• PC
  • PS4
  • XONE

Wolfenstein II: The New Colossus

DATUM IZLASKA: 27.10.2017.

IZDAVAČ: Bethesda

DEVELOPER: MachineGames

ŽANR: FPS

Recenzija | Wolfenstein II: The New Colossus

Ovako badass protagonista nismo imali od Duke Nukema i njegove žvakače gume.

Napisao  Utorak, 31 Listopad 2017

Prvo sjećanje na Wolfenstein seže daleko u moje djetinjstvo. Brat je doma donio GTA III i Return to Castle Wolfenstein i dok je njega, kao i većinu gamerskog svijeta, obuzela čista zaraza Rockstarovog otvorenog svijeta, mene su privukli mračni srednjovjekovni dvorci čije su kamene hodnike okupirale nacističke snage. Naravno, s obzirom da sam bio klinac, najvažnije mi je bilo da se zabavljam, no dan danas mi je jasna slika u glavi čekanja žičare za dvorac Wolfenstein. Teško mi je bilo zamisliti da, eto, gotovo 13 godina kasnije će svojevrsni reboot serijala, The New Order, pokoriti svijet pucačina i etablirati se kao the pucačina ovog desetljeća.

maxresdefault

Ovdje je sve krenulo za mene.

Iako je Wolfenstein imao još jedan izlet 2009. iz kojeg New Order i najnoviji komad B.J.-eve priče, New Colossus, vuku određene likove i događaje, ponovni uzlet serijala se dogodio tek 2014. izlaskom već spomenutog New Ordera. Ispostavilo se da parodiranje i drama idu skupa ko kajgana i ajvar, a hrapavi glas Briana Blooma je izmamio neviđene emocije u mom hladnom srcu. Veliki naglasak na samu radnju i pametni, pamtljivi dijalozi, a pogotovo monolozi, zajedno su s frenetičnom akcijom starog kova stvorili jedan, za mene, sasvim novi žanr. I kako sada, tri godine nakon New Ordera, ponoviti New Order, a da ne bude osjećaj kao da smo sve vidjeli? E pa pitajte MachineGames, jer odmah ću reći da su ljudi stvarno majstori.

Crveni laseri, svastike i robopsi

Najbolje je krenuti od onoga što nam svima prvo upadne u oči - vizuali. Već od prve sekunde me oduševila količina detalja na licima. Ožiljci, obrve, život u očima, suptilni pokreti mišića obraza, grimase čitavog lica, sve se to može iščitati iz gotovo svakog lika u igri. Ako se mene pita, to je poprilično impresivno kada računamo da su nas te animacije lica poprilično razočarale u zadnjih nekoliko godina.

rsz wolfenstein the new colossus screenshot 20171031 12315722

Poznato ime?

Unatoč količini detalja, primijetio sam u nekoliko situacija da teksture nisu baš radile svoj posao. Mutna koža ili pak neučitane teksture odjeće borili su se za imerziju protiv pažljivo napisanih dijaloga. Srećom, ti trenuci nisu bili česti i većinom sam ostao zadivljen predivnim pejzažima Amerike, ruševinama New Yorka krcatim detaljima ili pak tehnološkom čudu najtajnijih nacističkih podzemnih baza.

Prije nego što se raspričam o glazbenoj strani Wolfensteina, spomenuo bih samo jedno ime. Mick Gordon. Ukoliko ne znate tko je to, zamislite si sljedeću igru: DOOM. Ako i dalje ne znate što biste trebali čuti, onda je topla preporuka da zavrtite DOOM jer ovaj majstor radi čuda sa soundtrackom. Udarci bubnjeva, sočni heavy metal riffovi i pucketanje struje prilikom punjenja laserskog miniguna (o da, ima laserski minigun) dovoljni su da bilo koga nabriju na makljažu koja se sprema. Nacisti, čuvajte se, Terror-Billy je u gradu!

rsz wolfenstein the new colossus screenshot 20171031 12331579

Terror-Billy. Strah i trepet KKK.

S druge strane, tijekom onih mirnijih trenutaka, Gordon koristi sjetno prebiranje žica akustične gitare kako bi dočarao stvarnost bezizlazne situacije u kojoj se čitav svijet nalazi. Te dvije krajnosti dovoljno se često izmjenjuju da niti jedna ne dosadi, već ih uvijek dobivamo u pravoj dozi.

Lude šezdesete

Gdje nas to New Colossus vodi? Za vas koji ste igrali New Order, znat ćete točno kakav nas je kraj dočekao, a za vas pridošlice koji prošli nastavak niste odigrali, ovo je posljednja prilika da se maknete od tiranije spoilera vezane uz isti. Pa, godina je 1961. Na Baltiku smo. Točnije, u Deathsheadovoj dvorčini i skupa s B.J. Blazkowiczem čekamo topli zagrljaj anđela. Naravno, po utjelovljenje američkog duha patriotizma smrt ne dolazi tako brzo.

Dobra stara ekipa, Anya, Caroline, Bombate, Max Haas te Fergus/Wyatt (ovisno koga ste odabrali da bude dio Deathsheadovog sadizma na početku New Ordera) spašavaju Blaskoa u zadnji tren te zajedno odlaze natrag u svoju ploveću bazu dok nuklearna eksplozija razara jezivo zdanje mrtvog Deathsheada. Pet mjeseci kasnije i s par organa manje, Blazkowicz se budi u krevetu ukradene nacističke podmornice Eva's Hammer koja se u tom trenutku našla pod napadom zle i poprilično strašne Frau Engel. Blazkowicz brzo odlazi u kolica i kreće na svoj redoviti posao - ubijanje nacista.

rsz wolfenstein the new colossus screenshot 20171031 12362575

Blasko na početku nije u najboljem stanju.

