Ambiciozni pokušaj digitalizacije svih SNES igara propao, paket s igrama zagubio se u pošti

Pokušaj digitalizacije Super Nintendo igara doživio je tragikomičan svršetak.

Napisao  Srijeda, 15 Veljača 2017

Koliko god Nintendo bio velika i značajna kompanija za gaming industriju, usprkos svemu što rade već više od trideset godina, nije tajna kako se iz japanske kompanije očajno odnose prema igraćoj zajednici, kao i prema svojoj vlastitoj ostavštini. Najbolji primjer toga je nedavno nostalgično izdavanje NES mini konzole, koja sadrži 30 igara, dok su većina njih ROM-ovi preuzeti s interneta ilegalno digitalizirani od strane entuzijasta. A protiv kojih se Nintendo već godinama ustrajno bori, jer eto, moderi i tvorci emulatora predstavljaju jednu veliku prijetnju.

Dakle, Nintendo nema kopije svojih vlastitih igara, pa su primorani skidati igre s Piratebayja i sličnih stranica. Kako bi ih mogli ponovno prodati. To je dokazano. Zato je cijenjeni moder i kreator najpopularnijeg Super Nintendo emulatora Buyuu pokrenuo ambiciozni projekt prikupljanja svih izdanih SNES igara, kako bi se one digitalizirale i spremile negdje na sigurno. Da bi iduće generacije mogle uživati u njima, kad se za to već ne misle kvalitetno pobrinuti iz Nintenda.

Tako se Buyuu povezao s kolekcionarima diljem svijeta, a jedan zainteresiran za očuvanje djelića gaming povijesti javio se iz Njemačke. Dogovor između njih dvojice bio je takav da kolega iz Njemačke šalje svoje SNES kasetice DHL-om Buyuu u SAD. Prva pošiljka od sto igara je poslana, digitalizirana, te uspješno vraćena vlasniku. Međutim, problem se stvorio kod slanja druge pošiljke.

Pošiljka se zagubila

Druga pošiljka od 100 SNES igara procijenjene vrijednosti $7500 do $10,000 poslana je 5. 1. U sortirni centar u SAD stigla je par dana kasnije, DHL je paket isporučio lokalnom poštanskom operateru koji je isti trebao dostaviti do vrata i tu se paketu gubi svaki trag. Buyuu je zatim kontaktirao sve aktere u procesu slanja i baš nitko ne zna gdje je paket, koji je očito negdje zagubljen (čitaj ukraden).

Pošiljatelj će dobiti odštetu od 1000 eura, međutim, mala je to zadovoljština za strastvenog kolekcionara. Neke od igara u paketu bile su pravi rariteti i možda zauvijek izgubljene za nadolazeće generacije. Buyuu će od sad pa nadalje svoje slobodno vrijeme uložiti u nadoknadu štete. Nažalost, možda će godine proći prije nego što li se nastavi projekt digitalizacije SNES igara. Više o svemu možete pročitati na Buyuuovom blogu.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1