• PC
  • PS4
  • XB1
  • switch

Wipeout Omega Collection

DATUM IZLASKA: 7.6.2017.

IZDAVAČ: Sony Interactive Entertainment

DEVELOPER: Relic Entertainment

ŽANR: RTS

Recenzija | Wipeout Omega Collection

Legendarni serijal studija Liverpool konačno stiže i na PS4 s kolekcijom koju moraju isprobati svi ljubitelji anti-gravity racinga.

Napisao  Subota, 10 Lipanj 2017

Wipeout je jedan od onih serijala koji je definitivno obilježio čitavu povijest PlayStation konzola. Od samog početka smo mogli uživati u tehnički predivnim igrama i još boljem soundtracku te u nezaboravnim utrkama zbog kojih je Wipeout i danas jedan od najboljih anti-grav racera. Nažalost, Liverpool studio koji nam je godinama pružao genijalne igre više ne postoji, no developeri iz XDeva, Clever Beansa i EPOS Games Studiosa su na najbolji način prebacili njihov izuzetan rad na PlayStation 4 kroz Omega kolekciju koja će zasigurno oduševiti fanove serijala.

Savršen spoj tehničke izvedbe i umjetničkog izričaja

Wipeout Omega Collection sadrži tri naslova koja su na spektakularan način remasterirani i dizajnirani za PS4 konzole. Ova kolekcija će vam pružiti mogućnost da ponovno projurite kroz Wipeout HD i Fury ekspanziju s PS3 konzole, a tu je i Wipeout 2048 s PS Vite koja nudi najveći tehnički skok s prikazom na novom hardveru. Wipeout serijal je pored sjajne glazbe uvijek imao predivnu tehničku izvedbu i jedinstven umjetnički izričaj zbog kojeg je akcija na ekranu bila uzbudljiva i izuzetno igriva. Sada sve to ide korak dalje budući da su se developeri potrudili i pružili remaster kakav ove igre zaslužuju. Wipeout HD je jedna od rijetkih igara koja je na PS3 pružala kroz dinamičko skaliranje rezoluciju do 1080p i prikaz u 60 FPS-a, a Wipeout 2048 je uz Uncharted: Golden Abyss i Killzone: Mercenary bio pravi primjer koliko dobro mogu izgledati ti naslovi i na malom ekranu PS Vite.

WIPEOUT OMEGA COLLECTION 20170608211216

Staze izgledaju vrhunski u novom remasteru, pogotovo one s Vite.

Tehnička strana ovih remastera na PS4 je za svaku pohvalu. Iako je sam gameplay neizmjenjen, developeri su za kolekciju ubacili bogatije osvjetljenje, nove assete i teksture, nove shadere za vodu te ostale sitnice zbog kojih ovo izdanje igre blista na ekranu. Naravno, skok u rezoluciji je itekako vidljiv na PS4 Pro konzoli koja predstavlja jedan od najboljih primjera kako se radi PS4 Pro podrška. Vlasnici Pro konzola moći će uživati u čak dva 4K prikaza: checkerboard 2160p s uključenim motion blurom ili nativan 2160p (pravi 4K) bez motion blura. Ovo izgleda fantastično na ekranu s HDR podrškom, a ako imate 1080p ekran dobit ćete supersampling opciju. Framerate je itekako bitan za ovakav tip igre, a tu nema nikakvih problema tako da će se sva akcija odvijati na zakucanih 60 FPS-a što je velik napredak budući da Wipeout HD nije najbolje držao ovaj framerate, a Wipeout 2048 s Vite je bio u tek 30 FPS-a.

Zone out

Sada kada smo riješil detalje oko tehničke izvedbe koji su veliki dio ovog remastera prelazimo i na ono glavno – gameplay. Ovaj anti-grav racer i dalje blista i izuzetno je zabavan za igranje. Iako ne slušam ovakvu glazbu, soundtrack je savršen za ovakav tip igre. Često ćete se naći u situaciji da se sam gameplay savršeno podudara s glazbom koju slušate i tada je Wipeout najzabavniji. Kolekcija će vam pružiti sve tri kampanje koje su u potpunosti odvojene i svakoj ćete pristupati kroz posebnu karijeru. Svi unlockovi za vozila su za svaku kampanju zasebni kao i sve medalje. Meni je s dizajnerske strane dosta jednostavan i poprilično nezanimljiv, a svi oni koji su očekivali da će kolekcija spojiti sve tri kampanje kroz jedinstveni progression mogli bi ostati razočarani. Isto tako, igra ne pruža nikakav novi sadržaj već samo remaster postojećeg sadržaja iz prošlih igara. HUD-ovi danas ne izgledaju ništa posebno, pogotovo u HD i Furyju.

WIPEOUT OMEGA COLLECTION 20170608211310

Slike ne mogu prikazati tu brzinu. Ovo morate vidjeti u pokretu.

Igra nudi 27 staza i hrpu modeova te online utrkivanje i split screen. 27 staza je ipak malo i šteta je što developeri nisu pružili još nekoliko novih mapa. Od modeova imate sve: od utrka, Time Trailova i Speed Lapova pa do sve do onih borbenih poput Detonatora i Eliminatora. Posebno zanimljiv mode je Zone u kojem uopće ne morati držati gas već će se vozilo kroz svaku zonu ubrzavati i tu se možete u potpunosti prepustitit svim ljepotama brzog utrkivanja i glazbe. Sve racing ekipe su i dalje prisutne, a vozila su izuzetno detaljno dizajnirana. Online će vam pružiti utrkivanje do 8 igrača, a tu je i kvalitetan split screen za lokalnu zabavu.  Kao što sam već rekao, soundtrack je izuzetno dobar i sadrži 28 pjesama od kojih imamo stare hitove i neke nove dodatke.

Zaključak

Wipeout Omega Collection je odličan racer kojeg definitivno moraju isprobati svi ljubitelji žanra. Studio Liverpool obilježio je PlayStation povijest ovim serijalom i zaslužili su da se njihov rad prebaci i na PS4 ovako kvalitetnim remasterom. Ukoliko ste željni brze akcije ili želite ponovno uskočiti u ovaj racing svijet, Wipeout će vam pružiti ogroman replay value i hrpu sadržaja kroz ovu kolekciju koja ima i prikladno sniženu cijenu u usporedbi s ostalim remasterima. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i novi pravi nastavak koji će nastaviti ovaj serijal.

NAŠA PRESUDA

18

Wipeout Omega Collection

Wipeout Omega Collection je odličan racer kojeg definitivno moraju isprobati svi ljubitelji žanra.

Nenad_87
2017 Lip 10 07:39:53 PM
Izgleda jako zabavno ali ipak preskaćem. Stare Wipeout naslove sam igrao nešto kratko i bili su mi ok ali ne nesto cemu bih posvetio vise vremena.
jeedah
2017 Lip 10 08:28:31 PM
Ja sam iz nekog razloga uvijek mislio da sam Wipeout igrao na ps1 da bi skuzio nedavno da sam zapravo igrao Killer Loop. Ali mislim da cu si uzet ovo jednom prilikom.
AlexY
2017 Lip 10 11:17:21 PM
Još uvik mi nije jasno zašto je Sony ugasio Liverpool. Potpuno tup potez.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno recenzije

  • 1