Da ne otkrivam previše o samoj radnji, spomenut ću kako se New Colossus fokusira na izgradnju revolucije na prostoru bivših Sjedinjenih Američkih Država pri čemu će vam pomoći Grace, afroamerikanka koja ima više muda (iako ne voli tu izreku) od većine likova u igri. Osim nje, novi član ekipe je nitko drugi nego punašna Sigrun, kćer spomenute Frau Engel, koja, osim hrane, obožava i bend Die Käfer, ilitiga Beatlese, te fantazira o ludom seksu.

B.J. ovoga puta ima puno veći faktor rizika. Njegova ljubav, Anya, trudna je i nosi blizance. Naravno, u pravoj maniri Wolfensteina, to je neće spriječiti da se s trbušinom baca direktno na naciste. To ujedno dovodi i do jedne od najapsurdnijih scena koje sam vidio u igrama, a vjerujte mi na riječ, znat ćete o kojoj sceni govorim.

rsz wolfenstein the new colossus screenshot 20171031 12354945

Ekipa je ponovno na okupu. Okolnosti nisu lijepe, ali bar je ekipa na okupu.

Upravo je ta apsurdnost nešto što krasi Wolfenstein. MachineGames se usuđuje riskirati sa osjetljivim temama i stalno se nalazi na rubu dobrog ukusa kada plešu po tankoj granici apsurda, no u isto vrijeme, a to me posebno oduševljava, barataju dramom kao najbolji scenaristi Hollywooda. Uz sve to, humor je itekako prisutan. I to kvalitetan humor! Nemali broj puta sam se odvalio od smijeha, a situacije u kojima sam se našao su me natjerale da stvarno zavolim čitavu karizmatičnu škvadru na ovom nezaboravnom putovanju. B.J. je mašina koje se svaki nacist boji. Oduvijek je bio tako etiketiran. Zbog toga sam iznenađen da ljudskost koju su mu pisci igre dodijelili u New Orderu ovdje doživljava evoluciju. Terror-Billy se muči s konfliktom svojih roditelja, pokušava se hrvati sa životom dok čeka svoju djecu, bori se za svijet u kojem djeca zaslužuju odrasti.

Na papiru je B.J. stvarno genijalno napisan, a u praksi mu taj dodatan dah života dodaje Brian Bloom. Ovdje je riječ o apsolutno magičnoj izvedbi glasovne glume koja, da postoje gamerski Oscari, bi pobrala nagradu za najboljeg glavnog glumca. Raspon emocija i ton kojim govori svoje linije pokazuju koliko Bloom razumije o kakvom se liku radi. Mogu bez zadrške reći da je B.J. jedan od najstvarnijih likova koje sam imao prilike susresti, ide ravno uz bok Joelu i Ellie, Marstonu i još nekolicini likova koji su uspjeli dosegnuti puni smisao živoga lika.

rsz wolfenstein the new colossus screenshot 20171031 12341472

Kaotično i šareno, baš kako treba biti.

Blazkowiczeva putovanja

Kada isplovimo iz narativnih voda, dolazimo do akcije. Napucavanje koje vas čeka, a ima ga dosta, je mesnatno i zadovoljavajuće. Ako ste imalo kao ja, htjet ćete kombinirati sva oružja i igrati se s mogućnostima koje vam prostori pružaju. U svom prelasku sam malo uklizivao, pa malo skakutao i pucao s visina, onda sam bacao granate i jurišao sjekirom na hrpu neprijatelja. Wolfenstein nudi jendostavnu, ali vrlo zadovoljavajuću akciju koja bi sve ljubitelje dobrih pucačina trebala vratiti u stare dane FPS-a. Tijekom igre nas uvijek prati ili monolog B.J.-a ili pratnja na slušalicama koju pruža Anya, Grace ili netko treći zbog čega se elementi igranja i naracije konstantno isprepleću i stvaraju kompaktnu cjelinu.

Za slučaj da vam glavna radnja ne bude dovoljna, postoji 15 Übercommandera koji se mogu eliminirati, a njihove se misije otključavaju skupljanjem enigma kodova koji padaju s tijela ubijenih oficira. Übercommanderi nalaze se na istim mapama koje ste prošli, no najčešće će misija biti obavljena u drugom dijelu dana. Recimo, Roswell, koji je bio prikazan kao promotivni materijal, umjesto parade će u slučaju lova na Übercommandera biti obavijen mrakom, a na ulicama će patrolirati članovi KKK-a. Sasvim solidan dodatak koji se ne doima kao jeftin pokušaj produljenja trajnosti igre.

rsz 1wolfenstein the new colossus screenshot 20171031 12313058

Übercommanderi, čuvajte se!

