Kineski Tencent kupio proizvođača igre Clash of Clans za 8,6 milijardi USD

Tencent Holdings Limited je možda relativno nezapažen igrač na međunarodnoj gaming sceni, no utjecaj kineske IT tvrtke čija se vrijednost procjenjuje na preko 200 miljardi USD i sve više raste.

Napisao  Utorak, 21 Lipanj 2016

Tencent je finalizirao kupnju većinskog udjela u dionicama finskog Supercella koji su se proslavili igrom za mobilne platforme Clash of Clans. Tencent je tako za investiranih 8,6 milijardi USD došao do udjela od 84,3% u Supercellu. S obzirom da je Supercell u tri godine povećao prihod za oko 800% u prihodima (trenutni godišnji prihod im je preko 2 milijarde USD), može se reći da je Tencent ugrabio još jednu „zlatnu koku“.

Ono što je zanimljivo jest da Tencent u potpunosti vlasnik Riot Gamesa, studija poznatijeg po League of Legendsu i organiziranju esports natjecanja, čiji prihodi također ne zaostaju mnogo za Supercellom.  Tencent je također značajan dioničar u Epic Gamesu s preko 48% udjela.

Iako je Tencent ponajprije IT tvrtka koja većinu usluga prodaje na matičnom kineskom tržištu i u tome su dominantni, daljnje širenje na značajna gaming tržište gdje se okreće ogroman novac je možda indikativan da nas u budućnosti čekaju značajne stvari od ovog giganta.

Primjerice, iako o tome nismo pisali i davali neku pozornost, prošlog mjeseca je Tencent  najavio Tencent Games Platform (TGP) Box, konzolu pogonjenu Intelovim procesorom i baziranu na Windowsima 10, koja bi ponajprije trebala omogućiti skidanje i streamanje igara. Čini se da stvari na kineskom tlu postaju mnogo zanimljivije otkako je Kina ukinula zabranu za konzole i pripadajuće sadržaje prošle godine. Od Kine mnogo očekujemo, a ovakav i slični primjeri koje smo spominjali ukazuju da je to realno za očekivati.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.