Napisao/la  Aleksandar Roknić Četvrtak, 26 Studeni 2015

Recenzija | LEGO Dimensions

Samo još jedna u nizu Lego naslova ili ozbiljna konkurencija ostalim Toys-to-life naslovima?

Moram priznati da sam bio prilično skeptičan kada je Lego Dimensions najavljen, posebice jer nisam neki Lego fan. Probao sam, nije mi išlo i odustao sam. Međutim, pošto obožavam Skylanderse odlučio sam dati šansu Legićima, odnosno ne biti skeptičan već otvoren prema novome. Tko zna, možda se navučem na još jedan Toys-to-life serijal.

Prilikom otvaranja kutije, osim same igre i prilično sterilnog portala, dobiva se i priličan broj vrećica s Lego kockicama. Prije samog igranja slijedi sat vremena slaganja nastavka za portal. Uputstva su malo neprecizna, ali se bez prevelikih problema može sastaviti portal. Figurice su srećom od nekoliko dijelova i gotove su vrlo brzo. U Starter Packu dobivaju se figurice Gandalfa (Lord of the Rings), Batmana (Batman, logično), Wyldstyle (Lego Movie) i Batmobil. Slijedi igranje.

lego1

Na prvu, sve je divno, šareno, kockasto, zabavno. Priča vas odmah zgrabi i uvuče u taj Lego svijet te se nekoliko prvih misija odigra u dahu. Lord Vortech otvara dimenzije te putujući kroz njih se pokušava domoći misterioznog artefakta, koji bi mu pomogao da zavlada svim tim dimenzijama. Klišejasto, ali vrlo dobro prezentirano. Kako je Lego za ovu igru iskoristio gotovo sve licence koje ima na raspolaganju, borit ćete se protiv zle vještice iz Čarobnjaka iz Oza pa skakati u Gotham City-u i Springfield-u, boriti se u Ninjago arenama, ma kompletni čušpajz. Dimenzija ima puno te pokrivaju gotovo sve dosadašnje Lego naslove kao i neke nove. Ukoliko se odlučite dignuti kredit i kupiti sve dodatne pakete, na raspolaganju ćete imati mnoštvo dimenzija za istraživanje u free roam-u plus bonus misije u kampanji. Bonus dimenzije uključuju Ninjago svijet, Back to the Future, The Simpson, Portal, Dr.Who, Ghostbusters, Midway Arcade, Jurassic World, Scobbie-Doo i DC Comics. Svaki od tih svjetova u free roam-u nudi pregršt zabave i pravi je kradljivac vremena mališanima. Same misije u kampanji nisu pretjerano dugačke, no uz spomenuti free roam će pružiti tjedne i tjedne zabave. Naravno, ukoliko je Lego Dimensions ono što tražite. Ukoliko nije...?

lego2

Kampanja je zanimljiva te izvrsno iskorištava sve licence koje je Lego iskoristio za Dimensions. Pohvalno je što su za voice over koristili glasove glumaca iz izvornih serijala, a upravo to je doprinijelo cjelokupnom dojmu, odnosno, svaki od svjetova dobiva na svojoj autentičnosti. Kroz kampanju se prolazi kroz sve svjetove koje Lego ima na raspolaganju te kao da služi kao navlakuša da se odriješi kesa i kupi sve dodatne pakete. Misije su zanimljive, odlično odglumljene, zabavne i odlično balansirane između borbi i istraživanja, odnosno trčkaranja naokolo i razbijanje Lego kockica. Tu nažalost dolazimo do velikog problema u igri, a to su razbijene Lego kockice. U igri je moguće mnogo toga razbiti te se time skuplja virtualni novac potreban za razne stvari. Međutim, razbijene Lego kockice imaju tendenciju da se previše rasprše naokolo, na neravninama se kotrljaju nizbrdo i prebrzo nestaju. Primjer je razbijanje dva tri automobila jedan pored drugoga; kockice se previše rasprše, dok sam lik kojim se upravlja ih skuplja tek kada ili pređe preko njih ili je doslovce na metar od njih. Najčešće se dešava situacija kada se razbije jako puno kockica da se većina ne stigne pokupiti, trčeći okolo naokolo skupljajući raspršene kockice. Malo širi „magnetni efekt“ bi ovdje doprinio puno boljem osjećaju sakupljanja u igri.

lego3

Borbe su klasične legovske, zabavne, fluidne i nimalo teške, najviše zbog činjenice da nema Game Over ekrana. Ukoliko neki lik pogine, odnosno ostane bez svih srca, jednostavno se ponovo respawna i nastavi dalje. Borbe traju dok se ne pobijedi protivnika, nema straha i brige oko vlastitog zdravlja. Manjoj je djeci takav koncept zabavan i jednostavan, dok starije igrače nedostatak težine i izazova može odbiti od dužeg igranja. Zagonetke i napredak u boss borbama je često vrlo konfuzno i nelogično. U gotovo svakoj boss borbi sam morao pauzirati igru i razmišljati što u biti ja moram napraviti. Ne zbog neke težine ili potrebne taktike, već doslovce nisam znao što dalje. Kombinacija tri igriva lika i njihove moći plus aktivni portal prečesto dovode do pomutnje u borbi.

Free roam je najviše fokusiran na one mlađeg uzrasta, kojima će biti zanimljivo trčkarati unedogled po solidno velikim mapama, razbijati sve što mogu, skupljati kockice, obavljati šačicu zadataka i bezbrižno lutati bespućima Lego svijeta. Onim malo starijima će to vrlo brzo dosaditi, pa pa će se više fokusirati na samu kampanju. Unutar free roam-a se mogu pronaći i utrke, gdje je cilj Batmobilom što prije odvoziti od checkpointa do checkpointa. Zamišljeno zabavno, ali realizirano loše. Batmobil je neupravljiv te se prečesto dešava da se ili vrtite u krug, ili primjerice okolo rampe pokušavajući se usmjeriti na nju. Koliko god da je kretanje Lego likova izvedeno odlično i vrlo precizno, toliko je loše napravljena vožnja. Dojma sam da nedostaje sadržaja u free roam-u te da je nekako pust.

{gallery}lego-gal{/gallery}

Lego Dimensions ima ogroman potencijal biti možda i najveća i najkompleksnija Toys-to-life igra zahvaljujući brojnim licencama i svjetovima. Međutim, developeri se nisu dovoljno potrudili taj ogroman svijet napuniti zanimljivim sadržajem i u potpunosti iskoristiti sav taj potencijal. Igra traje relativno dugo, sva je šarena, igriva, fluidna i zabavna, međutim ne na duže staze za one malo starije. Neopravdano visoka cijena Starter Packa te bezobrazno visoke cijene dodatnih setova figurica i svjetova, će odbiti mnoge od kupovine Lego Dimensionsa te okretanje provjerenim i znatno jeftinijim Skylandersima. Lego Dimensions nije loša igra, dapače dobra je i zabavna. Ali je ogroman svijet ostao neiskorišten do kraja te nedostaje sadržaja unutar free roama.

Flipper
2015 Stu 26 02:05:08 PM
Dakle, ovo je nešto kao open world Lego? Pročitao recenziju i čini se dosta zanimljivo. Šteta što onda svijet nije iskorišten jer ima potencijala za ogromnu zabavu. Za sve uzraste.
Icek™
2015 Stu 26 02:58:31 PM
Ogroman potencijal, malo me podsjetio na Watch Dogs po pustoći i neiskorištenosti. No opet, mališani će fkt uživati trčkarajući i razbijajući naokolo u free roam-u.
Ulogiraj se da bi komentirao.