Napisao/la  Veljko Cuculić Ponedjeljak, 09 Studeni 2015

Recenzija | The Witcher 3: Hearts of Stone

Zlo nosi mnoga lica i dolazi u različitim formama. Jedno od njih nosi kožu od mesa. Zlo utjelovljeno kao čovjek putuje svijetom, sijući smrt i patnju. Takvo zlo je neiskreno i teško za razotkriti. Obično zapazimo njegovu prisutnost kada je prekasno...

Nikad ne mijenjaj provjerenu formulu koja daje rezultate, samo je nadogradi i prilagodi novim potrebama. Upravo toga se CDPR držao kada je radio ovu ekspanziju. Točno tamo gdje je Wild Hunt završio pričom, Hearts of Stone nastavlja, međutim u nešto drugačijem tonu i tempu. Kako biste krenuli igrati ekspanziju morate imati minimalno level 32 Geralta, a opcije koje vam se nude su početak ekspanzije nakon prolaska Wild Hunt priče, početak nakon prolaska New Game+ ili svjež početak ekspanzije gdje je priča Wild Hunta u potpunosti isključena. Ako želite zahtjevno igranje, gdje se stvarno morate namučiti u pojedinim situacijama, onda bez razmišljanja krenite nakon New Game+ na "Death March" težini igranja.

Prvi zadatak pokupite na oglasnoj ploči ispred Seven Cat's Inn, koji se svojim sadržajem čini kao jedan od mnogih prijašnjih Geraltovih načina zarade pokojeg novčića, ali ubrzo se sve pretvara u veliku mračnu avanturu. Priča je prezentirana u dosta mračnijem tonu, što je prvenstveno uvjetovano tematikom, lokacijama i životnim teretom koji likovi nose na svojim leđima. Ozbiljnost je u više navrata maestralno razbijena romantikom, nostalgijom i bajkovitom atmosferom u vrlo precizno doziranoj mjeri bez pretjerivanja i narušavanja glavne priče. Naprotiv, atmosfera kojom odišu te vedrije scene i zadaci u potpunosti upotpunjuju cijeli doživljaj igrača, a pojedinim likovima daju dubinu, stvaraju osjećaj povezanosti s njima i igraču ostavljaju vrlo malo prostora za ravnodušnost.

1.jpg

Geralt je opet nekako upao u hrpu problema i spleta događaja, a samo je htio ubiti čudovište i zaraditi svoju plaću. Ono što CDPR radi vrhunski su zadaci i priča, a Hearts of Stone nije iznimka, već, usudio bih se reći, čak i bolja cjelina od Wild Hunta. Zbog svog kraćeg trajanja nema praznog hoda, gomile sporednih zadataka, lova na blago i apsurdno velike mape. Igrač može uspješno držati tempo s radnjom, pratiti postupke svih likova, dublje se povezati s likovima, a priča djeluje kohezivnije i uvjerljivije od one u divljem lovu. Mjesto radnje je Velen, preciznije, potpuno novi istočni dio koji je izrađen specijalno za potrebe ekspanzije, dok se jedan vrlo mali dio priče odvija i sjeverno od Novigrada. Lokacija obuhvaća prvenstveno tok jedne rijeke/potoka s okolnim brdima, usjevima, poljima, velikim jezerom u ušću rijeke i centralnim selom imena Brunwich. O samom dizajnu i ljepoti ne treba puno pisati, jer je posao odrađen besprijekorno te sve djeluje iznimno uvjerljivo i živo. Sporednih zadataka ima vrlo malo, a većina je vezana za usputno otkrivanje lokacija razbacanih po mapi. Jedini duži sporedni zadatak je rasplet priče oko palih viteza pripadnika reda "Flaming Rose" koji su raspletom događaja oko Radovida prepušteni na milost Velena i tako izgubljeni tragaju za svojim mjestom pod plavim nebom.

Glavna priča se vrti oko odnosa dvije osobe, Olgierda von Evereca i Gauntera O'Dimma. Naravno da se naš Geralt našao u centru tih događaja i da će silom prilika odigrati glavnu ulogu. Lik Gauntera O'Dimma neće biti nepoznanica igračima koji su završili Wild Hunt, međutim njegova djela, namjere i ono čime se on bavi bi mogli biti misterij koji će se postupno otkrivati kroz napredak u priči. Von Everec je predstavljen kao osebujna ličnost, mladi plemić koji likom neodoljivo podsjeća na Beckhama, krije prošlost prošaranu tugom i djelima kojima se ne ponosi. Vješto skriva bilo kakve detalje o sebi, a od samog početka i upoznavanja s Geraltom ostavlja dojam hladne osobe, lišene emocija kojoj sve vrlo brzo dosadi i konstantno traga za nečim zanimljivim što bi zaokupilo njegovu pozornost. Von Everec predvodi grupu ljudi koji se nazivaju Wild Ones i koji ga slijede u stopu te iznimno poštuju ili ga se čak i boje. Nakon što Geralt obavi zadatak koji je preuzeo na oglasnoj ploči ispred krčme, stvari kreću nizbrdo i sve se odvija velikom brzinom, pa prije nego se snađete, već ćete biti vezani ugovorom i obavljati naizgled nemoguće zadatke čiji napredak ide u korist O'Dimmu, a šteti Von Everecu.

