• PC
  • PS4
  • XONE

Fortnite Battle Royale

DATUM IZLASKA: 26.9.2017.

IZDAVAČ: Epic

DEVELOPER: Epic

ŽANR: Battle Royale

Autori PUBG-a smatraju da je Fortnite kopija njihove igre; razmatraju tužbu

Žestoke optužbe pljušte iz Blueholea

Napisao  Subota, 23 Rujan 2017

Cijeli protekli tjedan pričamo o Fortnite Battle Royaleu, Epicovoj novoj igri s kojom će konkurirati megapopularnom PlayerUnkown's Battlegroundsu. Epic je od prošlog tjedna, kada je iznenada i nenajavljeno pustio igru širokoj masi igrača na testiranje, bio poprilično konkretan.

Tako su samo tjedan dana od testnog pokretanja najavili kako će igra službeno izaći već ovog utorka 26. 9. i to za sve aktualne platforme (osim Switcha). Ono što je još bitnije je to što će igra biti u potpunosti besplatna, bez mikrotransakcija na samom početku. Naravno, to ne znači da ih neće biti u budućnosti, međutim, iz Epica su potvrdili kako će se one odnositi isključivo na kozmetički sadržaj.

Epic je sa svojom igrom konkretniji nego što bi to smio biti

Također, uz sve to Fortnite je već od samog starta stabilna igra na svim platformama, bez brojnih problema i bugova koji su, unatoč globalnoj popularnosti, još uvijek značajno prisutni u PUBG-u.

Naravno, sve to zajedno bilo je dovoljno da se upali alarm u Blueholeu, PUBG razvojnom studiju. Tako su iz Blueholea službenim priopćenjem izrazili sumnju da je Epic namjerno replicirao sve elemente po kojima je PUBG poznat. Konkretno, tu se radi o originalno njihovom viđenju Battle Royalea kao moda sa 100 igrača na jednoj mapi, supply dropovima i startnoj poziciji (iskakanje iz aviona).

Također, Prema Blueholeu je sporno i to da su se u službenoj najavi igre iz Epica okoristili i imenom njihove igre, gdje su priznali kako je Fortnite Battle Royale nastao, između ostalog, i na temelju "ljubavi" prema PUBG-u.

Izrazito važna je i još jedna stvar, možda i najbitnji element za potencijalnu tužbu je i to što su Epic i Bluehole dosad već zajedno radili na PUBG-u. Naime, PUBG koristi Unreal Engine 4 grafički pokretač koji je razvio upravo Epic, te su te dvije kompanije u posljednje vrijeme surađivale kako bi što bolje optimizirali pokretač za potrebe PUBG-a.

Postavlja se pitanje morala

Dakle, ako zanemarimo već očekivanu ljubomoru jednog developera na drugog, jer ipak se radi o zadiranju u tuđi dio kolača, ostale optužbe Blueholea su poprilično ozbiljne. Tako se postavlja pitanje stanja morala s Epicove strane, jer ipak ne zvuči lijepo činjenica da su odlučili konkurirati igri čije su ime donedavno koristili u promociji vlastitog grafičkog pokretača, te kojoj su na trenutke imali uvod u čitav kod i mehanike.

Sada čekamo Epicov odgovor, odnosno njihovo viđenje priče, a ako se Bluehole na kraju odluči na tužbu, čeka nas prava mala sapunica u gaming industriji.

thedreadwolf
2017 Ruj 23 04:31:27 PM
Kopija tuzi kopiju. GG
Fenix
2017 Ruj 23 07:41:35 PM
Quote:

Kopija tuzi kopiju. GG
Sve si rekao :D
Nexus
2017 Ruj 23 08:15:37 PM
Nema tu elemenata za tužbu.
Ulogiraj se da bi komentirao.