Isprobali smo Aven Colony – SimCity u svemiru!

Kako preživjeti surovu svakodnevicu u vanzemaljskim uvjetima?

Napisao  Srijeda, 12 Srpanj 2017

Ako vam u moru visokobudžetnih i nahajpanih ovogodišnjih naslova ovaj nije upao u oko, nećemo vam zamjeriti. Radi se o vrlo ambicizonom projektu izuzetno malog developerskog tima stacioniranog u Austinu (Texas). Mothership Entertainment osnovan je 2013, a broji samo četiri člana, doduše svi odreda veterani gejmerske industrije. Njihov zajednički rezime se, između ostalog, sastoji od naslova poput Fable 2, Metroid Prime 2: Echoes, Metroid Prime 3: Corruption, Star Wars: The Old Republic i Dungeon Siege: Legends of Aranna i mnogih drugih. Kao cilj su si zadali izradu igara koje razvijaju mozak, a ne reflekse, što se upravo i vidi na ovom naslovu iz naslova (ha!). Izdavanje igre je preuzeo renomirani Team17, tvorci ultra popularnih Crvića i nedavnog staroškolnog naslova Yooka-Laylee. 

AC 03

Krećemo u prvu misiju! 

Aven Colony službeno izlazi 25. ovog mjeseca i to simultano na sve tri popularne platforme – PC, PS4 i XBOne. Imali smo priliku odigrati ranu verziju igre te ćemo vam u ovoj kratkoj precenziji (review/preview, jel?) prenijeti naše prve dojmove. 

U svojoj osnovi, ovo je pravi pravcati city-builder (gradogradnik?), žanr koji je u industriji prisutan već godinama, a čiji je najpoznatiji predstavnik SimCity. S obzirom pak na SF elemente, Aven Colony umnogome evocira i na kultni naslov Alpha Centauri kao i na noviji Civilization: Beyond Earth, iako su ta oba naslova na poteze.

AC 04

Grad je prepun kamera pa možete pratiti vaše stanovnike na posao i gledati kako su raspoloženi.

U igri ste smješteni na Aven Prime, prekrasan i neistražen planet udaljen mnogo svjetlosnih godina od Zemlje. Na sreću, Aven Prime nije monoton te sadrži džungle, pustinje, tundre i močvare te je prepun autohtone flore i faune. Na nama (ili vama) je da izgradite samostalnu i samoodrživu koloniju na terenu u kojem ćete se konstantno morati prilagođavati i reagirati na razne izazove. Beta verzija je ponudila četiri misije iz kampanje, od kojih su prve dvije namijenjene učenju osnova bogatog sučelja i samih mehanika igre, dok u idućim misijama do izražaja dolazi vaše znanje i sposobnost adaptacije.

AC 07

Tzerje Nebojse u izgradnji!

Igra je vrlo dobro koncipirana, jer se vrlo lako „uđe“ u osnove, a tek kasnije se sloj po sloj otkrivaju mnogi novi elementi te se vidi koliko duboko sežu određene ideje. Morati ćete brinuti o pregršt stvari - o vodi, hrani, energiji, skladištenju, transportu, radu, razonodi i sreći stanovnika, ali i brojnim drugim. Recimo, osim klasične hrane, uzgajat ćete i vanzemaljske kulture koje nisu jestive, ali se daju preraditi u druge stvari. Isto tako, postoji i znanstveni odsjek u kojem razvijate nove tehnologije. A kasnije se susrećete i s neprijateljski raspoloženim vanzemaljskim elementima. Sve skupa je prožeto i odličnim ciklusom dana i noći, koji se zbog svoje lokacije zapravo ponašaju kao mini godišnja doba pa je noćni ciklus u biti zimski period. Kako baš sve ne bi bilo preteško, igru u svakom trenu možete pauzirati kako biste smirene glave donijeli čim bolju odluku za vas i vaše stanovništvo. Igra će u svojoj punoj verziji pružiti mnoge druge elemente, a izuzetno nas raduju divovski vanzemaljski crvi koji podsjećaju na one iz Dine ili Mass Effecta.

AC 06

Crvek upao u kadar!

Znači, da rezimiramo: puna igra dolazi 25. ovog mjeseca na sve tri najpopularnije platforme, a cijena na Steamu je trenutno 26.99€.

Na kraju vam prilažemo i službeni trailer.

Flipper
2017 Srp 13 01:45:09 PM
Zvuči zanimljivo igra ako je suditi po precenziji.

Poslano sa mog Redmi Note 4 koristeći Tapatalk

viper89
2017 Srp 13 02:11:09 PM
cak i fora izgleda
Icek™
2017 Srp 13 02:13:37 PM
Prilično zanimljivo da. Mene "brine" kakvo će biti izvođenje kontrola na PS4, ovo možda bolje kupiti za PC...
Chaky
2017 Srp 25 01:40:49 PM
Quote:

Prilično zanimljivo da. Mene "brine" kakvo će biti izvođenje kontrola na PS4, ovo možda bolje kupiti za PC...

Bas to. Graficki vjerujem da izgleda dobro na sve tri platforme. Cijena odlicna.
[member=84]Tzereen[/member]
Odigrano na PC-u?
Tzereen
2017 Srp 25 01:42:22 PM
PC, yes.
Probat ću i punu recenziju, ako stignem.
Kampanja bi mogla biti dobra.
Chaky
2017 Srp 25 02:10:55 PM
Djeluje interesantno, ako zbog niceg onda zbog SandWorms :D

Ne vjerujem da ce biti DayOne (ubijaju me saleovi, uvijek nesto zanimljivo), ali doci ce u kolekciju kad-tad.
Veigue
2017 Srp 25 02:14:59 PM
Jel' mogu određivati tko će se kime razmnožavati?
Ne bih baš htio puno rasnog miješanja...

Čini se zanimljivo, a 27 Eura nije puno.
maximalni
2017 Srp 25 02:18:10 PM
Quote:

cak i fora izgleda


si dobro, dečec?
gunner
2017 Srp 25 03:27:10 PM
Hahaha vrucine zamutile Vipera.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

Ulogiraj se da bi komentirao.