Gaming – gdje je granica između hobija i ovisnosti?

Bok, moje ime je Blitz i ja sam ovisnik o videoigrama.

Napisao  Četvrtak, 25 Veljača 2016

Ma zajebajem se, nisam. Ili je to upravo ono šta se moze očekivat od jednog ovisnika da će reć?

Dosta često sam u zadnje vrime znao naići na nekakve “studije” koje na svakakve šuplje načine pokušavaju dokazati upravo suprotno. Da li samo jebu zid u nedostatku pametnije i konstruktivnije preokupacije? Ili su možda ipak u pravu te bi se svi skupa tribali uvatit za ruke i plesat u kolo po zelenim pašnjacima umisto da provodimo svoje slobodno vrime mlateći po botunima? Koga boli **rac uopće (pardon my French), takva vrsta klaunova je upravo dobila i više prostora nego šta ga inače imaju u mojim mislima. Ali čemu onda ovakav naslov? Pa čisto da posvetimo par crta teksta našoj prvoj ljubavi i podsjetimo se ekstrema u koje nas je ona znala odvesti.

No kad malo stanem na balun i razmislim, ne mogu ipak bit toliki neodgojeni prasac pa takve face i njihove radove bacit u blato, a da prethodno ne ispalim koji argument, pa makar i moji bili šuplji k'o Ajdukova mriža. Pa ajmo vidit jel zaista vrime da se svi skupa zaputimo u nekakvu komunu gulit krumpire i tražit boga ili bez straha možemo nastavit s bacanjem na iljade sati svog života u jurenju nekih virtualnih koka i kreštavih naoružanih cicibana.

Svatko od nas je barem jednom u životu čuja one riječi: „Alo, mangupe, ostavi se tih dičjih igrica. Vidiš, tovare, da si ovisan?!“ čisto iz razloga jer upadaju u zamku propagande koja s neizmjernom lakoćom ubacuje takvo ponašanje u kalup ovisnika, no vjerojatnije je da upravo oni, koji šire takve priče, imaju problem u glavi jer se ne mogu prilagoditi promjeni vremena i navika, koje su u ovom slučaju donile sa sobom videoigre, i zbog toga osjećaju da gube moć kontrole pa zastupaju već standardizirane konvencionalnije norme. No, šta je uopće posrijedi kod njihovih argumenata? Ekipa se bez problema razbacuje terminima kao šta su ovisnost i ovisnik, ne čine razliku između fizičke i psihičke ovisnosti, ne čine razliku između adiktivne supstance i adiktivnog karaktera, a što je najbitnije, ne čine razliku između ovisnosti i kompulzivnog ponašanja.

  1. Kao šta je netko puno pametniji od mene reka: „Svaka ovisnost, bez obzira o čemu, je ništa više već rezultat pokušaja bijega od nečeg tako što idete u smjeru potrebe koja trenutno nije zadovoljena. Kako bismo ostavili tu ovisnost iza sebe, moramo shvatiti koji je razlog zbog kojeg ju koristimo.“ Fokus na predmetu ovisnosti je apsolutno nebitan, fokus treba biti na samom početku, uzroku jer takva vrsta “ovisnosti” je uvijek zamjena za nešto drugo, nešto što vam trenutno fali ili nedostaje u životu, šta je savršeni primjer kompenzacijskog mehanizma koji je u funkciji kako bi se mogli nositi s ostalim aspektima svog života. I kad to nađete, ili vratite, doslovno preko noći će nestati i ta tzv. ovisnost. Siguran sam da su mnogi od nas to već i sami osjetili na svojoj koži, kao što sam i ja. I zbog toga ne treba na to gledati kao problem, već kao privremeno zamjensko sredstvo koje ispunjava naše potrebe, svjesno ili nesvjesno, bile one veće ili manje, u ovom obliku ili nekom drugom.

    1. brbrbr Copy

    2. Želim da imam curu pa da ne moram igrat igrice. 

  2. Adiktivni karakteri, koji su ovdje jedini mogući predmet rasprave s obzirom da smo adiktivne supstance eliminirali, s naglaskom na mogući, će skliznut u "ovisnost" u bilo šta što stimulira njihove neurone i potiče ispuštanje svima nam dragog dopamina, bija to sport, dobar roman, sarma, pornjava, kvalitetan party, ispijanje bezbroj kava s društvom uz cigarete i pričanje o totalno nebitnim pizdarijama, ili ipak igre. Ovisnost o igrama je izmišljen pojam od strane velikih eksperta koji su ili prelijeni da prouče problematiku dublje, ili žele brzu zaradu na širenju straha nad lijenim roditeljima sklonim histeriziranju, koji nisu svjesni da im dijete ne pati od psihološkog problema, već sociološkog (ako uopće postoji problem). Ali, to što je kognitivan proces drugačiji kao kod ovih ostalih oblika, ne čini ga nužno lošijim, naprotiv, u nekim slučajima i boljim.

