Apple predstavio iPhone uređaje za budućnost, 8, 8 Plus i X

Ravno u banku i otvaramo štednju za nove uređaje.

Napisao  Srijeda, 13 Rujan 2017

Apple je danas na svojoj konferenciji u Steve Jobs Theateru podijelio sa svijetom na čemu su to radili nekoliko posljednjih godina. iPhone X glavna je vijest događaja, a leakovi su očigledno bili točni jer uređaj izgleda identično kao i slike koje smo mogli vidjeti posljednjih nekoliko dana.

iPhone 8 u sjeni desetke

No krenimo redom. Prvo što smo dobili jest najava iPhonea 8 i njegove nešto jače verzije, 8 Plus. Samim dizajnom uređaj se ne razlikuje mnogo od posljednje dvije inačice, a najveća promjena dolazi u vidu podloge koja će obavijati stražnju stranu mobitela. Ona će sada biti staklena kao i prednja, što će omogućiti konačno uvođenje wireless punjenja.

Veličina zaslona iznosit će 4,7 incha za iPhone 8, dok je 8 Plus nešto veći sa svoja 5,5 incha. Također, obje inačice bit će nešto teže od prethodnih, ali ništa osjetno. Što se tiče prostora za pohranu, i on je unaprijeđen pa će tako sada raspon istog biti od 64 pa sve do 256 GB.

iPhone 8 i 8 Plus očekuju nas u nekoliko boja, a ovdje u akciji vidimo AirMat, Appleovu inačicu wireless punjača.

I pogon je dobio unaprjeđenje pa nas tako očekuje novi A11Bionic procesor. Radi se procesoru sa šest jezgri, a prve glasine kažu kako se radi o velikom napretku. Apple je prvi put proizveo i svoj GPU koji će pogoniti sve buduće uređaje.

Cijena uređaja iznosit će 699, odnosno 799$, zavisi naravno do verzije za koju se odlučite. Prednarudžbe kreću 15. rujna, a isporuke 22. istog mjeseca.

Sve u znaku X

No okrenimo priču na glavnu zvijezdu večeri, iPhone X. Novi uređaj, prikladnog naziva iPhone Ten za desetu godišnjicu iPhonea, veliki je pomak u dizajnerskom smislu. Apple se odlučio na zaslon preko čitave prednje podloge, izuzevši mali dio na vrhu koji služi za prednju kameru, ali i ono bitnije Face ID.

Obzirom na činjenicu kako se zaslon prostire preko čitave prednje podloge, prvi puta iPhone je ostao bez svog svojevrsnog trademarka, Home buttona, a samim time i Touch ID-a. Znači, više nema otključavanja uređaja otiskom svog prsta, a tu u priču uskače već spomenuti Face ID. Radi se o konceptu koji će otključavati vaš uređaj pomoću vašeg lica. Dovoljno je pogledati mobitel i senzori prednje kamere će odraditi svoj posao. Iz Applea kažu kako je šansa da netko drugi otključa vaš mobitel ovim putem jedan naspram milijun, a također napominju kako će se Face ID ažurirati redovito kako bi se prilagodio promjenama na vašem licu poput nove frizure ili brade. Sve funkcije koje je Touch ID posjedovao bit će dostupne preko Face ID-a. Govorimo ponajprije o kupovini preko iTunes Storea i slično. Također, Face ID omogućit će vam izradu animiranih emojija pomoću vaših ekspresija.

Povratak u glavni izbornik od sada će biti moguć klizanjem prsta s donje strane ekrana prema gore, nešto što smo već imali prilike vidjeti kod iPad uređaja. 3D Touch i dalje ostaje prisutan, a sve ostale mogućnosti koje su prije bile dostupne bit će inkorporirane i u novi uređaj.

Sexy, a očito i vodootporno.

Malo "tehnikalija"

iPhone X dolazi s novim, „Super Retina“ OLED zaslonom, a rezolucija koja nas očekuje jest 2436 x 1125 piksela. Veličina zaslona iznosit će 5,8 incha, a težina 174 g naspram 138 g koliko teži iPhone 7. Procesor će biti isti poput onog u inačicama 8 i 8 Plus, a unatoč svim unaprjeđenjima iz Applea tvrde kako možemo očekivati dva sata dulji rok trajanja baterije. Osim ovih unaprjeđenje, očekuju nas naravno i ona za kameru, a sve informacije o novom uređaju možete pročitati na sljedećem linku.

Uređaj nas očekuje u dvije boje, srebrnoj i crnoj, a cijena će biti prava sitnica… svega 999$ za inačicu od 64 GB, a ona od 256 GB mogla bi ići i za 100$ gore. Bit će zanimljivo vidjeti što nas očekuje u budućnosti i hoće li Apple izostaviti broj 9 i preskočiti odmah na 11 ili ipak možda ne.

Prednarudžbe kreću 27. listopada, a prve pošiljke iščekuju se 3. studenog.

Nadodajmo na sve ovo kako nas novi iOS, 11 očekuje već od idućeg utorka. 

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1