Koji proizvođač PC komponenti najviše profitira od "rudara" kriptovaluta?

Zna se tko najmanje profitira u svemu ovome...

Napisao  Srijeda, 28 Veljača 2018

PC entuzijasti najviše su pogođeni kripto-ludilom koje vlada proteklih godinu dana. Cijene nekih komponenti porasle su i do 100% dok je pronaći novu grafičku karticu postao podvig. Čak i po novoj većoj cijeni. Rudari kupuju čim se novi hardver pronađe na policama, a velike PC trgovine koje su se do nedavno zaklinjale na vjernost gamerima svoju kompletnu privrženost poklanjaju sada upravo omraženim rudarima.

Profitiraju tu i šverceri koji iz Kine uvoze krivotvorene grafičke kartice. Kao što smo već pisali, nažalost, trend se proširio i na najveće domaće oglasnike, pa valja biti posebno oprezan. Preporuka je kupovati rabljeni hardver isključivo osobnom primopredaju te pritom dobro usporediti ambalažu s originalnom (potražiti na internetu), kao i sam hardver i njegove deklaracije.

Ipak, iako je za očekivati kako su od "rudara" profitirali i proizvođači grafičkih kartica, to je uspjelo poći za rukom samo AMD-u. Naime, za razliku od Nvidie, AMD je u proteklom poslovnom kvartalu povećao isporuke svojih komponenti za čak 8%. Dok Nvidiji to nije uspjelo, pa bilježi smanjenje isporuka od 6%.

AMD profitira, Nvidia gubi

Pokazalo je to istraživanje analitičke kuće Johna Pebblea koje je, iznenađujuće, zabilježilo smanjenje globalnog broja isporuka grafičkih kartica za skoro 5%.

Dakle, jasno je tko je profitirao ovim kripto ludilom. Dok bi razlika mogla biti još i veća u AMD-ovu korist, jer nagađa se da će nova generacija Nvidijinih grafičkih kartica biti zaključana za minere. To bi otprilike bilo dosljedno nedavnoj javnoj molbi prodavačima PC hardvera da ne prodaju njihove komponente rudarima.

 

danex83
2018 Velj 28 02:28:19 PM
Ma ni slijepac nebi kupio fejk grafičku,nemojmo širit paniku.
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1