  3. I tako dolazimo do treće točke, odnosno neshvaćanja razlika između ovisničkog i kompulzivnog ponašanja. Tako bi mnogi od njih nazvali i Suhog ovisnikom, zbog svog kompulzivnog lokanja sa svojom Backstreet Boys družinom, ili Megatamicu, zbog svoje kompulzivnosti za klošarenjem po forumima, no ni jedan od njih si neće rezat žile ako im te aktivnosti odstranimo. Dobro, za potonjeg nisam siguran. Ako uzmemo u obzir koliko ja igram i koliko vremena trošim na lov na trofuje, neki bi me nazvali i ovisnikom, no kad mi je preminuo otac, konzolu nisam dodirnija pola godine, nisam u međuvremenu tuka glavom od zid, nisam kida majice i čupa kosu, niti sam bija u nemogućnosti da se usredotočim na prioritete. Ovisnost u ovim dimenzijama ne postoji, tako da bi im bilo pametnije da se drže i seciraju one u fizičkim i egzaktnijim sferama koje zapravo i mogu stvoriti apstinencijsku krizu. Jer nazivati osobu ovisnikom, jer igra igrice 60 sati tjedno i izbjegava sve vrste odgovornosti je uvreda za one prave vrste ovisnosti koje sa sobom donose neusporedive posljedice. Kompulzija, da, koju treba sanirati i odstraniti, intervencijskim ili prirodnim putem, no ne i ovisnost koje guraju čovjeka u neprepoznatljivost i nemogućnost ikakve vrste racionalnog funkcioniranja. Naravno, postoje i iznimke, no u toliko malom broju da ih ne možemo tretirati kao ništa više nego izolirane slučajeve.

Još jedna od prvih i kardinalnih grešaka koja mi upada u oko u većini tih istraživanja (čast iznimkama) je šta gaming kao cjelinu ne kategoriziraju, već generaliziraju, šta pak dovodi do kompletno pogrešnog shvaćanja njega kao takvog. Različite igre imaju jako različite svrhe i znaju biti toliko različite u srži da je apsurdno cijelu industriju stavljati u jedan kalup. Tako imamo mobilne igre koje su dizajnirane prvenstveno iz razloga da budu adiktivne, s milijun klikova i milijun i jednom vrstom mikrotransakcije koje će vas ocijedit kao Čehinja na ljetovanju, igre koje su osmišljene iz svrhe da igračima stave virtualnu palicu u ruke te im tako daju osjećaj koji tamo vani nemaju, unikatne naslove koji su umjetnost za sebe, artistički svjetovi i priče koje bi posramile i neke od najvećih umjetnika iz drugih grana, online svijet koji je dogurao toliko daleko da stvara nove milijunaše, MMORPG univerzum koji je priča za sebe itd. Različiti karakteri igraju različite tipove igara, točke i boje osobnosti koje su inače nespojive i zbog toga jednostavno ne možeš gledati u jednu grupu i nad njenim primjerom opisivati ponašanje druge grupe.

Na kraju, zar je uopće bitno, šta su ljudi već nakupina vlastitih hobija i navika, tu u ovom svitu satkanom ne od neke univerzalne istine, već percepcija. Nema ispravnog puta, ili krivog puta, već samo tvog puta i zbog toga, manje filozofiranja, više življenja, ljubav svima i tako te šeme. A dok se ne pojavi idući dušebrižnik koji je izgubija svoj taxi za sutra, mi bismo mogli podijelit s takvima neke od svojih vrhunaca te naše velike i strašne ovisnosti da vidimo dokle ona seže te se svi skupa nasmijat ili zaplakat od žalosti.

smoje

Blagoslovljen svaki dinar koji su mi izili dileri igrama i loši developeri.

Moja je zanimljivu eskalaciju doživila u Šibenskom zatvoru. Ne mogu ni ja virovat kad pogledam unatrag, ali hvala državi na plaćenom odmoru i besplatnom fažolu. I tako dok sam ni kriv ni dužan provodija svoje tinejđerske dane u četiri zida, na vratima se pojavila nova lokalna manga zvana Daddy, grdosija od nekih 210 cm i 120-tak kg, duge crne kose, opuštenog i kulastičnog karaktera, s najvećim tevejcom u cilom zatvoru i PSdvojkom. Naravno, odmah smo svi zaboravili na basket i svi sa šetnje su se ubrzo zapitali da nije možda ekipa iz ćelije br. 16 pokrepavala ili smo pobigli. Ne, mi smo rokali PES, dan i noć. Bilo je tu svega, od prave kladionice koja se razvila s glavnom valutom u obliku duvana (filter 160 ili Kolumbo, Marlboro je vridija duplo – bili jer ako pušiš crveni, kurčiš se i dobit ćeš po njuški) do tučnjava izazvanih od strane loših gubitnika. A kad bi svi pozaspali, ja i kolega Svitlica (zanimljiv i simpatičan karakter, ne bih nikad reka da je već dvaput pobjega iz leskovačkog zatvora) bi drmali po Hitmanu. Nikad neću zaboravit scenu kad su komandiri kao i svako jutro došli probudit ćeliju i našli na nas dvoje tikvana, crvenih očiju, zabijenih glava u igri i umrli od smijeha.
„Jeste vas dvoje redikula uopće išli leć?!?
Brale, šta je tebi, pa neće se Hitman sam od sebe proć!“

Par sati sna i natrag u fotelju, odeš u garažu da bar neki trening odradiš kako ne bi zakržlja kompletno, no ipak ubrzo odustaneš nakon par minuta kad shvatiš da ti svaku misao okupira jebena igra.

Kad sam nakon neka dva ipo miseca izaša, i dobija nekih mršavih 300-tinjak kuna po svakom danu u vidu odštete za pretrpljene duševne bolove i migom „uzmi pare i ne laj previše inače ćeš dobit po tamburi“, prva stvar koju sam kupija je bija ganc novi PS3 i vratija se u dobro poznatu poziciju ispred TV-a i krenija k upoznavanju s online svijetom. Prva ljubav je bila MGO, kojeg bi igra i kad ga ne igram, pa bih tako ostavija igru i modem upaljen da bude host ostalima dok se ja bavim drugim obavezama. Iz kojeg razloga, pitaj boga, živilo i disalo se za tu igru sve 24 ure u danu. Krenule su i klanske borbe, a na vrata je pokuca i zloglasni YLOD, taman večer prije toliko važnog meča. Nije bilo mista prevelikoj dilemi, odmah ujutro se otišlo u dućan i iskeširalo par iljadarki za novu konzolu jer šta bi igra i virtualna ekipa bez tebe. Bilo je tu svega i svačega pa i nedavni maraton uz novi Witcher od 5 uzastopnih dana bez stajanja sve dok nije pao platinum. Par sati sna i natrag u fotelju, baciš nešto u kljun i brže bolje hvataj joystick nazad u ruke, odeš u garažu da bar neki trening odradiš kako ne bi zakržlja kompletno, no ipak ubrzo odustaneš nakon par minuta kad shvatiš da ti svaku misao okupira jebena igra. I nema veze šta sam 7. dana ima zadnji i vjerojatno najvažniji ispit u svom akademskom školovanju, Geralt ne može čekat. Kad smo već kod njega, uvik sam se pita kako naš bradaš puše nos, jer baš me uvatila neka prehlada, i pola sline mi uvik zapne za brkove. Očito ću ih se morat odreć dok ne prođe ova južina i bakterije šta nam je donila, đavla izija onaj 'ko ju je izmislija, nema goreg zla na svitu od juga i ladnog kamena. No dobro, da se vratimo na temu, još dvi riči za kraj i gotovo, tko je izdrža dovde dobit će litru maslinova ulja.

Šta je s vama? Bacanje konzoli sa balkona? Prelaženje kroz babino rublje ne biste li našli 5 kuna, odnosno pola sata kantera u igraoni? Ili ste se ipak nešto umjerenije mazali? Uzmeš perce, umočiš u uljence, pa namažeš na guzence? Ajmo, pivajte…

Soul
2016 Velj 25 01:31:44 PM
Quote:
Krenule su i klanske borbe, a na vrata je pokuca i zloglasni YLOD, taman večer prije toliko važnog meča. Nije bilo mista prevelikoj dilemi, odmah ujutro se otišlo u dućan i iskeširalo par iljadarki za novu konzolu jer šta bi igra i virtualna ekipa bez tebe.

Ko da je bilo jucer :D
bojanic10redarmy
2016 Velj 25 01:58:10 PM
Legendo. Svaka čast.

Najbolja kolumna koju sam pročitao na bilo kojem Gaming forumu / portalu.

Više ovakvih tekstova i ovaj bi se  portal /forum mogao maknuti od prosjeka.

Još jednom, legendo
Zero
2016 Velj 25 02:04:03 PM
Zgodna anegdota o odmoru u zatvoru.: p Što se tiče ovisnosti, generalni stav u znanstvenoj psihijatrijskoj i psihološkoj zajednici i novom DSM V priručniku jest da ovisnost o videoigrama nije u klasičnoj definiciji ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, već se radi o bihevioralnoj (ponašajnoj) ovisnosti. Da bi se dijagnosticirala ovisnost o videoigrama (kao i o kocki, seksu, internetu i sl.), obvezna je disfunkcionalnost na radnom mjestu, socijalnim relacijama ili u drugim socijalnim situacijama. Postoje i dodatni kriteriji, no ne bih vas zamarao time.

