Recenzija | The Surge

Kada na posao ustajete u pola 7, supruga vam u 2 sata ustane po noći i viče da niste normalni, a taman ste poginuli od bossa po 25. put i na kraju legnete u 4 krvavih očiju možemo zaključiti da igramo dobru igru, zar ne? The Surge svakako nije savršena igra i neće pokupiti nagrade za igru godine, ali itekako je vrijedna vremena i igranja!

Napisao  Subota, 20 Svibanj 2017

Deck 13 Interactive nije previše poznat razvojni studij, ali već su prvom svojom igrom, Lords of The Fallen, jasno pokazali da su fanovi Dark Souls igara, a posebno mehanike igre. The Surge svakako inspiraciju crpi iz Souls igara, ali ima dovoljno svojih jedinstvenih elemenata da bi zaista bilo nepošteno The Surge prozvati samo jednostavnim klonom. Priča je dosta suhoparna i klasična. Zemlja je pogođena i razorena velikim klimatskim promjenama, a ulogu spasitelja preuzeo je Agrokor, ovaj, poduzeće zvano CREO koje ima cilj popraviti klimu i stvoriti simbiozu ljudi i mašina (!). Prvi radni dan vam nije mogao gore početi jer osim što vam u glavu bolnom operacijom instaliraju implantat (rig) pomoću kojeg zapravo postajete čovjek u robotskom oklopu (exoskeletonu), nakon buđenja shvaćate da vas svi žele ubiti. Što je pošlo po zlu shvatit ćete mahom iz audio zapisa razbacanih po nivoima te kroz poneki razgovor (katkad šaljivi) s uglavnom dosadnim NPC-ovima.

The Surge 20170518225206

Igrate u ulozi Warrena koji ponovno želi hodati i živjeti. Birate između "Field Techniciana" koji nudi veću agilnost, ili "Heavy Operatora" koji je sporiji, ali radi više štete.

Cijela igra odvija se unutar CREO kompleksa, pa ćete tako prijeći uzduž i poprijeko sve urede, postrojenja, proizvodne hale i dvorišta. Često ćete se baš kao u Souls igrama vraćati nazad na određene dijelove igre koji su prethodno bili zaključani. Nekome će biti mana što je zapravo svijet u kojem se igra odvija jako monoton i nema velike raznolikosti, ali meni osobno nije ni najmanje smetao setting. Radi se ipak o tehnološko naprednom postrojenju u kojem prevladavaju roboti stoga ne očekujte vesele i šarene livade, nego tamne, mračne i često strašne prostore. Iako igra nikako nije horor osjetit ćete često nelagodu i jezivu sci-fi atmosferu. Igra nije bogata nekom sjajnom zvučnom kulisom niti bogatim soundtrackom, ali isto tako zvuk nikada ne narušava atmosferu nego se baš lijepo uklapa u ukupan dojam. Kada već pričamo o tehnikalijama, treba reći da smo igru igrali na PS4 Pro koji nudi dvije opcije igranja. Jedna vam daje bolji FPS i manju rezoluciju (1080p@60FPS), a druga veću rezoluciju i manji FPS (upscaleani 4K@30FPS). Grafički igra sasvim lijepo izgleda, a posebno dobro izgleda osvjetljenje u igri. Animacije i kretnje su na mjestu i baš kao što očekujete od ovakve igre, s tim da je kretanje možda moglo i trebalo biti mrvicu sporije i teže jer je ipak riječ o ljudima u masivnim exoskeleton oklopima.

The Surge 20170519201740

Rijetki trenutci sunčevih zraka i malo svjetlije atmosfere koja nije dugo potrajala jer me robot ispred ubio jedno 5 puta. Svakako prođite ovaj dio jer vas na kraju čeka dobra nagrada.

Dizajn razina i čitavog kompleksa je opet jako poznat ako ste igrali bilo koji Dark Souls, Demon Souls ili Lords of the Fallen. Okolina i nivoi su puni prolaza, vrata i liftova koje ne možete odmah koristiti, ali kasnije sve sjedne na mjesto. Taman kada pomislite da ste se izgubili i ne znate kuda idete i gdje ste, otvori se prečac koji vas poveže s čitavim svijetom. Okolinu svakako istražite detaljno jer neke od najboljih stvari su dobro skrivene, a za neke nadogradnje trebat će se dobro potruditi pronaći ih ili pak ubiti stvarno zeznute neprijatelje. Ako inače volite sci-fi okruženja, svijet Surgea svakako će vam bit zanimljiv.

