Retrospektiva | Metal Gear Solid

Zaista dugo već ne napisah neku novu retrospektivu. Svaki put kada pomislih da je vrijeme da krenem i ponovno aktiviram taj segment na portalu, neka druga obveza se ispriječi na tom putu i još ako ubacim možebitni nedostatak inspiracije, eto pronađenog razloga da to ne učinim.

Napisao  Četvrtak, 06 Rujan 2018

A onda vidjeh da je nedavno, točnije, 3.9. jedan kultni naslov proslavio 20 godina postojanja. Da, radi se o vječnom klasiku odnosno definiciji žanra kao i gaminga općenito. Naslućujete, radi se o Metal Gear Solidu. Kako uopće pristupiti pisanju nečeg gdje je tema ovakvo remek djelo od igre, a da napisani tekst bude dostojan objave? Čini se kao gotovo nemoguć zadatak. Zaključio sam da uopće nema smisla pokušavati „zvučati“ kao određene persone koje su znale napisati prilično dugačke pamflete na temu igre. Ti tekstovi su išli doslovce u sfere filozofije koje “obični smrtnici” jednostavno ne mogu doživjeti niti razumjeti na takav način. Pa umjesto da pokušavam izvesti nešto slično, odlučih se radije na putovanje u prošlost.

Bilo je to sada već davne 1999. godine kada smo brat i ja naveliko igrali PlayStation 1 i vrtjeli onaj Demo 1 CD do besvijesti prije nego smo počeli nabavljati prve igre. Među pregršt demoa odličnih igara i videa za Spice World (ajme meni) stajao je još jedan video. Bio je to Metal Gear Solid. Onu animaciju s Gray Foxom na početku i lančano detoniranje C4 eksploziva postavljenog po čitavoj bazi bilo je zabavno za gledati. No znam da nisam imao formirano nikakvo specijalno mišljenje o igri. Nakon toga vidjeh u prvom broju legendarnog PSX-a podnaslov za MGS prohod koji je bio u stilu: „donosimo vam prohod za ovaj naslov koju već sada svi nazivaju igrom godine“. Pa dobro što je s tim MGS-om? Propuštam li ja nešto divlje? Unatoč tome, interes mi je i dalje bio relativno nepostojeći, ali sam smatrao da ću jednog dana nabaviti igru i saznati o čemu se radi. Kada točno? Jednog dana.

Ovo je taj foršpan za E3 1997. godine koji je završio kao video na Demo 1 CD-u koji spominjem. Kad ga odgledate, shvatite koliko je finalni proizvod zapravo bio drugačiji. Šteta što u igri nema mogućnosti postavljanja tolikog broja C4 eksploziva.

Nezaboravni prvi susret s igrom

Srećom, nije trebalo previše čekati na „obraćenje“ tog jednog dana. Dok sam tamanio igre na sivonji kao što su Crash Bandicoot 3, Tomb Raider 3, MediEvil, Driver, Ridge Racer Type 4, Tekken 3 i slične, kum je došao s ponešto svojih CD-a nabavljenih kod njegovog lokalnog gusara. Među njima su bili Gran Turismo, Final Fantasy VIII i Metal Gear Solid. Gran Turismo je bila ljubav na prvi pogled i vožnju te je značila moj odmak od arkadnih trkalica prema ozbiljnijim vožnjama, Final Fantasy kao serijal me zainteresirao tek koju godinu/dvije poslije dok je brat odmah otkrio čari JRPG žanra. Ostao je samo taj famozni MGS. Čini se da je vrijeme za otkrivenje.

MGScreen1.jpg

Ovako to počinje. Kultna scena gdje vježbamo izbjegavanje stražara čekajući da se dizalo spusti.

