• PC
  • PS4
  • XONE

Resident Evil 2 (2019)

DATUM IZLASKA: 25.1.2019.

IZDAVAČ: Capcom

DEVELOPER: Capcom R&D Division 1

ŽANR: Survival horor

Recenzija | Resident Evil 2 (2019)

Jednom kada se vrata policijske postaje Raccoon Cityja zatvore, istraživački nagon miješa se s osjećajem apsolutne bespomoćnosti i u glavi vam samo odjednom klikne – „Mislim da sam u nevolji.“

Napisao  Utorak, 05 Veljača 2019

Moram vam odmah nešto priznati. Nikada nisam odigrao Resident Evil igru. To je djelomice zbog toga što rijetko kad skupim hrabrosti igrati horor igre. Ipak, kada je došao demo ovog remakea znajući da je originalno izdanje se pojavilo prije 20 godina, pružio sam priliku demo verziji i ostao oduševljen. Tih 30 minuta bilo je dovoljno da me nagovori da bi ovo moglo biti stvarno jedinstveno iskustvo. Ovogodišnji Resident Evil moj je prvi doticaj sa serijalom, stoga pogled na ovaj remake u potpunosti gleda na današnje gaming standarde, bez osjećaja nostalgije.

Kiša, noć i zombiji najbolji su za provod u gradu

Izlet u Raccoon City započinje jedinom odlukom s kojom ćete se suočiti, no poprilično važnom – kojeg lika odabrati? Jedan od njih je Leon S. Kennedy, novak u policijskoj službi RPD-a (Raccoon City Police Departmenta) kojemu će ova noć biti prvi dan na poslu. Druga opcija je Claire Redfield, studentica koja se uputi u Raccoon City u potragu za svojim bratom Chrisom, također policajcem. Naša dva lika ubrzo se na samom početku nađu, no potom i razdvoje uslijed kaosa zombi apokalipse te lik kojeg smo odabrali dolazi do policijske postaje gdje kreće jedno nezaboravno iskustvo.

zombi

Tipični ponedjeljak ujutro u uredu.

RPD je smješten u stari muzeju umjetnosti. Predivna arhitektura, još pokoji izložbeni primjerci i stalni gosti – zombiji. Iako RPD nije jedino mjesto odvijanja radnje, zasigurno ćete ovdje provesti najviše vremena. Osim što se ovdje upoznajemo s mehanikama igre, također ih i usavršavamo. Naime, igru možemo podijeliti na dva segmenta – istraživanje i sukob.

Pažljivo istraživanje je izuzetno važno. Kako biste se mogli obraniti trebat će vam meci. Da pobjegnete, trebate riješiti određene zagonetke. Da dođete do potrebnih predmeta za zagonetke, trošit ćete metke. To će vas natjerati da ih ponovno tražite. Tu će pomoći i tzv. sub-weaponi. Među njih spadaju flashbang granate, noževi i obične granate. Ukoliko vas netko ili nešto zgrabi, bacite granatu u usta prilikom quick-time eventa, malo se udaljite i sigurni ste! U suprotnom postoje tri moguća scenarija.

inventar

Inventar je srećom krcat, a tu je i trofej!

Najrjeđi je onaj da Leon ili Claire samo otresu neprijatelja sa sebe. Onaj češći je da primite određenu štetu i morate se liječiti. To će vas pak natjerati da tražite ili sprejeve za liječenje ili biljke koje dolaze u tri različite boje: zelenoj, plavoj i crvenoj. Prve dvije možete odmah konzumirati, no treću morate kombinirati s ostalima. Najbolje je čuvati biljke ako je moguće te ih iskoristiti za spoj sve tri kako bi se dobila najsnažnija zaštita. Onaj treći ishod je… Pa, možete pretpostaviti. Load latest save.

Takve situacije tjeraju igrača da istražuje, a tu će mu najbolji prijatelj biti karta. Ukoliko ste istražili prostoriju, soba će na karti biti plave boje. Ukoliko je još nešto ostalo unutra, bit će crvene boje. Svaki objekt s kojim se vrši interakcija označit će se pritom na karti te u bilo kojem trenutku možete izvući kartu i posavjetovati se sami sa sobom. No tu nije kraj korisnosti karti. Morat ćete se pomiriti s time da nećete sve zombije moći potamaniti. Municija nije sveprisutna i dobro ju je čuvati, stoga ćete morati taktički razmišljati kada dođe na red drugi segment – sukob.

dobarpeso

Dobar peso?

