Istraživanje: PC dominantan, Xbox One igrači najviše igraju, PlayStation 4 najpoželjnija konzola

Zanimljivo istraživanje, koje između ostalog prikazuje i značaj mobilnih uređaja.

Napisao  Utorak, 27 Rujan 2016

Global Web Index, analitička tvrtka specijalizirana za praćenje navika korisnika u zabavnoj industriji provela je nama gamerima jedno zanimljivo istraživanje. Naime, analitičari su se ovaj put odlučili osvrnuti na "konzolaše", te usporediti prosječna vremena igranja za svaku konzolu posebno. Istraživanje je provedeno na bazi od 50 000 ljudi u 34 zemlje, dok Hrvatska, kao ni ostale zemlje u okruženju, nažalost nisu uključene.

Gameri_prosječno_igranje.jpg

Xbox igrači kombinirano i zasebno dominiraju.

Zanimljivo, kao što možete vidjeti iz prikaza iznad, Xbox One igrači dominiraju. Iako Xbox One i Wii U prema prodaji debelo kaskaju za konkurentnim im PlayStationom, njihovi igrači u prosjeku značajno više vremena provode igrajući. Xbox One u prosjeku dnevno igraju 2 sata i 27 minuta, Wii U je drugi sa samo minutom manje, dok je PlayStation 4 tek treći s prosječnih 2 sata i 15 minuta. Iz istraživanja možemo izvući još jednu bitnu činjenicu, a to je da su igrači na konzolama prošle generacije u prosjeku debelo iza aktualne generacije. Također, bitno je napomenuti da PC igrači nisu uključeni u ovo istraživanje, no njih ćemo se dohvatiti u nastavku teksta.

PC dominantna platforma

Igranje_prema_uređajima.jpg

PC i mobilni uređaji su najraširenije platforme za igranje u svijetu.

Također, istraživanje provedeno u trećoj četvrtini 2016. godine donosi poražavajuće rezultate za "konzolaše", dok mobilne uređaje gura kao potencijalno najširu gaming platformu. Ipak, ispred svih njih su osobna računala i laptopi s čak 65% korisnika koji su potvrdili da posjeduju računalo i igraju se na njemu. PC slijede pametni telefoni s čak 64%, tableti s 34%, dok su konzole kao cjelina tek četvrti odabir korisnika s 31%.

Vratimo se opet konzolama, pa prenesimo i to da iako nema konkretnih brojki, u sažetku istraživanja stoji kako su konzole prošle generacije još uvijek dominantne, što je i razumljivo s obzirom da su već 10 godina u prodaji. Zanimljivo, najviše ispitanih u istraživanju za najpoželjniji uređaj koji (još) ne posjeduju navodi PlayStation 4.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.