Glumci s najviše Oscara

Kroz povijest dodjele nagrada bilo je nekoliko glumaca koje je akademija osipala nagradama, a mi vam donosimo pregled tih imena.

Napisao  Ponedjeljak, 22 Veljača 2016

Katharine Hepburn (12 nominacija, 4 nagrade)

Jedna od ranijih Hollywoodskih diva i dan danas drži rekord po broju osvojenih nagrada kako kod žena, tako i općenito. Jedina je od glumaca s četiri osvojene nagrade, a sve četiri dobila je za ulogu glavne glumice. Nagrade je dobila za filmove "Morning Glory," "Guess Who's Coming to Dinner," "The Lion in Winter," i "On Golden Pond.". Pitanje je kada će i hoće li je itko sustići u skorijem vremenu. Također vrijedi reći kako je Cate Blanchett dobila Oscara za ulogu Katharine Hepburn u filmu „The Aviator“.

Meryl Streep (19 nominacija, 3 nagrade)

Po mnogima najbolja glumica svih vremena debelo šiša sve glumačke kolege po broju nominacija s impresivnih 19, od čega je dobila tri. Nabrajati sve filmove u kojima je briljirala ne bi imalo smisla, ali vrijedi istaknuti filmove za koje je dobila Oscara, a to su: "Sophie's Choice" "The Iron Lady" i "Kramer vs. Kramer", od čega su za prva dva oni za najbolju glavnu ulogu, a posljednji za najbolju sporednu.

Jack Nicholson (12 nominacija, 3 nagrade)

Prvi muškarac na listi, legenda Hollywooda i glumac koji je obilježio cijelo jedno filmsko razdoblje kroz svoju karijeru skupio je 12 nominacija, a dobio tri nagrade. Dvije za najbolju glavnu ulogu u filmovima "One Flew Over the Cuckoo's Nest" i "As Good As It Gets" te jednu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Terms of Endearment".

Ingrid Bergman (7 nominacija, 3 nagrade)

Jedna od onih glumica koje su dobile naziv femme fatale drmala je Hollywoodom 20. stoljeća i pri tome pokupila sedam nominacija, a dobila tri nagrade. Dvije za glavnu ulogu u filmovima "Anastasia" i "Gaslight" i jednu za sporednu ulogu u klasiku Sidneyja Lumeta" Murder on the Orient Express".

Daniel Day-Lewis (5 nominacija, 3 nagrade)

Jedini muški glumac koji je osvojio tri nagrade i to sve tri za glavnu ulogu. Jedan je od trojice muških glumaca u „klubu“ onih koji posjeduju tri nagrade, a dobio ih je za glumu u filmovima "My Left Foot: The Story of Christy Brown“, „There Will Be Blood“ i „Lincoln“. Osim toga bio je nominiran još dva puta, u filmovima“ In the Name of the Father“ i „Gangs of New York“.

Walter Brennan (4 nominacije, 3 nagrade)

Posljednji u „klubu“ onih s tri osvojene nagrade u muškim kategorijama, a Brennan je sve svoje nagrade dobio za sporedne uloge. Filmovi koji su mu donijeli nagradu su "Come and Get It", Kentucky" i "The Westerner".

Bette Davis (10 nominacija, 2 nagrade)

Još jedna od glumica 20. stoljeća, Bette Davis glumila je u impresivnih 125 filmova, a u plodnoj karijeri zaradila je deset nominacija za Oscara, od čega je dobila dvije za uloge u filmovima „Dangerous“ i „Jezbel“.

Spencer Tracy (9 nominacija, 2 nagrade)

Još jedan od velikana starog Hollywooda, Spencer Tracy proslavio se brojnim ulogama kroz svoju karijeru, a pažnju je najviše privukao s devet filmova koji su mu donijeli nominaciju za Oscara od čega je dobio dvije nagrade i to dvije godine zaredom za filmove „Captains Courageous“ i „Boys Town“.

