U tijeku je prva hrvatska izložba o dizajnu indie videoigara, izložene igre moguće je i zaigrati

Posjetiti ju možete do 28. listopada i time saznati nešto novo o omiljenom mediju.

Napisao  Srijeda, 18 Listopad 2017

U Hrvatskom dizajnerskom društvu večeras je otvorena izložba pod nazivom "Politika emocija – Dizajn indie videoigara". Kao što organizatori navode, "riječ je o prvoj izložbi u HDD-u posvećenoj isključivo game designu, a fokusirana je na međunarodne autore i studije koji djeluju iz nezavisne pozicije te na recentnije primjere videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, autorefleksivno propituju konvencije korisničkog iskustva i interakcije u igrama i kritički adresiraju društvene teme". 

Prema Srđanu Laterzi, autoru koncepcije izložbe, cilj ove izložbe je istaknuti inventivnost i napore kreatora indie videoigara te pokazati da je dizajn videoigara danas jedno od najkreativnijih područja dizajna interakcija. "Videoigre imaju snažan utjecaj na društvo i kulturu današnjice, a vrijedi i obratno, jer društvo i politika inspiriraju autore igara da istražuju granice medija. Dok je u nekim AAA naslovima društveno-politički kontekst samo fasada, mali europski i američki nezavisni (indie) studiji istražuju mogućnosti koje igre imaju u dočaravanju sraza između intimne sfere pojedinca i zajednice u kojoj živi", piše Laterza na službenoj stranici Hrvatskog dizajnerskog društva.

This War of Mine, Journey, Monument Valley i Papers, Please samo su neke od međunarodnih, vrlo hvaljenih indie igara predstavljenih na izložbi (cijeli popis igara). Posjetitelji kroz izložene analize i komentare njihovih tvoraca mogu saznati kako su te igre nastale, a neke od njih mogu i odigrati.

Izložba se odvija u Hrvatskom dizajnerskom društvu (Boškovićeva 18, Zagreb); moguće ju je posjetiti radnim danom od 10 do 20 sati te subotom od 10 do 15 sati, i to sve do 28. listopada. Ulaz je besplatan.

Chono7
2017 Lis 18 08:16:09 PM
[member=46]viper89[/member]
Soul
2017 Lis 18 08:30:33 PM
Taman vidim topic i reko idem tagat "ne gamera", ali eto preduhtrio me ovaj iznad :roll :roll :roll
Kabegami
2017 Lis 18 08:40:50 PM
Quote:

[member=46]viper89[/member]


Naš vajpi prvi u redu! :roll
viper89
2017 Lis 18 09:59:15 PM
Svasta!!!
Noćna Mandragora
2017 Lis 29 10:07:27 PM
Nastavno na izložbu koja je ovaj vikend završila (a ja biserka na kraju zaboravila otići na nju :whacky), u HDD-u se sutra navečer održava razgovor: Dokumente, molim! Videoigre i stvarni svijet.
Quote:
U razgovoru ćemo se osvrnuti na teme koje je dotaknula i sama izložba, poput pitanja kako igre mijenjaju način na koji percipiramo fizički svijet, stvaraju moćne ekonomske sustave, omogućavaju platformu za paralelni virtualni život te kakav je njihov utjecaj na društvo i kulturu današnjice. Razgovarat ćemo i o tome kako igre, posebno one iz nezavisne produkcije, inoviraju igračko iskustvo i interakciju, kako dekonstruiraju ili transcendiraju etablirane žanrove te kako ponekad mogu poslužiti kao medij kojim se promišlja i kritizira društvo. Konačno, osvrnut ćemo se i na domaću industriju videoigara, njenu vidljivost na internacionalnoj sceni i trenutne dosege.
Ulogiraj se da bi komentirao.