Novo u kinima | (9.11.) Hrvatski horor, misterije i požari

Šarolik tjedan pred nama.

Napisao  Ponedjeljak, 06 Studeni 2017

Dalibor Matanić spremio nam je novi film, ovoga puta možda i „najeksperimentalniji“ dosada, bar kad je u pitanju domaća kinematografija. Tema egzorcizma u svjetskoj kinematografiji iskorištena je već na sve moguće načine, ali moramo priznati kako nas zanima način na koji će Matanićev Egzorcizam obraditi temu. Pitanja vjere isplest će zavrnutu priču ako je suditi po dosadašnjim informacijama, a klupko će se odmotati već ovog četvrtka.

Ekipa iz džungle, po svemu sudeći, još je jedan ispodprosječni animirani film koji je tu da popuni još koje mjesto u kino dvoranama najmlađima. Čeka nas još jednom more šarolikih likova, solidna animacija i priča o spašavanju svog životnog područja.

Only the Brave još je jedna priča o američkim herojima, u ovom slučaju vatrogascima, postrojbi prozvanoj Granite Mountain Hotshots, i njihovoj borbi s jednim od najvećih požara koji je zahvatio tu državu. Naravno, radi se o istinitoj priči, a odlična glumačka postava predvođena Joshom Brolinom i Milesom Tellerom, po svemu sudeći, rezultirala je odličnim filmom. Nema se tu puno za reći osim da se radi o jednom od onih filmova koji će vas inspirirate da se ustanete iz naslonjača i napravite nešto „korisno“.

Jeste li spremni za još jedno izlaganje svojih osjetila nečemu drugačijem, neki bi rekli i čudnome? Ako je odgovor potvrdan, htjet ćete se uputiti u kino dvorane na novi film Yorgosa Lanthimosa, čiji je „The Lobster“ pred koju godinu uzdrmao svijet filma i doveo nešto uistinu drugačije pred širu publiku. The Killing of a Sacred Deer još je jednom u glavnu ulogu stavio Colina Farrella, a po svemu sudeći dobit ćemo u najmanju ruku film jednako čudan kao i već navedeni „The Lobster“. Nicole Kidman dodatan je razlog da pogledate ovaj film koji je već sada jedan od glavnih kandidata za nadolazeću sezonu nagrada.

Kenneth Branagh upustio se na izuzetno tešku misiju rekreiranja jedne od najprepoznatljivijih priča Agathe Christie, a ako je suditi po prvim kritikama, u tome je tek djelomično uspio. Murder on the Orient Express dobiva prilično podijeljene kritike, a kako i ne bi jer priča je ipak danas već viđena, a i promjene koje je Branagh uveo zasigurno su za neke bile previše. U svakom slučaju, glumačka postava uistinu je impresivna, a Branagh se dokazao kao režiser i njegovi će poklonici sigurno pružiti mu šansu da ih osvoji i ovim filmom.

CroZac_Drake
2017 Stu 06 05:29:39 PM
[member=116]Veigue[/member] očekujem recu Egzorcizma ASAP.
Veigue
2017 Stu 06 11:07:58 PM
...a ja se ponadao da će ljudi htjeti recenziju Blade Runnera, budući da sam jedini na forumu koji nije impresioniran istim. :(
CRO_Ghost
2017 Stu 09 08:31:43 AM
Evo, mogu s ponosom reci da sam jucer imao priliku medju prvima u RH, u organizaciji Cinestara i Vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, pogledati film “Samo za hrabre”.

Film je surovo iskren i normalno snimljen prema istinitom događaju. Kako bi Eric Marsh (Jedan od glavnih protagonista) rekao “to je bilo nešto najdivnije i najužasnije što sam ikada vidio”.

Koliko film zapravo dira u “dubinu duše” dovoljno govori sam kraj filma koji nije mogao završiti drugačije nego kao istiniti događaj koji se zbio 30.6.2013. Gdje je u požaru kod gradića Yarnella živote izgubilo 19 od 20 pripadnika Granit Mountain Hotshots (kako ih oni zovu Vatreni specijalci).

Nema tu previše dileme i nekog pisanja oko ovog filma... bilo je potrebno samo biti na kraju filma kada se u kinodvorani ispunjenoj sa vatrogascima, njihovim obiteljima i prijateljima svakome od njih vidjela nelagoda, strah i užas u očima pomješani sa velikom dozom ponosa!
Ulogiraj se da bi komentirao.