Microsoft blokirao ažuriranja za Windowse 7 i 8 na novim serijama Intelovih i AMD-ovih procesora

Koliko Microsoft može ići daleko u namjeri da vas prisili na kupnju i korištenje Windowsa 10 najzornije nam dočarava i najnoviji njihov potez.

Napisao  Četvrtak, 16 Ožujak 2017

Prije par mjeseci doznali smo kako Microsoft neće podržavati AMD Ryzen i Intelovu Kaby Lake seriju procesora na Windowsima 7 i Windowsima 8/8.1. Pa ipak, čini se da nije riječ samo o izostanku podrške u vidu drivera za ovaj hardver, Microsoft se odlučio na potpuno ukidanje podrške za Windows Update u slučaju da imate spomenutu kombinaciju hardvera i softvera.

Prema brojnim navodima, Windows Update je u potpunosti isključen na AMD Ryzen i Intel Kaby Lake procesorima u slučaju da se netko drznuo na opciju korištenja starijeg OS-a. To ujedno znači da nećete dobiti ni buduće sigurnosne zakrpe, koje će u slučaju ostanka na starijem OS-u potencijalno značiti i priličan rizik za krajnjeg korisnika.

Ovo je ujedno prvi put da se Microsoft odlučio na ovakvu taktiku prisiljavanja kupaca novog hardvera na korištenje novog OS-a. Ranije, ako smo željeli koristiti primjerice neki noviji i5 ili i7 procesor na Windowsima XP, to smo mogli (čak i ako nije bio podržan službeno), kao i skinuti zakrpu za OS preko Windows Updatea. Bitno je bilo jedino da je OS još uvijek podržan u vidu redovitog izdavanja zakrpi koje su bile namijenjene svima.

Čini se da Microsoft itekako smeta trenutni postotak od oko 25% korištenosti Windowsa 10 u odnosu na praktički dvostruko veću korištenost Windowsa 7, i to žele promijeniti pošto-poto.

FensiSuperstar
2017 Ožu 16 10:11:30 PM
pederi! ^^
Chono7
2017 Ožu 16 10:54:35 PM
Approvam! Bjez s tom sedmicom i osmicom vise!
Ulogiraj se da bi komentirao.