Općenito govoreći, ako vi nemate problem s ispunjavanjem fizioloških i socijalnih potreba, i uža okolina/obitelj zbog toga ne pati, niste ovisnik po definiciji. Uostalom, prvi i najvažniji korak u ozbiljnom rješavanju problema je uvijek priznavanje da imate problem.

Što se mene tiče, nemam problem. Tu i tamo zabrazdim u RPG-ovima gdje se praktički igra "dan i noć", no to je iz razloga jer mi to okolnosti dopuštaju. :D
Prika
2016 Velj 25 02:33:24 PM
Haha znao sam da je lud ali ne ovoliko.odlican post i molio bi te da uzmes u administratora adresu i posaljes to maslinovo ulje!
19Marksman89
2016 Velj 25 03:39:53 PM
Ja provodim jako puno vremena gejmajuci.Ali bas kao sta je Zero napisao iz razloga jer okolnosti dopustaju.I cjeli sam u tome,po cjele dane bi mogao pricati o igrama i po cjele dane mi znaju neke igre biti na pameti ali nikada me to nemoze dovesti do toga da zapostavim obaveze.I svima koji me ne razumiju i smatraju da gubim vrijeme uvijek kazem da provodit vrijeme u necem sta te zabavlja i cini sretnim nije gubljenje vremena i da cu do kraja zivota rađe biti taj koji sjedne na PC i igra nego biti "vani u drustvu"kao oni koji se okupljaju u bircu i "korisno" raspravljaju po 6h dnevno u zadimljenom prostoru sa pivom u ruci.
sinjorina
2016 Velj 25 04:35:35 PM
Odlična tema čudi me da prije ovakvu temu niste stavili jer je "aktualna" kako u svijetu tako i u mene doma.;-)Znači ovakve komentare dobivam doma dok igram ps: "eno je, opet drži onaj ..rac u rukama". Smatram neka svak radi šta ga usrećuje, i poštivam svačiji hobi i potrebe dok god se to netiče male dice...;-)Sretan je onaj čovik koji je našao sebi zabavu i opuštanje u ovom kratkom životu pa bilo to šetnja prirodom, seks na eks ili igranje igrica... Slažem se sa Zerom, dok god to ne narušava svakodneve obveze.
Također bi se osvrnula na dotičnog pisca ove kolumne, koji je osim svog hobija u ovom tekstu iznio jako zanimljive i komične detalje iz svog života: kao što je da traži curu, fetiš na čehinje te bogatstvo maslinovog ulja da ima i za dijelit po forumu.
persona user
2016 Velj 25 04:40:12 PM
Seruckat stalno po ubisoftu, cod-u... ali ipak igrat, neki i day1. Ovisnost? Glupost? Višak love? Senilnost?
Blitz
2016 Velj 25 07:20:49 PM
Quote:

Seruckat stalno po ubisoftu, cod-u... ali ipak igrat, neki i day1. Ovisnost? Glupost? Višak love? Senilnost?


To su neke zesce ambivalencije u umovima, tema taman za naseg Ambivalenta :D

Quote:

molio bi te da uzmes u administratora adresu i posaljes to maslinovo ulje!


wXuU9tq.png

Svaka cast, mislija sam da ce vam dopizdit nakon 100, 200 rici, ja znam da ja nebi stiga ni do prve slike :D
Dabar1985 (guest)
2016 Velj 25 07:25:51 PM
Quote:

Haha znao sam da je lud ali ne ovoliko.odlican post


E ovo.
Neki put kad sam još i znao na PS app pogledat ko ima online ovaj je uvijek bio..
Još sam se 100 put pitao kad taj dečko spava??? :roll
Jako dobar tekst stvarno ga je gušt čitati
Fenix
2016 Velj 25 07:44:30 PM
Ako se bojite da ste postali ovisni o igrama, ja iman rijesenje. Samo pokrenite gaming portal. Vise vam se nece igrat :D
danex83
2016 Velj 25 07:47:16 PM
Uz ovako loše današnje igre nema straha o ovisnosti
madSuperCrash
2016 Velj 25 08:14:47 PM
Quote:

Uz ovako loše današnje igre nema straha o ovisnosti

Dabome.

Ja bi volio igrat vise, al vrijeme ne dopusta bas. Bilo je vremena kada su tekstovi o ovisnosti o videoigrama iskakali iz pastete, al srecom ta vremena su prosla i vise niko ne pridodaje paznje tim glupostima.

Jer naravno gledanje televizije po cijeli dan i drkanje po netu je ok, al ako igras igre onda gubis vrijeme i ne radis nista sa svojim zivotom. Satima sjedenje po kafanama takode je drustveno koristan rad.

Srecom ljudi su se opametili unazad par godina iako ce te netko ko vani ispija na hektolitre alkohola i dalje cudno gledat kad mu kazes da igras igre, jer njegov nacin zivota je naravno jedini ispravan.

Sent from my SM-J500H using Tapatalk

buz
2016 Velj 25 08:19:25 PM
Ja imam prijatelja, nazvat ćemo ga tak jer ga znam već 11 godina i družimo se. Pije kao zadnji alkoholičar, često ujutro ga se može vidjet da rješava peline iza kave, ili par pivi prije ručka. Nedavno smo na cugi bili i ja sam ranije išao doma igrat Witchera jer mi se igralo i nije mi se dalo sjedit. Kasnije sam čuo od drugih kak me tračao da ne razumije kak ja mogu ić doma igrat igrice, a ne sad pit pive u birtiji i da je to šta ja radim izrazito glupo. To je rekao lik koji kad ide iz noćne smjene napije se ko životinja u 8-9 ujutro i ide doma oko podneva.
madSuperCrash
2016 Velj 25 08:28:54 PM
To je klasicna balkanska prica. Ako nisi u kafani i ne ganjas stikle i bmw 24 na 24 nesto nije u redu s tobom.

Ako odbijas cuge jer ides na trening i pokusavas zivjet zdravije zabrijo si krivo.

Ako si vegetarijanac, malo si previse umisljas. Ako ne pijes alkohol, nesto nije u redu s tobom.

Kocka, kladionica, velik trbuh, nogomet, prasetina i piva i ogledni si primjer pravog muskarca koji zna sto hoce.

Sent from my SM-J500H using Tapatalk
Chono7
2016 Velj 25 08:43:45 PM
Odličan tekst! Meni samo smetaju razno razni moderni demokrati, koji izmišljaju probleme tamo gdje ih nema. Danas imamo djecu sa psihološkim, socijalnim, subjektivnim i inim "poremećajima", jer je ekipa eto studirala određen komad materije i od toga moraju živjeti. Prije se to jednostavno zvalo karakter određene osobe, u ovom slučaju djeteta. 
Prika
2016 Velj 25 08:44:00 PM
Quote:

Quote:

Seruckat stalno po ubisoftu, cod-u... ali ipak igrat, neki i day1. Ovisnost? Glupost? Višak love? Senilnost?


To su neke zesce ambivalencije u umovima, tema taman za naseg Ambivalenta :D

Quote:

molio bi te da uzmes u administratora adresu i posaljes to maslinovo ulje!wXuU9tq.png

Svaka cast, mislija sam da ce vam dopizdit nakon 100, 200 rici, ja znam da ja nebi stiga ni do prve slike :D
haha,moze dogovoreno.mozemo zajedno brcnut nesto i popit gemist
Quote:


Ja imam prijatelja, nazvat ćemo ga tak jer ga znam već 11 godina i družimo se. Pije kao zadnji alkoholičar, često ujutro ga se može vidjet da rješava peline iza kave, ili par pivi prije ručka. Nedavno smo na cugi bili i ja sam ranije išao doma igrat Witchera jer mi se igralo i nije mi se dalo sjedit. Kasnije sam čuo od drugih kak me tračao da ne razumije kak ja mogu ić doma igrat igrice, a ne sad pit pive u birtiji i da je to šta ja radim izrazito glupo. To je rekao lik koji kad ide iz noćne smjene napije se ko životinja u 8-9 ujutro i ide doma oko podneva.

haha,ja imam problem sto i pijem i igram
madSuperCrash
2016 Velj 25 09:03:37 PM


Quote:

Legendo. Svaka čast.

Najbolja kolumna koju sam pročitao na bilo kojem Gaming forumu / portalu.

Više ovakvih tekstova i ovaj bi se  portal /forum mogao maknuti od prosjeka.

Još jednom, legendo

Samo bi nadodao da su se po meni forum i portal vec daleko odmakli od nekakve prosjecnosti, sto samo potvrduje, kako si reko, ovaj tekst sa prijasnjim kolumnama, recenzijama, vijestima itd. zato ekipi svaka cast na trudu i vrhunskom materijalu za citanje.

