Intel pompozno najavljuje nadolazeću osmu generaciju procesora kao najbolji izbor za gaming

Nove generacija Intelovih procesora nazvana Coffee Lake stiže na tržište za nešto manje od dva tjedna.

Napisao  Ponedjeljak, 25 Rujan 2017

Intelovci imaju razloga za veselje. Uoči izlaska nove generacije Intelovih procesora saznali smo nešto više detalja o njihovim specifikacijama.

Intel je već etiketirao Core i7-8700K procesora kao njihov najbolji procesor za gaming koji su dosad proizveli. Core i7-8700K će inače koštati 359 dolara, donosi 6 jezgri i 12 dretvi na 3,7 GHz, te tako primjerice ostvaruje 25% veće performanse u Gears of War 4 u odnosu na prethodnu generaciju Intelovih procesora. No nije samo gaming profitirao od nove arhitekture i više jezgri, uređivanje 4K videa (valja napomenuti i da je streamanje 10 bitnog 4K videa preko recimo Netflixa ugodnije zbog poboljšane hardverske akceleracije) sada 32% brže, dok primjerice tijekom streamanja i snimanja sesije Player Unknown: Battlegroundsa možete očekivati ubrzanje od čak 45%.

U Intelu su posebno ponosni na mogućnost overklokiranja procesora, pa tako Intelov Turbo Boost 2.0 bez problema omogućuje frekvenciju od 4,7 GHz, dok su čak i frekvencije od 5 GHz navodno moguće uz efikasnije zračne hladnjake za procesore ili one slabije vodene.

Što se tiče ostale ponude, Core i3 su napokon četverojezgreni i donose frekvencije do 4 GHz uz cijenu od 117 dolara, dok su Core i5 s početnom cijenom od 182 dolara sada (napokon) šestojezgreni procesori. U oba slučaja Intel se odlučio da ove dvije serije Coffe Lake procesora neće podržavati dodatne dretve unutar jezgri, ali to očito ne bi trebalo negativno utjecati na performanse s obzirom na novu tehnologiju koju ovi čipovi sadrže, kao i visoke frekvencije.

Valja naglasiti kako će nova serija čipova tražiti i nove matične ploče koje se baziraju na Intelovom Z370 čipsetu. Novi Z370 čipset donosi bolju energetsku iskoristivost za šestojezgrene procesore i proširenu podršku za DDR4-2666 memoriju. Kritičari će reći kako je Intel mogao omogućiti rad nove serije i na pločama prethodne generacije, no to je ionako kritika koja se povlači iz generacije u generaciju.

Što se tiče ponude procesora za prijenosnike, Intel je ovdje naročito ostvario zavidne rezultate s obzirom da se hvale za oko 40% bolje performanse u odnosu na prethodnu seriju unutar Sysmarka benchmarka.

U svakom slučaju, pozdravljamo napredak i još veću kompetitivnost na tržištu procesora. Ako ove jeseni nadograđujete računalo, bit će zanimljivih i jako dobrih procesora za birati. Nove Intelove procesore očekujte već od 5. listopada.

Icek™
2017 Ruj 25 12:46:29 PM
Novi i7 bi čak i uzeo. No mijenjanje matične, koje bi za sobom povuklo sigurno mijenjanje još nečega, na kraju bi previše ispalo, "samo" da bih imao 30%-50% brži rad u obradi video. Hvala, ali ne hvala, dovoljno mi je brzo i ovako :D
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1