Marlon Bando (8 nominacija, 2 nagrade)

Po mnogima najbolji glumac svih vremena, kontroverzni Marlon Brando kroz svoju je karijeru glumio u velikom broju impresivnih filmova u kojima je upravo on obično krao show. Tako je kroz karijeru zaradio osam nominacija i dvije nagrade za filmove „On the Waterfront“ i „The Godfather“, obje za glavnu ulogu. Poznat je i incident koji se dogodio na dodjeli nagrada kada je osvojio drugu nagradu, kada se nije pojavio već posalo Indijanku da pročita govor umjesto njega.

Jack Lemmon (8 nominacija, 2 nagrade)

Glumac i povremeni pjevač za filmove, Jack Lemmon kroz karijeru pojavio se u 95 filmova, a pažnju najviše privukao u onih osam za koje je dobio nominacije. Dvije od tih osam je i odnio doma, a to su one za filmove „Mister Roberts“ koja mu je ujedno bila i prva nominacija i „Save the Tiger“.

Robert De Niro (8 nominacija, 2 nagrade)

Živuća legenda i svima dragi glumac Robert De Niro i dalje glumi, a kroz karijeru prikazao nam je mnoštvo nezaboravnih likova i isprofilirao se kao jedan od najvećih svih vremena. Broj uloga kojima nas je oduševio je ogroman, a nominiran je sedam puta od čega je dobio dvije nagrade. Onu za glavnu ulogu u filmu „Raging Bull“ i za sporednu ulogu u nastavku legendarnog „The Godfathera“ u kojem je glumio istog lika kao i Marlon Brando u originalnom dijelu, a obojica su dobili nagrade.

Jane Fonda (7 nominacija, 2 nagrade)

Još jedna od onih koje i dalje glume i donose nam još uvijek odlične performanse, Jane Fonda proslavila se još 70-ih godina prošlog stoljeća. U bogatoj karijeri glumila je u 55 naslova, a u sedam njih dobila je priznanje od Akademije u obliku nominacije. Dvije od tih sedam je i dobila za svoj rad na filmovima „Klute“ i „Coming Home“.

Cate Blanchett (7 nominacija, 2 nagrade)

Australska glumica oduševljava nas svojim izvedbama već dugi niz godina, a ne čini se kako će uskoro prestati. Zadnjeg Oscara dobila je prije dvije godine za ulogu u filmu „Blue Jasmine“, a osim toga ima još jednoga za već spomenuti „The Aviator“. Osim toga vrijedi reći kako je nominirana sedam puta, između ostaloga i ove godine za film „Carol“.

Dustin Hoffman (7 nominacija, 2 nagrade)

Svima simpatični glumac i dan danas glumi unatoč svojim godinama, a zlatno doba imao je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća kada je od svojih sedam nominacija osvojio dvije i to za filmove „Kramer vs. Kramer“ i „Rain Man“. Možemo biti sretni što ga gledamo i dan danas.


Ovime dolazimo do glumaca sa šest nominacija i dva osvojena Oscara, a to su redom: Michael Cane ("Hannah and Her Sisters", "The Cider House Rules"), Jessica Lange („Tootsie“, „Blue Sky“), Maggie Smith ("The Prime of Miss Jean Brodie", "California Suite") i Denzel Washington („Training Day“, „Glory“).

Po pet nominacija i dva Oscara imaju: Gary Cooper ("Sergeant York", "High Noon"), Olivia de Havilland ("To Each His Own", "The Heiress"), Gene Hackman ("The French Connection", "Unforgiven"), Tom Hanks („Philadelphia“, „Forrest Gump“), Fredric March ("Dr. Jekyll and Mr. Hyde", "The Best Years of Our Lives"), Sean Penn („Mystic River“, „Milk“) i Elizabeth Taylor ("BUtterfield 8", "Who's Afraid of Virginia Woolf?").

Savršen učinak od dvije nominacije i dva osvojena Oscara imaju Christoph Waltz („Inglourious Bastards", "Django Unchained"), Hilary Swank ("Million Dollar Baby", "Boys Don't Cry") i Kevin Spacey ("American Beauty", "The Usual Suspects").

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.