Što igrači misle o mikrotransakcijama i DLC-ima?

Često spominjana NPD grupa, odnosno tvrtka specijalizirana za marketinška istraživanja i industrijsku analizu, ovaj put nas je počastila rezultatima opsežnog istraživanja o navikama igrača kada su u pitanju DLC-i i mikrotransakcije.

Napisao  Ponedjeljak, 17 Listopad 2016

Ako ste ikad sudjelovali u raspravama o DLC-ima i mikrotransakcijama, poznato vam je da se radi o prilično kontroverznoj temi (pogotovo na gamerskim forumima poput FFA!), gdje uglavnom prevladava negativno mišljenje o istima. No je li doista tako i na većem uzorku igrača?

Ekipa iz NPD-a napravila je online istraživanje na prilično velikom uzorku od 8893 igrača. Ispitanici su bili muškog i ženskog spola, dobi od 13 do 54 godine. Svatko od njih čiji su rezultati uzeti u obzir obavio je barem jednu kupnju DLC-a ili je potrošio novac na mikorotransakciju unutar zadnja 3 mjeseca. Od navedenog broja 2470 ispitanika je uz to nedavno obavilo kupnju DLC-a ili mikrotransakcije.

Rezultati su pokazali sljedeće:

 • 28% igrača je kupilo dodatni sadržaj u videoigri unutar zadnja 3 mjeseca, od toga su muškarci i tinejdžeri najčešći kupci.
 • Mikrotransakcije su popularnije u odnosu na DLC, u omjeru 23%-16%.
 • Cijena je bitan faktor, gotovo polovica ispitanika smatra da mikrotransakcije uopće nisu vrijedne novca, dok 48% ispitanika smatra da takav sadržaj nije vrijedan dodatnog novca.
 • Dobivene su slične brojke i za nekupce DLC-a, otprilike polovica smatra da DLC-i nisu vrijedni novca, dok 16% vjeruje da je DLC trebao biti sadržan u okviru uobičajene cijene za igru.
 • Kada je u igri uključena i mogućnost kupnje predmeta virtualnim novcem, tada je 78% ispitanika ujedno spremno potrošiti i dodatni pravi novac kako bi došlo do željenih oružja, alata ili mogućnosti koje daju izraženu prednost tijekom igre. Ovo naravno ovisi o tome koliko igrač doista voli i uživa u igri za koju je spreman izdvojiti dodatan novac.
 • Polovica ispitanika koji troše na mikrotransakcije kupovali bi i više kada bi cijene bile manje.
 • Stavovi prema mikrotransakcijama su ustvari pozitivni, 77% ispitanika tvrdi da im mikrotransakcije omogućuju i produljuju uživanje u određenoj igri.
 • 68% ispitanika vjeruje da su tzv. „plati kako bi dobio“ mikrotransakcije štetne i loše.
 • Glavni razlozi za kupnju DLC-a variraju od želje za zajedničkim uživanjem s prijateljima, posjedovanje cjelokupnog sadržaja igre i osjećaja da je cijena dodatnog sadržaja poštena za ono što nudi. 
 • Iako većina smatra cijena razumnima, preko polovice ispitanih smatra da bi inicijativa za kupnju bila i veća da su DLC-i jeftiniji.

Sam Naji, industrijski analitičar NPD grupe izjavio je: „Trošenje na DLC-e i mikrotransakcije je trenutno uspješan model poslovanja. Izdavači i proizvođači ne smiju izgubiti iz vida važnost traženja načina kako stimulirati rast potrošnje na sadržaje iz videoigara, ali bez ugrožavanja stvarne i percipirane vrijednosti sadržaja i usluga koje nude“.

U današnje vrijeme, kada imamo situaciju da GTA V zaradi preko pola milijarde dolara samo na osnovu mikrotransakcija, nema sumnje da postoji tržište za plasiranje mikrotransakcija, kao i DLC-a. Dakako, sve ovisi i o interesu za određenu igru.

Što vi mislite o DLC-ima i mikrotransakcijama? Na forumu uvijek možete podijeliti svoja razmišljanja.

FicoLegend
2016 Lis 17 09:10:14 PM
Čisti otrov koji dozvoljava izdavačima da izbace nedovršenu igru i onda ju "nadograđuju" mikrotransakcijama i DLC-evima.
Yakuza_stinger
2016 Lis 17 09:19:52 PM
Zadnja dva odlomka daju odgovor na pitanje. U biti, cijela industrija igara daje odgovor na pitanje. Dakle, igrači latentno vole dlc-e i mikrotransakcije.
Ninja_Krmacha
2016 Lis 17 10:15:32 PM
A što da kažem. Ne volim baš takav način poslovanja i takav odnos prema igračima, a opet nemam pravo bilo što reći kad sam kupovao, kupujem i kupovat ću dlc sadržaj. A da me pitaš kojim dlc-em sam bio zadovoljan i koji smatram vrijednim novca, osim The Old Huntersa ne znam što bih rekao. Da, Fallout 4, ne znam što bih rekao.
Chaky
2016 Lis 18 09:59:07 AM
"Glavni razlozi za kupnju DLC-a variraju od želje za zajedničkim uživanjem s prijateljima, posjedovanje cjelokupnog sadržaja igre i osjećaja da je cijena dodatnog sadržaja poštena za ono što nudi."

Generalno sam protiv DLC-a, ali ih ne mozes izbjeci da ga j*bes.

