Stranica OpenCritic objavila rat mikrotransakcijama i loot boxevima

Nažalost, negativan trend uzima sve više maha u gaming industriji, pa je lijepo vidjeti da ima i onih koji se pokušavaju tome suprotstaviti.

Napisao  Srijeda, 11 Listopad 2017

Dok su mikrotransakcije i pay-to-win bili do nedavno rezervirani većinom za free-to-play igre (ipak se mora nekako zaraditi), sve češći su izleti takvog načina poslovanja u igre za koje plaćamo punu cijenu. Najnoviji primjer je Star Wars Battlefront II koji još nije službeno izašao, no našao se na meti kritika nakon igranja otvorene bete. Iako se u novom Battlefrontu nije otišlo toliko daleko da se plaćanjem direktno može ostvariti prednost nad drugim igračima, nije se niti otišlo puno dalje od toga (normalnim napredovanjem “običnom” igraču trebat će daleko više sati za otključavanje najboljih oružja i karata, nego onom igraču koji odluči posegnuti u džep i platiti).

Lutrija svuda oko nas

SW Battlefront II nije usamljen primjer blockbuster igara koje su posegnule za uvođenjem loot boxeva, pa taj niz nastavljaju igre kao što su Destiny 2, Assassin’s Creed Origins ili Middle-Earth: Shadow of War (na naslovnoj slici). Svaka od njih ima svoj način primjene “kutija” koje se otvaraju, a igrač zapravo ne zna što ga čeka unutra i što može dobiti, pa se ovdje veoma lako povlači analogija s kockanjem, navlakušama, pa čak i elementima ovisnosti.

Naravno, sami igrači, oni koji izdvajaju svoj novac za igre, zadnji saznaju kakav će utjecaj loot boxevi i mikrotransakcije imati na samu igru, pa im je netko odlučio priskočiti u pomoć.

Što stranica OpenCritic želi postići?

Stranica OpenCritic pokrenuta je 2015. i funkcionira kao agregat ocjena pojedinih naslova (nešto slično kao i Megacritic). Na službenom Twitteru stranice objavljeno je da će se od sada pokušati uhvatiti u koštac s loot boxevima i mikrotransakcijama u igrama, odnosno pokušat će krajnjim korisnicima dati informacije o poslovnom modelu prema kojem neka igra funkcionira.

Iako se još uvijek traži konkretan i ispravan način implementacije novih i svakako bitnih informacija, nama je drago da se odlučilo krenuti u tom smjeru, pogotovo ako bi to u budućnosti moglo uštedjeti novac, pa čak i vrijeme provedeno u nekoj igri.

someone
2017 Lis 11 01:23:11 PM
Puno konkretniji potez bi bio kad bi sami recenzenti sa različitih portala u svoje recenzije ubacili u kojoj mjeri (ukoliko postoje) loot boxevi i ini utječu na samu igru. Tako bi OpenCritic onda mogao koristiti te podatke i na vidljivo mjesto ubaciti nekakav rating ili pokazatelj o tome.

Ovako ne vidim kako oni, koji u biti samo konsolidiraju recenzije, mogu to napraviti.
Wolf
2017 Lis 11 01:39:44 PM
Kako bi rekli developeri, sve je to opcionalno niko te ne tira da kupuješ lootboxove niti virutalne valute.
Chono7
2017 Lis 11 01:42:03 PM
Konzolasi nemogu provesti ovakav pokret. Mogu samo NE kupiti igru
WooddieBone
2017 Lis 11 04:19:16 PM
Quote:

Konzolasi nemogu provesti ovakav pokret. Mogu samo NE kupiti igru
Pa to.
Ne mislim kupit igru koja je neigriva.
Na žalosr mase će ju kupit jer ih nije briga.
Quote:

Kako bi rekli developeri, sve je to opcionalno niko te ne tira da kupuješ lootboxove niti virutalne valute.
Osim kaj nije i treba ti oko 3600 sati igre da otključaš 100% u Battlefrontu 2.
Veigue
2017 Lis 11 05:02:07 PM
Ne volim baš linkati Youtubere, jer to je praksa koju mnogi ljudi rade kad trebaju nekoga tko će im poslužiti kao ''argument'', ali ne mogu a da ne stavim ovaj proročanski video:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7o8IcA66K9A[/youtube]

Igra o kojoj je ovdje riječ počinje na 0:20, a posebno treba obratiti pozornost na ono što je čovjek rekao na 0:39  :D


Makar... da. Nitko te ne tjera da kupiš. Barem znaš na čemu si.
Daleko veći šit je kad kupiš loš port, a stoka ne želi izdati patch.
Ulogiraj se da bi komentirao.