Nakon osjetila vida i sluha kod VR iskustva, možda je vrijeme i za njuh?

Pitanje je vremena kad će VR uređaji imati i olfaktivnu percepciju.

Napisao  Utorak, 14 Studeni 2017

Ključ virtualne realnosti leži u imerziji. Što je realnija, to je i bolja. Dosadašnji VR uređaji su uglavnom nudili virtualnu realnost po pitanju slike i zvuka. A što je s njuhom?

Benji Li i njegov istraživački tim na Nanyang Technological University u Singapuru su napravili studiju o tome kako virtualna realnost može utjecati na prehrambene navike čovjeka. KUglavnom je njuh odgovoran za to kako percipiramo određenu hranu (sviđa li nam se ili ne) pa ako promjenimo miris hrane, mjenjamo i čovjekov stav prema njoj hoće li istu pojesti ili ne.

Recimo da u stvarnom životu hrana koju planiramo pojesti bude nešto čiji miris nam se ne sviđa (a baš kao za inat ta hrana bude zdrava). Pomoću VR uređaja promjenimo vizualni izgled hrane u nešto nama privlačno i miris od kojeg će nam curiti sline. Hrana će biti pojedena, a VR će ispuniti svrhu. Odlično!

FeelReal već nudi Smellovision, VR uređaj putem kojeg pomoću ubačenih cartridgea možemo ojsetiti mirise oceana, džungle, vatre, trave, metala, pudera i cvijeća. Zasada to još uvijek djeluje glomazno i nepraktično, ali vjerojatno će se s vremenom i ti problemi riješiti, a takvi VR uređaji postati robom dostupnoj široj masi u kompaktnom pakiranju.

Dakako, fora bi bilo osjetiti miris baruta ili napalma u rano jutro, ali želimo li zbilja osjetiti smrad plutajućih fekalija u kanalizaciji u kojoj se šuljamo rješavajući neku misiju u imerzivnom simu?

FicoLegend
2017 Stu 14 01:52:19 PM
U svakom slučaju interesantno, no jedan sam od onih koji asocira iskustva s mirisima ili drugim auditivnim podražajima. Recimo Game of Thrones sam gledao kraj otvorenog balkona gdje bi se sušio veš pa povezujem specifičan omekšivač uz seriju. :D

Ili Assassin's Creed II. Bio je svibanj kad sam ga prvi put igrao, vani sunce, u pozadini, preko desnog ramena bi često bio upaljen RTL na kojem bi se vrtilo Svi vole Raymonda. Od onda traženje pečata po grobnicama Venecije asociram uz Ray Romana. :roll
Ulogiraj se da bi komentirao.