Internetom se šire glasine ili predviđanja kako Microsoft namjerava kupiti SEGU

U zadnje vrijeme za Microsoft se samo vežu vijesti koje govore o šopingu drugih gaming kompanija.

Napisao  Četvrtak, 01 Ožujak 2018

Sve je počelo prije par dana, točnije 22.2.2018. kada je SEGA_OFFICIAL na Twitteru izbacila ponešto fotografija u kojima se prikazuju Microsoftovi uredi u Seattleu. Evo koji su to sporni tweetovi u igri:

Prva asocijacija koja svima pada na pamet je da će Microsoft kupiti SEGU. Uostalom, još iz Dreamcast dana, SEGA i Microsoft su surađivali. Ako se itko sjeća, zajedno su radili na Windows CE, operativnom sustavu posebno prilagođenom za konzole kojeg su razvojni timovi igara za Dreamcast mogli koristiti ako su htjeli. Iako je na kraju ispalo da je tek mali dio njih koristio pokretanje igara kroz Windows CE zbog navodnog razloga da nisu imali dovoljno iskustva da iskoriste OS kako spada. Nakon pada Dreamcasta, neke SEGINE igre su završile na prvom Xboxu kojeg se smatra spiritualnim nasljednikom Dreamcasta. Među njima su Shenmue II, SEGA GT 2002, Jet Set Radio Future, Crazy Taxi 3: High Roller, Gun Valkyrie, Otogi 1 i 2 (radio ih je legendarni From Software) dok su neke kao Phantasy Star Universe ili Panzer Dragoon Orta završile i na Xboxu i PlayStation dvojci, a naslovi poput Skies of Arcadia na Gamecubeu.

Na temelju takvih činjenica se dolazi do zaključka da bi mogla pasti kupnja gdje bi Microsoft dobio pregršt SEGINIG, a time i Atlusovih IP-eva. Možete li zamisliti svu tu silnu količinu JRPG-ova ekskluzivnih za konzolu koja nije japanskog podrijetla. Uostalom, svi znamo kako Xbox konzole prolaze u zemlji izlazećeg sunca. Xbox One konzole se prodaju pod etiketom "Blu Ray playeri".

Postavlja se pitanje, treba li Microsoftu SEGA uopće? Microsoft bi ju mogao vrlo lako kupiti s obzirom da je tržišna vrijednost SEGA Sammy holdings oko 4,9 milijardi $ i time si priskrbiti brojna prava na određene naslove. Samo se prisjetimo na što je spao Rare kada ga je Microsoft kupio, a svi znamo koliko je Rare imao dobrih IP-eva samo za Nintendo 64. Možda konačno dođu na svoje sa igrom Sea of Thieves, ali još uvijek je to daleko od zlatnih dana. Realno gledajući, nije da Microsoft nema IP-eva s kojima bi mogao zapapriti konkurentima, samo taj odnos prema njima je sve, samo ne gamerski.

Bez obzira na ishod, većina gamera smatra da je bolje da Microsoft ne kupuje SEGU. Najvjerojatniji scenarij ovog mitinga popraćenog fotografijama na Twitteru je mogućnost da Sega isporuči neke svoje igre za Xbox One, odnosno Windows Store. Da je kupnja kompanije u igri, nekako sumnjamo da bi dotične fotografije osvanule.

P.S.

Jeste li znali da je Microsoft zamalo kupio SEGU dok su radili na Windows CE operativnom sustavu? Još u doba kasnih 90-ih su u Microsoftu promatrali konzolaške ratove između Sonyja, Nintenda i SEGE te razmišljali o tome da kupe SEGU i na taj način uđu na konzolaški teritorij. Bill Gates je zaključio da SEGA nema "dovoljno mišića" da se suprostavi Sonyju pa je Microsoft odustao od ideje i krenuo razvijati vlastitu konzolu, originalni Xbox. Također, navodno je originalni Xbox trebao biti u mogućnost vrtjeti i Dreamcast igre, ali je Microsoft odbio dodati internetsko povezivanje posebno za njih pa od te ideje nije bilo ništa.