Sent from my SM-J500H using Tapatalk

buz
2016 Velj 25 09:05:43 PM
[member=5]Blitz[/member]

Reci nam više o ovome, sve nas zanima, al nismo se usudili pitati. Tj. zanima me jel stvarno ugodno ili Tuhy laže.

giphy.gif
Tuhy
2016 Velj 25 09:06:46 PM
Quote:
haha,ja imam problem sto i pijem i igram

:rekt:
Blitz
2016 Velj 25 09:13:41 PM
Quote:
Reci nam više o ovome, sve nas zanima, al nismo se usudili pitati. Tj. zanima me jel stvarno ugodno ili Tuhy laže.


Ako imas dlakavu guzicu kao ja, nema straha.

Tuhy bi vjerojatno platija misu :D
Nenad_87
2016 Velj 25 09:15:14 PM
Svaka cast Blitz. Odlican tekst. Zanimljiv s dozom humora.
Veigue
2016 Velj 25 09:18:16 PM
Počeo čitati kolumnu i onda skužio da nije na hrvatskom jeziku.
Jebiga.
buz
2016 Velj 25 09:22:10 PM
giphy.gif
Chono7
2016 Velj 25 09:44:15 PM
Da.. Jer dijalekt ne spada u hrv jezik.  :roll :roll
Blitz
2016 Velj 25 10:54:50 PM
Kad smo već kod toga.
U malo osobnije djelove volim ubaciti dijalekt, zbog naglašavanja karakternog identiteta, dok ga iz ovih malo 'stručnijih' redaka najčešće izbacim.
To mi riječima daje osobnost, barem s moje točke gledišta naravno, kao recimo što više volim vidjet grafit na papiru i pisano slovo od par piksela na ekranu.

Naravno, uvijek će se naći netko kome će to smetati, šta je tu je, no smatram da dijalekte treba njegovati (do neke granice), jer svi možemo pričati generičnim štokavskim narječjem u svako doba dana.
sanzo
2016 Velj 25 11:19:57 PM
Quote:

Kad smo već kod toga.
U malo osobnije djelove volim ubaciti dijalekt, zbog naglašavanja karakternog identiteta, dok ga iz ovih malo 'stručnijih' redaka najčešće izbacim.
To mi riječima daje osobnost, barem s moje točke gledišta naravno, kao recimo što više volim vidjet grafit na papiru i pisano slovo od par piksela na ekranu.

Naravno, uvijek će se naći netko kome će to smetati, šta je tu je, no smatram da dijalekte treba njegovati (do neke granice), jer svi možemo pričati generičnim štokavskim narječjem u svako doba dana.

Tekst je razumljiv svakoj pismenoj osobi, ako netko nije pročitao ovako, ne bi ni da si pisao potpuno književno.
madSuperCrash
2016 Velj 25 11:22:12 PM
Slazem se, dijalekt bas da tom tekstu osobnosti i gusta i ne vidim zasto bi ikoga to smetalo, al jbga, neko ce svemu prigovorit i to je tako.

Sent from my SM-J500H using Tapatalk

19Marksman89
2016 Velj 25 11:39:58 PM
Prigovara tip koji tvrdi da Naughty Dog nema dobre igre :D :D eto,koliko ga se ozbiljno moze shvatit
Veigue
2016 Velj 26 12:01:12 AM
Krađa i plagiranje je OK ako to radi kompanija koju volim.
- 19Marksman89
Garrus_V
2016 Velj 26 12:05:24 AM
Quote:
Prelaženje kroz babino rublje ne biste li našli 5 kuna, odnosno pola sata kantera u igraoni?


ali ovo je kod mene gotovo doslovno, koliko sam samo dobrili i medvjeda ostavio u igraonici za counter, starcraft, quake i unreal doslovno sam si mogao za te pare kupiti ps2, gamecube, xbox i gba skupa :(

Tuhy
2016 Velj 26 12:05:51 AM
Dugo ti je trebalo da se počneš svađat sa ljudima :)
Chono7
2016 Velj 26 07:31:45 AM
Quote:

Krađa i plagiranje je OK ako to radi kompanija koju volim.
- 19Marksman89


Ovakvog izvrtanja recenica bi se posramili i Milanović i Karamarko zajedno.
Nenad_87
2016 Velj 26 08:03:42 AM
Quote:

Quote:
Prelaženje kroz babino rublje ne biste li našli 5 kuna, odnosno pola sata kantera u igraoni?


ali ovo je kod mene gotovo doslovno, koliko sam samo dobrili i medvjeda ostavio u igraonici za counter, starcraft, quake i unreal doslovno sam si mogao za te pare kupiti ps2, gamecube, xbox i gba skupa :(Dok sam isao u osnovnu skolu blizu je bila igraona. Desetak kompova umrezeno u LAN-u. Tada sam od roditelja dobivao 10 kn za marendu. Cim je zvonilo za veliki odmor umjesto da si kupim jesti trcao bi do igraone da si rezerviram komp kad zavrsi nastava. 10 kn sat vremena. Igranje do 15.20 i onda trcanje na autobus koji je bio u 15.30
Zbog gaminga sam dobar dio osnovne bio gladan. :) Ne samo ja nego i veliki dio ekipe u to vrijeme.
Igrao se Quake 2, Delta Force, Sin, Kingpin, Unreal Tournament...
Chono se dobro sjeca tih dana i igranja u Fistu.
Chono7
2016 Velj 26 08:23:01 AM
Da  :) Kad smo lokalne mahere u Quakeu i Unrealu gledali ko bogove!
Deadwalker
2016 Velj 26 09:52:22 AM
Quote:

Odličan tekst! Meni samo smetaju razno razni moderni demokrati, koji izmišljaju probleme tamo gdje ih nema. Danas imamo djecu sa psihološkim, socijalnim, subjektivnim i inim "poremećajima", jer je ekipa eto studirala određen komad materije i od toga moraju živjeti. Prije se to jednostavno zvalo karakter određene osobe, u ovom slučaju djeteta. A nije baš tako, više je problem u medijima koji love klikove na način da iz izoliranih slučajeva rade generalni problem, bez ikakve dublje analize problema jer em nemaju vremena / novaca za tako nešto, em je danas lakše dobiti klikove za naslov koji caps lock slovima vrišti da su gameri psihopati koji rade masovna ubojstva. Nitko te neće ići pitati temeljem čega si donio takav zaključak budući da publika kojoj serviraš takve informacije nema blage veze o gamingu i to je opet ono što se dobro spominje u tekstu - došlo je netko novo doba koje starije generacije odbijaju prihvatiti pa nas gamere vole nazivati čudacima i psihološkim / sociološkim problemom, a mediji samo dolijevaju vatru na vruće ulje.

U suštini, dosta common sense štivo s dobrim zaključom stare istine koja glasa kako je masa glupa, pojedinci inteligentni koji hvala svemiru imaju svoj mozak da se ne opterećuju drugima i uživaju svom hobiju / životu / whatever.
Ima naravno ekipe koja si ne zna postaviti granicu pa pored video igra zapostavi "realni" život u svim mogućim sferama. To je onda već problem koji zahtjeva profesionalnu pomoć.

Što se mene tiče, igram se valjda od 5 godine života, znači to je sada već skoro 23 godine ako dobro računam. Nekada je bilo to po cijele dane, danas od svih obveza koje imam, uspijem preko tjedna uloviti pola sata igranja, preko vikenda sat - dva. Al i dalje lovim svaki slobodni trenutak da ga iskoristim za gejmanje što znači da je moja strast prema gamingu ostala jednaka kao i u tinejdžerskim danima kada sam igrao po cijele dane jer nisam imao pametnijeg posla u životu.

Nevezano uz temu, kada uređujete tekst za objavu, iz domene čitljivosti bilo bi jako dobro da ga razlomite u više manjih odlomaka. Ovakvi komadi wall of texta na internetu vjerojatno će ljude natjerati da bace oko na prve 3 rečenice i ostalo preskoče što je velika šteta :)
Prika
2016 Velj 26 10:10:40 AM
Quote:

Quote:

Quote:
Prelaženje kroz babino rublje ne biste li našli 5 kuna, odnosno pola sata kantera u igraoni?


ali ovo je kod mene gotovo doslovno, koliko sam samo dobrili i medvjeda ostavio u igraonici za counter, starcraft, quake i unreal doslovno sam si mogao za te pare kupiti ps2, gamecube, xbox i gba skupa :(Dok sam isao u osnovnu skolu blizu je bila igraona. Desetak kompova umrezeno u LAN-u. Tada sam od roditelja dobivao 10 kn za marendu. Cim je zvonilo za veliki odmor umjesto da si kupim jesti trcao bi do igraone da si rezerviram komp kad zavrsi nastava. 10 kn sat vremena. Igranje do 15.20 i onda trcanje na autobus koji je bio u 15.30
Zbog gaminga sam dobar dio osnovne bio gladan. :) Ne samo ja nego i veliki dio ekipe u to vrijeme.
Igrao se Quake 2, Delta Force, Sin, Kingpin, Unreal Tournament...
Chono se dobro sjeca tih dana i igranja u Fistu.

