Nakon što je završio feministički show Anite Sarkeesian, na pomolu je jedan novi, navodno bolji

„Serija o zabavnom hobiju treba biti zabavna, a seriju koja proučava videoigre treba voditi, pripremiti i producirati netko tko je gamer“, stoji u opisu novog online serijala o videoigrama koji bi svjetlo dana trebao ugledati do kraja godine ako Kickstarter kampanja bude uspješna.

Napisao  Srijeda, 03 Svibanj 2017

27. travnja izašla je zadnja epizoda mnogim gamerima omraženog Sarkeesianinog serijala – Tropes vs. Women in Video Games (u prijevodu: Tropi vs. žene u videoigrama). Serijal videa objavljenih na YouTubeu bavio se feminističkom kritikom videoigara, njihove industrije i kulture, analizirajući pritom trope u videoigrama koji, iz feminističke perspektive, podržavaju rodne stereotipe i opresiju žena, od kojih je najpoznatiji „dama u nevolji“ (eng. Damsel in Distress) trop. Anitine analize se većini igrača nisu svidjele i naišle su na brojne prigovore. Najveći prigovor njenom radu bio je da ne pridonosi poboljšanju videoigara, već upravo suprotno – da zalaganjem za sveopću političku korektnost ograničava i osiromašuje videoigre kao medij, a njenom slučaju nije pomoglo otkriće da uopće ne igra videoigre te da scene iz videoigara uzima iz konteksta kako bi potvrdila svoje teze. 

I nakon što su se mnogi poveselili što je njena emisija završena, odnedavno je na Kickstarteru pokrenuta kampanja za vrlo sličan show. Radi se o projektu pod imenom Lady Bits, kreatorica kojeg je Liana Kerzner, nagrađivana stručnjakinja za multimediju. U svojoj seriji videa namjerava, slično kao i Anita, približiti feminističke ideje igračima i tvorcima videoigara, diskutirajući o ženama u videoigrama, o ženama koje rade videoigre i ženama koje igraju videoigre – no s jednom bitnom razlikom. Naime, Kerzner ističe da je gamerica (za razliku od Anite koja to nije) te da gledateljima ne misli držati predavanja i prodike, već ih potaknuti na razmišljanje i raspravu. „Ja postavljam pitanja, a odgovore dajete vi“, moto je njezinog programa. 

Prikupljanje sredstava za Lady Bits traje do 1. lipnja. Uspiju li se sredstva prikupiti (a izgleda da hoće), toplo se nadamo da će Liana Kerzner publici ponuditi kvalitetniji diskurs od Sarkeesianinog.

Povezano

viper89
2017 Svi 03 03:43:14 PM
:roll :roll :roll :roll :roll
Ninja_Krmacha
2017 Svi 03 03:55:25 PM
Jesi uplatio [member=46]viper89[/member] ?
:roll :roll :roll :roll :roll :roll :roll :roll :roll
buz
2017 Svi 03 03:57:15 PM
Pas mater.
viper89
2017 Svi 03 03:57:51 PM
Izgleda ko zenski Kamiya
Zero
2017 Svi 03 05:20:55 PM
Naravno, ovaj put su sise u prvom planu i za ovakav show ima obraza tražiti novac u tenutku kada su svi smisleniji dokumentarci besplatni na YT. Cijeli koncept feminističke borbe za neku kvazi jednakost (?) u videoigrama je očito promašen slučaj s obzirom tko predstavlja žene. Jadno.
Veigue
2017 Svi 03 05:44:31 PM
Kao i obično, preko 70% sredstava će uplatiti ekipa (prvenstveno ćenovci) iz zajebancije da vide kako se nisko žensko može srozati i koju količinu gluposti je u stanju nasrati.
Chaky
2017 Svi 04 10:55:01 AM
Uplaceno.
Ulogiraj se da bi komentirao.