Napisao/la  Aleksandar Roknić Petak, 27 Studeni 2015

Recenzija | Skylanders SuperChargers

Tata, kupi mi auto, figurice Skylanders sveeee. ♪

Iako se možda očekivalo da će Activision nakon četiri Skylanders igre u svega četiri godine presušiti s novim idejama i krenuti s recikliranjem sadržaja i izmišljanjem tople vode, SuperChargers kao peta iteracija iznimno popularnog serijala dolazi kao relativno ugodno iznenađenje.

Uz samu igru u Starter Packu dobiva se portal, Hotstreak autić te dvije figurice. Kvaliteta istih je vrhunska, kao i nevjerojatna posvećenost detaljima. Autić ima pokretne kotače i vrlo fluidno se kotrlja po svim podlogama te može poslužiti kao nadomjesna zabava u slučaju nestanka struje. Popis dodatnih figurica i autića je dug te su neke dodatne figurice maestralno osmišljene. Kroz igru se mogu otključati kratki video isječci s prikazom nekih dodatnih figurica, kako bi vas navukli na kupovinu istih. Ukoliko ste ponosni vlasnik prijašnjih nastavaka te imate zavidni broj figurica, SuperChargers ima lošu vijest za vas. Nikakvi se bonusi ne dobivaju posjedovanjem ekstra figurica te se bonus dijelovi levela ne otključavaju više s figuricama određenog elementa. Jedina prednost posjedovanja dodatnih figurica je mogućnost mijenjanja istih tijekom igre ukoliko se „pogine“ ili igranje s jačom figuricom od samog starta. To se posebice odnosi na Nightmare težinu, koje je i dalje vrlo zahtjevna.

Priča se u SuperChargersima malo odmakla od blesave dječje zabave i poprimila je ozbiljne, čak i mračne note. Lord Chaos i dalje pokušava svim silama i metodama osvojiti Skylands i postati ultimativni vladar, dok se njegov (ne)vjerni sluga Glumshanks i dalje sprda s njim „pomažući“ mu u njegovim pokušajima. Kako bi Chaos napokon zavladao Skylandsom, sagradio je lebdeću tvrđavu Sky Eater, koja osim za izazivanje „ultimativne destrukcije“, služi i kao zaštita za Tamu, glavni uzrok svog zla u Skylands svijetu. Chaosovi dijalozi su standardno urnebesni, a sam Chaos i dalje jedan od najsmješnijih negativaca viđenih u igrama. Mali savjet: tijekom igre sakupite ili kupite njegove dnevnike.

sky 1

Najveće i najbitnije promjene naspram prijašnjih nastavaka je uvođenje online multiplayera te SuperChargers vozila. Iako u igri ne vode glavnu riječ, vozila su osmišljena i izvedena vrlo zanimljivo te sasvim dobro popunjavaju kategoriju „Što je novo ove godine“ u SuperChargersima. Svaki level ima nekoliko dionica koje se prolaze isključivo s vozilima, bilo u što bržem prelasku od početka do cilja ili u gotovo neprestanom napucavanju s protivnicima. Upravljanje vozilima je solidno, ali je moglo biti puno bolje. Na samom početku vožnja traži navikavanje na pomalo neprecizno skretanje u odnosu na smjer vozila, umjesto na poziciju na ekranu.

Starter Pack omogućava igranje s Land Hotstreak autićem, dok su Sea i Sky vozila na popisu dodatne opreme. Na prvu bi se reklo „kod Skylandersa je sasvim normalno kupovati dodatne figurice“. Međutim, u SuperChargersima ekstra vozila ne služe samo za otključavanje dodatnih dijelova levela koji najčešće sadrži bonus predmete ili zlatnike, već svaki level ima i posebne dijelove misije, odnosno zadatke koji se mogu obaviti isključivo upotrebom Sky i Sea vozila. Dobiva se dojam da se neposjedovanjem dodatnih vozila dobar dio priče i igre propušta te da se zapravo igra nekompletna priča.

sky 2

Offline (split screen) i online utrkivanje je vrlo dobro, staze su predivne, šarene, do cilja se može kroz više pravaca, staze su aktivne sa zamkama, zmajevima koji bacaju vatru, ljepljivim lokvama sline koje usporavaju vozila, mnoštvom solidnih power-upova te je cjelokupni dojam da se stvarno potrudilo oko utrkivanja, da nije stavljeno „reda radi“. Iritantno je, doduše, kada se uleti u lokvu ili se vozilo kompletno uništi, pa prođe nekoliko sekundi dok se vozilo ponovo ne osposobi, čime se izgubi svaka prednost pred protivnicima te je gotovo nemoguće više pobijediti. Spajanje s drugim ljudima je relativno otežano te se za polu pun lobi čeka i po nekoliko minuta. No jednom kada se lobi donekle napuni, održavanje istog između utrka je dobro te nema nikakvih poteškoća odvoziti i nekoliko utrka za redom protiv istih ljudi.

{gallery}skylanders-1{/gallery}

Uz online utrkivanje, druga online komponenta je kooperativni prelazak kampanje s prijateljima. Tu je i jedina veća zamjerku u ovoj igri; prilikom provjeravanja online statusa prijatelja kroz igru, umjesto da se prijatelji poredaju po redu oni koji imaju SuperChargers igru pa tek onda svi ostali, igra ih sve izlista po abecedi. Provjeriti imaju/igraju li prijatelji SuperChargerese postaje vrlo naporan posao te se (pre)brzo odustaje od takve nakane.

Kampanja je solidno duga te se proteže kroz mnoštvo zaista prekrasnih lokacija. Prethodni nastavci, posebno Swap Force su posjedovali previše tamnim i mračnih levela, dok su šareni i veseli biti manje zastupljeni. SuperChargers je obrnuo uloge te nas priča vodi kroz levele u oblacima, fast food farmama, orijentalnim hramovima, šarenim vrtovima, tropskim plažama, pustinjama te ogromnoj knjižnici. Upravo u toj knjižnici je i najljepši dio igre, koji svijet pretvara u 2D side-scroller predivnog izgleda. Osobno se ne bih bunio da novi nastavak bude skroz 2D ili čak neki DLC s 2D levelima.

{gallery}skylanders-2{/gallery}

Ako se odlučite na predah od same kampanje, SuperChargers nudi mnoštvo dodatne zabave. Osim online/offline utrkivanja, Skystones, vrlo zabavna i lagana „kartaška“ igra će vam oduzeti poneki sat igranja. Također, Buzz, Tessa i Hugo će vam svakodnevno davati razne zadatke koje možete obavljati. U napadu teže dosade, Akademiju možete dekorirati mnoštvom legendarnih blaga te se zabavljati interakcijom s istima.

Zaključak

Skylanders: SuperChargers opravdava prodajne rezultate i pomamu za serijalom. Nudi dugotrajnu zabavu, predivne levele, zabavno utrkivanje i ne baš zabavno pražnjenje novčanika kupovinom dodatnih figurica. Iako su mnogi serijali zapeli u reciklaži nakon ovoliko nastavaka, Skylandersi se odlično drže, dapače svakim nastavkom su sve bolji i bolji. Osim mališana, zabavu će uz njih pronaći i velika djeca od 30+ godina poput mene.

Skylanders SuperChargers 20151115232845

Flipper
2015 Stu 27 08:28:33 PM
Vau! Nisam očekivao od ove igre da je skroz dobra. Nedostaje danas ovakvih igara. Za igrati s curom...kao stvoreno. :)
Ulogiraj se da bi komentirao.