FFA Oscari 2016.

Donosimo vam listu pobjednika prvih FFA Oscara po izboru članova naše zajednice.

Napisao  Petak, 26 Veljača 2016

Napokon je došao i taj trenutak nakon dugog glasovanja članova našeg foruma. Pobjednici FFA Oscara su izglasani i dok je u nekim kategorijama bilo premoćnih pobjednika, u nekima je bilo vrlo gusto, a također je bilo i podjela prvog mjesta. Članovi foruma su se izjasnili i dok su neki pobjednici očekivani, bilo je i par iznenađenja. Pa krenimo…

Krećemo s onom najmanje prestižnom nagradom koju bi svatko sigurno htio izbjeći, a to je ona za Najveće razočarenje. Nekome „nagrada“ mora otići, a ove godine to je „Fantastic Four“ koji je premoćno izglasan za možemo reći jednog od najgorih filmova u protekloj godini. Najbliže mu se približio „Hitman: Agent 47“, ali možemo reći kako je nagrada itekako zaslužena.

Na drugoj strani spektra imamo kategoriju za Najveće iznenađenje, koje dodjeljujemo filmu za koji nismo očekivali da će biti toliko dobar. „Mad Max: Fury Road“, nastavak legendarne trilogije iz prošlog stoljeća prodrmao je filmski svijet i izbio svu skepsu iz nas koji smo je imali prije samog prikazivanja. Uvijek je teško vratiti na ekran franšizu koja je toliko cijenjena, ali sa sigurnošću možemo reći kako je George Miller uspio, a naša nagrada za najveće iznenađenje godine tako je otišla upravo pobješnjelom Maxu.

Najbolji indie film kategorija je koju smo odlučili uključiti zbog sad već konstantnog rasta kvalitete nezavisnih filmova koji nas iz godine u godinu sve više oduševljavaju. Tako je i ove godine bio isti slučaj, a od mnoštva odličnih filmova „Me and Earl and the Dying Girl“ okitio se FFA nagradom za najboljeg „indijanca“.

Kao što smo već napisali, izrazito je teško za bilo koga kada treba napraviti nastavak filma ili zapravo bilo čega. Pogotovo je to slučaj ako je original bio uspješan i očekivanja fanova su velika. Zadnjih nekoliko godina rebootanje popularnih filmova postalo je trend pa smo tako i ove godine imali brdo reboota, ali isto tako i nastavaka. Upravo je za te filmove namijenjena kategorija za Najbolji reboot/nastavak u kojoj je pobjedu još jednom odnio „Mad Max: Fury Road“.

Glazba u filmu vrlo je bitan aspekt i loš izbor skladbi ili njihovo loše pozicioniranje u film svakome može pokvariti dojam. Na našu sreću, kategorija u kojoj smo glasovali je ona za Najbolji soundtrack pa se tako nismo morali brinuti oko onih loših. Pobjedu je odnio „Straight Outta Compton“ što i ne dolazi kao iznenađenja kad znamo da se film orijentira na glazbu, a Joseph Trapanese zasluženo je izašao kao pobjednik u ovoj kategoriji.

Kinematografi su često zapostavljeni kod gledanja filmova, ali upravo su oni zaslužni za dosta toga što vidimo na ekranu i upravo zbog njih neki film izgleda lijepo ili ružno. Njihovo profesionalno oko vidi ono što netko drugi nikada ne bi, a zahvaljujući njima možemo uživati u filmu. Upravo je za njih namijenjena kategorija za Najboljeg kinematografa koja je ovaj puta pripala Emmanuelu 'Chivu' Lubezkiju za njegov rad na „The Revenantu“.

Stižemo i do prve glumačke kategorija, a to je ona za Najboljeg sporednog glumca. Ove godine utrka u ovoj kategoriji uistinu je bila teška, a po autoru ovih redaka i mnogo neizvjesnija nego ona za najbolju glavu ulogu. Svi nominirani glumci pružili su nam fenomenalne performanse u vremenu kojeg su imali, ali samo je jedan mogao izaći kao pobjednik. Ovoga puta nagradu je odnio uistinu pravi pobjednik Rocky Balboa… naravno u pitanju je legendarny Sly, Sylvester Stallone koji nam je nakon mnogo uloga u bezglavim akcijskim filmovima pokazao kako i dalje može razvaliti ulogu.

