Ryzen 5 je stigao i opasno se približio performansama Intela u igrama

Više jezgri i odlična cijena čine Ryzen 5 fantastičnom investicijom za budućnost.

Napisao  Srijeda, 12 Travanj 2017

Izgleda da se ponavlja priča kao i na izlasku Ryzen 7 serije procesora, gdje je Intel ipak zadržao primat kao vodeći proizvođač procesora za igranje. Unatoč pojedinim indikacijama kako će Ryzen 5 biti ultimativni procesor za igranje, takav scenarij se nije ostvario, jer je ta serija slabija u igrama od Ryzen 7 serije i Intelovih četverojezgrenih odnosno šesterojezgrenih procesora.

AMD je ponudio četiri modela Ryzen 5 serije, a to su Ryzen 5 1400, Ryzen 5 1500X, Ryzen 5 1600, te Ryzen 5 1600X. Prva dva modela su četverojezgreni procesori s 8 dretvi, a posljednja dva su šesterojezgreni procesori s čak 12 dretvi. Gotovo u svim testovima Ryzen 5 je držao korak s Intelovom i5 serijom, pa čak i u performansama jedne jezgre, što je bila bolna točka AMDu godinama unazad.

Tomb Raider.png

Far Cry Primal.png

Battlefield1.png

Međutim, ako pogledamo dva cjenovno identična proizvoda, AMD Ryzen 5 1600X i Intel Core i5-7600K, onda možemo vidjeti koliko potencijala Ryzen 5 zaista posjeduje. Prvi graf prikazuje veliku razliku u performansama više jezgri u alatu 3D Mark, dok drugi graf prikazuje apsolutnu premoć Ryzena u testu FireStrike, čiji rezultat ovisi o broju jezgri i dretvi procesora.

3dmark multithread.jpg

firestrike_physics.jpg

Ako se ostvari pravi prelazak na DirectX 12 API gdje će nadolazeće igre optimalnije koristiti sve jezgre procesora i gdje će njihov broj raditi razliku, onda je sasvim jasno zašto je AMD ponudio ovakav proizvod. Ryzen 5 serija procesora je cjenovno prihvatljiva, a nudi mnogo snage i veliku količinu jezgri i dretvi. AMD se još jednom nije isključivo fokusirao na igranje, odnosno nije se fokusirao na izašle naslove, već se okrenuo prema budućnosti i onim igrama koje još trebaju izaći.

Zero
2017 Tra 12 02:22:28 PM
Da slažem novo računalo (i na Win 10), Ryzen 1600X bi bio moj izbor. Vrhunski posao su napravili s dizanjem takta, tako da ovo vidim u većini budućim best buy konfiguracija. Pogotovo stoga jer je 6 jezgri i 12 dretvi odličan zalog i za budućnost kako DX 12 naslovi budu sve češći. Još sačekati novu seriju AMD grafičkih zbog idealne kombinacije i to je to, all around 4K ready računalo za veliku većinu igara.
Ulogiraj se da bi komentirao.