Podjela sadržaja i ekskluzivnost pokrenuli veliki rast piratstva nakon mnogo godina pada

Bilo je pitanje vremena.

Napisao  Srijeda, 03 Listopad 2018

Netflix i slični streaming servisi, složit ćemo se svi, genijalna su stvar. U svega nekoliko klikova možete doći do ogromne količine sadržaja, i za nekoliko desetaka kuna mjesečno uživati u istome koji će vas držati prikovanim za kauč, krevet ili gdje god već uživate u medijskom sadržaju. Čak toliko dobar da će se tih nekoliko desetaka kuna isplatiti i odvratiti vas od torrenta… barem je tako bilo do prije nekoliko godina, kad je Netflix bio daleko najveći igrač na tržištu streaming servisa.

Pick me, pick me, pick me...

Netflix je i dalje na vrhu, ali posljednjih nekoliko godina mnoge su kompanije, kako to inače i biva, nanjušile recept Netflixa za uspjeh pa su isti tako „iskopirale“ i pokrenule svoje streaming servise. Oslanjaju se kao i Netflix na sadržaj koji otkupljuju od drugih produkcijskih kuća, ali i ono bitnije, svoj originalni, ekskluzivan sadržaj. Taj ekskluzivan sadržaj postao je prvi argument kad se odlučujete na koji ćete se servis pretplatiti, jer, budimo realni, gotovo pa da ne postoji osoba koja je pretplaćena na sve… I upravo tu nastaje problem. Tržište je još jednom postalo prezasićeno konkurencijom, a sadržaj koji je jedno vrijeme bio gotovo u potpunosti dostupan na jednom ili dva servisa, sada je rastegnut na njih pet, šest… ili čak i više.ž

Toliko love ipak nemamo

Netflix, Hulu, Amazon, HBO… lista se nastavlja, a veliki igrač koji će tek pristići na tržište je i Disney, koji će povući more sadržaja s gore navedenih servisa, i tako još više podijeliti tržište, a naravno i izvući još više love iz džepova potrošača koji su još jednom vraćeni na početak priče. Odjednom je tih nekoliko desetaka kuna postalo nekoliko stotina kuna, a torrenti su postali još jednom iznimno primamljivi. Tako će većina ljudi uzeti pretplatu na jedan od servisa za koji smatraju da najbolje pokriva njihove afinitete, a za ostatak sadržaja će posegnuti na torrent stranice. Upravo to pokazuje najnovije istraživanje Sandvinea koji su u svom „The Global Internet Phenomena Reportu“ za mjesec listopad zabilježili podatak kako je nakon mnogo godina pada, promet na BitTorrentu u ozbiljnom porastu. Tako je 2011., godine kada je torrent manija bila na vrhuncu, više od 52% Internet prometa u SAD-u otpadalo na torrente, da bi se do 2015. godine ta brojka spustila na 26%.

Sve je jasno.

Brojka raste konstantno na globalnoj razini, a zabilježili su podatak kako je u Europi, na Bliskom Istoku i u Africi trenutno 32% prometa upravo zabilježeno preko BitTorrenta. Valja napomenuti kako nije sav sadržaj koji se distribuira preko istoga ilegalan, ali isto tako kako je brojka zapravo i mnogo veća jer se mnogo korisnika skriva iza raznih proxyja i VPN-ova.

Mi nekako sumnjamo kako će se trend podjele sadržaja u skorijoj budućnosti zaustaviti, a očito isto misle i krajnji konzumenti, koji će se uvijek snaći, pa makar to značilo i bacanje u piratske vode.

Tzereen
2018 Lis 03 04:57:43 PM
Kad su debili. Ovako ce na kraju samo odbiti kupce.
Cak i oni koji su odabrali jednog, npr. Netflix, ce odustati jer ce ponuda biti okljastrena.

A kamoli da se placaju dvije, tri ili vise raznih pretplata.
Da ne bi placao posebno Disneyu, posebno Sonyu, posebno Universalu, posebno Warner Borthersu, pa onda ovi stari - Hulu, Amazon, Netflix.
CroZac_Drake
2018 Lis 03 05:08:10 PM
Nedavno sam uzeo pretplatu na HBO GO jer gledam stvarno puno njihovih serija (posebno u zadnje vrijeme). Vidio cijenu, bagatela (5$), rekao super. Skinem aplikaciju na konzolu, a ono katastrofa. Sve usporeno, video stalno buffera, ne možeš ni gledat ko čovjek... odmah sam otkazao pretplatu. Lakše mi je skinut s torrenta nego se yebat i plaćat im još za to.
Netflix je za njih izmislio svijet.
Ono što želim reć je da stvarno imam volju dat tih 50-60 ili koliko već kuna za neki streaming servis, ali onda očekujem i neku kvalitetu za to što plaćam. Ali da, nema šanse da bi plaćao 10 razno raznih servisa kako bi imao mogućnost gledanja nekolicine serija na svakome od njih. Time se zapravo i pobija njihova uloga...
Trebalo bi bit kao i u glazbenoj industriji. Imaš nekoliko giganta, svaki od njih ima sve dostupno (dobro ajde ne baš sve, ali 90% toga što te zanima možeš dobit s pretplatom na bilo kojem od streaming servisa).
Tzereen
2018 Lis 03 05:11:24 PM
Upravo tako. Skode sebi i drugima. Nitko od ovog nece imati koristi. Nitko.
Deadwalker
2018 Lis 03 06:27:51 PM
Jbg, tržište je to i svatko se ima pravo natjecati sa svojim konjem. Veći problem je što su se svi počeli gurati u sustav pretplate. Glazba, office, cloud, video igre, aplikacije raznih namjena, desktop programi... Čovjek bi za sve to trebao imati mjesečni budžet od najmanje 100€. Koliko čitam, MS planira i Windowse prebaciti u pretplatnički model. Hvala, ali ne hvala.
Ulogiraj se da bi komentirao.