Kum se kleo u igru kao najbolju i najzabavniju igru koju je ikad igrao. Kao da si u nekom akcijskom filmu. Mislim si: „Okej, evo ti kontroler, igraj MGS pa da vidimo.“. I tako počne on igrati isponova (s tim da je prešao igru) i uzme Stealth i počne provocirati stražare i zbunjivati ih. Brat i ja smo buljili kao telad u šarena vrata i nismo se mogli prestati čuditi. Ti stražari se ponašaju tako realno kada čuju buku u pozadini ili tragove u snijegu! A onda je počeo prelaziti igru sve više pokazujući animacije kojih je bilo napretek i to je bilo dovoljno da nas dvojica „gledatelja“ budemo novopečeni fanovi. Pa ovo je zbilja kao film! Nikada prije nismo igrali igru koja je bila kao MGS. Ovo je baš bilo otkriće. I tako je kum skužio da smo mi zagrizli i ne želimo ništa igrati nego MGS, pa nam je posudio igru da je prijeđemo. Ostalo je povijest. MGS se igrao po cijele dane i trebalo je kliještima vaditi moje prste od kontrolera. Strah me uopće probati shvatiti koliko puta sam prešao tu igru, ali sigurno je više puta nego što imam godina. Minimalno.

MGS je više od igre, MGS je doživljaj

Kada bi netko danas krenuo prvi puta igrati MGS, vjerojatno bi se upitao koliku dioptriju ružičastih naočala zvanih nostalgija jedan čovjek može imati spram neke igre? Em je kamera „odozgo“ pa moraš stalno gledat u radar, em je pucanje i ciljanje bezvezno riješeno, kontrole su krute i općenito loše riješene, priča je tipičan akcić s ponekom prekretnicom, animacija ima više nego gameplaya, a da o codec razgovorima i moronskom trčanju po stepenicama prvog tornja da ne pričam.

MGScreen2.jpg

Naš vjerni pratitelj koji je karijeru započeo "zalijevanjem" svojih prepona i skrivanjem u obližnjem ormariću.

Možda bi u nekim rečenim aspektima taj netko bio u pravu, ali igru treba uvijek gledati u periodu kada je izašla i što je značila za gaming. Moje osobno mišljenje da je MGS jednostavno učinio to da se igre naziva kako i dolikuje - „igrama“, a ne deminutivom – „igricama“. MGS jednostavno ne možeš nazivati igricom jer su aspekti igre debelo nadilazili takav, pomalo podcjenjivački nastrojen, izraz.

MGS je tih godina imao sve: filmsku priču s odlično okarakteriziranim likovima kojima su pripadajući glumci odlično posudili glasove, kultnog protagonista koji je uvijek bio sinonim za heroja i pravu facu, stealth elemente pomoću kojih je gaming industrija zaključila da ne mora sve biti brzo i frenetično napucavanje, razna filozofska pitanja i teme koje igrač različito tumači u različitoj dobi ovisno o stupnju životne spoznaje, pa čak i probijanje četvrtog zida. Znam da sam MGS potpuno drugačije shvaćao u svojim tinejdžerskim godinama nego što sam ga shvaćao kao osoba u srednjim dvadesetima ili sada kad već nagrizam tridesete. Moglo bi se reći da je od onog klasičnog pogleda crno – bijelo došlo do toga da promatram igru kroz nijanse sive boje. Moment kada se počneš pitati, primjerice, tko je zbilja dobar, a tko je loš u toj priči? Je li sve zbilja baš tako kako nam se na prvi mah kroz priču servira?

Za sve vas koji ste odigrali igru, a niste vidjeli ovaj critical close-up, preporučujem da ga pogledate. Vjerujem da će vam tih kumulativnih nešto više od pola sata video materijala proletjeti u hipu.

Potins sero quam numquam

Ima li uopće smisla da počnem pisati o tome kako se u ulozi Solid Snakea kao one man army infiltriramo u Shadow Moses pokušavajući spriječiti nuklearnu prijetnju„zlog“ brata blizanca Liquid Snakea i njegovih kompanjona iz Fox Hounda koji su se domogli najjačeg oružja za masovno uništenje – Metal Gear Rexa? Ima li smisla kad znamo da se ispod površine krije jedna sasvim drugačija zvijer od priče koju tek treba otkriti? Zašto bih to činio kad to mogu prepustiti svima novima, koji žele probati prvi puta igru, da sami dožive to što smo mi veterani doživjeli prije 20 godina i divili se. Sve što treba je pregrmjeti neke očite nedostatke, kao što je, recimo, spomenuti položaj kamere. Jednom kad Metal Gear Solid zgrabi, ne pušta.

