Tržište eSports igara raste na 696 milijuna dolara ove godine, do 2020. godine i na 1,5 milijardi dolara

Tržište eSports igara raste praktički eksponencijalno iz godine u godinu, i to nije tajna. Čak i u našim krajevima sve češće imamo natjecanja u igrama tipa Dota 2, League of Legends, Counter Strikeu i sličnima. Da je budućnost još blistavija, govore nam i iz tvrtke Newzoo.

Napisao  Utorak, 14 Veljača 2017
Newzoo je tvrtka posvećena istraživanju i analizi tržišta, te očekuju kako će svjetska eSports ekonomija probiti brojku od 696 milijuna dolara ove godine. Prihodi se odnose na pojedine brandove (sponzorstva, reklame, medijska prava), trošenje novca na karte i robu, ali i investicije od strane izdavača. Ova brojka je inače za 41% veća u odnosu na 2016. prema procjeni Newzooa. Iako je porast zapravo slabiji od očekivanog u odnosu na fantastično razdoblje između 2015 – 2016. kada su prihodi praktički udvostručeni, u Newzoou očekuju stabilan porast prihoda do 2020. godine kada bi ukupno eSports tržište trebalo vrijediti vrtoglavih 1,5 milijardi dolara.

Koliko je to gledatelja, pitate se? Pa, u Newzoou procjenjuju kako će ove godine njih biti oko 385 milijuna, od kojih je 191 milijun onih baš zagriženih, koji pomno prate natjecanja. Do 2020. ta brojka bi trebala narasti na 286 milijuna.

Što se tiče ukupne dobiti za ovu godinu, najveći dio novca odlazi na sponzorstva (266 milijuna dolara), nešto manje oglašavanje (155 milijuna dolara), dok na medijska prava odlazi 95 miljuna dolara. Najmanje novca dolazi od samih potrošača – tek oko 64 milijuna dolara, dok će izdavači igara ostaviti oko 98 milijuna dolara kako bi još malo popularizirali svoje igre.

Uspijeva li im to? Pratite li vi neko ili neka eSports natjecanja? S obzirom na ovakva događanja, ne čudi nas da ima mnogo zaljubljenika i u Hrvatskoj.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget