The Flame in the Flood

Ova igra donosi vlastiti koncept toga kako bi preživljavanje u prirodi trebalo izgledati. Iako se naizgled čini bezazlenom, nije za one s tankim živcima.

Napisao/la  Kristijan Pranjić Ponedjeljak, 09 Svibanj 2016

Vjerujte mi na riječ. U ovoj igri ćete poginuti ili umrijeti na razne načine. Nije Dark Souls u pitanju, ali ne zaostaje po količini ispijene krvi na slamku. Moje. Bilo kako bilo, isplovimo postapokaliptičnom rijekom na našem raftu u nadi da ćemo preživjeti sve nedaće bačene pred nas i doživjeti novo sutra.

The Molasses Flood je tim ljudi koji su radili na igrama kao što su BioShock, Halo 2 i Rock Band, a nakon uspješne crowdfunding kampanje nastao je njihov prvijenac, igra The Flame in the Flood. Nema tu prevelike pompe ni nekog veličanstvenog uvoda. Nakon odabira jedne od dvije ponuđene težine igre, odmah krećete u akciju. Vi ste djevojka Scout, a s vama je i vaš vjerni prijatelj pas po imenu Aesop. Odmah na početnoj lokaciji imate kratke upute kako koristiti inventar i splav te neke osnovne natuknice kako baratati stvarima. S vremenom, kako se otkrivaju nove stvari, dobit ćete kratka uputstva i za njih. I to je to. Odmah krećete u akciju.

TFITF3.jpg

Možda se baš u gepeku olupine krije bitna stvar za preživljavanje

U startu se može primijetiti taj artistički štih koji me podsjeća na BioShock, a u nekim trenutcima i na Fallout, zbog toga što je radnja smještena u post-apokaliptično doba. Još dodajte jarke boje i karikaturne likove i životinje i sve se doima poput poput šarene slikovnice. Da, kad bi to bila bezazlena slikovnica za djecu, ne bih ni riječ rekao. Pa onda kreće prva stranica te „slikovnice“, odnosno prva noć u kojoj ste vi, Scout, i vaš pas Aesop pored logorske vatre s nekoliko razasutih stvarčica od krucijalne važnosti za daljnje preživljavanje.

Napetost i neizvjesnost

Već se na početku nameće izbor: Isploviti usred noći u nepoznato ili ostati na sigurnom pored vatre dok ne svane dan? Moj izbor je krenuti odmah u akciju jer, dok se usidrim na prvu destinaciju po želji, taman se podigne jutarnje sunce. Pritom bacam oči na središnji dio s podacima o statusu moje heroine. Elementi na koje treba paziti su glad, žeđ, tjelesna temperatura, naspavanost, zdravlje i stanje splavi. Svi su oni, osim zdravlja odnosno energije i stanja splavi, podložni opadanju kroz određeni vremenski period. Baš kao u stvarnom životu, vi morate jesti, piti vodu, odspavati neki period, nositi odjeću ili se grijati pored vatre ako vam tjelesna temperatura opada. Bome izdašan spektar atributa o kojima treba voditi računa, baš kako priliči igri čija je glavna stavka – preživljavanje.

TFITF1.jpg

Pičim ja, a mjesečina prati, već sam blizu baze, čuju se agregati

Nakon što nekako savladate kontroliranje splavi na nemirnoj rijeci prožetoj brzacima te otocima ili hridima koje treba izbjegavati da ne uništite plovilo, na putu ćete susretati razna pristaništa na koja se možete usidriti u potrazi za svime što je potrebno kako biste preživjeli. Ta pristaništa mogu biti livade u šumi, kampovi, crkve, dokovi za popravak i nadogradnju plovila, napuštene kuće, naselja i slično. Prvo otriježnjenje će biti kada shvatite kako je lako promašiti željeno pristanište kad vas riječna struja odvuče tamo gdje ne želite i kada shvatite da ne možete natrag. Dakle, idete u jedinom mogućem smjeru – naprijed. Drugo otriježnjenje – lokacije su nasumično generirane kao i stvari koje možete pokupiti na njima. Ovo, dakle, povećava neizvjesnost i podiže stupanj preživljavanja na novi nivo. Vi pomišljate: „Dobro, onda ću u samom startu ponijeti sve što treba i što ne treba za svaki slučaj i problem riješen“. A onda zavirite u inventory i doživite treće otriježnjenje kad shvatite kako je zapravo sužen unatoč tome što dio stvari možete prenijeti na Aesopa i splav. Dakle, preostaje dobro promisliti što ponijeti sa sobom, a što ostaviti jer se po to ne možete više vratiti.

Igra nudi i mogućnost kreiranja novih stvari od postojećih, kao na primjer šivanje odjeće od komadića tkanine, preradu sirove hrane u kuhanu ili pečenu, izradu zamki za životinje koje mogu poslužiti kao izvor hrane, stvaranje lijekova, pročišćavanje vode i slično. Impresivan je broj stvari koji se može napraviti, no prema osobnom iskustvu nećete baš imati vremena na bacanje za kreiranje svega i svačega. Zašto? Zato što ćete vrlo brzo osjetiti kako je igra beskompromisna.

Kako umrijeti od žeđi pored tolike nabujale rijeke?

