45:30 AM
Na trzistu kucnih konzola Sony je DEMOLIRAO Nintendo 3/4 generacije.
Veigue
2017 Srp 14 01:48:59 AM
Quote:

Na trzistu kucnih konzola Sony je DEMOLIRAO Nintendo 3/4 generacije.

Zahvaljujući Nintendu, ljudi polako i zaboravljaju da je Sony ikad imao prijenosne konzole.
Emilijo
2017 Srp 14 01:55:23 AM
U zadnje 3 generacije (koliko je Xbox na trzistu):

PS2+PS3+PS3 = 300 milijuna
Xbox+X360+Xbone = 145 milijuna
Gamecube+Wii+Wii U = 135 milijuna

Nintendo je cak iza Microsofta...
Wolf
2017 Srp 14 06:32:06 AM
Quote:

Quote:

Na trzistu kucnih konzola Sony je DEMOLIRAO Nintendo 3/4 generacije.

Zahvaljujući Nintendu, ljudi polako i zaboravljaju da je Sony ikad imao prijenosne konzole.


Sony je ima prijenosnike :O :O :O?
Blade
2017 Srp 14 11:28:49 AM
9e91c0d37bbcf84fbdf1bf9280ec18d2a8e334ad3bcc6184b0bc974b5c8f24b8.jpg
AlexY
2017 Srp 14 12:07:47 PM
Quote:

Quote:

Na trzistu kucnih konzola Sony je DEMOLIRAO Nintendo 3/4 generacije.

Zahvaljujući Nintendu, ljudi polako i zaboravljaju da je Sony ikad imao prijenosne konzole.


Mene ovo osobno vrijeđa i tražim ban odmah!!1!!1111!!
Deadwalker
2017 Srp 14 12:34:16 PM
Konačno je tema postala zabavna.
Tuhy
2017 Srp 15 01:01:36 PM
Odličan tekst sjeban glupim komentarima.
Virty
2017 Srp 25 01:14:37 PM
Dobar tekst za razliku od puno komentara.
Ulogiraj se da bi komentirao.