Veigue
2018 Ožu 01 12:48:25 PM
Kao prvo, pohvala za prilično detaljnu i informativnu vijest!

Kao drugo, ne znam da li bih se veselio ovoj vijesti (ako je točna) ili ne.
Nekako mi je logčno da bi, ako Microsoft zbilja kupi Segu, te igre bile prvenstveno izdane na Windowsima a ne X1 konzoli (jer i sam Microsoft valjda shvaća kako ta konzola ne može konkurirati PS4 po pitanju prodaje, a tko zna da ći će X1 uopće i dobiti nasljednika).
U tom slučaju super, jer ionako prelazim na PC. :D


BTW, bila bi komedija da Microsoft kupi Segu i izdaje igre za Switch. :D
Zvuči možda smiješno, ali... Zar nije Microsoft ''vlasnik'' Mistwalker-a, kompanije koja je izdala samo 2 igre za X360 (Lost Odyssey i Blue Dragon), a nakon toga igre za druge platforme (od čega čak 4 na Nintendo DS-u)?
Icek™
2018 Ožu 01 01:00:45 PM
Ukoliko bi Microsoft zaista i kupio SEGU te time dobio zaista brdo prava na dobre naslove, napokon bi Xbox imao igre. Naravno, pred pretpostavkom da ti isti razvojni studii i razvijaju igre kako spada, a ne da završe kao Rare. I s druge strane, masa ljudi ne bi bila sretna time, pošto bi hrpa JRPGova postala Xbox ekskluziva. No opet, ne vidim u tome ništa loše, čak naprotiv.
DarkFenix
2018 Ožu 01 01:20:23 PM
Ja tu ne vidim nista dobro ako ih MS kupi...to treba neka Japanaska kompanija ih kupit,ako su vec na prodaju...
Yakuza_stinger
2018 Ožu 01 01:55:15 PM
Quote:


BTW, bila bi komedija da Microsoft kupi Segu i izdaje igre za Switch. :D
Zvuči možda smiješno, ali... Zar nije Microsoft ''vlasnik'' Mistwalker-a, kompanije koja je izdala samo 2 igre za X360 (Lost Odyssey i Blue Dragon), a nakon toga igre za druge platforme (od čega čak 4 na Nintendo DS-u)?


Da, to s Mistwalkerom je baš ono neobično pošto je Microsoft financijski potpomognuo kompaniju.. Nakon Microsoftovih konzola krenu ekskluzivno na NDS, pa onda sada iOS. Sjećam se da je bila pomama da se i Lost Odyssey i Blue dragon stave kao BC na X1. Ja sam mislio da će to biti indikacija da se napravi opet neki veći pošteniji JRPG na X1, ali očito ništa od toga.

I da, istina, kad bi Microsoft kupio SEGU, vjerojatno bi IP-ovi bili Microsoft Store only. Samo mene bi bilo strah da bi se ponovila sudbina Rarea ili scenarij Scalebounda itd. Možda je SEGA daleko od slavnih dana dok je još štancala konzole, ali pod svojim rosterom, barem po meni, ima lepezu odličnih IP-ova. Kao i Atlus. Pa da dođe amer i razyebe to i svede SEGU na Kinect only naslove. No thanks.
viper89
2018 Ožu 01 02:15:08 PM
MS prvo gasi Yakuza serijal  :roll
AlexY
2018 Ožu 01 02:16:20 PM
Ne želim da išta povezano s MS-om dođe do Atlusa na ikakav način. A i rađe bi da SEGA ostane svoja, barem se malo trude tu i tamo. MS će ih ubit kao i svaki drugi studio koji su preuzeli ili dotakli.
Zero
2018 Ožu 01 05:38:35 PM
Ovo bi valjda ubrzalo odluku da portaju Yakuza serijal na PC. :D Makar ne vidim da im bude bajno s MS-om.
K.
2018 Ožu 01 09:31:50 PM
Quote:

MS prvo gasi Yakuza serijal  :roll


dbd.gif

RepentantKeyArgentineruddyduck-size_restricted.gif :'(
Ulogiraj se da bi komentirao.