Sony planira isporučiti 6 milijuna PlayStation VR headseta ove godine, dvostruko više od Oculusa i HTC-a zajedno

Sonyjev plan o pokoravanju VR tržišta je sve izvjesniji. Prednarudžbe nadmašuju očekivanja, pa tako prema procjenama raste i apetit ovog proizvođača. Manjka Playstation VR headseta u drugoj polovici godine tako zapravo ne bi trebalo uopće biti.

Napisao  Četvrtak, 30 Lipanj 2016
Kako izvještava Digitimes na osnovu kineskih novina Liberty Times, tajvanski Topology Research Institute napravio je tržišne procjene VR uređaja. Prema njihovim procjenama potreba tržišta za PlayStation VR-om je veća od očekivane. Kako bi se zadovoljio ovaj zahtjev, za očekivati je da će Sony proizvesti do 6 milijuna VR uređaja u tekućoj godini. Ovo bi ujedno značilo da se udio PS VR-a penje na 67% na globalnom tržištu.

Usporedbe radi, Oculus u ovoj godini planira isporučiti oko 2,3 milijuna primjeraka Oculusa Rift, dok HTC planira proizvesti oko 700 000 primjeraka Vivea.

„Prednarudžbe otvorene u Japanu i Sjevernoj Americi su praktički rasprodane istog trenutka kada su i otvorene, što ukazuje na veliku potrebu tržišta za PlayStation VR-om“, stoji u izvještaju.

Također, globalni rast VR tržišta (bez uračunatih mobilnih VR uređaja kao što je nadolazeći Googleov Daydream) bi trebao dosegnuti brojku od 50 milijuna primjeraka do 2020. godine, odnosno rast bi trebao biti oko 53% na godišnjoj razini.

Japanski Nikkei je napravio nešto distanciraniju analizu i prema njihovim analizama vjerojatno je da će Sony u fiskalnoj godini (koja za Sony počinje u travnju ove godine i završava u ožujku 2017.) isporučiti 1-3 milijuna PS VR headseta i pri tome ostvariti prihod od oko 400 milijuna USD do milijardu i 200 milijuna USD.

Eto, prognoze imamo. Jedno je sigurno, Sony ima veliku bazu postojećih korisnika koji za razliku od Oculusa i HTC-a ne trebaju snažna računala, a za razliku od HTC-a koji košta 799 USD, ili Oculus Rifta koji košta 599 USD, privlačan faktor za kupnju PS VR je i cijena od „samo“ 399 USD.

Fenix
2016 Lip 30 01:46:38 PM
Nema labavo!
Zero
2016 Lip 30 02:21:44 PM
Bome nema. Malo me čudi da je rastojanje toliko između prognostičkih tvrtki. Nikkei je možda bliže pravoj procjeni, a uostalom čovjek bi i očekivao da znaju "svoje". :D
Ulogiraj se da bi komentirao.