Kolumne

Kako sam odlučio zauvijek se riješiti spoilera

Ne volim spoilere i trailere koji previše otkrivaju, i zato sam odlučio napisati svoju prvu kolumnu koja, paradoksalno, nije spoiler free. No ne brinite, spoileri su sakriveni i otkrivaju se tek prelaskom miša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimsko je vrijeme idealno za trošenje dragocjenog vremena izležavajući se pred TV-om. Bilo da se radi o igranju videoigara ili gledanju sapunica, čovjek ima najmanju grižnju savjesti kada cjelodnevno smrdi u sobi. Napolju, ako ne pada snijeg ili kiša, većinom vlada hladnoća na koju ne bi ni svog Flokija pustili da se olakša. Zbog toga gameri ili ostale lijenčine sa smiješkom mogu provoditi sate pred ekranom, dok guzicu pomiče jedino kada glad uradi svoje pa se treba dovući do frižidera. Iz perspektive jedne osobe koja obožava gaming i gledanje filmova, scenarij u zimsko doba izgleda prilično opuštajuće.

Crna knjižica

Svako od nas ima crnu knjižicu. Bilo da u njoj vodimo neke bilješke tokom radnog vremena, kontroliramo plan dijete, stalkamo bivše ili jednostavno samo upisujemo osobe koje su se našle na listi za smaknuće. Moja crna knjižica zapravo je jednostavni notes u koji zapisujem sve igre i filmove koji tokom godine stoje na listi za čekanje. Savjeti i preporuke od strane prijatelja ili jednostavno moje lutanje internetom budi znatiželju za određenim naslovima kako u filmskoj tako i u igraćoj industriji. No svjesni današnjeg ubrzanog i radnog stila života, jednostavno nismo u mogućnosti uvijek sve pogledati ili odigrati kada nam se pruži prilika. Zbog toga sve preporuke i želje idu u moju crnu knjižicu, s koje se većinom skida prašina samo u zimskom periodu godine.

kolumna crna knjižnica

Nije baš crna knjižica, ali se sve vidi crno na bijelo.

I hate Internet today

Došlo je i to vrijeme, kod mene zimsko vrijeme, kod vas prežvakani prolog od 2 odlomka i konačno dolazimo na stvar. Uzimam crnu knjižicu i dvoumim se na što ću potrošiti dragocjeno vrijeme… Nakon besmislenog lutanja internetom tek u kasnim noćnim satima odlučujem se za film kako ne bi jutro ponovo dočekao uz neku zaraznu igru. Tokom dana razgovarah sa starim prijateljem Denisom i čovjek se pohvali kako je jučer 3. put zaredom pogledao film The Departed (Pokojni). Odmah mi sinulo, da je taj film već par godina u mojoj crnoj knjižici, no još uvijek ga nisam uspio pogledati. Denis, koji je inače čovjek odličnog ukusa za filmove, nakon par ispijenih tableta za smirenje uspio je doći k sebi propitkujući:

„Figo, daj mi objasni kako dovraga nisi još pogledao The Departed?! Jesi li ti svjestan kakav je to visokobudžetni biser!?“ Nastavio je: „Redatelj je Scorsese, glumci DiCaprio, Damon, Baldwin, Wahlberg, Nicholson, mislim, kako dovraga još nisi dao takvom filmu šansu?!“

Odgovor s moje strane je bio nažalost lagan, ali istinit: „Internet i spoileri! Je*eni YouTube koji mi je prije par godina spojlao film!“

I sad, kažite mi što vama znači visokocijenjeni film, s vrhunskom glumačkom postavom kada slučajno na YouTube kanalu pogledate spoiler od 2 sekunde u kojem vidite {spoiler}kraj i prosviranu DiCaprijevu glavu?! Ama baš ništa. Cijeli film samo pratite radnju i čekate kada će na kraju ukokati glavnog protagonista. Zar nije to divan osjećaj?{/spoiler}

Film sam taj dan ipak pogledao, ali ne moram naglasiti da su izostali oni šokovi i reakcije koje bi se desile da slučajno nisam naletio na spoilere. I sad kao kritičar, naravno da ne mogu objektivno ocijeniti film kada sam, gle čuda, cijeli film čekao taj famozni spoiler… Šalu na stranu, film je fenomenalan i kome ne smetaju spoileri ili moje jadikovanje sigurno će uživati u njemu ako ga već nisu pogledali. Ipak, u tom trenutku znao sam da moram napisati kolumnu da pomognem ljudima koji poput mene mrze spoilere.

kolumna spoileri 1

Zadnji put da je objavio spoiler na Facebooku.

