Community recenzija | Farming Simulator 2017

Sijem žito, raste...kukuruz, soja.... uglavnom sve

Napisao  Subota, 19 Studeni 2016

Giants Software i Focus Home Interactive odradili su još jedan sjajan posao na novom Farming Simulatoru, koji ovaj puta nosi broj 17.

Nakon prošlogodišnje verzije, koja je bila dostupna samo na PlayStationu Viti i mobilnim uređajima, i nakon slabe prodaje, ekipa se odlučila vratiti na stare staze. Farming Simulator se tako nakon dvije godine vraća u svoje prirodno okruženje, na PC i konzole. Koliko je nova igra zapravo "nova" i kakve smo sve promjene dobili saznajte u nastavku.

Novi nastavak Farming Simulatora, donio nam je novosti kao što su:

  • odabir spola farmera
  • mogućnost upravljanja teretnim vlakom za prijevoz žita ili drvnog materijala
  • mogućnost kupovine na leasing (inicijalno plaćate samo 10% vrijednosti i stroj vas otplaćujete na rate – po satu rada stroja)
  • mogućnost rada za druge farmere gdje je pritom moguće zaraditi pristojan novac potreban za kupovinu bolje mehanizacije; na taj način cijena obradive površine (polja) se umanjuje te ju je moguće kupiti za znatno manji novac; što je zadatak vremenski dulji i zahtjevniji i vi ga brže obavite, veća je novčana naknada.

  • stoka i njezin odabir sada su "obogaćeni" za implementaciju svinjogojstva
  • dodatni usjeve poput suncokreta, soje, ili truli krumpir za prehranu stoke
  • veći izbor strojeva i alata te dodatni izbor opreme koji može ići sa strojem (npr. traktor); sada u izborniku određenog traktora postoji izbor odabira "gusjenica", širih, užih ili pak duplih guma, uteg na same kotače i drugo

U FS17 puno više pažnje je posvećeno načinu i rasporedu samog rada, pa tako, naspram prijašnjih igara, redovitim oprašivanjem usjeva protiv pesticida i gnojenjem umjetnim ili stajskim kompostom prinose možemo uvećati i do 40%.

Što reći o igri?

Igra kao i sve do sada, ima svoje mane. One se najviše odnose na bugove i glitcheve, kao što je primjerice "Fast money" glitch, ili ponovno na problem prometa u kojem umjetna inteligencija baš i ne posjeduje nekakvu zavidnu inteligenciju – automobili se zaustavljaju tek prilikom kolizije.

Znatna zamjerka je i ta što postoji određeni stereotip o Europi koja se prikazuje kao nazadna. Tako imamo dvije mape, jedna se nalazi u Americi i ta mapa već u samom pogledu na gradić pokazuje svu raskoš i bogatstvo američke farmerske zajednice, dok na drugoj mapi svi voze stare Lada Niva automobile, kuće su napuštene i devastirane, silosi za pohranu žita izgledaju više kao silosi za gubljenje žita. Da, vjerojatno pretpostavljate, mapa se nalazi u Europi i sama čirilica daje naslutiti kako se radi o nekoj bivšoj SSSR državici kojoj je i Bog rekao doviđenja.

FS20171.jpg

Farming Simulator 2017 zna imati svoje prekrasne trenutke.

Neke stvari u ovoj igri ipak ne možemo svrstati pod prednost ili manu. Jednostavno samo zapinju za oko i čovjek se zapita: "Može li biti bolje od toga?" Gradovi su pusti, a i ona šačica koja se „šeće“ više izgleda kao programirani kružni hod po gradu.

Zanimljivo je da mape dolaze već pripremljene što iskreno nema previše smisla. Smatram kako bi svaka mapa igraču trebala dati mogućnost da sam sebi uređuje svoje virtualno dvorište, uz mogućnost korekcija garaža i ostalog. Isto tako, izbor mapa koji je na PlayStationu 4 zaključan na svega dvije je zaista smiješan, dok PC verzija istovremeno nudi mogućnost instalacije modova pa se broj mapa povećava i na preko dvadeset. Jedna veća PC mapa imena „Texas“ ne bi bila na odmet, u smislu da postoje veće table polja za lakše kretanje i rad mehanizacije. Na PS4 radne plohe su manje i ne mogu sadržavati dovoljno usjeva za, primjerice, napuniti vagon, pa bi dodatak novih mapa bio logičan potez.