U obavljanju zadataka nailazit ćete da brojne zanimljive lokacije, likove i njihove priče. Posebice je zanimljiv dio kada igrač otkriva povijest privatnog života von Evereca i njegove žene. Taj dio je prikazan u horor atmosferi gdje do izražaja dolazi izniman talent u režiji CDPR-a. Mnogi igrači koji su odigrali Dark Souls bi mogli primjetiti i sličnost s Painted world of Ariamis što nikako nije loše, već vrlo pametan potez, jer ostavlja dojam nove lokacije, nečeg drugačijeg od onoga što smo navikli gledati kroz brojne sate provedene u prostranstvima sjevernog kraljevstva. Što više napredujemo kroz priču, to više raste misterij koji okružuje čovjeka od stakla zvanog Gaunter O'Dimm. Uvijek se pojavljuje na svim bitnim mjestima, zna sve o Geraltu, vješto manipulira riječima i događajima, te izrazito voli četvrtu dimenziju zvano vrijeme.

2.jpg

Još jedan lik koji bi mogao izmamiti osmijeh na lice svim ljubiteljima serijala je i mlada bolničarka Shani koja je studirala u Oxenfurtu te sada posjeduje vlastitu malu kliniku za lokalno stanovništvo. Shani je stvarno simpatična i neodoljiva u Hearts of Stone, razgovori s njom su odrađeni iznimno inteligentno, a nakon određenog zadatka jednostavno nećete moći odoljeti čarima mlade bolničarke. Prilikom jednog takvog susreta imat ćete prilike vidjet Geralta u jednom drugačijem okruženju gdje se zabavlja, pleše, zavodi i pokazuje svu lepezu emocija pred Shani. Tko je ne bi volio kada se ona sjeća i broja ožiljaka koje je Geralt imao zadnji put kad su se sreli.

Najveću novinu ekspanzije predstavlja novi sustav runa i glifova koji se stavljaju na mačeve odnosno oklop. Igrač će moći razgovarati s određenim trgovcem iz Ofiera koji će ga uputiti u svijet graviranja runa u obliku riječi koje daju posebne bonuse oružju i oklopu. Kako biste uopće mogli koristit ove bonuse, morat ćete izdvojiti popriličnu svotu novca, jer dotični gospodin ima 3 stupnja nadogradnje. Ovakve rune i glifove možete stavljati samo na opremu koja ima tri utora, s time da kada ugravirate takve rune ili glifove, gubite utore. Posebice su zanimljivi efekti povećanja dosega "Whirl" vještine, povećanje regeneracije energije putem hrane za 100%, te efekt gdje bonusi "Armor Table" i "Grindstone" nikad ne nestaju. Nove opreme nema puno, ali zato valja istaknuti da su slušali igrače i da je u igru vraćen onaj lijepi oklop s početka Wild Hunt priče, sada pod nazivom "Legendary Viper Armor", ali ovaj puta s daleko boljim svojstvima, čak boljim i od legendarnog Wolf seta. Od ostatka opreme moći ćete iskovati i Ofieri set koji je izgledom prikladniji za južne toplije krajeve, međutim Ofieri oprema za vjernog Rochea izgleda prikladno i posjeduje dobra svojstva.

Promjene su uvedene i u sam način igranja pomoću novog sustava runa i glifova. Primjerice, možete postići efekt u kojem znak Axii prelazi s jednog protivnika na drugi nakon što prvotnog sasječete mačem koristeći teški napad. Isto tako boss borbe su sada daleko zahtjevnije nego ranije. Morat ćete dobro paziti na izbjegavanje njihovih udaraca, jer većinom dva ili tri primljena udarca znače smrt Geralta. Svaki boss ima i svoju taktiku odnosno način napada, određeno ponašanje nakon nekog vremena, a pojedini imaju i neugodnu naviku regeneracije zdravlja, tako da borba može trajati prilično dugo. Kad već spominjemo čudovišta i zvijeri, uvedene su i divlje svinje koje obično dolaze u čoporu te veliki pauci iznimne brzine i obično s jednim alpha primjerkom.

3.jpg

Ako se ponovno želite vratiti u sjeverno kraljevstvo po nove avanture, onda je ovo idealna prilika i odličan dodatak koji baca malo drugačije svjetlo na svijet Witchera. Ozbiljnija tematika u kojoj imate prilike svjedočiti prizivanju duhova, strahu od smrti i napuštanja voljene osobe, neprežaljenim postupcima u prošlosti, vjernim stvorenjima zastrašujućeg izgleda koja štite svoje gospodare, dolazi i s nešto vedrijim sekvencama u kojima imate prilike bolje upoznati drage osobe, zaplesati s Geraltom i nasmijati se u njegovu društvu. Nikako ne propustite ovu ekspanziju koja ulazi u obavezno štivo Witcher serijala.

Za sve ljubitelje Gwent kartanja, ono je i dalje tu s nekim novim igračima i unikatnim primjercima karata.

viper89
2015 Stu 09 08:25:21 PM
Zvuci odlicno. Moram odigrati ovo.
FicoLegend
2015 Stu 09 08:31:44 PM
Odlična recenzija. Veselim se igranju.
Ulogiraj se da bi komentirao.