Atari ponovno vrši penetraciju na tržište konzola

Što li se to sprema u nekadašnjoj kultnoj kompaniji koja je ispala iz konzolaške utrke prije dobrih 20ak godina?

Napisao  Utorak, 20 Ožujak 2018

Još sredinom prošle godine su počela razna naklapanja kako se u Atarijevim redovima sprema nešto specijalno. A to specijalno bi trebala biti nova konzola tadašnjeg kodnog imena Ataribox. Za sve je bio kriv ovaj video:

A ovako je izgledao inicijalni dizajn konzole (nostalgičare sa popriličnim gamerskim stažom će vjerojatno stisnuti u grudima kad vide taj poznati rebrasti dizajn i drvenu teksturu:

Ataribox_dizajn.jpg

Prema informacijama koje je prošle godine general manager Feargal Mac Conuladh rekao, Ataribox je trebala biti konzola bazirana na PC arhitekturi koju pogoni operativni sustav Linux. Konzola je bila viđena kao "killer TV product" gdje bi se, uz veliku dozu slobode, ljudi mogli igrati, streamati sadržaj i surfati netom i slično. Također, bio bi moguć pristup pre-owned igrama koje bi nudili ostali pružatelji sadržaja. Od tada nije baš bilo vijesti po pitanju Atarijeve nove konzole jer je stavljena na čekanje.

AtariVCS_s_kontrolerima.jpg

Sada je ta konzola dobila novo ime - Atari VCS, a njezine specifikacije i mogućnosti bi trebale biti otkrivene ovaj tjedan na Game Developer konferenciji u San Franciscu. Na novom prikazu je moguće vidjeti i 2 nova pridodana kontrolera: lijevi koji je dizajnom istovjetan Xbox One kontroleru i desni koji bi trebao biti poput nekadašnjeg starog joysticka za Atari 2600. Lijepo je vidjeti da kombinacijom boja pašu jedan drugome. Time se vjerojatno želi poručiti kako bi konzola trebala biti spoj starog i novog. Hoće li to biti samo još jedan pokušaj konzole kakv je bila Ouya ili nešto ipak bolje, ostaje za vidjeti. Svake nade da bi konzola mogla ikako parirati velikom trojcu ove generacije su praktički nepostojeće.

fatamorgana
2018 Ožu 20 09:16:18 AM
Ma ništa od toga, čim je tu stari kontroler s jednim gumbom  :gameri.  Ma da bi volio odigrati H.E.R.O. ponovno.
buz
2018 Ožu 20 09:16:58 AM
You had me at penetration.
Veigue
2018 Ožu 20 09:21:53 AM
Da to nije nešto retro, kao NES/SNES Classic?
Icek™
2018 Ožu 20 09:37:56 AM
Quote:

Da to nije nešto retro, kao NES/SNES Classic?


Mislim da nije. Nadam se samo da nije neka Steam konzola za PC igre. Iako, ako bi omogućavala korištenja originalnig Atari cartidgea plus online store za skidanje digitalnih Atari igara plus Steam konzola...hm...ne bi uopće bilo ni loše je imati.
Zero
2018 Ožu 20 10:32:05 AM
To može reći samo neki kolekcionar poput tebe, kojemu je ovako nešto ponajprije i namijenjeno. :D Za sve ostale tu je emulator na PC-u. Ali budimo realni, Atari je jako pregazilo vrijeme i apsolutno ih ne vidim da na ikakav značajan način konkuriraju čak i Nintendovim retro reizdanjima konzola. Bolje da se drže Google Playja i individualnih igara. Da ne govorimo koliko je danas problem prodavati konzolu koja će ujedno imati privlačnu cijenu, ali će ostvarivati i profit.
Icek™
2018 Ožu 20 10:58:14 AM
A jbg :roll Iako fkt uopće ne bi bilo loše da Atari bude Steam konzolica. Po pristupačnoj cijeni ofc.
jeedah
2018 Ožu 20 02:59:11 PM
Quote:

Atari je jako pregazilo vrijeme


800x-1.jpg
Veigue
2018 Ožu 20 06:39:30 PM
[member=152]jeedah[/member]
Sramim se što moram pitati, ali... Je li to skrinšot iz prvog ili drugog Blade Runnera?
jeedah
2018 Ožu 20 07:01:44 PM
iz drugog
Yakuza_stinger
2018 Ožu 21 07:27:59 AM
Quote:

Da to nije nešto retro, kao NES/SNES Classic?


Iako sam prvotno rekao Ouya, mislim  da bi Atari prije mogao biti nešto a la Nvidia Shield ili Steam Machine. Iskreno, mislim da bi to bilo bezveze, ali ne vidim kako bi drukčije mogli ukrasti nešto tržišnog kolača.
Ulogiraj se da bi komentirao.