Pogled_iz_kokpita_jednog_od_kombajna.jpg

Detaljnije od ovoga ne ide.

Opet ispada da samo prigovaram, ali iskreno, situacija ipak nije toliko kritična. Igra kao igra je uistinu zabavna i opuštajuća te idealna za kraćenje ovih dugih hladnih zimskih noći. Ima li u igri mjesta za poboljšanja? Itekako ima. Ima li mjesta za neke nove stvari? Također ima. Je li igra bolja od prethodnika? Definitivno jest. Istovremeno, nije vrijedno ni spomenuti najbližeg joj konkurenta, odnosno Professional Farmer 2017 koji u odnosu na FS17 izgleda kao šala!

Pozitivna stvar u cijeloj Farming Simulator priči je ta da tvorci ove igre svakodnevno rade na poboljšanjima, komuniciraju sa zajednicom i pritom uvažavaju primjedbe koje stižu od iste. Detalje su ovog puta podigli na maksimalnu razinu, pa tako na strojevima možete vidjeti upozorenja koja su u stvarnosti dimenzija 10x10 cm. Stoka, njezin rasplod i rast ovise o hrani koju im dajete i njezinoj tretiranosti pesticidima. To su sve stvari koje su nastale osluškujući želje zajednice, stoga je prilično realno očekivati eliminaciju većinu problema navedenih u ovoj recenziji.

ThaUrban
2016 Stu 23 09:29:27 PM
Vidio na buddy listi da igraš, reko koji k. :roll
Reci mi molim te jesi odigrao samo radi recenzije ili?
:ehehe: :pcmasterracechacha:
CRO_Ghost
2016 Stu 28 11:46:45 AM
Quote:

Vidio na buddy listi da igraš, reko koji k. :roll
Reci mi molim te jesi odigrao samo radi recenzije ili?
:ehehe: :pcmasterracechacha:


Vidim ja počele su ove "mučko đubretarske" fore :D

samo zbog recenzije sam odigrao... dobro, možda malo i zbog platine...ali samo malooo :D
juky
2016 Stu 28 12:16:56 PM
"Malo"
:D
Chaky
2017 Sij 26 12:06:19 PM
Mali igra svaki dan. Ali njemu je zabavno isprobavati mehanizaciju i pimpati traktore.
Te je puno bolje u FS17 (nego u FS15), jer mozes unajmiti traktor za manju svotu.
U 15 si ga morao kupiti. Pa nismo nikad imali dovojno nova za isprobati najskuplju mehanizaciju.
Dodani su modovi.
Mapa ima 7-9, ne znam na pamet.
Veliki je napredak u odnosu na FS15, ali i osjetna graficka inferiornost prema PC verziji :(
Posto gledamo FS17 na youtubeu, nedostaje puno detalja na PS4. Kad to primjeti 6g klinac, onda znas da je okrljasteno.

Ne vjerujem, da su trebali toliko jako ubiti PS4 detalje, nego se trebalo vise potruditi.

Ta zamjerka se odnosi i na Wasteland 2 PS4, koji izgleda skoro "kriminalno" losije u odnosu na PC, a radi se o poteznom RPG-u  :O
Ulogiraj se da bi komentirao.

Farming Simulator 2017

Naša ocjena: 75% - 1 votes
75%
Vaša ocjena: 42.5% - 2 votes
42.5%

Plus:Veci izbor strojeva, alata i dodatne opreme; Modificiranje strojeva; Odabir spola farmera; Teretni vlakovi; Kupovina na leasing; Stočarstvo; Zabavno kao i uvijek

Minus:Stereotip Europe (zabit); Nema modova; Glitchevi; AI u prometu; Nesrazmjer tereta (ponekad bala sijena bude teža od stroja)

Community recenzija | Farming Simulator 2017

Community recenzija | Farming Simulator 2017

Sijem žito, raste...kukuruz, soja.... uglavnom sve
Sijem žito, raste...kukuruz, soja.... uglavnom sve
53 out of 100 with 3 ratings

Aktualno recenzije

  • 1