Valve se ne odriče ideje o otvorenoj gaming platformi, Steam Machines će postojati i dalje

Ovo su zbilja dobre vijesti.

Napisao  Srijeda, 04 Travanj 2018

Sve je počelo prije koji dan kada je Valve maknuo link za prodaju sa glavne navigirajuće trake na Steamu kao dio rutinskog čišćenja. Od muhe se napravio slon pa kada su određeni korisnici skužili da sada u ponudi više nema Steam Machines, zaključili su da Valve napušta koncept otvorene gaming platforme, a shodno tome je budućnost podrške za Linux operativne sustave prilično upitna.

Valve je očito skužio da se počela odvijati prava mala drama na internetima pa su izdali priopćenje u kojem kažu da ideju neće napustiti, a Steam Machines će živjeti unatoč tome što potražnja za njima nije velika te "ne lete sa polica". Steam Machines su im pomogli u razumijevanju cijelog Linux eko sustava te su na račun mnogih primjedbi i sugestija redovito nastojali pružati podršku za Linux platformu. Korak u tom smjeru je inkorporacija Vulkana kao alternativnog open source grafičkog API-ja. Cilj je učiniti Linux operativne sustave odličnim mjestom za igranje i izvođenje aplikacija kao i boljim iskustvom za razvojne timove i korisnike - čak i one koji nisu na Steamu. Za sve svoje nove ideje, implementacije istih i općenito poboljšavanje postojećih resursa koje se tiču Vulkana i Linuxa, Valve će i dalje koristiti SteamOS kao sredstvo za prezentaciju istih krajnjim korisnicima sustava.

Svi oni koji su mislili da je to kraj Steam Machinesa, SteamOS-a i podrške Linux operativnim sustavima, mogu odahnuti. Čisto sumnjamo da će Valve ikada napustiti ideju o dediciranom hardveru pogonjenu specifičnim operativnim sustavom. U slučaju da Microsoft poduzme bilo kakve nepovoljne korake po dosadašnju praksu po pitanju gaminga na Windowsima, dobro je znati da će postojati open source alternativa. Barem kao protuteža za početak.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1