Her Story

Zanimljiv indie naslov koji će zadovoljiti ljubitelje interesantnih priča.

Napisao/la  Adriano Grgić Nedjelja, 29 Svibanj 2016

Her Story je napisao i dizajnirao Sam Barlow, poznat po svom radu na igrama Silent Hill: Origins i Silent Hill: Shattered Memories. Nakon odlaska iz Climax Studios-a, Sam postaje indie developer te radi i izdaje svoju prvu nezavisnu igru – Her Story, koju financira Indie Fund. Igra je izašla 2015. godine za PC, OS X i iOS te je zaradila vrlo dobre ocjene od strane kritičara.

Her story je narativna, full motion video (FMV) igra u kojoj istražujete priču Hannah čiji je muž nestao. Žena je intervjuirana nekoliko puta te su snimke intervjua spremljene u policijsku bazu podataka. Vaš zadatak je pretraživanjem baze otkriti što se tu zapravo dogodilo.

Igra se odvija u 1994. godini, a bazu autentičnih video klipova pretražujete upisivanjem ključnih riječi u tražilicu. Ako se tražena riječ spominje u nekom od videa spremljenih u bazi, isti će vam biti ponuđeni da ih pogledate i prikupite nove informacije. Igrači mogu na policijskom računalu otvoriti Readme.txt file te pročitati kako pretraživanje baze funkcionira te kako suziti pretraživanje da bi dobili upravo ono na što ciljate. Video-klipovi traju od nekoliko sekundi pa sve do dvije minute, a igrač pozorno prati što se događa u video kako bi pronašao nove tragove i ključne riječi.

3.jpg

 Grafički igru ne treba previše opisivati. Korisničko sučelje virtualnog računala izgledom vjerno prikazuje 1994. godinu, kao i kvaliteta videosnimki intervjua koje gledate. U ključnim trenucima počinje svirati glazba, kako bi pojačala efekt onoga što smo čuli, istaknula  novootkrivene informacije te sugerirala igraču da je na dobrom putu. Uz to nam i na jednoj od snimaka Hannah otpjeva pjesmu koja će većini igrača biti zanimljiva, ne samo kao pjesma, već kao temelj za nove pretpostavke i smjer u kojem ćete dalje istraživati.

Igra me je vrlo brzo uvukla u svoju priču. Poput detektiva sam pazio na svaki detalj koji bi mi nešto rekao o Hannah. Pratio sam način na koji govori, smjer u kojem gleda, popije li gutljaj vode nakon nekog iskaza i slično. Uz to sam pažljivo slušao sadržaj onoga što govori, kako bi pronašao prave riječi za daljnje pretraživanje baze. Već u samom početku sam počeo razvijati hipoteze o tome što se dogodilo. Vrijeme je prolazilo, tragovi su se skupljali, a onda je uslijedio zanimljiv zaplet radnje koji je bacio dodatan misterij na priču i još više me uvukao u nju. Komad papira na koji sam si zapisivao pretpostavke i nove riječi za pretraživanje sam vrlo brzo morao okrenuti na drugu stranu, jer sam ga cijelog išarao. Želio sam otvoriti više snimaka odjednom kako bi što prije mogao doći do odgovora na pitanja koja sam postavio.

2.jpg

Na kraju, igra vam ne nudi konačno objašnjenje priče, nego ostavlja igrača sa onim što je sam otkrio te kako si je sam posložio priču. Video klipovi su samo dijelovi slagalice koju igrač slaže, a ona je to jasnija što je igrač više komada otkrio i stavio na pravo mjesto. To naravno motivira igrača da nastavi pretraživati bazu, ili da krene igrati ispočetka, kako bi otkrio sve ono što mu je promaklo i bolje razumio “njenu priču.“

Igra nije za svakoga i mnogima se neće svidjeti pregledavanje video snimki tri do četiri sata koliko je potrebno da završite igru. Međutim, priča je vrlo zanimljiva te će zadovoljiti igrače koji vole otkrivati misterije i igrati se detektiva. Igri ovakvog tipa nema puno na tržištu, a Her Story spada među najbolje igre ovog žanra. Mnogi igrači su to prepoznali, pa i kritičari koji su ovu igru nagradili brojnim nagradama. Ako vam sve ovo zvuči primamljivo, pozivam vas da kupite igru i sami otkrijete koja je njena priča.

1.jpg

Tzereen
2016 Svi 31 12:02:55 PM
Super!

Zvuči baš interesantno. Podsjeća me na old school Phantasmagoriu i Gabriel Knight sa ovim FMV dijelovima. Mislim da bi ovo baš dobro sjelo kao neki zabavni intermezzo između ovih današnjih time consuming naslova.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno recenzije

  • 1