Prelazimo na gaming

Kako živimo u doba interneta i masovnog natjecanja između platforma, spoileri su developerima izgleda glavna oružja za ubiranje love, tj. osiguravanje zarade. Idemo direkt na primjer moje omiljene franšize – Uncharted. Ne želim ulaziti u uspješnost developera i dotične igre, ali morate priznati kako je Naughty Dog najveći spoiler manijak u industriji videoigara. Ako pratite sajmove i službena predstavljanja igara, sjetit ćete se najava svih Uncharteda. Ama baš svaki trailer imao je 30-minutni gameplay i hrpetine spoilera? ZAŠTO NAM TO RADIŠ, NAUGHTY DOG?!

kolumna spoileri 4

Svjesni smo da su vaše igre čudo, ali, pobogu, manite se tih spoilera… Konkurencija na tržištu je danas ogromna i developeri tokom predstavljanja svojih igara odlučuju prikazati najzanimljivije sekvence u igri kako bi pokupili što više obožavatelja; a što više obožavatelja imaš, to je veća mogućnost zarade, zar ne?

Za demonstraciju moći spoilera uzet ćemo Uncharted 4. Zamislite sad da stavljate Uncharted 4 u Plejku i da nemate pojma o čemu se radi u igri. Ugledate nekog tipa po imenu Sam Drake i shvatite da Nathan ima brata. Pritom budno strepite hoće li se neki od starih junaka, poput Sullyja, pojaviti i u ovoj avanturi, i kad se to desi (ako se desi), vaš osmjeh se raširi. Sjećate se famoznog 30-minutnog trailera koji je najavio Uncharted 4? Nažalost, imao je takav spoiler da i danas serem u gaće radi toga… Radi se o famoznoj holivudskoj jurnjavi u kojoj se Drake kupa u blatu i glumi Indianu Jonesa na najbolji mogući način. Spektakularno, ali ne i uzbuđujuće jer smo to, hvala bogu, vidjeli u prvom traileru za Uncharted 4.

Sad pokušajte zamisliti prolazak Uncharteda 4 bez dotičnih spoilera. Da, dragi moji čitatelji, to bi bio viši nivo uživancije. I zar nije u tome poanta? Ako već plaćamo igre 500 kuna, da bar punim potencijalom uživamo u tim igrama.

Sjećam se starih dana kada sam prvi puta igrao Uncharted 2. Znači, bez ijednog trailera, pokrenuo sam igru i krenuo u avanturu. {spoiler}Nakon što se pojavila Chloe, vjerovao sam kako je Elena izostala iz igre i kako se Drake prebacio na novog komada. Ne mogu vam opisati sreću i pozitivno iskustvo koje sam doživio kada se nakon par poglavlja pojavljuje Elena i obnavljaju se stare ljubavi između nje i Nathana. Sapunicu na stranu, želio vam samo ukazati na to da bi mi se gledanjem trailera i najava iskustvo igranja ove igre sigurno promijenilo. Znao bih da je Elena u igri i da će i dalje postojati stara romansa.{/spoiler} U jedno sam siguran, vjerujem da ne bih toliko uživao u toj igri.

O Unchartedu 3 neću ni pričati. Sjećam se da je izašlo 3, 4 ingame trailera sa spoilerima cijelih poglavlja i najzanimljivijih dijelova igre, pfff…

kolumna spoileri 2

Najuzbudljivi dio igre u potpunosti otkriven u prvom traileru

Smrt spoilerima!

U prošlosti, kada nije bilo interneta, ljudi su kupovali časopise, kako za filmove, tako i za videoigre. Stvar je služila svrsi. Dakako, niste bili u mogućnosti zapravo vidjeti gameplay igre, ali ste preko screenshotova mogli dokučiti o kakvom se naslovu radi. Spoileri su bili minimalni, a mašta je bila jedino sredstvo koje nam je dočaravalo kako bi igra izgledala u stvarnosti. Urednici su se također držali nekih standarda pa nisu previše otkrivali o priči i likovima.

Danas, u doba interneta, urednici se ne trebaju ni truditi. Developeri nas tijekom godina najave doslovno bombardiraju trailerima kako bismo se odlučili prednaručiti baš njihovu igru, zanemarujući pritom spoilere koje izlažu. Mislim, koliko moraš biti lud da pogledaš 2, 3 trailera od 30 minuta gameplaya i pritom se odlučiš na kupnju igre kojoj singleplayer traje nekih 5–6 sati. Momčino, pa ti si si doslovno spojlao pola igre…

Posljednja najava koja me negativno iznenadila je novi God of War. Godinama nemamo nikakvih informacija o igri i tad se iz vedrog neba pojavi, gle čuda, gameplay trailer od nekih 20 minuta. Ne bi to ni bilo toliko loše da u prvim sekundama ne vidimo da Kratos ima sina i da ga uči lovu. Pa dobro, zar nije mogao biti neki cinematic trailer za početak ili samo borba Kratosa? Zar ste morali odmah za*ebati stvar i otkriti nam da Kratos ima sina u ovom nastavku?!

kolumna spoileri 3

Jadnik si spojlao zadnju epizodu Game of Thronesa.

Kako se oduprijeti?

Da, to je najbolje pitanje. Jednostavno ignorirajte kada vidite naslov trailera. Pogotovo ako je gameplay trailer ili, ne daj bože, story trailer – još gora, ma puno gora stvar. Zbog toga danas cijenim walking simulatore. Te igre se oslanjaju izričito na priču i teško da ćete uz pomoć nekog trailera otkriti srž igre jer priče u tim igrama su većinom tajanstvene i zanimljivo sročene s ciljem da vas drže pred ekranom do samog kraja. 

Znam reći ćete: „OK, ali kako se oduprijeti tome da ne pogledate ni jedan trailer?!“ Teško je vjerujem, ali ja sam uspio dosad s par igara i filmova koji su se mi na prvi pogled svidjeli. Resident Evil 7 toliko je tajanstven da ni nakon odigranog demoa (prva verzija) nemam pojma o priči, o likovima, povezanosti s prijašnjim dijelovima, T-virusom, zombijima itd. Nadalje, Horizon Zero Dawn je samo preko zimskih praznika izbacio 4 trailera s elementima gameplaya i priče. Mislim, koja svrha da to gledam i puštam sline ako sam odlučio da ću igru kupiti i odigrati. Nema mi smisla da sad pregledavam trailere i pokvarim si neke glavne elemente u igri. Dalje imamo hitove poput The Last of Usa 2 i Death Strandinga. Dragi moji čitatelji, budite upozoreni, tu se radi o Naughty Dogu i Kojimi. Dakle, do izlaska tih igara stići će mali milijun gameplay i story trailera.

Sila je jaka u vama! Ja vjerujem u vas! A kad smo kod sile, sjetite se samo Star Wars filma i scene gdje {spoiler}Luke Skywalker otkrije da mu je Darth Vader zapravo otac.{/spoiler} Ja sam nekim čudom zaobišao taj spoiler na internetu i uspio pogledati film bez tog saznanja. Toplo se nadam da ste i vi bili te sreće.

Ako ste poput mene, ako vas smetaju bezobrazni spoileri kako u filmskoj tako u igraćoj industriji, jednostavno recite NE! Ja želim maksimalno uživati u naslovima koje čekam par godina, želim kvalitetno potrošiti novce, želim s uzbuđenjem sjediti u kino dvorani ili pred ekranom. Želim da nakon odigrane igre ili odgledanog filma diskutiram sa svojim prijateljima o svemu povezanom. Na kraju krajeva želim da developeri i producenti shvate da spoilerima nije mjesto u najavama. U konačnici – ocjenjuje se kvaliteta završnog proizvoda, a ne kvaliteta najave. Slažete li se sa mnom?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra