Belgijsko ministarstvo pravosuđa kaže da su loot boxes oblik ovisnosti o kockanju

A kockanje je štetno pogotovo jer u ovom slučaju najviše pogađa maloljetnike.

Napisao  Srijeda, 22 Studeni 2017

Belgijsko povjerenstvo za igre je još prošli tjedan objavilo da će pokrenuti istragu u kojoj će secirati igre kao što su Overwatch ili Star Wars: Battlefront II kako bi utvrdili imaju li elemente u sebi koji bi se mogli klasificirati kao igranje na sreću i na taj način izazivati ovisnost o kockanju. Nedugo zatim su im se i Nizozemci pridružili u istraživanju problematike.

Prema objavi na portalu VTM odgovor je potvrdan - istraživane igre sadrže oblik kockanja u sebi. Otprilike preveden, članak kaže sljedeće:

"Koen Geens, belgijski ministar pravosuđa želi zabraniti mikrotransakcije, ako igrači ne znaju točno što one sadrže. Kaže kako je kombiniranje igranja i kockanja, pogotovo u mlađoj dobi, opasno po mentalno zdravlje mlade osobe. Komešanje je počelo još prošli tjedan oko igre Star Wars: Battlefront II gdje se mogu kupiti takozvane loot boxes koje sadrže elemente unaprijeđenja u igri. Problem je što se ne zna unaprijed što te kutije sadrže. Kockarski komitet je zaključio da se kombinacija ovisnosti i novca smatra kockanjem. Geens sada želi prevenciju svih takvih elemenata i funkcija u svim budućim igrama. Kaže da će za to trebati vremena jer treba ići u Europu, ali će definitivno probati staviti zabranu na to."

Kreće li lavina ili ne, vidjet ćemo ovih dana.

Veigue
2017 Stu 22 08:09:57 AM
Pametno.

No onaj dio u kojem se spominju maloljetnici me lagano ''pecka'', ne znam zašto. Pa nije baš da maloljetnici imaju novaca, pogotovo jer ova novija generacija nije navikla raditi neki poslić u slobodno vrijeme ili preko školskih praznika. Jer jedna stvar je žicati starce lovu za igru ili ih tražiti da im kupe, a drugo da im daju pare za loot box-eve. Osim ako im roditelji nisu otvorili žiro račun, što bi bio samo znak lošeg odgoja.
Yakuza_stinger
2017 Stu 22 08:20:06 AM
Možda mi je podnaslov malo isključiv jer ovisnost zahvati bilo koga neovisno o godinama. No koliko sam primjetio imaš one steam wallet cards i takve stvari koje klinci mogu kupit u gamestopu recimo, i samo bez znanja roditelja "šopingirat". A i vjerujem da današnji roditelji baš i ne rade zabrane djeci kao naši roditelji nama nekada po pitanju bilo kakve kupovine online. Ili jednostavno ne paze. A imam dojam da je najlakše dobit bilo kakav argument da nešto zabraniš ako to prikažeš kao nepovoljno na najosjetljivije - a to su upravo djeca koja se igraju.
Veigue
2017 Stu 22 08:50:22 AM
Quote:

Možda mi je podnaslov malo isključiv jer ovisnost zahvati bilo koga neovisno o godinama.

Nisam kritizirao ono što si ti napisao, ako si to mislio, već je u pitanju ovaj dio:
Koen Geens, belgijski ministar pravosuđa želi zabraniti mikrotransakcije, ako igrači ne znaju točno što one sadrže. Kaže kako je kombiniranje igranja i kockanja, pogotovo u mlađoj dobi, opasno po mentalno zdravlje mlade osobe.

Znači slažemo se, ovisnost zahvaća bilo koga (iako bih rekao da sranje počinje tek kada uđeš u pubertet, a ne prije toga, no to je samo moje mišljenje koje ne mogu potkrijepiti dokazima), zato me ta njegova izjava ''pecka''.