O da! I to mi se dogodilo. Umro sam od žeđi ploveći NA RIJECI! Pa kako? Zato što ne možete uroniti posudu za vodu u rijeku. Kreatori igre se očito nisu dosjetili toga. No zato ju možete ugrabiti kao kišnicu, ispumpati iz pumpe za vodu ili uzeti iz bačve (ali tu vodu morate i prokuhati jer je redovito puna bakterija). Razne biljke ili bobice imaju nutritivnu vrijednost (očekivano, dosta malu) pa ih možete jesti, dok ostale biljke služe za izradu lijekova i slično. Ako ste usput sklepali kakvu zamku, možete uloviti životinju poput zeca koja će vam dati više energije. Pogodite što! Tu zamku možete upotrijebiti samo jednom. Svaku sljedeću morate nanovo sastavit iako bi u stvarnosti takva zamka bila funkcionalna više puta. To znači da se opet morate baciti u potragu za resursima za izradu iste i pritom moliti višu silu da imate sreće u tom naumu. 

A sreće će vam doista trebati. Čak i kada uspijem prevaliti dovoljno milja u relativno dobrom stanju i sa zadovoljenim fiziološkim potrebama, igra me odluči kazniti tako što mi podvali vuka. A na vuka ne želite naletjeti. Čim vas vidi (ili nanjuši?), odmah kreće u napad. Njegov napad je nemoguće izbjeći, a njime vam izbije pristojnu količinu energije. Što vas više ošteti, to vam je kretanje više otežano, a to varira od šepanja pa do puzanja. Ako mu ne uspijete pobjeći i pritom vas je osakatio do razine puzanja, tada će vas ubiti. Srećom, boji se vatre pa ako ste blizu nje, možete sjesti i neće vas ni pipnuti. Osobno sam od jednog vuka i uspijevao pobjeći, no kasnije bi me igra „nagradila“ čoporom od 2 ili više vukova. Naravno, sljedeća scena bila bi masakr i „game over“! Ajmo ponovo! I naravno, idući put nijednog vuka nije bilo na tim lokacijama, nego su se pojavili na nekim drugim. Isto tako možete naletjeti i na neprijateljskog vepra, ali njemu je lakše pobjeći. Uglavnom, neizvjesnost i borba za goli život su na maksimumu.

TFITF2.jpg

Vuk i vepar u kombinaciji = bježi dok te noge nose

Pobjegnete li s laganim tjelesnim ozljedama kao što su krvarenje ili slomljena kost, možete se „pokrpati“ lijekovima ili udlagama za slomljene kosti. Pomaže i vrijeme, tako da neke rane same zacijele ako se niste stigli ili mogli izliječiti. Tjelesna temperatura može pasti ako ste izloženi kiši ili ako nemate dovoljno odjeće na sebi. Rješenje je biti na suncu ili pored vatre da se osušite, a možete i prespavati u zatvorenom prostoru. Time usput rješavate manjak sna i imate mogućnost prespavati noć s obzirom da noću vreba više neprijateljski nastrojenih životinja nego danju.

E, moj Darwine

Moj najveći problem s ovom igrom je samo jedna stvar – upravo taj survival element koji je toliko izražen da na trenutke ubija volju za igranjem. Igrao sam na lakšoj težini pa se bojim pomisliti kako je igrati na težoj. Cijenim trud oko toga da igra donekle ne prašta i simulira kako bi zaista bilo teško preživljavanje u stvarnom životu, ali što je previše, je previše. Jednom kada vrijednosti energije počnu opadati, shvatio sam da sam je moj pogled uperen isključivo u stanje moga lika i da se igranje samo svodi na to kako ću brže-bolje nešto popiti ili pojesti samo da nekako preživim. I kako nasumično generirani elementi redovito ne sadrže ono što mi treba, to vrlo često u konačnici znači smrt. I onda kad nekako izniveliram vrijednosti da mogu proputovati par lokacija i lakše disati, dočeka me vuk i prikolje me k'o svinju. Ode trud uzalud, a igra nema mogućnost snimanja pozicije, nego ima checkpointove svakih par milja. Čini mi se da moj lik prebrzo ogladni nego što bi to bio slučaj s prosječnim čovjekom u stvarnosti, a u 80% slučajeva će umrijet baš od gladi. Krive stvari poneseš sa sobom? Nema natrag! Nadaj se da ćeš u daljini naići na to što ti treba (ono što nisi ponio sa sobom) ili umri! Bez pretjerivanja.

Ali zato je osjećaj kada dobro odvagnete što treba ponijeti, nabavite dovoljno hrane i vode, izbjegnete opasnost (za dlaku) i proputujete izvjestan broj lokacija jednak dobitku na lotu, položenom ispitu iz Poslovnih Financija, dobijenom poslu među 3000 kandidata, bacanju pogleda na vaš omiljeni auto u garaži dok ga zaključavate i idete u stan, ženi koja ne zanovijeta da previše igrate „igrice“... Sve to kombinirano. I onda dođe roktajući vepar, zaleti se u vas i probode vas kljovama. Ode osjećaj pa-pa, a vi kontemplirate treba li „poslati“ tipkovnicu kroz monitor ili ipak ne. To je The Flame in the Flood. Ako volite neopraštajuću preživljavačku igru, zaigrajte ju. Ostali, probajte, ali pripremite živce.

 {gallery}The Flame In The Flood - Gallery{/gallery}

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.

The Flame in the Flood

Naša ocjena: 68% - 1 votes
68%
Vaša ocjena: 0% - 1 votes
0%

34%

Plus: Artistički lijepo izgleda; Izražena survival mehanika; Veliki izbor izrade raznih stvari

Minus:Preteška i neopraštajuća igra što bi moglo odbiti dosta igrača

The Flame in the Flood

The Flame in the Flood

Ova igra donosi vlastiti koncept toga kako bi preživljavanje u prirodi trebalo izgledati. Iako se naizgled čini bezazlenom, nije za one s tankim živcima.
Ova igra donosi vlastiti koncept toga kako bi preživljavanje u prirodi trebalo izgledati. Iako se naizgled čini bezazlenom, nije za one s tankim živcima.
34 out of 100 with 2 ratings

Aktualno recenzije

  • 1