Zašto The Surge nije samo jeftini Souls klon i zašto ga trebate odigrati?

Ajmo prvo krenuti s onim što Surge ima isto kao slične igre. Imate naravno health pokazivač, stamina pokazivač koji se troši ako trčite brzo ili koristite tipku za izbjegavanje (dodge), te naravno mašete svojim oružjima. Svaka radnja troši staminu i to je svugdje isto. Također, možete blokirati udarce s L1 (LB), a dok držite L1 pomicanjem analoga gore ili dolje blokirate visoke i niske udarce. Iskreno, puno je efektivnije koristiti dodge cijelo vrijeme. Ako blokirate udarac u pravo vrijeme na nekim protivnicima moći ćete iskoristiti efektivan protunapad. Dobro, pa što je tu drugačije? The Surge je drugačiji što osim pokazivača zdravlja i stamine ima i treći energy pokazivač koji punite udaranjem i ubijanjem protivnika. Jednom kada napunite energiju do kraja otvara vam se mogućnost dekapitacije protivnika koja izgleda genijalno. Vrijeme se uspori, krv šiklja na sve strane, a dijelovi neprijateljskog exoskeletona lete na sve strane. Zaista je užitak svaki put napraviti taj fatality na protivniku. Brutalan je, krvav i prokleto zabavan. Osim toga u Surgeu možete kada lockate neprijatelja odabrati dio tijela kojeg želite odsjeći. Hoćete li lijevu, desnu ruku ili nogu, ili pak glavu i tijelo u potpunosti je na vama. Ne morate ništa označiti ako nećete, ali ako želite skupiti određeni dio opreme ili oružje nužno je određeni dio odsjeći. I uživat ćete u tome svaki put. Sve što otpadne s neprijatelja možete iskoristiti. Nekada će vam pasti dio opreme, novo oružje, ili nacrti za novu opremu, a najčešće scrap koji glumi duše iz Souls igara.

The Surge 20170519214321Svaki dio možete doslovno odsjeći od neprijatelja, pa tako možete složiti i nekoliko gear setova, a svaki daje posebnu sposobnost. Ako ne želite složiti niti jedan set ne morate, nego koristite dijelove koje vi hoćete. 

Svoj teško stečeni scrap iskorištavate u ambulantama (rest pointima) gdje možete nadograditi postojeću opremu na veći level, izraditi novu opremu od skupljenih nacrta ili sve možete uložiti u podizanje core powera što je ništa drugo nego zamjena za klasične levele. Baš kao u Souls igrama, podizanjem levela nećete puno dobiti na stamini, zdravlju ili energiji, nego otključavate genijalnu stvar koju The Surge ima, a to su - implantanti koje ugrađujete u svoje exo odijelo. Implantanata ima raznih vrsta i kombinacija i u potpunosti je na vama kakvog lika želite napraviti. Hoćete li ubaciti 4,5 ili 6 implantanata koji vam povećavaju regeneraciju zdravlja ili ćete pak sve uložiti u što brže i efektivinije punjenje energy bara ili pak miks svega sami ćete odlučiti. Najbolje implantante dobivate od najtežih protivnika, a onda kada vas i nalupa 50 puta, kada ga konačno sredite nagrada će biti odlična, a vaše zadovoljstvo veliko. The Surge jako puno kida živce, ali i pošteno nagrađuje.

The Surge 20170519214329

Uz puno vrsta implantanata i kategorija moguće je da niti jedan igrač neće složiti lika na isti način. Upravo je ta raznolikost i mogućnost slaganja lika po vlastitom ukusu, načinu igranja i na kraju krajeva prilagodbi situacije odlična stvar.

Pojedine implantate možete mijenjati u pokretu i transformirati svog lika u sasvim novi tip, dok ćete ostale morati mijenjati u već spomenutim Ops centrima (rest točkama). Ako možda mislite da je igra radi toga dosta olakšana vjerujte da nije. Prilično je teška i često, zaista često ćete ginuti i biti mrtvi. Kada poginete imate dvije i pol minute da vratite svoj scrap (duše) što meni osobno nije najbolje sjelo. Nije problem što sam poginuo i što mogu izgubiti duše. Problem je to vremensko ograničenje pa morate ponekada trčati kao ludi do mjesta gdje ste poginuli i na svakojake načine izbjegavati neprijatelje koji, kako napredujete, postaju sve teži i teži. Nekome će možda nedostajati više raznolikosti kod istih, ali meni osobno ih je bilo i više nego dovoljno. Neke mrzim i sada dok pišem tekst koliko puta su me namlatili. Oružja u igri također možda nekome neće biti dovoljno raznolika, ali iskreno mislim da će svatko naći svoje najdraže i prilagoditi ga stilu igranja.

The Surge 20170519214344Desno možete vidjeti vrste oružja koje možete dobiti. Što više koristite jedno oružje, to više raste njegov level. Oružja se razlikuju po šteti koju rade, trošenju stamine i vrsti. Najbolja oružja dobit ćete od boss borbi.

Glavnih neprijatelja u igri nema puno, Neću vam spojlati, ali koliko god protiv njih borbe bile frustrirajuće, a jesu, jednom kada ih sredite loot je genijalan. Inače u The Surgeu, ako volite loot, ćete biti zadovoljni količinom istog. Ima ga svugdje i svih vrsta. Istražujte. Na kraju recenzije za koju sam premašio već debelo planiranu količinu teksta moram ponoviti da je igra teška. Zahtjeva jako puno strpljenja i učenja, ali nagrada za sređivanje najtežih neprijatelja je poštena, a da ne govorim da ćete i sami biti sretni kada konačno napravite fatality na protivniku koji vas je mučio. Na početku teksta sam rekao da The Surge posuđuje puno toga od Souls igara, ali radi to na pravi način. Uz to kreatori igre su ubacili dovoljno novih, svježih i drugačijih elemenata da možemo mirne duše zaključiti kako na tržištu svakako ima mjesta za igru i da nije zaista jeftini Souls klon. Ako volite izazovne, sci-fi RPG igre The Surge vas neće razočarati. Možda nije igra koju ćete trčati kupiti odmah u dućan, ali nemojte je nikako otpisati. I naoružajte se strpljenjem i dobrim živcima.

Developer: Deck13 Interactive

Izdavač: Focus Home Interactive

Platforme: PS4, Xbox One, PC

Platforma odabira: PS4 Pro

Ustupio: Focus Home Interactive

Ocjena: 80%

Plus: odličan sustav borbe, efektni završni udarci (fatality), nadogradnja i razvoj lika pomoću implatanata, trajnost

Minus: malo boss borbi, slabija priča, nekima će biti monotoni leveli i premalo različitih neprijatelja,  razbijeni gamepadi!

Zero
2017 Svi 20 11:36:53 PM
Priznajem, ovaj naslov me više privlači od Lord of the Fallen. Možda zaigram u budućnosti. Setting igre baš mnogo znači.

Inače Flip, ja stvarno ne vidim razlog da se u nekoj bližoj budućnosti ne prihvatiš Souls igara. Nisu toliko teške, niti si ti toliko loš igrač. :P
PS2MASTER
2017 Svi 21 12:10:39 AM
Quote:

niti si ti toliko loš igrač. :P


Al je čkapi. Boji se poginut.
rjuzbasi
2017 Svi 21 07:04:53 AM
Odlična recenzija  :ay:
Upravo sam ga počeo na pc-u.
Pokušao sam ga igrati sa mišom i tipkovnicom...ali ne ide.Gamepad mi bolje sjeda.
I definitivno fatality ti nabaci  :D od uha do uha
Flipper
2017 Svi 21 09:25:11 AM
Quote:

Priznajem, ovaj naslov me više privlači od Lord of the Fallen. Možda zaigram u budućnosti. Setting igre baš mnogo znači.

Inače Flip, ja stvarno ne vidim razlog da se u nekoj bližoj budućnosti ne prihvatiš Souls igara. Nisu toliko teške, niti si ti toliko loš igrač. [emoji14]

Ma Sube igrao sam ja Demon Souls, Bloodborne. Odose živci i vrijeme. [emoji1]  I kosa mi opada. Bogami, bas nekad dobijem dojam da sam postao lošiji igrač nego u mlađim danima. Imao sam više strpljenja i živaca. Danas ovog prvog imam sve manje. A i refleksi oslabe s 30+ godina. [emoji38] [emoji38]
gunner
2017 Svi 21 10:42:55 AM
Bas bi ovo odigrao.
Tesko da ce skoro na red ali odigrat ce se sigurno.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

resident_evil
2017 Svi 22 04:22:13 PM
Lijepo napisana recenzija. Očigledno smo dobili još jednu zanimljivu i dobru igru.
Cloud
2017 Svi 22 05:38:03 PM
[member=47]Flipper[/member]

+1! Jako lijepo napisana recenzija. Uzimam ovo definitivno! 8)
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno recenzije

  • 1