Napisao  Srijeda, 21 Listopad 2015

Recenzija | Mad Max: Po prašini i divljini skitam se

Nije ga bilo godinama na velikom platnu, a još manje u svijetu video igara...

Onaj Nintendov pokušaj dočaravanja svijeta Mad Maxa nećemo ni spominjati. Ove godine obožavatelji Maxa i mlađe generacije koje će to tek postati konačno su došli na svoje. Ne samo da smo dobili jedan od najboljih akcijskih filmova u zadnje vrijeme, nego nas je Avalanche počastio igrom dostojnom Mad Max imena. Odmah na početku da razjasnimo kako Mad Max igra nije nastala na temelju filma, iako naravno ima i zajedničkih točaka s istim. U igri pratimo priču Maxa koji želi doći do božanstva V8 Interceptora i krajnjeg cilja zvanog “Plains of Silence” gdje Max želi naći mir za svoje ludilo. U priču ne želim detaljnije ulaziti zbog spojlera, ali treba svakako istaknuti da ćete se često sjetiti svoje žene i kćerke, a što je s njima bilo otkrit ćete sami. Više o svijetu i likovima koji su tu živjeli otkrit ćete kroz razne dokumente na raznim lokacijama, a važnija događanja vezana za glavnu priču upoznat ćete kroz korektno odrađene animacije.

Veliko Djelo majstora Chumbucketa!

Svijet Mad Maxa i likovi koji se bore za svaku kap vode i litru benzina je sve samo ne normalan. Svijet koji je jedna velika pustinja, nastanjuju otpadnici i frakcije svih vrsta, a tek tu i tamo ćete u kasnijem stadiju igre naići na omanje grupice Pustinjaka koji ni sami ne znaju kuda idu. Open world Mad Maxa prelazit ćete najvećim djelom svojih ruku – vozilom nazvanim Magnum Opus. Magnum Opus je vaš limeni ljubimac i, uz Maxa, zapravo zvijezda igre. Svog ljubimca moći ćete nadograđivati jačim oklopom, boljim gumama, jačim motorom, boljim turbom, šiljcima na šasiji, gumama i sl. Krajnji cilj je instalirati moćni V8, koji je u svijetu Mad Maxa doslovno božanstvo. A kad tek čujete zvuk V8 motora! Vrum, vruum, vruuuuuuuum!

Magnum Opus vaše je glavno oružje u igri, a zajedno s “mutavim” pomoćnikom, tj. mehaničarom Chumbucketom činit ćete trojac koji će prevaliti priličan broj kilometara dok ne dođete do kraja. Osim što je lijep, naočit te dobar u duši (ili ne?) dotični će vas izvući iz hrpetine škakljivih situacija popravljajući auto ili pak uništavajući s harpunom neprijateljska vozila. Chumb je kao žena – ne možete s njim, ali ni bez njega, s tim da sam prilično siguran kako Max nema homo aspiracije. Osim Magnum Opusa moći ćete nadograđivati i Maxa jer, osim vožnje po pustinji, veliki dio igre provest ćete na nogama.

{gallery}mad-max-1{/gallery}

Batman, Max ili Shadow of Mordor?

Možda se pitate o čemu to autor priča i kakve veze ima Batman s Maxom. Naime, jedna od najboljih stvari u Mad Maxu je upravo tučnjava. Kada nadogradite Maxa hand to hand borba postaje pravi užitak. Često ćete biti okruženi masom neprijatelja željnih vaše glave, a vi ćete jedva čekati da “navale” na vas kako biste napunili svoj “rage” metar i krenuli u izvođenje raznih comboa koji izgledaju spektakularno. Posebno moram pohvaliti taj dojam borbe u kojem osjetite da ste nekoga “opalili” kako treba. Udarci imaju svoju težinu i borba je baš “mesnata”. Kada nadogradite Maxa, često ćete u par sekundi slomiti par vratova, zabiti par “shivova” u vrat ili pak sa svojom sačmaricom doslovno raznijeti par glava. Da, u pravu ste ako ste pomislili kako je borba često okrutna. Takav je svijet Maxa. Jedino vatreno oružje je sačmarica, koja će vam pomoći u nekim situacijama, ali ne očekujte da ćete imati puno metaka.

Ako ne znaš kuda ideš – svejedno idi!

Nakon kraćeg uvoda igra se u potpunosti otvara. Sve što trebate je nabaviti goriva kako biste se mogli voziti. Mapa Mad Maxa nije najveća koju ste vidjeli, ali igra s pravom nosi epitet open world igre. Svijet Maxa je nakrcan hrpom stvari za odraditi te ako poželite dovoljno dugo ostati u njemu, zagarantirana vam je dugotrajna zabava. Mad Max svakako nije izmislio toplu vodu i ubrzo ćete shvatiti da ste već to sve negdje, na ovaj ili onaj način, vidjeli. Naime, mapa je podijeljena na par većih regija, a u svaku od regija krećete iz utvrde. Utvrda je zapravo centralni hub određene regije, a svaka utvrda ima svog vladara koji će vam pomoći da idete dalje uz poneku odrađenu misiju za šefa utvrde.

