Dolazi sedma generacija Intelovih procesora

Intel Kaby Lake nastavlja sa 14nm procesom proizvodnje.

Napisao  Utorak, 03 Svibanj 2016

Šesta generacija, kodnog imena Skylake, još se nije ni pošteno dokazala na tržištu, a već nam stiže sljedeća. Iako je Intel prvotno planirao izdati Cannonlake procesore u ovo vrijeme, taj plan je naknadno odgođen za 2017. godinu, a spomenuta serija procesora će se razvijati u nevjerojatnom 10nm procesu proizvodnje. Najavljeni Kaby Lake ostaje na dosadašnjem 14nm procesu proizvodnje, koji je korišten prilikom razvoja Broadwella i Skylakea.

Ako je vjerovati prema informaijama koje su procurile na internetu, onda Kaby Lake i7-7700K ne predstavlja gotovo nikakav skok u odnosu na ekvivalentnte prethodnike. Intel i7-7700K će biti četverojezgreni procesor takta 3.6 GHz, koji Turbo Boostom može dostići takt od 4.2 GHz. Posjedovat će 8 MB L3 cache memorije, te 256 KB L2 cache memorije. Trenutno dostupne informacije se mogu itekako razlikovati od konačnih specifikacija završnog proizvoda, ali okvirno bez velikih iznenađenja.

Integrirani grafički čip bi isto tako trebao biti vrlo sličan onome iz Skylake serije, sa 24 izvedbene jedinice, na taktu od 1150 MHz. Intel i7-7700K bi trebao biti energetski efikasniji čip, što nije ništa novo, ako uzmemo u obzir aktualnu politiku proizvođača hardvera. Ako se obistine trenutne specifikacije, onda se postavlja pitanje ciljane publike ove serije i njezine svrhe u kontkekstu napretka tehnologije.

Zero
2016 Svi 03 02:46:01 PM
Čini mi se da Intel u nedostatku jače konkurencije ide više u smjeru poboljšavanja mogućnosti integrirane grafike u procesorima i daljnjeg energetskog poboljšanja učinkovitosti. S ulaganjem u razvoj mobilnih procesora su se dobrano opekli izgubivši milijarde (Qualcomm je tu suveren vladar), no to nije ništa za Intel. Na području desktop procesora i dalje su dominantni.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1