Pripazite kod kupnje PC komponenti na oglasnicima, novi trend je krivotvorenje grafičkih kartica

Hvala rudarima!

Napisao  Četvrtak, 22 Veljača 2018

Mineri kriptovaluta doslovno uništavaju PC gaming. Primjerice, čak i da želite kupiti bilo kakvu grafičku karticu Nvidijine desete serije, na policama trgovina gotovo ih je nemoguće pronaći. "Rudari" kupuju sve što stigne, dok oni sposobniji imaju dogovore s vlasnicima trgovina na prvenstvo kupovine čim one dođu na skladište. Zanimljivo, isti ti vlasnici PC trgovina do prije par mjeseci su se oglašavali kao veliki ljubitelji PC igranja, a sad je ploča okrenuta.

Naravno, zakon ponude i potražnje je jednostavan, pa su tako cijene komponenti skočile u nebo. Posebno se to odnosi na grafičke kartice i RAM module. Doduše, RAM moduli sami po sebi nisu preskupi, pa njihovo poskupljenje i može proći sve dok nije višestruko, međutim, ovo što se dogodilo tržuštu grafičkih kartica prava je katastrofa. Do nedavno se GTX 1070 mogla pronaći već za 3000 kuna, a sad ako se i pojavi u trgovinama cijena joj je preko 5000 kuna.

Kupovina rabljenih komponenti je povoljnija, ali i rizičnija nego ikad

Upravo zbog svega nabrojanog iznad, mnogi od nas pribjegli su kupovini rabljenih komponenti s oglasnika. Međutim, kod njih prijeti jedna sasvim druga opasnost – krivotvorene grafičke kartice! Primjerice, kolega s Reddita pronašao je ovaj oglas, na kojeg je očito netko već nasjeo, gdje se prodaje krivotvorena GTX 960 grafička kartica.

Radi se o nešto starijoj, ali i dalje sposobnoj grafičkoj kartici, pogotovo u izvedbi za koju se reklamira da jest, međutim, ovdje se konkretno radi o kineskoj kopiji koja je ustvari zamaskirana GTS 450 kartica iz 2010. godine. Krivotvoritelji su otišli toliko daleko pa su zamaskirali i tvorničke podatke koje inače možemo pronaći u device manageru. Dakle, radi se o kartici s duplo lošijim performansama.

krivotvorena gtx960 graficka kartica.jpg

Slika preuzeta s Njuškala, ovakav dizajn ventilatora nećete pronaći kod nijednog proizvođača GTX960 grafičkih kartica.

Još jedna grafička kartica koja je popularna među krivotvoriteljima je GTX750, dok, iako nema previše dokaza po internetu, govori se da su u opticaj puštene i neke GTX 1050ti krivotvorene kartice.

Iako nikad ne možete biti 100% sigurni kod kupovine s oglasnika, napisati ćemo u nastavku nekoliko savjeta kojih se dobro držati.

  1. Uvijek usporedite cijene s drugim oglasima. Ako je nešto prejeftino, tu se onda nalazi i problem. Kartica ne mora nužno biti krivotvorena, ali može biti defektna.
  2. Izbjegavajte dostave poštom, uvijek nastojite proizvod pregledati uživo prije kupnje.
  3. Ako slike u oglasu izgledaju profesionalno, provucite ih kroz Googleov pretraživač slika. Ako iste slike postoje negdje drugdje na internetu i preuzete su od strane prodavača, vjerojatno nešto nije u redu.
  4. Kod osobnog pregleda kartice provjerite brendiranje hladnjaka, ventilatora i sličnog.

Ako trebate nadograditi računalo, ili pak kupiti novo, glavni savjet je – strpite se da ovo crypto ludilo prođe! Čak i ako zazirete od konzola, možda ni to nije loš potez, jer dobrih igara ima na pretek, a cijena im je ista ili pada. Grafička inferiornost je nešto na što brzo zaboravite, posebice ako je igra dobra.

Chono7
2018 Velj 22 01:08:28 PM
Ali mora im se priznati da je kamuflaza odlicna za neupucene!  :D Znaci nobrand kartica bi sugerirala da se direktno radi o Nvidiji, a ne Asusu, Gigabyteu ili nekom drugom proizvodacu. Jedino ih odaju dva ventilatora, jer Nvidia uvijek ima dizajn s jednim ventilatorom na podnozju kartice.
Zero
2018 Velj 22 01:43:31 PM
Nisu toliko problem krivotvorene kartice, koliko će nakon izlaska sljedeće generacije grafičkih kartica po oglasnicima biti hrpa rabljenih kartica koje su pred samrti zbog zvjerskog 0-24h rada pod maksimalnim opterećenjem, kojemu ih izlažu rudari.

Ovo se može dogoditi i prije, pod uvjetom da rudarenje postane neisplativo, što zasad i vjerojatno na sljedeći duži period nije slučaj. Pazite s kupnjom, hardver je najbolje uzimati na "ruke" i po mogućnosti s barem 6-12 mjeseci garancije (makar mi se čini da ni to nije dovoljno u slučaju kartica koje imaju 2-3 godine garancije i korištene su za rudarenje).
Chono7
2018 Velj 22 03:10:58 PM
Tek sad vidim koliko sam uletio u 5 do podne s kupnjom graficke
ikral
2018 Velj 24 08:37:29 AM
Ono kad napravis krivotvorenu graficku ali ne mozes napraviti postenu kutiju od iste.
Ulogiraj se da bi komentirao.