Panika je najgori neprijatelj

Ako naiđete na neprijatelja imat ćete nekoliko mogućnosti. Jedna od njih je tipična zombi taktika: pucaj u glavu i nadaj se najboljem. To se u početku možda čini kao sasvim razumna stvar, no onda ti zombiji ustanu. Iduće što možete je pokušati ih zaobići, no onda riskirate da vas zombi ugrize ako ste preblizu ili pak da se nađete u škripcu ako se pojavi jači lovac u području. Postoji i mogućnost da im napadate udove. Ako zombi izgubi noge, puzat će i neće moći provaljivati u prostorije. Ako nema ruke, veće su šanse da ćete se obraniti ako vas napadne. Ako nema ni jedno ni drugo, e onda morate biti pravi biser da vas ugrizu. Ima još puno taktika za više vrsta neprijatelja, no o njima stvarno ne bih htio pričati jer je dio šarma igre otkrivanje najboljeg načina da preživite. Ovo je ipak survival!

mrex

Ovo je Mr. X, poznatiji kao AJMEMENIŠTAJEOVOSUNCETIMILO. On će vas slijediti dok lutate gradom. Najbolje da sami saznate zašto.

Ukoliko dođe do situacije gdje se morate boriti, pripremite se za napetu i nezaboravnu zabavu. Pucanje je mesnato, zvuk je snažan i osjećaj da baratate oružjem, a ne praćkom je stvarno prisutan. Ima više vrsta oružja, a na vama je da saznate koje odgovara kojoj situaciji. Tu su također i boss fightovi koji su također izvrsno dizajnirani. Od klaustrofobičnog natjeravanja po hodnicima do gotovo gladijatorskih borbi u improviziranim arenama. Ovo su trenuci kada se osjećaj bespomoćnosti gubi te ukoliko imate dovoljno municije i dobra oružja, pretvarate se u heroja svoje priče. Upravo su ti trenuci nagrada za svu muku koju iskusite lutajući hodnicima ne znajući što je iza ugla. Capcom je istraživanje i sukob spojio u jednu nevjerojatno uravnoteženu smjesu koja stvara izazovno, ali ne i frustrirajuće iskustvo.

Tu se mora spomenuti i gore prikazani Mr. X koji je strah i trepet ove igre. Slijedit će vas po policijskoj postaji taman kada se dovoljno udomaćite i osjećate se sigurno. Genijalan je dodatak igri koji u potpunosti mijenja tempo i zahtjeva prilagodbu novom načinu igre. Dodaje novu dozu napetosti i poznato igralište pretvara u ničiju zemlju. Mora se reći da je genijalan potez Capcoma bio napraviti od njega konstantnu prijetnju. Aktivno vas traži i može vas čuti ukoliko trčite. Ako ste pak pucali na nekoga, onda se nadajte da imate sreće jer odmah juri prema vašoj poziciji. Ovo je jedan od neprijatelja o kojima ne bih htio više pričati, već vam samo preporučiti da se igrate s njim i naučite kako razmišlja. Uz malo strpljenja se može pretvoriti u nezaboravne trenutke.

Besprijekorna optimizacija

RE grafički pokretač je čudo. Ne znam kada sam posljednji put igrao ovako dobro optimiziranu igru. Verzija koju sam igrao je za PS4 i igrao sam na Pro konzoli, poprilično sam siguran da u ni jednom trenutku FPS nije pao ispod 60 što je bez ikakve sumnje impresivno. Pogotovo kada se uzme u obzir da je mapa otvorenog tipa i da nema niti jednog učitavanja. Još kada se pogledaju animacije lica, detalji kao što su ožiljci, tragovi blata na odjeći, pomicanje kose pomakom glave. Ma stvarno nemam riječi, ovo je odrađeno majstorski.

kendo

Osvjetljenje je stvarno predivno i dočarava atmosferu Raccoon Cityja.

Dizajn lokacija je predivan, likovi se ističu jedinstvenim i pamtljivim izgledom, svaki izgleda kao živo biće. Osvjetljenje savršeno ide s atmosferom i igra svjetla i sjene će vam urezati svaku lokaciju u pamćenje. Grafika Resident Evila 2 sve je što se očekivalo od ove generacije igara.

Zvuk kakav do sada niste čuli

Postoji jedan segment u kojem je Resident Evil 2 nenadmašiv. Dizajn zvuka vjerojatno je najbolji što sam ikada čuo, drukčije jednostavno ne mogu reći. Igra se služi tehnikom binauralnog audija, već viđenog u Hellbladeu, koji dodaje jedan genijalan dodatan sloj atmosferi. Svaki propuh u stanici, svaka kap kiše, škripanje starih cijevi i lustera, svaki korak po krvavim pločicama postaje, zahrđalost vrata, sve se čuje i pridonosi tom osjećaju nelagode na jedan sasvim novi način.

zagonetka

Jedna od glavnih zagonetki je jednostavna, no zahtjevat će puno uloženog vremena.

