Vraća li Hollywood western žanru stari sjaj?

„Hostiles“ je samo jedan u nizu.

Napisao  Srijeda, 06 Rujan 2017

Nakon odgledanog trailera za „Hostiles“, novi film Scotta Coopera, u kojem će se još jednom pojaviti Christian Bale, mnogima je palo napamet u naslovu navedeno pitanje. Posljednjih nekoliko godina imali smo nekoliko odličnih predstavnika western žanra u vidu filmova poput „Bone Tomahawk“, „Slow West“ i sličnih, a također imamo i scenarista/režisera Taylora Sheridana koji kroz svoje scenarije oblikuje svojevrsni moderni western i evocira stara vremena ponajprije svojim lokacijama snimanja u filmovima poput „Hell or High Water“.

Scott Cooper iza sebe ima već dva filma koja se odvijaju na lokacijama tipičnim za western filmove, „Crazy Heart“ i „Out of the Furnace“, ali „Hostiles“ mu je prvi pravi western film. Isti je smješten u 1892. godinu, a pratit će priču vojnika čiji je zadatak provesti jednu obitelj kroz izrazito opasan teritorij. Trailer je, moramo priznati, složen fantastično, svaka scena izgleda predivno, a ono najbitnije, odiše westernom iz svake pore.

Glumačka postava koju čine Christian Bale, Rosamund Pike, Ben Foster i Jesse Plemons- da nabrojimo samo neke- obećaje nam i čvrstu potporu na tom frontu, a nadamo se kako će film doživjeti uspjeh i potaknuti još pokojeg čovjeka u Hollywoodu da žanru pruži priliku.

Sam datum izlaska još uvijek nije poznat, iako pogled na iMDB stranicu govori kako je u određenim dijelovima SAD-a film već „vani“.

FicoLegend
2017 Ruj 06 10:48:15 AM
Ovo izgleda kao ozbiljan kandidat za Oscare. Wes Studi mi je oduvijek bio drag glumac, a vidim da Bale želi još jedan zlatni kipić.

Westerni su već osamdesetih krenuli u taj drugi pravac koji ih je doveo do mjesta gdje su danas. Možda je čak i High Noon '52. bio prekretnica za žanr, a mogao bi se tu uvrstiti u Shane. No to su sve bili filmovi ispred svoga vremena. Osamdesete su zato bile godine kada je krenulo. Pale Rider za početak, potpuno atipičan western nakon kojeg se pojavio Lonesome Dove - po meni jedna od najboljih mini serija ikada napravljenih. Slijedilo je s Dances With Wolves i Unforgiven. Još se pojavio pokoji westernu devedesetima, no to je bilo to.

3:10 to Yuma, Seraphim Falls i True Grit su obavezno štivo svima koji novije westerne žele pogledati. Veselim se povratku žanra jer je više puta dokazano da dobro napravljeni western može bez problema konkurirati za film godine, sve je stvar u pristupu.
Ulogiraj se da bi komentirao.