Bas za vikend Endless Legend na popustu.
Standard verzija 7,5€ - igra
Emperor Edition 10€ - igra + neka rasa + neki brod za Dungeon Of the Endless
Hrpa DLC-a s jedinicama, rasama, spijunaza, i sl. ukupno 8-10€

Uzeo ovo za 10€ i dvoumio se cijeli vikend, da li uzeti ostale DLC-e. Da imam kompletnu igru.
Srecom prevladao je razum (besparica), pa nisam uzeo. Ali me i dalje kopka i vjerojatno ce se uzeti na nekom od iducih popusta.
Jos ovi DLC-i nisu tako veliki problem, jer su posljedica feedbacka igraca, pa su naknadno dodavani u igru.

Vise me ljute i zivciraju Seasson Pass za MP igre, koji su postali standard. Par oruzja i mapa. Ako ne uzmes, "kaskas" za frendovima.

A najgori su mi preorder "exlusive bonusi". Kao igriva rasa za Warhammer 40000: Total War, koja se nece moci nabaviti kasnije.

Mikrotransakcije mi nisu problem, dok ih se moze uzeti u ingame valuti i dok nisu "p2w". Ako jesu, takve igre jednostavno izbjegavam i igram nesto drugo.
Path of Exile mi nije problem dati novce za npr. extra inventar.

Vjerujem da je istrazivanje stvarno preslika realnog stanja. Vise bi se uzimalo, da je jeftinije.
sanzo
2016 Lis 18 10:06:53 AM
Meni je pravilo da 99% igara, čim spomenu DLC, ode na listu čekanja GOTY ili neke slične full verzije igre. Platiš manje i dobiješ igru kakva je trebala bit kad je izašla.
Solid Snake
2016 Lis 18 11:19:25 AM
Quote:

Meni je pravilo da 99%, igara čim spomenu DLC, ode na listu čekanja GOTY ili neke slične full verzije igre. Platiš manje i dobiješ igru kakva je trebala bit kad je izašla.
7ac.jpg
Deadwalker
2016 Lis 18 12:02:21 PM
Izuzev multiplayer orijentiranih igara tipa Battlefield, nema nikakvog smisla kupovati igre na izlasku (a kamoli raditi nekakav preorder). Em najviše koštaju, em nude najmanje sadržaja. Više-manje svaka razvikanija igra s vremenom dobije reizdanje gdje se za istu cijenu na izlasku dobije kompletan sadržaj. Čak ako i nema reizdanja, budu rasprodaje pa se opet povoljnije dobije igra.

Kužim potrebu za DLC-ovima i željom da se iz igara izvuče koji dolar više, no da je malo više strpljenja, ne bi dobivali okrljaštene igre po previsokim cijenama.
Al' jbg, ljudi su ovce i dalje rade preordere, bez da znaju što će zapravo dobiti na izlasku.

To je već otišlo do tolike mjere da se prodaju paketi ultimate edition + season pass za nekih 120€. Je, vrijednosti su subjektivne i treba uzeti u obzir inflaciju, al' come on, nekada smo za manje novaca dobivali kudikamo više sadržaja.
Zero
2016 Lis 18 04:42:02 PM
Drago mi je čitati vaša razmišljanja na ovu temu i članak. Ja sam u kategoriji onih koji u neku ruku podržavaju velike DLC-e, dovoljne veličine da ih se obično može zvati i ekspanzijama. Tipa Biowareovi story DLC-i (izdvajam Awakening za DA:O), Bethesdini, Missing Link za Deus Ex:HR, GTA IV DLC-i, Pillars of Eternity DLC-i, Witcher 3 ekspanzije...

Srećom, kao što je Deadwalker naveo, takvi DLC-i s vremenom obično postanu dio tzv. GOTY iliti complete verzije. Za one koji nemaju novca ili su jednostavno pažljivi s trošenjem, naravno da nema smisla kupovati štošta, naročito day one DLC-e. Kupnju putem mikrotransakcija mi je s druge strane teže objasniti, ali ako su nenametljive kao u GTA Onlineu, onda tko hoće, neka izvoli.
CroZac_Drake
2016 Lis 18 06:01:20 PM
Kao i sa svakom stvari i ovdje imamo pozitivne i negativne strane. Bit ću očit pa ću reći kako podržavam, odnosno ne smetaju me DLC-ovi koji nastaju nakon izlaska same igre odnosno DLC-ovi koji ionako nisu uklopljeni u dio glavne priče već možda samo produbljuju neke dijelove.
Odličan primjer je Left Behind. Da je bio dio igre IMO narušio bi sam koncept i malo smanjio dojam. Ovako kad je ubačen sa strane kao mali dodatak za sve one koji su uživali u igri pun je pogodak. Također, to je jedan od onih DLC-ova koji su nastali, kako idejno tako i realno nakon izlaska same igre. S takvim principom izdavanja nemam problema. Uostalom to je jedna od blagodati koje nam pruža internetskog doba jer tako nešto prije izvest bilo je gotovo nezamislivo.
S druge strane, kad se stvari koje su trebale bit dio igre režu iz nje, to nikako ne podržavam i vidim kao neku vrstu uvrede za igrača.
Mikrotransakcije također dok ne daju neku očitu prednost njihovim kupcima mi ne smetaju, pogotovo one u vidu razno raznih kostima i ostalih pizdarija. Na kraju krajeva, ako netko želi da mu lik izgleda ljepše i voljan je platit za to, ko mu brani. Onda opet, takve stvari bi trebale biti besplatne, ali to je danas ipak previše za tražit.

Dosad sam mislim kupio samo 2 DLC-a. Left Behind i The Old Hunters. Dva odlična produženja igre za pristojnu cijenu.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15