Čujete kako netko probija prozor u hodniku dvije sobe od vas? Znate gdje je, čujete i točno u potiljku osjećate nelagodu jer znate odakle dolazi zvuk. Čujete korake? Čuvajte se, Mr. X je blizu i neće biti sretan što vas vidi. Upravo će prilikom izbjegavanja Mr. X-a ta tehnika biti i najkorisnija jer pruža šansu da si isplanirate rutu. Moći ćete otprilike odrediti gdje se nalazi u odnosu na vas te se sukladno tome uputiti kroz neki od hodnika ili pak izbjegavati neku od soba.

Nije ni glazbena podloga za zanemariti. Iako u je ona skoro pa neprisutna, pojavljuje se u ključnim trenucima te eskalira točno kada je potrebno. Također, u nekim akcijskim segmentima ona prelazi u potpunu orkestralnu izvedbu što u potpunosti mijenja ton igre i nudi pažljivo odmjerenu dozu samopouzdanja da se na tren osjećate moćno, kao pravi heroj, samo da bi vas potom bacila natrag u očaj apokalipse.

Je li ovo savršena igra?

Nažalost, postoje neki nedostatci koje se jednostavno ne mogu ignorirati i na kraju pomalo utječu na cjelokupni dojam. Ovisno o tome koliko rano (ili kasno) aktivirate dolazak Mr. X-a, igra mačke i miša može biti zastrašujuća, no nakon nekog vremena jednostavno naporna jer se naviknete na taj osjećaj proganjanja.

Isto tako samo kretanje likova koliko god odlično odrađeno bilo, nekada nema smisla. Pritom mislim na bježanje od nekih neprijatelja. Najbolje je opet uzeti Mr. X-a kao primjer. Kada se prema vama ubrzanim korakom zaleti mutirani brat Dolpha Lundgrena, čovjek bi očekivao da netko kao trenirani policajac može malo ubrzati korak umjesto da trčkara kao da čeka da iscuri vrijeme na satu TZK-a (tebe gledam, Leon). Iako shvaćam da je to napravljeno radi dodatne tenzije, nedostaje još malo prirodnijeg kretanja jer s vremenom izgleda apsurdno da je naš lik u životnoj opasnosti, no zato bježi kao da razgledava zavičaj i razmišlja želi li prvo na kavu pa onda na gablec ili obrnuto.

safe

Pisaća mašina najčešće je znak sigurnosti. Najčešće...

Možda najveća zamjerka odlazi na tzv. 2nd run. Naime, nakon što pređete igru s jednim likom, otključava se prelazak alternativnog scenarija drugim likom. Dok je naš prvi lik vrludao stanicom i prostorima van nje, taj drugi prolazak bi nas trebao voditi kroz to što je drugi lik izvodio u isto vrijeme. Nažalost, to i nije u potpunosti tako. Naime, raspored neprijatelja je drukčiji te su zagonetke malo složenije, a isto tako i priča ima svoj unikatni segment. Ipak, mora se reći da ima nekoliko nelogičnosti. Ne bih htio ići u prevelike detalje da nešto ne spojlam, no radnja prilikom drugog prelaska poprimi određene rupe koje su neobjašnjive. Koliko god priča u Resident Evilu nije u prvom planu, i dalje je razočaravajuće da se ona gotovo raspadne prilikom drugog prelaska.

Vrhunac survival žanra

Već smo imali jako puno fenomenalnih igara ove generacije. Od God of Wara pa do Red Dead Redemptiona 2. Od Witchera 3 pa do Bloodbornea. Resident Evil 2 spada u tu skupinu. Riječ je o toliko ispoliranom naslovu da se mnogi developeri mogu poklopiti ušima. Ovo je prirodna evolucija survivala i pokazatelj da serijal, kao i žanr, imaju svjetlu budućnost, no ima tu još nešto…

dobartek

„I to je to, dobar tek!“

Ovo je ujedno i vrlo važna igra. Upravljanje inventarom, brzi i responzivni meniji, over-the-shoulder kamera i zagonetke, oni čine spoj stare škole i modernog gaminga. Po meni je upravo to najveći uspjeh ove igre. Gameplay nimalo ne pati, dok je tehnička strana odrađena besprijekorno i u standardima ove generacije. Taj spoj pokazuje da se i dalje može nešto svježe ubaciti u gaming, a da se zadrže stare vrijednosti te da nismo vidjeli sve što smo mogli vidjeti. Resident Evil 2 stvarno je jeziva igra koju je nekada nelagodno igrati, no ujedno mi je otvorio vrata jednom žanru kojem nisam dao dovoljno prilika. Ovo je igra koja neće obilježiti samo ovu godinu, već čitavu generaciju.