I žene su ove godine bile odlične u svojim ulogama pa ne čudi da je kategorija za Najbolju sporednu glumicu bila neizvjesna do samog kraja. Na kraju je nagrada pripala Jennifer Jason Leigh za ulogu u Tarantinovom „The Hateful Eight“. Najbliže joj se približila Rachel McAdams sa svojom ulogom u „Spotlightu“.

Još jedna skupina ljudi koji su često zapostavljeni su pisci. Scenaristi su ti koji su razvili ideju i stavili je na papir, a na kraju krajeva omogućili nam da film uopće gledamo. Upravo su njihova ideja i pisanje ono što može razlikovati dobar film od odličnog, a i pomoći nam ili odmoći u imerziji u film. Mnogo je odličnih scenarija bilo ove godine, kako onih koji se više orijentiraju na priču, tako i onih koji nas jednostavno uvuku svojim fenomenalno napisanim dijalozima. Nagrada za Najbolji scenarij naposljetku je otišla Alexu Garlandu („Ex Machina“) koji je napisao odličan scenarij o umjetnoj inteligenciji, temi koja je sveprisutnija, kako općenito, tako i u svijetu filma. Ipak on nije jedini pobjednik ove kategorija jer se izjednačio brojem glasova s Adamom McKayom, Charlesom Randolphom koji su uspjeli odlično prenijeti na ekran vrlo kompliciranu temu o propasti burze i velikoj ekonomskoj krizi.

Možda i najvažnija kategorija od svih, ona koja slavi genijalne dirigente, ljude koji povlače sve konce i one najzaslužnije za sam film je ona za Najboljeg režisera. Među članovima foruma ove godine nije bilo dvojbe tko zaslužuje odnijeti nagradu pa je tako Alejandro González Iñárritu premoćno odnio pobjedu ispred ostalih nominiranih kolega za još jedno pomicanje granica nakon prošlogodišnjeg „Birdmana“. Nemoguće je ne cijeniti ono što je ovaj režiser napravio da bi snimio „The Revenant“ pa je tako i ova nagrada zasluženo priznanje.

Gusto je bilo i u kategoriji za Najbolju glumicu jer ove smo godine gledali mnogo odličnih izvedbi. Od onih dramatičnijih pa sve do akcijskih uloga, godina je bila ispunjena odličnim performansima. Kao pobjednik na kraju je izašla Charlize Theron za ulogu Furiose u novom Mad Maxu. Odmah iza nje našle su se Brie Larson, Saoirse Ronan i Alicia Vikander.

Leonardo DiCaprio premoćno je odnio pobjedu nad ostalim kolegama u kategoriji za Najboljeg glumca što i ne dolazi kao iznenađenje s obzirom na sve što je radio za ulogu, ali i samu izvedbu koja je uistinu bila fenomenalna. Svi na listi odlično su nam predstavili film, ali samo je jedan mogao izaći kao pobjednik. Najbliže se približio Matt Damon, ali uloga DiCapria u „The Revenantu“ pokazala se kao zasluženi favorit.

I evo nas na zadnjoj kategoriji, onoj za najbolje filmsko ostvarenje tj. Najbolji film koju dobiva film koji nas je najviše očarao i osvojio u protekloj godini. Izvrsna filmska godina je iza nas, mogli smo uživati u mnoštvu odličnih filmova, od akcije, drame pa do sci-fi filmova. Svatko je mogao pronaći nešto za sebe, ali izgleda kako je film „The Revenant“ najbolje rezonirao s članovima našeg foruma jer je premoćno izašao kao pobjednik. Film smo već kroz razno razne članke nahvalili uzduž i poprijeko stoga nema smisla da pišemo mnogo, već će biti dovoljno reći kako je pobjeda apsolutno zaslužena.

S ovom kategorijom okončane su naše prve dodjele nagrada, a možemo se nadati da će nam ova filmska godina biti barem jednako dobra kao i prošla. Do iduće godine…

ZoNTrA
2016 Velj 26 07:54:23 PM
Revenant pokupi sve vaznije Oscare, a najbolji dio filma, Hardy, ga ne uzme :D
Fan O'War
2016 Velj 26 08:00:10 PM
Leonardo DiCaprio pred dodjelu Oscara odnio jos jednu veliku pobijedu,ovaj put na prestiznom portalu FFA :D
CroZac_Drake
2016 Velj 26 09:12:30 PM
Quote:

Leonardo DiCaprio pred dodjelu Oscara odnio jos jednu veliku pobijedu,ovaj put na prestiznom portalu FFA :D


Barem se može tješit da je osvojio jednog Oscara ako mu kojim čudom pobjegne ovaj pravi .
Ulogiraj se da bi komentirao.