Da i ja sam visio po tim igraonama,prvo sam na nitendu visio i igrao cini mi se nekakav nogomet i karting a onda ili i prije toga(ne sjecam se bas )sam quake picio i warcraft.mi bi nas par platilo dvi ure i onda hi svak sjeo za kompjuter i gradio.ovako kad citam neke stvari bas te vrate u djetinjstvo.
A kad sam dobio pusku i one patke gadjao na super com-u i tanjure joj...
Chono7
2016 Velj 26 10:12:26 AM
[member=260]Deadwalker[/member] - dobro zboriš. Ja sam mislio općenito, ne samo u okvirima gaminga.
Zero
2016 Velj 26 01:41:27 PM
Općenito, ali uzeo si na "zub" medicinu i društvene znanosti koje se bave tim i sličnim problemima. Zapadna civilizacija ima izraženu potrebu za evaluacijom i diferenciranjem, pa i kad se radi o bolestima i poremećajima. I nema ništa loše u tome, jer uvijek postoje ekstremi kojima će trebati pomoć i koji su "skrenuli" s pravog puta, čak i kad nije riječ o fizičkoj ovisnosti. Zato svako malo i čitamo o nekom tamo Kinezu ili Koreancu koji je umro doslovno igrajući neki tamo MMORPG. A takvih slučajeva ima.

Ili ozbiljniji problem koji je kod nas uzeo maha - koliko ozbiljnih kockara ima u vašoj blizini, koji su zapali u teže probleme jer se eto ne mogu ostaviti klađenja? Ja znam par ljudi kojima je kladionica praktički drugi dom. A nije da su se usrećili tamo, jer kad se sve zbroji i oduzme, samo gomilaju dug, dok im za vrat ne sjednu ovrhe. Pa će onda vjerojatno biti scena s Živim zidom i sličnim redikulima koji zapravo skupljaju političke poene.
Deadwalker
2016 Velj 26 02:14:41 PM
I onda imaš još to divno hrvatsko novinarstvo koje napravi priču temeljem samo jedne strane priče.
Kharnthebetrayer
2016 Velj 26 02:25:04 PM
Quote:

Ja imam prijatelja, nazvat ćemo ga tak jer ga znam već 11 godina i družimo se. Pije kao zadnji alkoholičar, često ujutro ga se može vidjet da rješava peline iza kave, ili par pivi prije ručka. Nedavno smo na cugi bili i ja sam ranije išao doma igrat Witchera jer mi se igralo i nije mi se dalo sjedit. Kasnije sam čuo od drugih kak me tračao da ne razumije kak ja mogu ić doma igrat igrice, a ne sad pit pive u birtiji i da je to šta ja radim izrazito glupo. To je rekao lik koji kad ide iz noćne smjene napije se ko životinja u 8-9 ujutro i ide doma oko podneva.


Ja bi takvog " frenda " odmah odjebo, cim te ogovara okolo.

Kaj se tice teme, gaming je jos uvijek relativno neshvacen i nov pojam, POGOTOVO ovdje na zatupljenom balkanu. Ali jebote, ak je gledanje filmova normala onda bi i gejmanje trebalo biti sasvim " normalno. "

Isto imam frenda koji u zivotu nije dao pare za igru osim za piratske jos tamo u ranoj 2000-oj, i rekao je da nikad ni nebi dao jer bu mi bilo ispod casti, kaj sam rekletira pogled danasnjice.

Al opet, gaming industrija je najaca i najbogatija na svijetu daleko. Zato se valjda kreiraju interaktivni filmovi tipa the Order-a i Japan se prebacuje na mobilni gaming upravo da se komercijalizira " gaming " kao nesto svakodnevno.

Robi33
2016 Velj 26 10:00:58 PM
U gamingu sam od malena, od neke valjda 7. godine. Iz gaminga sam naucio engleski koji sada govorim i razumijem ponekad bolje nego hrvatski. Gaming je grana zabave uz koju se ne samo zabavljamo nego puno i ucimo, vidimo svijet na drugaciji nacin, isto tako i ljude. Vecina gamera bi se snasla u nekoj od situacija koje vidimo na videoigrama 80 puta bolje od ljudi koji nikad nisu ni probali. Pogotovo takvih koji cijele dane vise u krcmama. Kao vecina balkanskih muskaraca koji su vecinom samo seljacine koje nemaju pojma o pojmu. S time bi rekao da i ako jesam ovisan o gamingu, to je najbolja vrsta ovisnosti za koju sam ikad cuo  :D

Slicno kao i blitz ja sam svoje djetinstvo proveo zatvoren. Samo u bolnicama, od 6 do 10 godine sam valjda bio 30 puta u bolnici. Uvijek po 1-4 tj. Kad su se moji vrsnjaci igrali vani ja sam u bolnici imao svoj tv i ps2 na kojem sam visio cijelo vrijeme. To me je jedino opustalo i uz to sam zaboravio na bolest. Steta je velika sto drustvo jos uvijek to shvaca kao nesto lose ili uopce ne svaca. Barem na nasem zaostalom balkanu.
Ulogiraj se da bi komentirao.