Quantum Moves, igra kao alat za bolje razumijevanje kvantnih računala i dinamike fluida

Danski znanstvenici pozivaju vas da isprobate Quantum Moves i na taj način pomognete u unapređivanju fizikalnih algoritama.

Napisao  Četvrtak, 14 Travanj 2016
Evo još jednog argumenta kojim možete osporiti argument da su igre gubitak vremena. Quantum Moves nije samo igra za „ubiti vrijeme“, već pomaže i grupi danskih znanstvenika sa sveučilišta Aarhus da konkstruiraju i bolje razumiju način rada kvantnog računala. Tim je već proučavao način na koji se ljudski mozak prilagođava fluidnoj dinamci. Rezultat je jasan, mozak je ustvari bolji u rješavanju problema fluidne dinamike čak i u odnosu na superračunala.

U igri Quantum Moves zadatak igrača je zapravo banalan, cilj je da prenese određenu količinu tekućine preko savitljive linije, s jedne strane ekrana na drugu. Ovo činite pomicanjem linije gore i dolje, pazeći da se tekućina ne razlije u drugim smjerovima. Zadatak djeluje jednostavno, no predstavlja pravu „muku“ i za najjača računala. Upravo ovdje uskače ljudska sposobnost i niskodimenzionalne heurističke strategije. Intuitivno razumijevanje fizike, ako tako želite.

Rješenja koja su prezentirali igrači uvelike su efikasnija od postojećih softverskih metoda. Primjena ovog znanja primjenit će se na razumijevanje kretanja atoma unutar kvantnog računala jer je dinamika kretanja atoma u principu jednaka. Znanstvenici su već dobili rezultate nakon što je 10 000 igrača odigralo pola milijuna „partija“ i to je iskorišteno za kreiranje novog algoritma koji rješava par fizikalnih problema.

Quantum Moves zapravo i nije prva igra koja se oslanja na pomoć igrača koji su spremni pomoći i dati potporu zanstvenim postignućima. Ovo je već bio slučaj s igrama kao što su Foldit i EyeWire, koje su pomogle boljem razumijevanju bjelančevina odnosno veza između neurona.  Quantum Moves predstavlja prvi ovakav projekt za kvantne fizičare.

Želite dati doprinos ovom projektu? Sve dodatne informacije o Quantum Moves (i poveznice za instalaciju) možete pronaći na ovoj stranici. Quantum Moves moguće je zaigrati na PC-u, Android i iOS uređajima.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1