MGScreen3.jpg

Zli brat blizanac pozira pored svog "nuklearnog limenog ljubimca".

Hideo Kojima je očito to znao, ali je bio ispred svog vremena cijelo jedno desetljeće. Od prvog Metal Geara trebalo je proći više od toga da igrači „solidno shvate što je pisac htio reći“. Ovo neće biti ljubavno pismo Njemu nazivajući ga genijem jer nisam takav tip osobe, ali sam mu vječno zahvalan na ovakvom gaming iskustvu koje je zauvijek promijenilo 20 godina mlađu verziju mene. Zapravo, ironično, mogao bih ga zamrziti jer se više ne znam iskreno veseliti svim novim igrama za koje znam da su odlične. Zašto? Očito je za mladog tinejdžera jedan MGS bio nešto poput heroina, nakon čega sve ostalo biva najobičnija industrijska konoplja. Oh da, upravo sam igru usporedio s drogom. Ipak, igre izazivaju ovisnost. Tako kažu. Pazite da se i vama isto ne dogodi. Sličan efekt je zamalo uspio ponoviti Deus Ex i eventualno GTA3, ali MGS je bio prvi. A prvi se pamte.

Ako izignorirate moje „upozorenje“ i krenete se „drogirati“ MGS, nemojte uzeti Twin Snakes. Koliko god grafički bio ljepši, one sumanute animacije i voice acting jednostavno nisu na razini. Radije igrajte original. Bit ćete mi zahvalni. Ako nikada niste igrali MGS, a smatrate se gamerom, ja smatram da biste morali prijeći igru. Stvar je opće kulture. Poput lektire koju ste možda kao devijantni srednjoškolac preskočili, ali kasnije u životu pročitali i shvatili kakav ste genij propustili. Ja ću samo reći: „Nikad nije kasno. The best is yet to come!“

Solid Snake
2018 Ruj 06 10:29:23 AM
Svaka čast, sjajno štivo za čitanje.

giphy.gif
viper89
2018 Ruj 06 10:34:21 AM
Quote:
Ako izignorirate moje „upozorenje“ i krenete se „drogirati“ MGS, nemojte uzeti Twin Snakes. Koliko god grafički bio ljepši, one sumanute animacije i voice acting jednostavno nisu na razini. Radije igrajte original. Bit ćete mi zahvalni.


Gospodin.

tumblr_oueff7huSO1s7o6cuo1_640.gif
Icek™
2018 Ruj 06 12:06:57 PM
Ja se ne sjećam kako sam došao do te igre i zašto, ali se sjećam da me je primila na prvu i da smo je brat i ja praktički u jednom dahu odigrali.
Zero
2018 Ruj 06 06:38:44 PM
Rispekt, MGS 1 je za mene zacementiran kao najdraži MGS. Twin Snakes je samo ok, ali ova igra ne treba remake, da i to opet ponovim.
Icek™
2018 Ruj 06 06:51:35 PM
Quote:

Rispekt, MGS 1 je za mene zacementiran kao najdraži MGS. Twin Snakes je samo ok, ali ova igra ne treba remake, da i to opet ponovim.

Umm, treba. Remake da se napravi kako spada, full 3D da ponovo uživamo u tom svijetu...na moderan način.
Zero
2018 Ruj 06 06:57:56 PM
Ne funkcionira na moderan način, Twin Snakes je baš to pokazao na animacijama i dobrim dijelom na gameplayju. Naravno, možeš ti raditi i 1:1 reprodukciju, što bi tada bilo ok. Ali s obzirom da u tom slučaju masu toga treba raditi ispočetka (sve osim geometrije praktički) i da nema većine ljudi odgovornih za MGS (Kojima World Order, jel), piši propalo.