Znači ostaje samo loš odgoj.
Jebiga, ne želim ni ja jednog dana - ako se odlučim na obitelj - biti diktator, i poštujem privatnost do određene mjere, ali moram znati što moje dijete kupuje za novce koje mu ja dajem.
AlexY
2017 Stu 22 11:22:22 AM
Quote:

Znači slažemo se, ovisnost zahvaća bilo koga (iako bih rekao da sranje počinje tek kada uđeš u pubertet, a ne prije toga, no to je samo moje mišljenje koje ne mogu potkrijepiti dokazima), zato me ta njegova izjava ''pecka''.


I mora te peckat jer su djeca vrlo laka meta za skupljanje političkih poena. Polako dolaze roditelji koji razumiju što je to "mobilna igra" ali nećemo vidjeti nekoga tko shvaća jedan lootbox još sigurno koje desetljeće. Možda je stanje u Belgiji bolje po tom pitanju ali je princip uvijek isti - promjene u zakonima lakše dolaze ako se položaj djece u društvu iskorištava.

Na stranu sad ta priča, mene zanima kako će procedura dalje ići. EU regulative su i prije stale na kraj recimo M$-ovom monopoliju softvera, ali svi znamo i za Njemačku i njezinu ekstremnu cenzuru sadržaja. Svašta se iz ovoga može izrodit.
Chaky
2017 Stu 22 11:49:24 AM
Quote:

Znači ostaje samo loš odgoj.
Jebiga, ne želim ni ja jednog dana - ako se odlučim na obitelj - biti diktator, i poštujem privatnost do određene mjere, ali moram znati što moje dijete kupuje za novce koje mu ja dajem.

Vjeruj mi kad dode mali/mala Veigue/Veigueica, promijeniti ce ti se cijeli svijet. Ukljucujuci i trenutno razmisljanje o losem odgoju.
WooddieBone
2017 Stu 23 08:13:37 AM
Ako se mene pita ovo je jedna velika pobjeda za nas gamere.

Vidim da Belgijsko rješenje osuđuje i lootboxove u kojima se dobivaju samo estetske stvari tipa Overwatcha.

To je dobro. Ako se mislimo zaštitit od takvih gluposti nema nikakvih half-measurea nego treba ići direkt u glavu i zabranit sve oblike plaćanja za šansu da nešto dobijemo.

Blizzard i valve će se snaći već.
Wolf
2017 Stu 23 08:35:18 AM
Ne vidin ništa protiv kutija u kojima se dobivaju samo estetske stvari, uz sve to u igrama tipa Overwatch se mogu i kupit ingame valuton ti skinovi i sprejevi pa... Nije kocka kad znaš da ćeš dobit nešto šta vridi jednako ka bilo šta drugo šta se može dobit.

S druge strane, COD AW i slični koji bacaju oružja. legendary oružja i slično u kutije i to sa mizernin omjerima triba zabranit ili bojkotirat dok izdavač ne ode na prosjački štap. 0,3% šansa je ćeš pokupit oružje u BO3
WooddieBone
2017 Stu 23 08:49:16 AM
Quote:

Ne vidin ništa protiv kutija u kojima se dobivaju samo estetske stvari, uz sve to u igrama tipa Overwatch se mogu i kupit ingame valuton ti skinovi i sprejevi pa... Nije kocka kad znaš da ćeš dobit nešto šta vridi jednako ko bilo šta drugo šta se može dobit.

S druge strane, COD AW i slični koji bacaju oružja. legendary oružja i slično u kutije i to sa mizernin omjerima triba zabranit ili bojkotirat dok izdavač ne ode na prosjački šta. 0,3% šansa je ćeš pokupit oružje u BO3
Pa slažem se, al mislim da svejedno treba to izbacit.
Treba prodavat skinove i sprejeve posebno i bok.
Ko Team Fortress 2. Bar je prije tak imao, ne znam kak je sad.

Sve nek ljepo piše pa ti kupi kaj hoćeš, a kaj nećeš nemoj. Sve ostalo je kockanje i kao takvo bi se trebalo tretirat.

Jer ako dozvolimo ijedan oblik monetizacije dalje od core DLC koncepta (koji je i doveo do ovog, al dobro), di su granice?
Pohlepna govna ih nemaju i napravit će sve da izmuzu zadnju lipu iako je gaming industrija zaradom jedna od najvećih.
Ulogiraj se da bi komentirao.