I tako do negdje 80% igre sam stvarno uživao, bio sam spreman New Colossus prozvati remek-djelom i dati mu titulu igre godine. Nažalost, to ipak nije tako. S gameplay strane, igra je savršena. Postoji malo štekanja prilikom korištenja stealtha, no ništa na što se brzo ne navikne. Glasovna gluma apsolutno svih likova je na zavidnoj razini, a dijalozi su predivno napisani i zakeljit će vam oči za ekran dok vam slušalice uživaju u melodičnim izvedbama glumaca koje se doimaju potpuno prirodnima. Međusobno si uskaču u riječi, ubacuju strane riječi, miješa se njemački i engleski jezik- stvarno je impresivno! Pa gdje je onda zaštekalo? Zaštekalo je u samoj priči. Iako sama kampanja ima itekako pamtljivih trenutaka, na negdje 80% iste sam primijetio kako se dogodila promjena. Učestalost monologa se smanjila i prvotno postavljeni konflikt unutar B.J.-a, onaj koji govori o obiteljskom čovjeku i mašini za ubijanje, je postepeno nestajao. I na kraju, kada sam očekivao eskalaciju, potiho se došuljao kraj igre.

New Order jest bio mrvicu dulji od prosječne pucačine, no ono što ga je krasilo je bio dobro osmišljen tempo. Nakon prelaska igre sam imao osjećaj da sam iskusio točno ono što sam htio, jednu priču unutar veće sezone. I da, ovaj je Wolfenstein zamišljen kao trilogija, no ipak me zasmetao pristup samoj završnici zbog koje imam osjećaj da je igra nedovršena, a to je stvarno gorak osjećaj nakon što je igra većinu svog vremena apsolutno briljirala. Teško je govoriti konkretno o problemima na kraju radnje jer se ulazi u teritorij spojlanja, ali reći ću da su developeri igrali na sigurno, zbog čega nisam zadovoljan. Nedostajalo mi je tog apsurda, a pogotovo te kvalitetne drame na samome kraju koji je za mene ispao podosta antiklimatičnim.

rsz wolfenstein the new colossus screenshot 20171031 12321586

Možemo razvijati i vještine tako da što maštovitije ubijamo.

Moram spomenuti i probleme tehničke prirode. Dok se na konzolama igra vrti stabilno, PC verzija je patila od puno problema zbog implementacije Vulkanovog sustava. NVidijine grafičke kartice su imale podosta problema koji su popravljeni izbacivanjem novih drivera. Ponekad mi se znao dogoditi i pad FPS-a, no kad pogledam cjelokupnu sliku, poprilično je impresivno da igra ovakvih vizuala, gdje iskre frcaju, laseri sijevaju, a meci lete, se vrti stvarno jako stabilno.

Dobili smo puno, a mogli smo još više

Teško mi je procijeniti je li ovo najbolja igra godine. Kandidat sigurno jest, a meni osobno favorit uz RiME i Divinity: Original Sin 2. Usudio bih se reći da bi bila igra godine i jedna od najboljih pucačina koje sam igrao da taj kraj nije odrađen na način na koji jest. Upravo zbog toga će ovogodišnji izbor biti poprilično napet. Bilo je nezaboravno proputovati uništenim Manhattanom, poplavljenim New Orleansom i urušenim ostacima nekoć velike države u pratnji Blazkowicza i njegove ekipe, no činjenica stoji da je MachineGames pomalo zakazao kada nije trebao, zbog čega ova odlična igra ipak nije remek-djelo.

NAŠA PRESUDA

90

Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein je upravo zasjeo na tron pucačina. DOOM is dead. Long live Wolfenstein!

Solid Snake
2017 Lis 31 01:05:58 PM
Bravo Fico, svaka čast. Jedva čekam da krenem igrati, zaglavio sam sa Divinityjem trenutno (35h and counting :D ), ali prvom prilikom prelazim prethodnika i TNC.

Ono što mi je full fascinantno i predobro je da su baš upravo 2 najbolja fps-a na tržištu Doom i Wolfenstein. Reći da su se ove franšize vratile u velikom stilu je debeli understatement. Još samo Duke da se vrati i gdje bi nam bio kraj.

Oh da, i da je stvar koja je najviše hvaljena u novom Wolfu story

dbqYZgt.gif

In what world do I live in  :D


Svaka čast Starb... ovaj MachineGames  :ay:
maverick
2017 Lis 31 01:07:49 PM
Dobra reca.
Dve stvari :
Prva
"The pucacina desetljeća"  sigurno nije new order kada je unazad 10 godina prije njega izašao Half-life 2, Halo igre i Kz2. Ako se to pak odnosi na 2010-2020. to je isto glupost jer nas čeka još tri godine do 2020.
Druga
Ovo ne može biti najbolja igra godine!
Osobne prefencije se ne bi trebale ovako isticati u jednoj recenziji, a pogotovo ne u njenom zaključku.

Ostalo vrlo dobro napisano.
viper89
2017 Lis 31 01:20:27 PM
Na našem portalu ce se UVIJEK pisat osobne recenzije i osobna misljenja. I moze bez problema reci da je njemu nesto igra godine ili sta god hoce i to opet naglasiti u zakljucku.

bravo [member=190]FicoLegend[/member] majstorska recenzija, uzivao sam citajuci
maverick
2017 Lis 31 01:32:51 PM
Ne pali se bez veze. Znam da je i tebi ovo vjerojatno GotY.

On nije napisao da je za njega to igra godine, nego da ne može procjeniti dali je. Te da nije kraja da bi i bila. Samo je naveo da za bi za njega bila jedna od najboljih pucacina da nije spomenutoga kraja.

Znaci praktički svoje mišljenje svrstava kao mjerodavno za određivanje GotY. Nije da mi smeta, ali samo sam rekao jer mi je tako šta apsurdno pisati u reci.

Kako on ima svoje mišljenje o igri, tako i ja imam pravo imati o njegovoj reci. Ne kužim u čemu je problem. Kao što sam rekao, izuzev spomenutoga, reca je skroz dobra.
viper89
2017 Lis 31 01:38:10 PM
Nista se ja ne palim nego mi je prikladno dosao tvoj post da opcenito kazem kako idu nase recenzije.

I da je htio rec da je goty (sasvim nebitno u ovom slucaju) slobodno to moze napisati i ima potpuno slobodu. Ili za bilo sto.

To je poanta.
maverick
2017 Lis 31 01:48:43 PM
Naravno da može!

Wolf je zasigurno vrhunska igra i jedan od GotY kandidata. Realno je Bethesda sa Wolfovima i Doomom vratila fps žanr na prave staze jer su ga Activision, EA i ostali spustili na niske grane.
viper89
2017 Lis 31 01:54:04 PM
itekako, Doom i Wolf su fakat vrh ove gen za zanr. EA kao EA, al mora im se priznat da je Titanfall 2 bio majstorski SP isto
maximalni
2017 Lis 31 01:55:48 PM
Quote:

...kao mjerodavno za određivanje GotY...


Čije mišljenje je mjerodavno? Svakako vjerujem recenzentu i čovjeku koji IGRA igre.

[member=190]FicoLegend[/member] svaka čast na tekstu.
maverick
2017 Lis 31 02:06:55 PM
Da, ali njegovo, kao ni tvoje, ni moje, neće biti mjerodavno. Nema potrebe da pišeš uvećanim slovima.

Jbt čim se nesta napiše na temu rece, odmah se svi dignete ko divljaci i napadate grabljama, vilama i lopatama. Isti kao na nekim drugim portalima. Pohvalis čovjeka i kažeš kako ti jedan djelić teksta ne štima i odmah defense force.

Naučite se primiti kritiku jer ste Gaming Portal i zna se desiti da netko nema isto mišljenje ko presveti recenzenti, modovi, administratori i ostali minioni. Boze sačuvaj!
Wolf
2017 Lis 31 02:17:49 PM
Overwatch ima veću ocjenu na metacriticu tako da nije najbolji fps generacije
maverick
2017 Lis 31 02:23:34 PM
O čemu ti sad trkenjas? Niti se spominjao fps generacije, niti metacritic. Po običaju pišeš gluposti nevezane za temu. Proćitaj barem recu, a ne tu pisati gluposti na temelju naših postova.
Yakuza_stinger
2017 Lis 31 02:26:09 PM
Dobro je Solid rekao, kao da se sve zaokružilo na početak i da su i DooM i Wolfenstein odlično revitalizirane FPS igre unatoč tome da glavešina poput Romera i Carmacka nema više. Za razliku od Duke Nukema koji je propo s Forever. Još samo da dođe Quake 5 iz groba i bude single player tata mata, mogu u grob otić.

Recenzija je poslovično odlična. Ne znam što više treba?
maximalni
2017 Lis 31 02:27:25 PM
[member=251]maverick[/member] nisi odgovorio na pitanje. Cije misljenje je mjerodavno kad je u pitanju GOTY?

Pitanje je glupo, ali rekao si da nije recenzentovo, pa me stvarno zanima odgovor (samo probaj napisati Metacritic).

Inace, svaka kritika je dobrodosla, pogotovo ako je konstruktivna. To smo u vise navrata pisali.
viper89
2017 Lis 31 02:28:20 PM
[member=107]Yakuza_stinger[/member]
Steta sta su sa Quake Champions isli hvatat polu Overwatch feel, da su i to rasturili... daj zabrij: Doom, Wolf i Quake :D
Wolf
2017 Lis 31 02:29:59 PM
Quote:

O čemu ti sad trkenjas? Niti se spominjao fps generacije, niti metacritic. Po običaju pišeš gluposti nevezane za temu. Proćitaj barem recu, a ne tu pisati gluposti na temelju naših postova.Overwatch ima 91 a Wolf samo 89  :gameri  a ovaj još nema ni SP
Yakuza_stinger
2017 Lis 31 02:32:54 PM
Quote:

[member=107]Yakuza_stinger[/member]
Steta sta su sa Quake Champions isli hvatat polu Overwatch feel, da su i to rasturili... daj zabrij: Doom, Wolf i Quake :D


Tko zna, možda ih Wolfenstein II uvjeri da Quake ne treba biti arena shooter. I onda kao da je ponovo 1996. godina :P
maverick
2017 Lis 31 02:37:06 PM
[member=107]Yakuza_stinger[/member] reca je više nego dobra i ne vidim gdje je itko to osporio.

[member=3]maximalni[/member] ne spominji mi metacritic. To što sam ja par puta sprdao Emilija spominjajuci metascore ne znači da mi je on imalo mjerodavan. Osobno sam više puta popljuvao igre koje su na meti visoko i to mnogi znaju.

The Game Awards, British Academy Game Awards, VGX Awards, Golden Joystick Awards, GotY  Awards i još poneke su sigurno mjerodavnije i priznatije nego Reboot, IGN, FFA i njima slične.

Čak mi ni oni nisu toliko važni jer ako je meni igra sranje ili pak ne zanimljiva kao spomenuti overwatch, onda je nikakva GotY nagrada ne može meni zanimljivom učiniti.

[member=46]viper89[/member] dodajem i unreal tournament. Ni sam ne znam koliko sam sati ulupao u onaj iz 1999. Iako je multy
ELECTRONICUS
2017 Lis 31 02:58:01 PM
Super. Kako sam i očekivao, ovo mi je uz Hellblade najdraža igra ove godine. Slažem se za teksture, unatoč tome što su definitivno puno bolje od onog kaosa iz TNO-a, iako to ni onda nije toliko umanjivalo sveukupnu kvalitetu vizuala i fantastičan level dizajn. Osvjetljenje u ovom engineu me oduševljava, kao i efekti. Onaj laser toliko dobro zvuči i izgleda te je toliko moćan da ne samo da me se drugi boje kada s njime uletim u sobu, već se i ja bojim samoga sebe.
member
2017 Lis 31 03:32:16 PM
Dobro ne treba pretjerivat, TNO je bio dobra igra al je imao stvarno smeće grafiku.
ELECTRONICUS
2017 Lis 31 04:08:04 PM
Quote:

Dobro ne treba pretjerivat, TNO je bio dobra igra al je imao stvarno smeće grafiku.

Nigdje nisam napisao da je imao dobru grafiku.
Nenad_87
2017 Lis 31 04:58:43 PM
Quote:

The Game Awards, British Academy Game Awards, VGX Awards, Golden Joystick Awards, GotY  Awards i još poneke su sigurno mjerodavnije i priznatije nego Reboot, IGN, FFA i njima slične.

British Academy Game Awards...to bi bila BAFTA ? Šta nisu oni dodijelili GOTY nagradu Falloutu 4 a u konkurenciji je bio Witcher 3 ?
Toliko o mjerodavnosti.
Recenzija je mišljenje s kojim se svatko može a i ne mora složiti.
Što se Metacritica tiče...ako odeš pogledati Super Mario Oddysey vidiš da je prosječna ocjena 97 i to je temeljeno na 76 ocjena koja je dodijelila kritika znači da ta igra stvarno je dobra.
Nemoguće da 76 ljudi priča gluposti, potplaćeni su ili nemaju pojma što pišu. Tako da i taj Metacritic ima neku težinu.
Sviđalo se tebi to ili ne.
A to što si ti popljuvao neku igru cija je ocjena na Meti visoka... To je ok. Tebi se nije svidjela.
Tzereen
2017 Lis 31 05:02:35 PM
Izgleda da su old school revivali ubili.
Ja bi dodao i Shadow Warrior koji je meni maestralan.
maverick
2017 Lis 31 05:10:36 PM
Napisao sam samo da ako spomenem metacritic, to ne mora nužno značiti da je mjerodavan. Tako da ne vidim šta si se mene uhvatio, kada je maximalni indirektno kritizirao metacritic, ali njega se valjda štimaš.

Mogu shvatiti da je netko odabrao Fallout 4 ispred Witcher 3. Fallout 4 je isto tako puno nagrađivana igra, a vaš witcher nije svetinja. Na launchu je bio u teškim problemima na ps4. Ne kažem da je fallout bolji. Uopće ni ne volim taj serijal.

Čitajte postove sa razumijevanjem.
Meni je FF12 najbolja igra svih jebenih vremena i sve ostale mi nisu ni blizu, a to tko joj je dao max ocjene i kako stoji na meti me živo zaboli taban. Svejedno joj mogu npr naći pokoju manu. Ne postoji savršena igra, isto kao što ne postoji ni savršena žena!
viper89
2017 Lis 31 05:26:26 PM
Witcher 3 je po izlasku bio  dostupan reviewerima vecinom na PS4 platformi (odi vidi koji score ima ta verzija) uz nesto manje PC verzija. I igra kao takva - cak i bez day 1 patcha - jer je CDPR dosta ranije dao igru je osvojila kriticare a i ono sto je bilo dostupno day 1 uopce nije bilo "teski problemi". Da si igrao i zavrsio igru vidio bi da je ta mocvara koja je radila probleme doslovno 5% predivnog svijeta Witchera 3.

Ona smijurija od Fallouta 4 nema sto traziti za GOTY nagradu 2015. - fakcije i copy paste price sa defaultnim likovima i ulogama koje su dizajnirani da se bez problema zamjene lol - a i ta verzija je kad vec pricamo o tehnickim poteskocama bila krš ne samo po pitanju performansi na konzolama koje su dugo krpali već i po klasičnom bethesda bug festu. CDPR je na drugu ruku sa svakim patchom dodavao na igru, ali i fixao potrebne stvari i pokazali da itekako imaju dugu podrsku za svoj naslov.

Kolega [member=38]Nenad_87[/member] i ja se bas sjecam igrali po launchu i kad god bi pricali o igri samo bi uzivali komentirajuci tu igretinu koji su nam majstori dali...nekako se ne sjecam nekih "teskih problema" lol

a kad god bi spomenuli F4 odma bi bio lom
Tzereen
2017 Lis 31 05:33:52 PM
Ajmo ne pretvarat ovo u temu o metacriticu. To nije loša ideja za jednu kolumnu, jer metacritic, koliko god možda krenuo kao dobra ideja, je sada leglo smeća i namjernog favoriziranja i pljuvanja.

I to ne samo fanovi, već i "službeni" recenzenti nisu imuni na to. Neke igre i platforme preferiraju, a druge (pre)subjektivno pljuju. Ono što je najgore kod recenzenata je nedosljednost. Ako već nekoj igri spuste ocjenu zbog nedostatka inovacije, trebali bi imati jednaki kriterij prema svim serijalima. Ili, ako je neko strog, nek bude uvijek strog. I obratno, naravno.

I zadnje, stvarno mislim da je nepravedno smatrati "naše" recenzije lošijim ili manje mjerodavnim od IGN/Polygona ili koji god već sajt volite. Mislite da su oni išli u školu za recenziranje igara il kaj? Po čem je neki onaj klinac s Eurogamera mjerodavniji od našeg Fiće ili Vipera? Nemojte biti licemjeri.
Nenad_87
2017 Lis 31 05:39:48 PM
[member=251]maverick[/member]
Da, istina je da maxa štimam. Upoznao sam ga. Cool lik. Ali njegov post nisam ni vidio jer sam na brzinu proletio kroz komentare.
Uopće te se nisam "uhvatio". Samo sam napisao svoje mišljenje na tvoj post. Nista osobno.
Živio !
tenor.gif

[member=46]viper89[/member]
To sam naveo kao primjer da neki "priznati" i poznatiji nisu uvijek realni. U ovom slučaju BAFTA.
Jer njihova odluka za GOTY je bila totalno nerealna. Čak i da Witcher nije izašao 2015. Fallout 4 nije zaslužio nagradu.
BTW...zaboravih.
[member=190]FicoLegend[/member]
Svaka čast na recenziji. Vjerovao sam da će igra biti dobra ali ne da će biti toliko dobra. Koliko vidim općenito je kod kritike sjajno prošla.

gunner
2017 Lis 31 05:44:44 PM
Kvalitetno i zanimljivo napisano.
Nista manje nisam ni ocekivao od autora. )

Sad sam totalno nabrijan, a odlucio sam cekat neki popust.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

maverick
2017 Lis 31 05:49:26 PM
Pa recenzije su u najmanju ruku puno bolje nego na ogavnom IGN i to nitko nije ni rekao. Ne kužim zašto se hvatati nečega što nitko nije ni napisao. Ali, da je mjerodavnije kada više ljudi ocjeni jednu igru i odabere je za npr GotY, to bi rekao da je. Ne mora nužno opet biti. No ni ne možeš reći da je nesta GotY, samo zato jer ti tako smatras. Tj. možeš reći, ali čemu?

[member=46]viper89[/member] I sam sam rekao da ne volim fallout, I da, bio je Krš, kao i mnoge Bethesda igre, ali ga ja nisam ni igaro. Sorry, ali moj kolega je igrao na PC Witcher 3 po izlasku i ne želim ni reći kako sam se osjećao kada sam vidio svoga na ps4. Svejedno to nije umanjilo uvelike moj konačni sud o igri. Stvar je ta, da se o njemu prave hvalospjevi i ne smije se ništa ni reći jer ste si neki ovdje utuvili u glavu da samo vi imate pravo I da ste samo vi relevantni. Meni je nor kombat u igri teško sranje i ne može me nitko od vas u drugačije ubijediti, a bogami ni nikakva GotY nagrada.
FicoLegend
2017 Lis 31 06:27:48 PM
Puno hvala svima na komentarima! :) Tek sam sada došao doma i mogu prikladno i odgovoriti na vaše komentare.

Vidim da [member=97]Solid Snake[/member] [member=46]viper89[/member] i još neki spominju taj povratak staroškolskih igara. I da, kada je riječ o pucačinama, to stvarno odgovara. Potpuno je drukčiji pristup igri koja je stvorena za čistu makljažu naspram taktiziranja u Siegeu ili pak kada morate pripaziti da ipak tu i tamo uđete u zaklon u Call of Dutyju. Ovdje nema togo. B.J.-u se j**e živo. Uzme dva mitraljeza, iskače pred robota većeg od duga Hrvatske i deri. Fenomenalan osjećaj koji će svakoga vratiti u doba Dooma, Quakea, prvih Medal of Honora itd.

[member=251]maverick[/member]
Iskreno ne znam ni kako si izvukao Half-Life 2 niotkuda kada sam spomenuo desetljeće što samo po sebi znači da mislim na ovo desetljeće u kojemu se nalazimo. Nadalje, to što desetljeće traje do 2020. ne znači da već sada ne možemo imati igru desetljeća, a zdrava logika kaže da je ta "pucačina desetljeća" zapravo najbolaj pucačina u godinama koje smo doživjeli ovo desetljeće.

Nadalje, poprilično sam siguran da New Colossus nisi ni zaigrao, a kamoli prešao. S druge strane, ja sam proveo zadnje dane istražujući svaki kutak igre. Skupio sam skoro sve collectiblese, odigrao sam sve osim tri misije s Ubercommanderima i na kraju sam prešao čitavu igru. Upravo po tome imam legitimitet reći da je meni to jedna od najboljih igara godine. Da, istaknuo si da sam rekao kako je jedna od, ali ne vidim nigdje valjani razlog da kažeš kako sigurno nije najbolja igra kada ju nisi ni zaigrao. Do nedavno sam mislio kako mi ništa neće nadmašiti Divinity, ali vidi vraga, nastavio sam pratiti igre, igrati igre i - op! Eto još jedan dragulj u godini.

Iduće što mi je bilo enigmatičnije od enigma kodova u Wolfensteinu mi je mišljenje da osobno stajalište nema mjesta u recenziji. Ja apsolutno nemam pojma kako prosuditi o igri bez da sam imam mišljenje o istoj. Ako netko ne stvori mišljenje o nečemu, kako će dovraga onda to i recenzirati?! Bio sam maksimalno objektivan jer će ova recenzija dogurati do čitatelja. Ti isti čitatelji mogu svoje mišljenje krojiti na temelju riječi koje se nalaze u mome tekstu zbog čega je moj pristup, kao i pri svakoj recenziji, maksimalno profesionalan i objektivan. Ono što svatko mora shvatiti je da kada o nečemu sudimo, i najveća objektivnost ima dozu subjektivnosti bez koje jednostavno mišljenje ne bi postojalo.

I na kraju, dok apsolutno uvažavam da se ne moraš slagati s mojim mišljenjem, ne treba ti ni biti važno, ne vidim nikakvu logiku u čitanju iste recenzije ukoliko ti moje mišljenje nije mjerodavno. Čvrsto stojim iza svake riječi napisane u ovome tekstu jer su temeljene na iskustvu igranja čitave igre. Bafta, Polygon, bilo tko. Činjenica da imaju veći budžet ili veće privilegije prilikom konferencija ne znači apsolutno ništa za kvalitetu samog pisanja. Brend ne znači kvaliteta. Osobno se osjećam spremnim recenzirati igre jer se njima bavim od malih nogu, a pogotovo zadnjih pet do šest godina intenzivno pratim industriju, redovito igram najnovije naslove. Jednako mogu reći i za svoje kolege. Žive gaming, neki su hodajuće enciklopedije igara i razumiju se u ono što igraju. Na kraju krajeva, to iskustvo je ono što nekoga čini mjerodavnim.

Naglašavam, slobodno možeš registrirati moje mišljenje ili ga u potpunosti ignorirati, ali smatram da je bezobrazno govoriti kako nečije mišljenje nije mjerodavno na temelju toga da nisu dio ogromnog brenda. Mjerodavnost se mjeri tako da se tekstovi čitaju i onda osoba sama prosuđuje, a ne po tome jel se netko zove FFA, Reboot, HCL, IGN, Gamespot ili kako već.
maverick
2017 Lis 31 06:45:33 PM
Eo, kako možeš reći da ne trebam ni čitati recenziju ako ne želim uvažiti tvoje mišljenje o GotY. Pa posers sve što si dobro napisao. Nadam se da si svjestan da 80% ljudi neće ni proćitati tvoju recu I umjesto da ti je drago što se razglaba o njoj ti se nađeš posrati moje stavove kao i uvijek.
Vi imate ozbiljan problem shvaćanja tuđih postova. Znači sasvim mi odgovara 95% tekst i ne složim se sa oni 5% (sad karikiram) I vi napravite ovo!
Zbilja ne shvaćam vas karakter. Imate svoj Klan koji će uvijek tvrditi slično i svatko tko tvrdi drugačije biti će izopačen i ismijan. Za neke bih rekao da još godine igraju ulogu, a za neke pak nemam pravo objašnjenje jer mi nije jasno ovako razmišljanje.
Ovaj forum stvarno ima mal broj ljudi sa kojima čovjek može poteci raspravu na zdrav način. Nekada se treba i zajebavati, u svakom slučaju, kao ja u mgs temi, ali mnogi od vas to sve shvaćaju preozbiljno i dodje do toga da se nekoga ismijava jer, eto, nije istoga mišljenje kao Elita.

Evo nisam doživio da se neki od vas raziđu u mišljenjima, što je, u najmanju ruku komično.

Sorry na off topic.
FicoLegend
2017 Stu 02 07:06:38 PM
Quote:

Bravo Fico, svaka čast. Jedva čekam da krenem igrati, zaglavio sam sa Divinityjem trenutno (35h and counting :D ), ali prvom prilikom prelazim prethodnika i TNC.

Ono što mi je full fascinantno i predobro je da su baš upravo 2 najbolja fps-a na tržištu Doom i Wolfenstein. Reći da su se ove franšize vratile u velikom stilu je debeli understatement. Još samo Duke da se vrati i gdje bi nam bio kraj.

Oh da, i da je stvar koja je najviše hvaljena u novom Wolfu story

dbqYZgt.gif

In what world do I live in  :D


Svaka čast Starb... ovaj MachineGames  :ay:

Hehe to ti je MachineGames! Samo ti navali na Divinity, a onda prijeđi TNO i TNC u komadu. Iznenadio bi se koliko apsurd i drama idu skupa. Stvarno su pokazali da su majstori pripovijedanja.

Quote:

Super. Kako sam i očekivao, ovo mi je uz Hellblade najdraža igra ove godine. Slažem se za teksture, unatoč tome što su definitivno puno bolje od onog kaosa iz TNO-a, iako to ni onda nije toliko umanjivalo sveukupnu kvalitetu vizuala i fantastičan level dizajn. Osvjetljenje u ovom engineu me oduševljava, kao i efekti. Onaj laser toliko dobro zvuči i izgleda te je toliko moćan da ne samo da me se drugi boje kada s njime uletim u sobu, već se i ja bojim samoga sebe.

Uf, sjećam se da je TNO imao ogromnih problema s učtitavanjem tekstura. Stvarno je bio neoptimizirani kaos. Srećom, nakon novih drivera, Colossus stvarno leti. Poprilično čudno za nekoga kome je izdavač Bethesda.

Quote:


[member=190]FicoLegend[/member]
Svaka čast na recenziji. Vjerovao sam da će igra biti dobra ali ne da će biti toliko dobra. Koliko vidim općenito je kod kritike sjajno prošla.

Quote:

Kvalitetno i zanimljivo napisano.
Nista manje nisam ni ocekivao od autora. )

Sad sam totalno nabrijan, a odlucio sam cekat neki popust.

Živili vi meni doživotno! :D
Figo
2017 Stu 02 10:24:46 PM
Ponovo good work Fico  :ay: uživao sam u reci, a nakon pročitanog povjerovao sam i ostalim portalima te defitinivno odlučio pokloniti vrijeme ovom naslovu,
samo imam pitanje.. pošto sam prvi dio započeo na PS3 nekad davno, nažalost igra mi se tada nije svidjela i odustao sam od nje, da li mi se sad isplati trošiti vrijeme i novac na prvijenac ponovo i Old Blood ili jednostavno samo uzmem dvicu?
je li vrijedno vremena? jeli radnja usko povezana ili se mogu bez problema ubacit odma u dvicu?
preskočio sam onaj dio o spoilerima u recenziji pa te stoga pitam :D
viper89
2017 Stu 02 10:32:47 PM
Steta da si propustio do jucer su bili na saleu po 37 kn.
Obavezno gradivo. Mozes uskocit u dvojku ima intro di te uvede sto si propustio al buduci da je prica dosta snazna puno ce ti mocnije biti ako odigras jedinicu.

Old Blood mozes preskocit skroz jer je to zapravo ekspanzija tj prequel koji se zbog manje skale fokusira na gameplay i na posebnu manju pricu. Ovo ti je vise na foru return to castle wolfenstein tj classic wolf dok su new order i colossus bas machine games vizija i njihova zamisljena trilogija.

Ako mozes daj sansu ipak i odigraj oba prije dvojke.
FicoLegend
2017 Stu 02 10:33:26 PM
Quote:

Ponovo good work Fico  :ay: uživao sam u reci, a nakon pročitanog povjerovao sam i ostalim portalima te defitinivno odlučio pokloniti vrijeme ovom naslovu,
samo imam pitanje.. pošto sam prvi dio započeo na PS3 nekad davno, nažalost igra mi se tada nije svidjela i odustao sam od nje, da li mi se sad isplati trošiti vrijeme i novac na prvijenac ponovo i Old Blood ili jednostavno samo uzmem dvicu?
je li vrijedno vremena? jeli radnja usko povezana ili se mogu bez problema ubacit odma u dvicu?
preskočio sam onaj dio o spoilerima u recenziji pa te stoga pitam :D

Hvala ti! :)

Ovako ću ti reći, The New Colossus vuče negativca iz New Ordera i isto tako započinje doslovno iste sekunde kada je New Order završio s istom ekipom iz New Ordera. Isplati se, vjeruj mi. Što se Old Blooda tiče, uzmi ga ukoliko ti se svidi New Order nakon što si ga prešao. Realno, teško da će ti Colossus sjesti ukoliko ti New Order nije. Koliko si igrao New Order?
viper89
2017 Stu 02 10:34:59 PM
Ni meni nije sjeo uvod Ordera pa sam mu ipak dao sansu i zakon mi je bio na kraju.
Tzereen
2017 Stu 02 10:38:42 PM
Će tak bit i s NieR-om? :D
viper89
2017 Stu 02 10:39:11 PM
Mozda skoci na 6.5
FicoLegend
2017 Stu 02 10:41:24 PM
:roll :roll :roll
Figo
2017 Stu 02 10:57:30 PM
nisam prvijenac igrao puno, sat vremena možda, hvala na savjetima :)
nabavit ću new order onda prije, i još jednom dati šansu, hvala bogu pa je stara pa zato i jeftina igra :D
FicoLegend
2017 Stu 02 11:01:24 PM
To si tek zagrebao bokte. :D
Samo igraj, sve nakon (a i tijekom) Eisenwald zatvora je vrhunska zabava.
WooddieBone
2017 Stu 13 07:40:21 PM
Ova igra mi vraća vjeru u gaming industriju.
Dobra stara filozofija da su igre umjetnost bar na razini filma.

NULA multiplayer proljeva, NULA mikrotransakcija
(trebalo je bit spomenuto u reci. Inače super reca).

Bethesda ako ovak nastavi bi mogla postat jedan od najboljih izdavača.

Samo da više taj TES6 najave.
Zaklat bi ih mogo.
FicoLegend
2017 Stu 13 10:33:19 PM
Quote:

Ova igra mi vraća vjeru u gaming industriju.
Dobra stara filozofija da su igre umjetnost bar na razini filma.

NULA multiplayer proljeva, NULA mikrotransakcija
(trebalo je bit spomenuto u reci. Inače super reca).

Bethesda ako ovak nastavi bi mogla postat jedan od najboljih izdavača.

Samo da više taj TES6 najave.
Zaklat bi ih mogo.


Polako. Bethesda se u isto vrijeme koprca u problemima zbog gluposti oko Creation Cluba. :D

Nisam spominjao mikrotransakcije jer volim suditi o igri bez razmišljanja o istima. Na kraju krajeva, one su za kampanju u potpnosti nebitne za samu kvalitetu. Isto kao Shadow of War. Lootboxovi? O da. Dobra igra. Isto da. Da prilikom toga krenem ramzišljati o mikrotransakcijama, vjerujem da bih potpuno izgubio nit i popljuvao bih čitavu igru čisto zbog svojih uvjerenja oko mikrotransakcija, a to stvarno ne bi bilo korektno.

Apsolutno se slažem, tu i tamo se pojavi neka igra koja uporno pokazuje da gaming može bok uz bok s filmskom industrijom.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno recenzije

  • 1