Igra u kojoj ste kukac i hodate po riječima Franza Kafke

Zvuči neigrivo i bizarno? Zapravo je genijalno.

Napisao  Utorak, 05 Srpanj 2016

Koja vam je prva asocijacija kada netko spomene kukca i Kafku u istoj rečenici? Zasigurno je to Preobrazba, slavno književno djelo češkog pisca koje su mnogi od nas čitali ili će čitati za školsku lektiru. Upravo je Kafkina pripovijetka o čovjeku koji se preobrazi u kukca inspirirala mađarski studio Mito koji je u svojoj novoj kreaciji Kafkin tekst pretočio, ili bolje rečeno – preobrazio, u jedan nesvakidašnji indie platformer – Metamorphosis.

Zadatak u igri je jednostavan: pobrinuti se da protagonist Gregor Samsa s vrha sigurno dođe do svog kreveta na dnu. Gregor se kreće sam, pa je na igraču da mu stvori platforme koje će mu omogućiti spuštanje do dna, a one nastaju tipkanjem riječi iz tekstova na ekranu koji nisu ništa drugo doli isječci iz Preobrazbe. 

Prikaz gameplaya. IZVOR

Kombinacija ovih elemenata u praksi funkcionira začuđujuće dobro; igra uspijeva biti dovoljno zabavna i interesantna. I ono najbolje – besplatna je i igriva u internetskim preglednicima, stoga bi bila šteta propustiti priliku za drugačijim "čitanjem" Kafke.

biver
2016 Srp 05 10:13:17 AM
Puno je bilo ovakvih eksperimentalnih igara i moram reć da se po mome mišljenju niti jedna nije baš proslavila. Svaka čast ako se nekome ovo sviđa, samo neka igra, ali meni se ovo čini potpuno nezanimljivo i bezveze.
ThaUrban
2016 Srp 06 09:56:10 PM
Ha, odlično !!
profMANTIKOR
2016 Kol 28 12:21:03 PM
Ideja je dobro zamišljena, ali nije dobro realizirana.

Igrao sam nekih 15 minuta i ne vidim dublji smisao.
Nisu dobro modificirali igru. Konkretno, kukac ide prebrzo i na kraju se sve svodi na brzo tipkanje riječi. Nema nekog smisla ni dubine. Ključne riječi su odlične, ali one se javljaju u malim prijelazima platforme u obliku kratkog citata. Motiv jabuke nije uopće iskorišten, a samo je lajt motiv dobro napravljen. Slike su odlično pogođene, osjeti se avangarda i depresivna atmosfera, ali ona kao da proizlazi iz apsurda prepisivanja riječi.

Ako se pogleda s aspekta književne interpretacije, onda je igra super zamišljena, ali nikako, nikako nije dobro realizirana. Zašto? Smatram da se nakon igre ne dobiva pravi uvod u kafkijansku atmosferu niti se dočarava njegova tjeskoba, depresija i alijenacija. Riječi su na engleskom i prosječan gamer koji se prvi puta susreće s Kafkom može samo "zujit" kroz riječi. Ne vjerujem da će shvatiti 5% od ovog remek djela.

Inače, ideja mi se jako sviđa. Vrlo inteligentno zamišljeno, ali sumnjam da će postići cilj intermedijalnog učenja. Prosječan gamer vrlo rijetko čita, a ako čita, sumnjam da može Kafku shvatiti u tako kratkom dahu.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1