NAŠA PRESUDA

94

Resident Evil 2 (2019)

Ludi noćni provod u Raccoon Cityju nezaboravno je iskustvo ove generacije i fenonemalan pocetak 2019.

AlexY
2019 Velj 05 06:08:58 PM
Netko ko nikad nije igrao Resi i sad ima prvu šansu za upoznavanje sa RE2make... Pomalo zavidim, pomalo sam šokiran. :Đ
Kapelica
2019 Velj 05 06:16:13 PM
Odličan review. Kod tebe nema ni trunke pretencioznosti ili glumljenja nekakvog fanboyja, i vidljivo je kako se trudiš ne ispast presubjektivan. Bravo!
FicoLegend
2019 Velj 05 06:51:50 PM
Quote:

Netko ko nikad nije igrao Resi i sad ima prvu šansu za upoznavanje sa RE2make... Pomalo zavidim, pomalo sam šokiran. :Đ

Mislim da sam ga baš potrefio! Općenito kako horore ne igram da mi ovo bude prvi u 2019. i još da bude prvi Resident Evil... Stvarno je bilo iskustvo i pol. Uskoro se vjerojatno bacam na lov na S rank. 8)

Quote:

Odličan review. Kod tebe nema ni trunke pretencioznosti ili glumljenja nekakvog fanboyja, i vidljivo je kako se trudiš ne ispast presubjektivan. Bravo!

bc7.png
viper89
2019 Velj 05 10:00:59 PM
Vrhunska recenzija od novog igraca serijala :D Svaka cast!
Garrus_V
2019 Velj 06 01:10:12 AM
moram reci da mi je predobra recenzija, bas svaki odlomak mi je bio zanimljiv za citanje. vjerojatno zato sto imam podjednak problem, jednostavno ne volim biti prestrasen ali nekako me resident evil uvijek intrigirao ima nesto primamljivo ali posto me kao klinca re1 na ps1 prestrasilo do bola(igrao nekih 2h) nisam se previse upustao u taj zanr. probao sam silent hill 2 na pc-u ali atmosfera u toj igri(a bome i kontrole nisu bile bas moj djir) mi je isto bila too much pa sam nakon kojeg sata i tu odustao. na ps3 sam onda odigrao alone in the dark koji mi je cak i bio ok, ali ta igra nije bila bas prestrasna i until dawn koji isto nije bas pretjerano strasan cak i za kukavice poput mene.

moram reci da me toliko zanima re da sam pogledao svih sest filmova sa milom jovovich i iako znam da su globalno omrazeni kod ljubitelja filma kao i ljubitelja videoigara za mene su bili guilty pleasure. znam da filmovi bas i nemaju pretjeranu slicnost sa radnjom iz igre ali ipak. sjecam se kako sam nekad davno citao "gameplay" recenziju od re4 na gamecubeu i slike sam promatrao danima jer mi je tako dobro izgledalo, nekako mi se cinilo bas nevidjeno da tako igra izgleda unatoc tome sto sam posjedovao pc koji je bio duplo jaci od gamecubea. tako da mozda bi i meni ovo mogla biti prilika da startam sa serijalom iako se jos uvijek neckam.

eto, zato mi je dobra recenzija jer nije samo da je dobro napisana vec jer je iz perspektive newcomera serijala a ne dugogodisnjeg fana.
ikral
2019 Velj 06 06:35:42 AM
Ako vam se ne da igrati REmake prije ovog, nemojte, odigrajte ovo pa možda dobijete volju. Kome se da, svakako bi trebao odigrati REmake i Zero, ako već nije.
Zero
2019 Velj 06 10:55:52 AM
Mislim da je ovome ipak bliži RE4, i uz svo dužno poštovanje prema starijim nastavcima, upravo je RE4 vrhunac i ujedno početak pada serijala, da bi eto, sada krenulo s kombinacijom tog starog i novog. Drago mi čuti da je RE2 remake u tome uspio.
Fox
2019 Velj 06 02:25:17 PM
Zero i ja se slazemo oko puno stvari, ali ovo je ocito jedna od onih oko kojih se ne slazemo. :)

Po meni je REmake bio vrhunac serijala, a četvorka, unatoč tome što je imala neke neosporne kvalitete i velik značaj za TPS žanr ipak je prije svega označila početak kraja serijala, ali i survival žanra kao takvog u klasičnom smislu.

Ova igra je sve ono što sam očekivao da će četvorka biti, a nije bila. Mislim da i ova igra i REmake, svaka na svoj način, predstavljaju vrhunac serijala. REmake onog klasičnog Resident Evila, a REmake 2 modernog jer je savršeno pomirio sve ono dobro što su noviji nastavci donijeli s nekim starim tekovinama žanra koje su ipak njegov conditio sine qua non.