Remaster Twin Snakesa me čak i ne bi iznenadio. Bio bi baš u stilu #fucKonami
Icek™
2018 Ruj 06 07:16:14 PM
Pa ja i govorim ovdje o kompletnom rimejku, dakle apsolutno sve iz početka. Dosta toga imaju, iako ne znam koliko su sposobni popuniti praznine u svijetu, koji bi iz ptičje perspektive postao puni 3D. Ne znam, osobno sam jako slinio u rimejku uvodnog dijela MGS u MGS4...meni je to bilo toliko fenomenalno, ponovo se vratiti na taj otok, ovaj put u punom 3D...srce mi je kucalo luđački od sreće.
ikral
2018 Ruj 06 08:34:13 PM
I ja sam saznao za MGS u prvom broju PSX-a.
Nenad_87
2018 Ruj 06 09:38:04 PM
[member=107]Yakuza_stinger[/member]
Vrhunski tekst. Svaka cast !
Dok sam citao opalila me neka nostalgija i prisjetio sam se kada sam se ja prvi put susreo s MGS-om.
U ono vrijeme čudo od igre...
Yakuza_stinger
2018 Ruj 07 07:13:59 AM
Quote:

[member=107]Yakuza_stinger[/member]
Vrhunski tekst. Svaka cast !
Dok sam citao opalila me neka nostalgija i prisjetio sam se kada sam se ja prvi put susreo s MGS-om.
U ono vrijeme čudo od igre...

Lupila je i mene kad sam pisao tekst. Moram priznati da mi je to bilo najdraže doba u životu, pogotovo što se tiče gaminga. Još k tome kad se sjetim da u tom periodu igre nisam gledao kroz to tko je developer, koji je žanr, niti nešto slično, već sam sve isprobavao na temelju zaključka od pročitanih recenzija ili preporuka frendova - to je bilo to. Nije bilo predrasuda ni žanrovskih ograničenja - bilo je samo ono "hoće li mi igra bit super ili neće?"

Quote:

I ja sam saznao za MGS u prvom broju PSX-a.

Da, da, a onda su sljedili dodatni savjeti čitatelja koj isu smatrali da je walkthrough preštur i gdje nije dobro objašnjena borba s, npr. Psycho Mantisom ili kako Meryl vidjeti u gaćicama. Klasika.

Quote:

Ne funkcionira na moderan način, Twin Snakes je baš to pokazao na animacijama i dobrim dijelom na gameplayju. Naravno, možeš ti raditi i 1:1 reprodukciju, što bi tada bilo ok. Ali s obzirom da u tom slučaju masu toga treba raditi ispočetka (sve osim geometrije praktički) i da nema većine ljudi odgovornih za MGS (Kojima World Order, jel), piši propalo.

Remaster Twin Snakesa me čak i ne bi iznenadio. Bio bi baš u stilu #fucKonami


Cijelu arhitekturu nivoa bi trebalo promjeniti ako bi kamera bila s leđa kao u modernim MGS-ovima. Viđao sam neke projekte fanova kako bi to izgledalo da kamera nije odozgo i tada većina prostorija djeluje zapravo malo i skučeno. Praćenje događaja putem radara zapravo vara igrača te on misli su nivoi veći nego što jesu. Trebala bi cijela baza biti sadržajnija da se poveća satnica, iako ruku na srce, tu istu satnicu povećavaju animacije.

A ako bi se išlo na 1 / 1 remake samo u boljoj grafici, tu je Twin Snakes, samo da ostave stare animacije bez Matrix pizdarija.
maverick
2018 Ruj 08 01:30:36 PM
Prije PSX-a vidio i zaigrao MGS. Ovdje sve mgs anfängeri...
ikral
2018 Ruj 09 12:46:35 PM
http://youtu.be/sdYFmnQGtbU
Icek™
2018 Ruj 09 02:02:16 PM
Taj video sam baš poslao Yakuzi jučer  <3
Zero
2018 Ruj 09 02:16:08 PM
Možda da se pretplatite na temu MG serijal? Tamo je Solid stavio taj isti video još sredinom prošlog tjedna.
Icek™
2018 Ruj 09 03:18:05 PM
Ma tko gleda tu temu, ovdje su pravi tekstovi  xD
K.
2018 Ruj 09 04:48:33 PM
Quote:

