Moder unutar Minecrafta kreirao impresivnog chatbota s umjetnom inteligencijom

Moderi, te cjelokupna Minecraft zajednica ne prestaju oduševljavati.

Napisao  Subota, 11 Veljača 2017

Minecraft igram još od ljeta 2010. kad je igra ušla u alpha stadij, kada je po prvi put puštena u prodaju. Minecraftu nije trebalo mnogo vremena da se probije, Notch je već na jesen te godine bio multimilijunaš, a koju godinu kasnije postao je i multimilijarder. Iako će se kasnije neki zli jezici posprdno odnositi prema igri, nazivajući je dječjom ili zatupljenom, prava je istina da će Minecraft igraču pružiti iskustvo baš kakvo on traži od te igre.

Tražiš zahtjevno survival iskustvo s izazovnim gameplay mehanikama? Dobit ćeš ga. Tražiš igru za opuštanje i glupiranje u PewDiePie stilu? Dobit ćeš i to. Tražiš igru gdje ćeš osloboditi svoju kreativnost i svijetu prikazati svoju umjetničku crtu? Možeš sagraditi Taj Mahal, egipatsku piramidu, ili pak Muzej krapinskog pračovjeka...

Primjerice, kada je majka priroda dijelila ljudske osobine, na kreativnost i opći smisao za ljepotu kod mene je zaboravila. Tako sam jednom poželio sagraditi HNK Dr. Ivana Plemenitog Zajca iz Rijeke, a ispalo je ovo:

minecraft_hrvoje.jpg

Također, jednom sam se upustio u izgradnju zgrade Sydneyjske opere, međutim, ona je ispala isto nekako ovako, uz dodatak lave koja se slijevala s vrha. Dakle, osim nekakvog kamenog tornja, ništa drugo nisam sposoban stvoriti. Sedam godina nisam se uspio odmaknuti od tornjeva, ali ipak je zabavno.

Minecraft kao alat za napredne korisnike

Inžinjerima, te općenito ljudima koji imaju sklonosti prema logičkom razmišljanju i djelovanju, bit će zanimljivo eksperimentiranje s redstoneom, pistonima i ostalim sličnim blokovima, pa će razvijati pokretne zidove, mostove, tajne prostorije sa zamkama... Također, Minecraft je danas jedan od najkorisnijih alata gdje početnici mogu ući u svijet programiranja.

Možda ste shvatili poantu, a možda i niste, uglavnom, Minecraft može biti uistinu kompleksna igra. To dokazuju razni entuzijasti koji su uspjeli unutar Minecrafta pomoću improviziranih logičkih sklopova sagraditi mobitel, prava računala, dok je jedna osoba uspjela razviti potpuno funkcionalan Atari 2600 emulator. Međutim, moder Onnowhere je otišao korak dalje, pa je unutar Minecrafta stvorio naprednu umjetnu inteligenciju (eng. AI) s kojom možete pričati.

Prvi AI u Minecraftu zove se Albert. Njegova pogonska infrastruktura sagrađena je kompletno u Minecraftu, pa će se tako njegovi memorijski logovi automatski spremati i rasti u obliku blokova, dok se sva interakcija, poput unošenja i ispisa teksta tkaođer fizički odvija unutar igre. Albert je napredan AI koji je sposoban učiti i samostalno razvijati svoje govorne vještine s vremenom, a koliko sve to impresivno izgleda u praksi možete pogledati u videu ispod.

Onnowhere je darežljivo odlučio ustupiti svoj uradak bepslatno cijeloj zajednici, pa ako se želite poigrati s Albertom, datoteke možete preuzeti ovdje.

Chono7
2017 Velj 11 07:49:51 PM
Igra koju mnogi podcjenjuju i misle kako ne nudi nista, a zapravo nudi sve sto su ikad trazili.
Ulogiraj se da bi komentirao.