Također, ako budete imali volje, svaku od utvrda moći ćete nadograditi, pa ćete ulaskom u nadograđenu utvrdu automatski dobiti pun rezervoar goriva, puno zdravlje ili pak pun remen metaka ili britvi. Jedna od korisnijih stvari je “Cleanup crew” koja će pokupiti zapravo valutu Mad Maxa – metalne otpatke. Naime, u Falloutu skupljate čepove, a ovdje ostatke svega. Scrap je doslovno razbacan po cijeloj mapi, a kada uništite vozilo uz spektakularnu eksploziju, dobiti ćete ostatke istoga. Napravite si uslugu i nadogradite cleanup crew kako ne biste morali svaki put izlaziti iz vozila i kupiti ostatke. Svaka od regija ima 2-3 balona koji funkcioniraju kao tornjevi u Assassin’s Creed serijalu – poletite u zrak i skenirate područje. Nakon toga vam se pokazuju neprijateljski kampovi, snajperi i tornjevi. Osim njih, regije su pune minskih polja i scrap lokacija te konvojskih ruta koje ćete uništavati s guštom.

Mad Max 20151001012606

U pozadini industrija Bosanskog Broda. Ili je to Gas Town?

Ponavljanje je majka – scrapa!

Kao što sam već istaknuo, svijet Mad Maxa prepun je zadataka koji su, nažalost, jedni te isti. Naime, u svakoj regiji prisutnost neprijatelja je na stupnju opasnosti 5. Uništavanjem neprijateljskih kampova, snajperskih tornjeva, minskih polja i slično, stupanj opasnosti se smanjuje, a kada sve očistite, stupanj opasnosti pada na 0. Igra vas ne tjera da sve pređete sa 100%, ali ako želite najbolje nadogradnje ili scrapa (kojeg nikada nije dosta), svakako će biti poželjno sve čistiti. Ukoliko niste ljubitelj Mad Maxa svijeta postoji opasnost da će vam te aktivnosti ubrzo dosaditi te nećete imati volje ponavljati sve te radnje. Iako je kampove zanimljivo čistiti, gotovo većina kampova je na isti kalup i zna postati zamorno. Ta repetitivnost je ujedno i moja najveća zamjerka igri.

Kako ćete ući u kamp je na vama. Igra vam ostavlja različite mogućnosti: hoćete li ući uz prasak, pa razvaliti sve okolo kampa (u sam kamp idete na nogama), ili ćete naći jednog od preživjelih Pustinjaka koji će Vam reći da u kamp možete ući kroz tajni prolaz i sve očistiti na miru. Osobno sam sve išao na "Rambo" način, budući da razaranje izgleda spektakularno. Eksplozije su predivno odrađene. Kampovi se razlikuju po tome što je u nekim kampovima cilj prebiti sve žive i na kraju svladati bossa kampa, dok je u drugima cilj prebiti i uništiti sve te zapaliti sve zalihe goriva uz, ponavljam, predivne eksplozije.

Mad, mad world!

Ljubitelji Mad Maxa svijeta uživat će u istom svake sekunde. Uz odlično dočaranu atmosferu i surovost svijeta ponekad ćete se jednostavno samo voziti po pustinji i u pozadini gledati vatre iz dimnjaka Gas Towna, koji iz daljine i po noći izgleda zaista lijepo. Zvuk je također odlično odrađen, što ćete posebno primijetiti ako imate malo bolje slušalice ili surround sistem. Zvukovi motora, vozila neprijatelja te okoline (vjetra pogotovo) odlično je dočaran. Kako se ne biste opustili, s vremena na vrijeme iznenaditi će vas spektakularna pustinjska oluja koja nosi sve pred sobom, a ako ste dovoljno hrabri i ludi voziti se po oluji, naići ćete na nagradu u vidu bogatih zaliha scrapa. Posebno je zanimljivo ganjati konvoj po oluji kada je vidljivost dosta smanjena. Isto tako, ako neke kampove želite riješiti mirnijim putem, čekajte mrak.

Svijet Mad Maxa je, od atmosfere do neprijatelja, zaista vjerno prenesen u igru. A neprijatelji u Mad Maxu su posebna priča. Ima ih puno i podijeljeni su u 3 glavne frakcije: Scrotus neprijatelji, Roadkill te Buzzard. Svaki od njih specifični su po nečemu, a nakon nekoliko sati igre njihova vozila itekako ćete razlikovati. Također varira i njihova snaga, a kako se bližite kraju igre, tako i protivnici postaju sve jači i rekao bih – luđi. Glavne misije u igri su zabavne, a priča će vas tjerati da igru završite do kraja kako biste saznali što će se dogoditi s Maxom i prijateljima.

Mad Max 20151007234910

Chumbucket iliti Chumb. Lijep kao slika. Izgubio nevinost sa šest godina.

Ja bi još! I tata bi sine!

U gaming svijetu postoji jedan dobar izraz koji se zove "dark horse". Taj izraz koristi se za igre od kojih se ne očekuje da će biti nešto posebno i da neće ostaviti poseban učinak, a Mad Max je upravo to učinio. Iako nije donio ništa revolucionarno i novo, Mad Max svijet savršeno funkcionira u ovoj igri. Ljubitelji Maxa uživat će svake sekunde u svijetu i atmosferi igre. Ljubitelji open world avantura iz trećeg lica također će se utopiti u svijet Mad Maxa koji nudi sate i sate zabave. Jedno je sigurno: dobili smo fantastičnu Mad Max igru i vrlo dobru open world avanturu. Nadam se nastavku jer ova igra to zaslužuje.

 

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.