Stručnjaci koriste GTA V za testiranje umjetne inteligencije samoupravljajućih automobila

Samoupravljajući automobili su budućnost, kažu nam mnogi. I doista, tko ne bi želio ponekad se samo zavaliti u vlastiti automobil koji vas baš poput taksiste vozi udobno (i sigurno) gdje poželite. Kako se Rockstarov sandbox uklapa u ovo?

Napisao  Utorak, 18 Travanj 2017

Pa, čini se da se Grand Theft Auto V koristi kao uvjerljiva simulacija za testiranje umjetne inteligencije samoupravljajućih automobila.

Kako izvještava i Bloomberg, Rockstarova igra je trenutno najbolja i najpristupačnija simulacija koju imamo za ovakve potrebe. 262 automobila, 14 vremenskih uvjeta, tisuće vozača, hrpe cestovnih znakova i „živi promet“ u igri su nešto doista impresivno i besprijekorna izvedba je nešto čime se Rockstar može pohvaliti.

Prema Alainu Kornhauseru, sveučilišnom profesoru s Princetona, GTA V nudi najbogatiji virtualni okoliš iz kojeg mogu ekstrahirati simulacijske podatke za AI automobila. Možda se ovo ne čini uvjerljivom i pametnom idejom, no možemo u svakom slučaju biti sigurni kako je ovo sigurnije od testiranja u stvarnom okolišu. Samim time i potencijalna šteta je mnogo manja. Da ne spominjemo veću kontrolu ostalih varijabli (poput gustoće prometa i spomenutih vremenskih uvjeta).

Davide Bacchet iz startup programa za Nio samoupravljajuće automobile izjavio je kako pouzdanost podataka iz samo jedne vožnje nije ni izbliza dovoljna. Kako bi se uvjerili da je sve u redu, potrebno je praktički bezbroj puta izvršiti simulacije kako bi se uvjerili da je čitav koncept siguran.

Mi se samo nadamo da je sigurnije od onog kaosa kojem smo znali povremeno svjedočiti u igri, i kojem smo najčešće sami bili uzrok. Namjerno, dakako.

Praetorian
2017 Tra 18 03:42:48 PM
nek pozuraju s tom tehnologijom pa da mozemo pijani vozit
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1