Ma tko gleda tu temu, ovdje su pravi tekstovi  xD


giphy.gif

Nemoj se niti šaliti sa tim.
maverick
2018 Ruj 09 05:00:46 PM
Pa ocito nitko cim niste skuzili da je covjek postao taj video u spomenutoj temi...
Icek™
2018 Ruj 09 05:03:48 PM
A promaklo, jebiga.
maverick
2018 Ruj 09 05:06:50 PM
Sad po kazni u tu temu, pogledaj jos jednom video i ostavi coviku lajk!
Solid Snake
2018 Ruj 13 02:08:26 PM
Inače nisam ovoj temi htio ostati dužan, pa makar unutar malog posta, napisati par stvari o ovoj igri koja mi je toliko ostala urezana u sjećanju kao ipak nešto više od obične igre(zapravo o istinskom remek djelu).

tumblr_n2rid315UQ1rg3flro5_500.gif


Metal Gear Solid je bio izvanredno postignuće u cjelokupnom izražavanju samih filmskih principa zajedno upareno sa snažnim game dizajnom, te uspijevajući kombinovanjem ta dva elementa stvoriti fenomenalnu moment-to-moment prezentaciju i scenarij. Kojimin rad (zajedno sa ostalom ekipom) često po mom mišljenju prođe podcijenjen, posebice za 1998 godinu kada je igra izišla. Sama ideja MGS-a je bila postavljena oko uskih, arkadnih in a way stealth sistema koje su bile responzivne, smislene i vođene logikom oko poticanja eksperimentalne igre.

Također MGS jednostavno zrači stilom i nekom osobnošću kakve bi čak i današnje igre 20 godina kasnije mogle samo poželjeti. Koristeći inovativne igraće sisteme i koncepte na kreativan način zajedno sa čudesnom, naracijski vođenom filmskom prezentacijom, svaki momenat u MGS-u nam je jednostavno ostao urezan u pamćenje.

Tko bi samo mogao zaboraviti mijenjanje kontrola u borbi protiv Psycho Mantisa, korištenje cigara kako bi otkrili laserske zamke ili provjeravanja pozadine kutije radi CODEC broja (za koju nam sam Colonel kaže)... MGS je jednostavno utjelovio od glave do pete značenje kreativnosti korištenja alata koje developerima bile dostupne.

I iako nije bila prva igra koja je imala kompleksnu priču u igrama, Kojimina ljubav prema filmovima je bila presudan čimbenik u stvaranju mnogih nezaboravnih scena. Ne smijem zaboraviti ni jedan od najatmosferičnijih OST-ova koji je bio veliki faktor u stvaranju specifičnih tonova igre. Sjetite se samo ove scene

https://youtu.be/8fttcYL6Vqo

Za svoj period Metal Gear Solid je, koliko god to negativno zvučalo danas, stvorio termin "Playable movie", ali u najboljem mogućem smislu, Kojimina kombinacije igre i filma je uspjela kao nijedna prije nje. Glasan, jasan i siguran u svoju režiju. Ja čvrsto vjerujem da ne bi ste danas imali vaš Naughty Dogov ili Rockstarov filmski scenarij upakiran unutar game dizajna sa snažnom naracijom da nije bilo takvog ogromnog uspjeha od strane MGS-a.

A za one koji su ga igrali sad već davne 1998 (damn kako sam star, kao da je jučer bilo), igra je bila istinski kao nijedna prije nje. I zalagaću se protiv bilo kakvih remakeova, jer unatoč tome što se njene igraće mehanike mogu smatrati zastarjelima i dalje ima ono nešto što su čak i njegovi sljedbenici izgubili, a to je ta cyber-noir atmosfera. Ako niste igrali, definitivno nemojte propustiti ovaj komad igraće historije.

DmLL2QgU0AETCWX.jpg
maverick
2018 Ruj 14 12:04:49 AM
Dobro napisano, ali u mgs3 je kojima bio na vrhuncu stvaralastva i to je remek djelo kojim ostali nastavci ipak ne konkuriraju. Kada bi se mogao dozvati pameti i odjebati od open worlda i budlastina s kojima nas je pocastio u mgsV te napraviti nesto u rangu mgs3, bio bih najsretniji gamer na svijetu. Ovako cemo dobiti Death Steanding, sta god to znacilo i bilo. Ipak se nadam da ce biti bolesno dobro...
Ulogiraj se da bi komentirao.