Inače, [member=190]FicoLegend[/member] je odradio sjajan posao, bilo mi je baš zanimljivo procitati njegovu recu jer je pisana iz perspektive newcomera u žanr i serijal.

Skroz mi je fora kak je i njemu dvojka bila uvod u svijet survival horrora, kao i meni prije dvadesetak godina. :D Sad imaš priličan backlog kvalitetnih horora za nadoknaditi. :P
FicoLegend
2019 Velj 06 02:34:06 PM
Quote:

moram reci da mi je predobra recenzija, bas svaki odlomak mi je bio zanimljiv za citanje. vjerojatno zato sto imam podjednak problem, jednostavno ne volim biti prestrasen ali nekako me resident evil uvijek intrigirao ima nesto primamljivo ali posto me kao klinca re1 na ps1 prestrasilo do bola(igrao nekih 2h) nisam se previse upustao u taj zanr. probao sam silent hill 2 na pc-u ali atmosfera u toj igri(a bome i kontrole nisu bile bas moj djir) mi je isto bila too much pa sam nakon kojeg sata i tu odustao. na ps3 sam onda odigrao alone in the dark koji mi je cak i bio ok, ali ta igra nije bila bas prestrasna i until dawn koji isto nije bas pretjerano strasan cak i za kukavice poput mene.

moram reci da me toliko zanima re da sam pogledao svih sest filmova sa milom jovovich i iako znam da su globalno omrazeni kod ljubitelja filma kao i ljubitelja videoigara za mene su bili guilty pleasure. znam da filmovi bas i nemaju pretjeranu slicnost sa radnjom iz igre ali ipak. sjecam se kako sam nekad davno citao "gameplay" recenziju od re4 na gamecubeu i slike sam promatrao danima jer mi je tako dobro izgledalo, nekako mi se cinilo bas nevidjeno da tako igra izgleda unatoc tome sto sam posjedovao pc koji je bio duplo jaci od gamecubea. tako da mozda bi i meni ovo mogla biti prilika da startam sa serijalom iako se jos uvijek neckam.

eto, zato mi je dobra recenzija jer nije samo da je dobro napisana vec jer je iz perspektive newcomera serijala a ne dugogodisnjeg fana.

Hvala na lijepim riječima. :)

Imam isti problem, jednostavno sam prevelika kukavica za neke igre i znam da bi mi silent Hill bio korak previše. Jednostavno ne bih uživao koliko god dobra igra bila. No moram priznati da Remake odlično balansira taj osjećaj nemoći i sigurnosti. Ne osjećaš se prečesto sigurnim, no taman je raspoređeno u intervalima da taj osjećaj straha ne bude pretjeran i da ne postane naporan. Najčešće je to u obliku toga da se nauči raspored neprijatelja, neko vrijeme se luta sa samopouzdanjem samo da bi to samopouzdanje u potpunosti uništio novi raspored nakon određene točke u priči.

Zbog toga stvarno cijenim što su napravili s Resident Evilom 2. Tu nema jeftinih jumpscareova, ovdje atmosfera igra svoju veliku i važnu ulogu, a za iznenađenja će biti kriv igračevo samopouzdanje. Stvarno sam oduševljen Capcomovom realizacijom Remakea i toplo preporučam da se da prilika čak i onima koji ne podnose horore jer ovo nije samo odličan horor, već odlična igra koju bi bilo šteta ne iskusiti.
Quote:

Ako vam se ne da igrati REmake prije ovog, nemojte, odigrajte ovo pa možda dobijete volju. Kome se da, svakako bi trebao odigrati REmake i Zero, ako već nije.

Mislio sam odigrati REmake prije dvojke i zaigrao sam punih 15 minuta prije nego što sam rekao da mi se ipak ne da i da ću čekati dvojku. Isplatilo se. Imam stvarno ogromnu želju odigrati REmake kao pripremu za neizbježan R3make. Odlična točka za nove igrače da se ubace u serijal.
Quote:

Mislim da je ovome ipak bliži RE4, i uz svo dužno poštovanje prema starijim nastavcima, upravo je RE4 vrhunac i ujedno početak pada serijala, da bi eto, sada krenulo s kombinacijom tog starog i novog. Drago mi čuti da je RE2 remake u tome uspio.

Kako nisam igrao RE4, mogu jedino suditi po onome što sam vidio od igre (toga sam se bar nagledao s obzirom da se često spominjala igra otkad je izašla) i čini mi se da je puno, puno više akcijski orijentirana igra. Igrao sam na Standard težini i čak pred sam kraj igre nisam se osjećao dovoljno sigurnim da krenem trošiti municiju ko lud, a pažljivo sam igrao, istraživao sam svaki kutak mape i skupljao sve što se može skupiti. Ovo je čisti survival u kojem u jednom trenutku može biti višak resursa, no loše odluke mogu vrlo često uzrokovati loadanje prošlog savea.

Na kraju prvog prelaska mi je pisalo 8 sati i 20 minuta, no siguran sam da je brojka koju sam općenito proveo do tada u igri bliža 12 sati jer sam više puta ponavljao segmente jer nisam bio zadovoljan time kako sam ih prešao. Ili bih potrošio previše municije ili bih se previše liječio. Što je na kraju i ispalo kao dobra odluka jer sam imao puno više opcija prilikom prelaska zadnjih dijelova igre.
Quote:

Zero i ja se slazemo oko puno stvari, ali ovo je ocito jedna od onih oko kojih se ne slazemo. :)

Po meni je REmake bio vrhunac serijala, a četvorka, unatoč tome što je imala neke neosporne kvalitete i velik značaj za TPS žanr ipak je prije svega označila početak kraja serijala, ali i žanra kao takvog u klasičnom smislu.

Ova igra je sve ono što sam očekivao da će četvorka biti, a nije bila. Mislim da i ova igra i REmake, svaka na svoj način, predstavljaju vrhunac serijala. REmake onog klasičnog Resident Evila, a REmake 2 modernog jer je savršeno pomirio sve ono dobro što su noviji nastavci donijeli s nekim starim tekovinama žanra koje su ipak njegov conditio sine qua non.

Inače, [member=190]FicoLegend[/member] je odradio sjajan posao, bilo mi je baš zanimljivo procitati njegovu recu jer je pisana iz perspektive newcomera u žanr i serijal.

Skroz mi je fora kak je i njemu dvojka bila uvod u svijet survival horrora, kao i meni prije dvadesetak godina. :D Sad imaš priličan backlog kvalitetnih horora za nadoknaditi. :P

U najgorem slučaju ću zaigrati još REmake, a od ostalih horora... Meni je najveći horor koji sam odigrao bio Alan Wake i Metro serijal što dovoljno govori. xD

No malo sam očvrsnuo nakon RE2makea i dat će se prilika još nekim igrama.

I moram se složiti s time da fantastično barata modernim i starim, jedan jedinstven spoj koji je bio pravo osvježenje u moru igara koje smo dobili prošle godine.
Zero
2019 Velj 06 02:58:40 PM
Quote:

Zero i ja se slazemo oko puno stvari, ali ovo je ocito jedna od onih oko kojih se ne slazemo. :)

Po meni je REmake bio vrhunac serijala, a četvorka, unatoč tome što je imala neke neosporne kvalitete i velik značaj za TPS žanr ipak je prije svega označila početak kraja serijala, ali i survival žanra kao takvog u klasičnom smislu.

Ova igra je sve ono što sam očekivao da će četvorka biti, a nije bila. Mislim da i ova igra i REmake, svaka na svoj način, predstavljaju vrhunac serijala. REmake onog klasičnog Resident Evila, a REmake 2 modernog jer je savršeno pomirio sve ono dobro što su noviji nastavci donijeli s nekim starim tekovinama žanra koje su ipak njegov conditio sine qua non.


Eh, iako imam dosta godina, meni je RE3 bio prvi doticaj sa serijalom i nakon toga sljedeći je bio tek RE4. REmake sam relativno kasno odigrao (RE5 i RE7 su se barem odigrali za vrijeme izlaska, RE Zero si dugujem preći u nekoj budućnosti), te iako ga smatram sjajnom igrom, RE4 mi je definitivno pružio najviše zabave i unatoč velikoj orijentaciji na napucavanje, igra je u mnogočemu predstavljala nešto neviđeno dotad. Prešao sam je nekih 3 puta, što radim s iznimno malim brojem igara.

[member=190]FicoLegend[/member] - ne daj se zavarati, RE4 je zahtjevna igra, nikakva bezglava pucačina. Bez dobrog menadžmenta municije, iskorištavanja slabih točki neprijatelja i splash melee damagea, teško da nećeš mnogo ginuti. I RE4 je survival horor, samo u ublaženom obliku pogotovo s obzirom na promijenjenu perspektivu. Koliko vidim, RE2 je tome doskočio s mnogo otpornijim neprijateljima i mračnijim tonom igre. Kažem, drago mi da je uspio u kombiniranju starog i novog, ali igrivošću mi i dalje vuče na ono što sam od serijala najviše volio. A to je RE4. Uz to, RE4 je labuđi pjev pretprošle generacije i jedna jako duga i ponajprije zabavna igra. U mojoj knjizi upravo je igrivost ono što je izdvaja od sličnih igara, i čemu je unatoč već priličnoj starosti, zajedno s odličnom prezentacijom, i dalje nešto što se može preporučiti i danas. Učini si uslugu pa probaj i RE4 Ultimate HD izdanje. Teško da budeš požalio.: p
Kapelica
2019 Velj 06 03:26:39 PM
Ako se ikad zaželiš još horora, možda malo ekstremnijih, ja uvijek sa srcem preporučim prve 3 igre u Silent Hill serijalu. Imaju dodatnu dimenziju u odnosu na RE igre IMO, i to u vidu kompleksnih, sjajno razrađenih priča sa tonom simbolizma. Gameplay se doduše manje oslanja na čuvanje svakog metka, a malo više na zagonetke. U svakom slučaju igre su fenomenalne i super uvod u žanr zajedno sa RE serijalom.
resident_evil
2019 Velj 06 05:00:27 PM
Odlična recenzija i ako me pošta ne zajebe sutra ću napokon krenuti.

[member=190]FicoLegend[/member] definitivno pređi REmake i onda Zero. Igraj na normal i prvo sa Jill jer je lakše (pošto nisi prije igrao serijal). Sa Jill imaš odmah na početku više mjesta i za neka vrata uopće ne trebaju ključevi. Dok sa Chrisom moraš naći old key. REmake mi je i dan danas najbolja Resi igra i teško da će je Resi 2 remake nadmašiti.

Silent Hill je čudo od serijala - prva tri nastavka ma da je i četvorka ful dobra ali drugačija. Strah me pomisliti koliko bi vrhunski izgledao remake jedinice i dvojke da izađe na PS4/5. Iskreno se nadam da Konami negdje iz kuta gleda šta se dešava sa remake-ovima u zadnje vrijeme, te se odluče krenuti tim putem.

Ako nisi igrao Dead Space, to ti je isto obavezno gradivo (ako preskočiš zadnji dio nisi puno izgubio).

Cold Fear je također super igra. Više orijentirana na akciju ali puno strašnija od Resi 4. Izašla je pred kraj ciklusa PS2 i vrhunski je izgledala. Atmosfera se mogla rezati nožem. Prvi dio igre je na brodu koji se non stop ljulja, poslje je platforma ma top naslov. Mislim da sam jedan od rijetkih koji su prešli Cold Fear jer nikad nije postala mainstream.

Alien Isolation(pod must), Forbidden Siren serijal, Fatal Frame serijal, The Evil Within serijal, Until Dawn, Dino Chris (dvojka je isto super ali ima puno više akcije ), Alone in the Dark 4(jedino sam to prešao iz serijala ali igra je vrhunska i sudeći po kritičarima najbolji dio).

Imaš masu odličnih igara iz horor-survival žanra tako da..Šta čekaš? :D
Kapelica
2019 Velj 06 06:27:45 PM
Daa, Forbidden Siren serijal je sjajan... Dvojka je po meni jedan od najpodcijenjenijih horora ikad. Isto kao i Parasite Eve 2, e za to bi volio vidjet remake. Također, tu su i razni walking simulatori/avanture kao Soma ili Observer koji utjeravaju strah u kosti svojom atmosferom, diskutabilno bolje od puno klasičnih survival horrora. Bome imaš što birati.
FicoLegend
2019 Velj 06 10:48:24 PM
Quote:

[member=190]FicoLegend[/member] - ne daj se zavarati, RE4 je zahtjevna igra, nikakva bezglava pucačina. Bez dobrog menadžmenta municije, iskorištavanja slabih točki neprijatelja i splash melee damagea, teško da nećeš mnogo ginuti. I RE4 je survival horor, samo u ublaženom obliku pogotovo s obzirom na promijenjenu perspektivu. Koliko vidim, RE2 je tome doskočio s mnogo otpornijim neprijateljima i mračnijim tonom igre. Kažem, drago mi da je uspio u kombiniranju starog i novog, ali igrivošću mi i dalje vuče na ono što sam od serijala najviše volio. A to je RE4. Uz to, RE4 je labuđi pjev pretprošle generacije i jedna jako duga i ponajprije zabavna igra. U mojoj knjizi upravo je igrivost ono što je izdvaja od sličnih igara, i čemu je unatoč već priličnoj starosti, zajedno s odličnom prezentacijom, i dalje nešto što se može preporučiti i danas. Učini si uslugu pa probaj i RE4 Ultimate HD izdanje. Teško da budeš požalio.: p

Bome zvuči primamljivo. Prvo će REmake doći na red, i to uskoro, zatim bi se mogla četvorka odigrati. U svakom slučaju, čuo sam puno o Nemesisu pa ako dođe do R3makea jedva čekam da me srčani strefi. xD
Quote:

Ako se ikad zaželiš još horora, možda malo ekstremnijih, ja uvijek sa srcem preporučim prve 3 igre u Silent Hill serijalu. Imaju dodatnu dimenziju u odnosu na RE igre IMO, i to u vidu kompleksnih, sjajno razrađenih priča sa tonom simbolizma. Gameplay se doduše manje oslanja na čuvanje svakog metka, a malo više na zagonetke. U svakom slučaju igre su fenomenalne i super uvod u žanr zajedno sa RE serijalom.

Quote:

Odlična recenzija i ako me pošta ne zajebe sutra ću napokon krenuti.

[member=190]FicoLegend[/member] definitivno pređi REmake i onda Zero. Igraj na normal i prvo sa Jill jer je lakše (pošto nisi prije igrao serijal). Sa Jill imaš odmah na početku više mjesta i za neka vrata uopće ne trebaju ključevi. Dok sa Chrisom moraš naći old key. REmake mi je i dan danas najbolja Resi igra i teško da će je Resi 2 remake nadmašiti.

Silent Hill je čudo od serijala - prva tri nastavka ma da je i četvorka ful dobra ali drugačija. Strah me pomisliti koliko bi vrhunski izgledao remake jedinice i dvojke da izađe na PS4/5. Iskreno se nadam da Konami negdje iz kuta gleda šta se dešava sa remake-ovima u zadnje vrijeme, te se odluče krenuti tim putem.

Ako nisi igrao Dead Space, to ti je isto obavezno gradivo (ako preskočiš zadnji dio nisi puno izgubio).

Cold Fear je također super igra. Više orijentirana na akciju ali puno strašnija od Resi 4. Izašla je pred kraj ciklusa PS2 i vrhunski je izgledala. Atmosfera se mogla rezati nožem. Prvi dio igre je na brodu koji se non stop ljulja, poslje je platforma ma top naslov. Mislim da sam jedan od rijetkih koji su prešli Cold Fear jer nikad nije postala mainstream.

Alien Isolation(pod must), Forbidden Siren serijal, Fatal Frame serijal, The Evil Within serijal, Until Dawn, Dino Chris (dvojka je isto super ali ima puno više akcije ), Alone in the Dark 4(jedino sam to prešao iz serijala ali igra je vrhunska i sudeći po kritičarima najbolji dio).

Imaš masu odličnih igara iz horor-survival žanra tako da..Šta čekaš? :D

Eh... čeka se da me privuku. Svjestan sam da je riječ o kvalitetnim igrama, no postoji onaj poseban osjećaj kada u nečemu ne uživam. U temi smo došli do zaključka da je RE2make jedna od onih "uživam, ali ne uživam" igara, no ipak postoji još uvijek granica kada jednostavno ne bih uživao, ako to ima smisla. Možda jednog dana i dam šansu malo "intenzivnijim naslovima", no za sada idem malim koracima. Doći će se do nečega.
Zerobrun
2019 Velj 06 11:22:53 PM
[member=190]FicoLegend[/member]
Vidim da ti nitko nije predlozio tatu-matu first person "walking sim" horora (ne, ne govorim o P.T.-u već o drugom tati-mati) pa ću ga samo spomenut, kultni Amnesia: The Dark Descent.
To ti i nije tolko strašno
:kappa:
Solid Snake
2019 Velj 06 11:34:25 PM
Bravo fico, sjajna recenzija, bas je gust bilo citati.
Kapelica
2019 Velj 06 11:49:27 PM
Odlična je Amnesia, depresivna i strašna u jednakoj mjeri i ima onaj gotički ugođaj. Nastavak je nešto slabiji ali je zato Soma definitivno korak naprijed u narativnom smislu. Kako god, obje igre su definitivno vrijedne bar jednog prelaska.
Shooter
2019 Velj 07 12:02:03 AM
Ni ja nikad nisam igra RE, baš sam se mislija oću li napokon probat s ovim remakeom. Nakon ove recenzije više se ne mislim, samo je pitanje vremena. Bravo Fico, zahvaljujem.
FicoLegend
2019 Velj 08 01:21:42 AM
Quote:

Ni ja nikad nisam igra RE, baš sam se mislija oću li napokon probat s ovim remakeom. Nakon ove recenzije više se ne mislim, samo je pitanje vremena. Bravo Fico, zahvaljujem.

Udri, nemaš što izgubiti osim ponosa ako vrisneš dok igraš. Ovo je jedan od najboljih primjera gdje je ona pamtljivija priča upravo ona koju ti sam stvoriš svojim snalaženjem po poluotvorenoj mapi. Igra ti da igralište, da ti opasnosti i uvijek te pokušava na neki način prevariti, na tebi je da razmišljaš korak unaprijed. I upravo to dovodi do neopisivog gušta.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno recenzije

  • 1